Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Милан Ракић рече

Што би се рекло, на неки перверзан начин истина, да би Свети Николај жички данас на Форуму да је у могућности (као нпр архимандрија хеландарски Мојсеј за којег чусмо да је љигав и да му је обећана владичанска столица), а након промишљања где је свестан узуса и стандарда како америчанске због муке новонастале домаје, тако и (врв антиципринаог) дејства Фанара, ето и њега би од Цркве препознатог као свеца исто тако означили као издајника. Нарочито у светлу комитетских саопштења. 

Ипак се окреће. Па макар и као равна плоча. 

Колико само то нема везе са животом што пишеш. Јустин Ћелијски је писао о потреби да Америка буде патријаршија, али никако у ропству према било ком Риму. А ово данас је управо стремљење ка томе, што је неприхватљиво. Али за тебе је то прихватљиво, као и за друге истомишљенике. Као што је Јустин форумски рекао, континент је пукао. А ви се правите да је важнији сладолед, свеже пиво и редовна пензија, а пре свега борба са ветрењачом која се зове Вучић.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja bih voleo da OCA bude samostalna i da se svi pravoslavci u Americi utope u njih. Mnogo problema oko nacionalizama i jurisdikcija bi se izbeglo. Ali avaj, Bart je bacio oko i na to i ko zna sta ce biti.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, RYLAH рече

Већ сам сто пута о том "нарушавању јединства" из писма писао.

Ниси 100 пута него 2. И показао сам на основу текста да је та интерпретација неодржива. Лохи је запретио на јасном српском са расколом. Да ли је Тео то добро разумео, то је друга ствар. Не треба да улазимо у мишљењо него речено, јер је то први корак у тумачењу неког текста (то ми је професија). Дакле, твоју интерпретацију у кључу разномислија побија претња и будуће време. Патријарх је сасвим добро разумео шта му је Лохи рекао. Не би му поменуо: Бићемо неистомишљеници као и сада, него је запретио расколом. 

Овакво разумевање написаног је минимум који се мора делити да би се ишло у разговору. Паметније би било да си рекао да је он пробао да заплаши Иринеја. То би већ пило воду. Као и Теово објашњење да нису мислили озбиљно. У сваком пак случају реално се запретило расколом, без обзира на употребљени еуфемизам, јер не би Патријарха плашили сламнатим страшилом. Но, како је раскол у ваздуху, тиме су му реално запретили.   

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

пре свега борба са ветрењачом која се зове Вучић.

Iznad svega, cim ga ne opljunes, automatski ti se lepi etiketa da si sendvicar. Ponavlja se ista situacija kao sa Zlobom ?, a Zutu Kugu ( koja se ponovo nudi, kao alternativa onome koga su izmislili ) niko vise i ne pominje...ali politika nije tema ( bar ne ova nasa, sibicarska ), mada bi mnogi voleli da jeste...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Колико само то нема везе са животом што пишеш.

Роџер! 

Облачност 6/8 ка тенденцији за 8.

Ветар из 90 степени, тренутно 50 кнота, са тенденцијом за појачањем.

Тренутно без залеђивања на тренутном нивоу лета. На вишим нивоима има тенденције!

Видљивост 30 км.

Наставите по плану!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, feeble рече

Ja bih voleo da OCA bude samostalna i da se svi pravoslavci u Americi utope u njih. Mnogo problema oko nacionalizama i jurisdikcija bi se izbeglo. Ali avaj, Bart je bacio oko i na to i ko zna sta ce biti.

Nije Bart bacio oko, nego je Bart neophodan nalogodavcima kao uporiste u Evropi tj Turskoj itd....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Ниси 100 пута него 2. И показао сам на основу текста да је та интерпретација неодржива. Лохи је запретио на јасном српском са расколом. Да ли је Тео то добро разумео, то је друга ствар. Не треба да улазимо у мишљењо него речено, јер је то први корак у тумачењу неког текста (то ми је професија). Дакле, твоју интерпретацију у кључу разномислија побија претња и будуће време. Патријарх је сасвим добро разумео шта му је Лохи рекао. Не би му поменуо: Бићемо неистомишљеници као и сада, него је запретио расколом. 

