Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Вукашин sjecam se. Kada je iguman Jefrem uhapsen, Patrijarh Vartolomej nije postupio po onoj " u tamnici bijah i dodjoste mi" . A iz Rusije bili... Jos se Vartolomej bunio sto se oni mijesaju...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Bonsenjo рече

@Вукашин sjecam se. Kada je iguman Jefrem uhapsen, Patrijarh Vartolomej nije postupio po onoj " u tamnici bijah i ne dodjoste mi" . A iz Rusije bili... Jos se Vartolomej bunio sto se oni mijesaju...

Ne verujem da je drage volje išao u Ukrajinu, čim je tamo dobio srčani udar.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

може тај ваш “Барт” и светиње на Косову и Метохији да подреди Албанској Православној Цркви, ако се заинати. па ће нам у Дечанима и Пећи онда да седе Арбанаси. и шта ми можемо да урадимо? ништа. зато док се не сазове Свеопшти Сабор боље да се примиримо. стрпљен спашен

Ухватили су да ти силују сестру... ти нећеш да се "инатиш" па ћутиш и гледаш... сестра плаче, отима се, покушава да сачува своју част... ти чекаш да дође полиција (која није позвана), да се не би "инатио" са силоватељима - ипак они могу свашта да ти ураде... размишљаш како ће и тебе да силују... Доносиш закључак: Боље да ја своје дупе склоним уза зид да не би "страдало"... А сестра... па полиција када дође решиће сестрине проблеме... Силоватељи се смеју: Само ми можемо сазвати полицију!

Сестра = Црква (у Украјини)
Полиција = Сабор 

Подели на овим сајтовима

@MKD13 ti jedva cekas da vas Vartolomej (ali ne kroz "vrata") uvede u Crkvu. I samozvani "patrijarh" Filaret je tako isto cekao. Nadam se da znas kako je poslije shvatio da su prevareni i pokradeni, pa otisao u treci po redu raskol. Epifaniju to odgovara, juce bio niko i nista, danas neko i nesto (u njegovoj uobrazilji)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Pontifex Emeritus рече

може тај ваш “Барт” и светиње на Косову и Метохији да подреди Албанској Православној Цркви

Moze on da umisli i da je car citavog mlecnog puta i da pocne da deli parohije za pocetak u suncevom sistemu, prvo komsiluk, posto je mesec zemljin satelit prvo tamo, onima koji nisu po njegovom istancanom ukusu - tamna strana meseca recimo.

Covek je uzurpator, proglasio je samoga sebe za glavu citavog pravoslavlja, a po nacionalnoj liniji ga slede Grcke crkve uz pomoc stapa i kanapa.

Подели на овим сајтовима

шта може да уради Вартоломеј?
прво, може да призна расколничку МПЦ, под истим условима као и оне расколнике у Украјини. за тако нешто не постоје више ни политичке препреке, јер су се Атина и Скопље у међувремену нагодили око имена и осталих спорних ствари. то би био крај нашим настојањима да у Македонији икад успоставимо канонски поредак. с обзиром да су нашој Цркви комунисти тамо још давно отели и стадо и пашњак, озакоњење насиља које смо давно претрпели не бисмо ни осетили превише трагично. али би болело, нема сумње.
друго, може да удовољи “усрдним молбама” Мила Ђукановића и коначно устоличи (опет по украјинском примеру) некаквог паралелног митрополита и јерархију за Црногорце који неће у СПЦ. та новостворена ЦПЦ не би морала ни да буде аутокефална,  јер за Мила је довољно да буде аутономна (макар била подређена Цариграду), само да је сасвим одвојена од СПЦ. то би црногорском режиму дало правни основ да крене са отимањем имовине (цркава и манастира) и верника од постојећих епархија СПЦ. и ко би ту највише страдао? ко би имао највећу штету, да не кажем да би му епархија била сасвим разорена? па логично, Амфилохије. е сад, ко би се томе највише радовао? Мило, свакако, јер би тиме остварио своје намере и Црногорце сасвим одвојио од њиховог српског идентитета. Вучић, ништа мање, јер би се решио отпора његовим плановима и намерама око КиМ, који му у Цркви пружа управо група епископа предвођена Амфилохијем. и коначно, не би била претерано тужна ни екипа владика окупљена око Иринеја бачког, јер би противничка струја у Сабору била практично уништена. ето зашто се многи радују гневу Цариграда. или како то они кажу “турског” Патријарха.
Ako je namerio da ide u raskol, a jeste ucinice sve to pre ili kasnije. Mi se samo mozemo postaviti muski kao hriscani muski ili kao ....da ne kazem sta, pa tako i sa pravom prodjemo kao mlaki izbljuvani iz
Bozijih usta.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, MKD13 рече

Kako uzmes, Vartolomeju preku sile, moze se zameriti samo za uplicenje u tugu eparhiju, tj. kanonski prestup.

