Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Аха, значи дијецеза је of а њен епископ је in. Занимљива екслисиологија, а и логика. :)

То Елпија питај, он је у једном истом писму помешао оф, ин и всја :) 

Ја само пажљиво читам оно што је написано ;) 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Vladan :::. рече

А нема ни на сликама, ваљда би неко усликао тај велики догађај у смеру помирења, како баш само то да нема...

Ма наравно, лаже Максим. Поново сте га наватали.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Александар Милојков рече

Ni da bog da bi Maksa slagao!:)) Него, зашто то нема на официјалној страници? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Александар Милојков рече

Не брате, сам то ради, он је написао оне две историјске реченице а он је написао и званично саопштење, а та два се не слажу. Шта ћеш...

(него кад то рече дај да скриншотујем и реченице и саопштење...)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Не брате, сам то ради, он је написао оне две историјске реченице а он је написао и званично саопштење, а та два се не слажу. Шта ћеш...

(него кад то рече дај да скриншотујем и реченице и саопштење...)

Pozuri, Blagoje ce intervenisati!

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vladan :::. рече

Није га изгледа звао, али се, ипак, воле...

66483640_1195174350666736_5161041932205424640_o.thumb.jpg.67259efd960b0c8153295d573cc33dbf.jpg

А шта мислиш зашто пише баш Максиму а не например Лонгину или свим српским Владикама у САД  ?? Лонгин је јасно осудио деловање Фанара а за Максима не морам ништа да кажем све се зна . 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, srb_Lo рече

Мит.Калист Вер који се такође не слаже са целом причом око Украјине 

Мислим да је баш на овој теми неко и објавио интервију Митрополита Калиста Вера у коме он критички говори о деловању Патријарха Вартоломеја у Украјини.

Дакле, нису ствари црно беле како би неки хтели да их представе. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Мислим да је баш на овој теми неко и објавио интервију Митрополита Калиста Вера у коме он критички говори о деловању Патријарха Вартоломеја у Украјини.

Дакле, нису ствари црно беле како би неких хтели да их представе. 

Да. Пошто сам инсајдер, сведочим да Вера не варе више. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Да. Пошто сам инсајдер, сведочим да Вера не варе више. 

Мислите у самом Цариграду или генерално?

Ако смем да питам, говор ли верни народ Цариградске патријаршије као и свештенство критички о потезу Патријарха Вартоломеја?

Да ово неко не схвати погрешно. Патријарх Вартоломеје је и Патријарх а Цариградска Црква је Црква. То што ми сви овде критикујемо овај потез у Украјини и идеју папизма која се осећа из Цариграда не значи да смо "борбаши". Напротив. Уствари ово кажем за себе, али верујем и мислим да је већина нас овде таквог става. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Ако смем да питам, говор ли верни народ Цариградске патријаршије као и свештенство критички о потезу Патријарха Вартоломеја?

Да ово неко не схвати погрешно. Патријарх Вартоломеје је и Патријарх а Цариградска Црква је Црква. То што ми сви овде критикујемо овај потез у Украјини и идеју папизма која се осећа из Цариграда не значи да смо "борбаши". Напротив. Уствари ово кажем за себе, али верујем и мислим да је већина нас овде таквог става. 

Кажем за фанариоте. Иначе, део фанарског народа се дебело буни против ових потеза Вартоломејевих. Само што код нас (у ВП) нема никакве демократије нити могућности да пишеш представку против епископа. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Вилер Текс рече

Патријарх Вартоломеје је и Патријарх а Цариградска Црква је Црква.

Будући је СПЦ у писму Милу назвао "Црква у Србији" и "патријаршија у Србији" мислим да можемо комотно да кажемо патријарх Цркве у Турској. Уосталом и његови митрополити тако пишу о својим дијецезама, не видим што би се он истицао :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Кажем за фанариоте. Иначе, део фанарског народа се дебело буни против ових потеза Вартоломејевих. Само што код нас (у ВП) нема никакве демократије нити могућности да пишеш представку против епископа. 

Да, а Панарет нам овде предлаже модел демократичности са Цариградом као чуваром демократије.

Иначе, када сам рекао " као и свештенство" нисам мислио на то да се свештенство нешто много буни и критикује( три примера знам само) него сам мислио на народ и свештенство заједно.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Вилер Текс рече

Већина верника у дијаспору који и чине скоро све вернике Цариграда су из Грћке и они само због места становања падају под Цариград . Али су кроз грчке медије и све много више везани за став Атинске Архиепископије а у Грчкој има доста Владика,Свештеника и Теолога који се не слажу са Вартоломејем . Спомињао сам овде и моја искуства из разговора са грчким светогорцима од кад траје криза а тамо сигурно једно 80% њих се не слаже већ годинама са Вартоломејем и његовом екипом .

Подели на овим сајтовима

Проблем је мало и у грчком поносу и историји . Целокупна Грчка је сад већ преко 100 година независна држава али из Цариграда где живи неколико хиљада Грка се води главна политика целе приче . То да кроз историјске прилике Цариградски Патријарх може постати само турски држављанин а Турцима не пада на памет да некоме из Грчке дају држављанство аутоматски смањује број будућих Патријарха . Кад погледамо можда од 100,200 цариградских Грка који су у монаштву неко може постати Патријарх милионима Грцима у целом свету . Лепо је то што Грци имају сан за Цариградом као Јевреји за Јерусалимом и ми тренутно са Косовом али пре ћемо ми ослободити Косово 550 пута него Грци Цариград . Центар грчке духовности треба да буде у Атини или Солуну а Цариградски Патријарх да буде присутан ето тако ради реда и историје . 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...