Значи немаш ништа конкретније од хватања за речи, које свако може да тумачи како му се ћефне? Немаш сазнања која си до јуче имао и која си тако самоуверено овде износио, да Амфилохије припрема раскол већ годинама и да већ постоји цео кружоок који са њим иде у раскол? Немаш више ни пророковања кад ће то да се деси или да тачно знаш ко су "ми" а ко су "ви" од којих једни иду у раскол а други ће да га спрече?

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

У сваком пак случају реално се запретило расколом, без обзира на употребљени еуфемизам, јер не би Патријарха плашили сламнатим страшилом. Но, како је раскол у ваздуху, тиме су му реално запретили.   

Шта то значи да је "раскол у ваздуху"? Имаш ли или немаш нека конкретна и реална сазнања, или је све што си до сад причао, што си тврдио са сигурношћу коју овако озбиљна тема тражи, "у ваздуху"?

Више није све спремно за обрачун и раскол, као што је до јуче било, него сад већ "виси у ваздуху"?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, RYLAH рече

Значи немаш ништа конкретније од хватања за речи, које свако може да тумачи како му се ћефне?

Види, друже, ти се не разумеш у херменеутику. То је моја област. Ја сам научен како се критички читају текстови и да разликујем јаје од мућка. Потпуно је промашено то што тврдиш да су тумачења ствар ћефа. То може у кругу незналица, или у кафани да се прича. Код мене и у мом друштву не може. Ми немамо Деретиће и сличне. То одмах буде спаљено. 

пре 9 минута, RYLAH рече

Имаш ли или немаш нека конкретна и реална сазнања

Знам да вас занима мој одговор и дао сам га Џоми. Не причам ништа напамет, и све док не видим јасне знаке да мењате позиције, нећете имати моју подршку. У техничким и општим стварима увек, у овоме док вас подозревам никад. Џома не може да се експонира на форуму, али ни ја нећу препричавати више од потребног. 

Масимо Каћари има моју икону. Не знам да ли ти то нешто говори. Тео је требало мене да контактира за неке ствари. Ја врата нисам затворио. Свакако вам се нећу нудити. Кад догори до ноката, онда се сете Аве.

Можда ти је сада јаснија моја позиција у целој причи...   

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Џома не може да се експонира на форуму

Stvarno @Леон Професионалац nema ga dugo na Forumu.

"Prozreo" ga, sva je prilika MCPZBiS.

Istina, nema već dugo i još ponekijeh dišputanata

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Знам да вас занима мој одговор и дао сам га Џоми. Не причам ништа напамет, и све док не видим јасне знаке да мењате позиције, нећете имати моју подршку. У техничким и општим стварима увек, у овоме док вас подозревам никад. Џома не може да се експонира на форуму, али ни ја нећу препричавати више од потребног. 

Масимо Каћари има моју икону. Не знам да ли ти то нешто говори. Тео је требало мене да контактира за неке ствари. Ја врата нисам затворио. Свакако вам се нећу нудити. Кад догори до ноката, онда се сете Аве.

Можда ти је сада јаснија моја позиција у целој причи...   

Да поједноставимо, немаш ништа конкретно, него све "виси у ваздуху" и завршава се на неком твом осећају. Нема потребе да се даље вртимо у круг, битно ми је било да сви виде да не постоји ништа конкретно него се олако разбацујеш тако великим и ужасним речима као што је раскол. И још, свесно или несвесно, својим писањем напаљујеш масу других да иде около и пљује најгоре и проноси твоје претпоставке као највећу истину на свету.

Што се тиче "нас", не постојимо "ми". Макар не било који "ми" који се баве овим питањима а да сам ја у тим "ми". На форуму и о овим питањима говорим искључиво као "ја", и у животу сам у оваквим, а и у већини других питања, искључиво "ја". 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Види, друже, ти се не разумеш у херменеутику. То је моја област. Ја сам научен како се критички читају текстови и да разликујем јаје од мућка. Потпуно је промашено то што тврдиш да су тумачења ствар ћефа. То може у кругу незналица, или у кафани да се прича. Код мене и у мом друштву не може. Ми немамо Деретиће и сличне. То одмах буде спаљено.