RUSSIAN-FAITH.COM

“Time? What time do you think we have?” Saruman.

пре 6 часа, MKD13 рече

Nikakve jeresi tu nema ... SAMO ZBOG JERESI MOZES PREKINUTI ZAJEDNICARENJE ili ti smatras drugcije?

ORTHOCHRISTIAN.COM

The Orthodox of various countries are looking on in perplexity and horror as the primate of a respected Church suddenly proclaims as his own canonical territory what has for over 300 years been...

Преко свега тога, као што сам поставио данас линк, Елпидофорос је још пре 10 година тврдио да свако ко не прихвата Бартов примат је јеретик. А ако Елпидофорос није у праву, а није, онда је он јеретик а тиме и Барт а тиме је оправдано што нема евх. општења.

Иначе, није РПЦ прекинула општење него Барт. РПЦ је само обавештењем констатовала чињеницу да је Барт учинио канонски преступ према Онуфрију који представља дефакто прекид општења (шта год Барт причао о миру, аутокефалији, јединству итд. итд.).

Ако ја тебе ошамарим а ти због тога престанеш да разговараш са мном, ниси ти тиме прекинуо заједницу него ја шамаром (чак и ако хоћу и даље да разговарамо).

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bonsenjo рече

@MKD13 ti jedva cekas da vas Vartolomej (ali ne kroz "vrata") uvede u Crkvu. I samozvani "patrijarh" Filaret je tako isto cekao. Nadam se da znas kako je poslije shvatio da su prevareni i pokradeni, pa otisao u treci po redu raskol. Epifaniju to odgovara, juce bio niko i nista, danas neko i nesto (u njegovoj uobrazilji)

Vasha "vrata" je uvek zatvorena, ako bi se Gospod rukovodio vashim principima ne bi nikad otvorio Nebo i sisao na zemlju da spase mene gresnog.

I ako je Bog ostavio svoj slavu i  unizio sebe uzevsi moe smrtno telo i postao prokletstvo da spasi mene bezumnog od prokletstva, posradao na krstu i proliju svoju krv, ko ste vi da zatvarate "vrata" onima koji zele da se spasu? 

Zar je toliko vazno biti pod SPC ili RPC? I da mora biti ulaz kroz vasha "vrata", ako ne mars kroz vrata koja vodi u  pakao. Zasto gurate generacije, milona ljudi kroz vrata koja vodi u pakao, kad mozete uciniti ljubav i dati samostalnost onima koji hoce. Bolje je izgubiti nesto i snishoditi da bi se  spasilo toliko mnostvo ljudi. A vama vaznije od spasenje tih ljudi je kanonski "poredak" i  ulaz kroz"vrata".

I normalno kad nepustate nikog kroz tu "vratu", ja cu da idem sa Vartolomeja, pa makar i kroz prozor.

Grcka Crkva niz koja vrata je prosla?

Bugari kroz koja?

Al bas nas briga, vazna je nasa vrata, ako ne....kroz vrata koja vode u vecne muke...

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ромејац рече

Ухватили су да ти силују сестру... ти нећеш да се "инатиш" па ћутиш и гледаш... сестра плаче, отима се, покушава да сачува своју част... ти чекаш да дође полиција (која није позвана), да се не би "инатио" са силоватељима - ипак они могу свашта да ти ураде... размишљаш како ће и тебе да силују... Доносиш закључак: Боље да ја своје дупе склоним уза зид да не би "страдало"... А сестра... па полиција када дође решиће сестрине проблеме... Силоватељи се смеју: Само ми можемо сазвати полицију!

Сестра = Црква (у Украјини)
Полиција = Сабор 

Браво мајсторе! :dobro:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...