Мудри Травничани су приликом постављања новог везира плаћали информације о њему, како би знали како да играју са њим. Онда су се почеле појављивати и варалице који ништа нису знали него су измишљали лове ради.

Андрић каже да ни тај новац нису сматрали сасвим баченим јер се о двије различите особе не може исто лагати, дакле и ту су успјевали да растумаче речено!

Ми овде имамо оне који су увјек на линији и ако одбацимо личне "стилске" карактеристке добићемо поље у коме се креће воља ауторитета.

Ако се ово апстрахује показује се јасно да у нашој Цркви постоје ауторитети који су сагласни са Фанараом али то отворено не изражавају.

Зато пажљиво читам ботове.

Постоји и писање које се на сличан начин упушта у језик, али је љествица ауторитета подигнута ка логосу који проговара. Зато је методска грешка писати по налогу, јер логос влада.

Лажи у крајњој линији читати као истине, али тако да се одбаци хтјење а чита написана (истина)?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, RYLAH рече

Да поједноставимо, немаш ништа конкретно, него све "виси у ваздуху" и завршава се на неком твом осећају.

Да, ја сам склон халуцинацијама. Све сам месецима уназад аналитички разложио и све се поклопило са мојим предвиђањима, а не предвиђањима гласноговорника из МЦП. 

Када теби није доказ ово што је Лохи потписао, јасно је да за тебе не може да постоји доказ. То је као за равноземљаше: Не може да постоји доказ који би за њих био валидан. Ја сам то разумео у твом случају и зато нисам хтео да ишта настављамо на ову тему. 

Чудно је да Синод СПЦ пати од истих халуцинација као и ја, па су поништили одлуке америчких пучиста. Тебе да питам као правника: Зашто су то урадили? Или мислиш да будале седе у Синоду? Америма се омакло? Неки неспоразум је у питању? Хајде појасни о чему се ради. Само да људи знају: НИЈЕДНУ ОД ПРОМЕНА КОЈЕ СУ АМЕРИКАНЦИ ДОНЕЛИ У УСТАВУ НИЈЕ ОДОБРИО СИНОД ИЛИ САБОР СПЦ, А РЕГИСТРОВАЛИ СУ СЕ ПРЕД АМЕРИЧКИМ ВЛАСТИМА СА ДРУГИМ ИМЕНОМ БЕЗ ДОЗВОЛЕ СПЦ. 

Морам да вам пишем са капс, не знам на који начин да вам дочарам ствари. И све те владике су се потписале у Жичи. Но, брзо ће мај. И Артемије је био рашчињен због самовољне пререгистрације. Да, а кажи ми зашто је Артемије рашчињен? Он и данас каже да није у расколу са СПЦ него да се она отцепила од њега, тј. од праве СПЦ! То је та логика коју видим и код тебе: када не прихваташ слово као такво, односно оно што је фактичко, нећеш прихватити ништа друго. Зато за вас не постоје докази. На крају, и Артемити су ме оптужили да мрзим Артемија из личних разлога и да пишем по налогу Ватикана. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

и све се поклопило са мојим предвиђањима

ili pogrešnom brifovanju.

Stara, JEDINA i JEDINA NEPOGREŠIVA OBAVEŠTJNA ZAKONOMERNOST(i  ja isto sa CAPS da se bolje vidi 12:smeha:), kaže da je jedna vest/informacija/podatak verna istini, ako li ju dobiješ iz tri različita i jednog od drugog i trećeg neovisnog izvora.

U finalu svega, kao što nekada pričaste o ovoj vrućoj jeseni, ili pak "nije ni maj daleko", niti kada se ova priča soveršiti bude imala, "nama", kao i "vama" (a da Vas podsetim da ste tu trijažu Vi poveli", svakako će ostati da Vam se ispričamo. 

I voleo bih da tako bude.

Ako ste brifovani verno iz Jednog;

Drugog;

I Trećeg neovisnog izvora!

Daj Bože da tako bude

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, The Godfather рече

Uliva poverenje 

inbound3211855227841357187.jpg

Prirodno.

Šta je loše rekao spram naslovne strane. Ili ćeš da ga poput onog veselnika od juče analizuješ po izgledu lica, lepoti, ružnoći i proče.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...