Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 28 минута, Родољуб Лазић рече

Као што ти већ рекох - земаљске судије нису толико битне. 

Па си зато сада променио страну?:)) Наравно да ниси прешао на Христову. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Ђуровићу, познато је за тебе једини критеријум исправности то да ли се неко слаже или не са тобом. Сви који те критикују су сотоне, змије, ђавоимани и шта већ не. Све се своди и мери односом према теби. Ти си центар света и највиша, неупитна, вредност. Твоје понашање и речник практично нема ничега хришћанског у себи.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da je slučajno, +Maksim je moralan i nepeder je 

???

Сада да предложимо сабору СПЦ да поставе за владике Аву, Ведрана и Владана јер они нису педери!:))

Подели на овим сајтовима

Ђуровићу, колико мора да те жуља све ово кад вапиш за оваквим аргументима?

Да, био сам судија државе Србије, па шта? 

Да ли то има икакве везе са овом темом о расколу? 

Или то што сам био судија значи да не могу да констатујем да си ти еп. Милутина назвао бесомучним и рекао да је Црква болесна без папе?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

Ђуровићу, колико мора да те жуља све ово кад вапиш за оваквим аргументима?

Да, био сам судија државе Србије, па шта? 

Па ништа. А за кога сада радиш?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Па добро, ако је ништа, онда не знам зашто о томе говоримо.

После се чудиш што те зовем подмуклом змијом? Књижевну фигуру, која се зове иронија, не разумеш, и то спинујеш да не би одговорио зашто си прешао у супротни табор. Ти си издајица и кукавица по природи.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

После се чудиш што те зовем подмуклом змијом? Књижевну фигуру, која се зове иронија, не разумеш, и то спинујеш да не би одговорио зашто си прешао у супротни табор. Ти си издајица и кукавица по природи.  

То није била никаква иронија,сад се извлачиш као по обичају. А људи имају очи и разум па нека сами закључују шта си рекао.

И причаш  ад хоминем јер никаквих аргумената немаш. Никакве везе нема ни да ли сам био судија ни где сам сада ни било шта од мог личног статуса са овим о чему причамо. 

Две стране троловања теме које троловање је почело твојим постом да браним Максима. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Родољуб Лазић рече

https://spzh.news/ru/zashhita-very/63124-neuzheli-my-soglashajemsya-na-varfolomejevskuju-nochy

Између осталог, аутор каже:

"Возникает вопрос – за какое же преступление сегодня предстоятели Поместных Церквей решатся осудить и извергнуть из сана человека, который именуется патриархом, но чьи действия очевидно свидетельствуют о нем как об отступнике и еретике?"

....

Таким образом, если быть последовательным, в создавшейся ситуации бездействие епископов и предстоятелей Поместных Церквей является не менее грубым нарушением канонов Православной Церкви, нежели нарушения, допущенные Константинопольским патриархатом. Более того, по своей сути такое бездействие является пассивным содействием еретическим, беззаконным делам патриарха Варфоломея. Думаем ли мы о последствиях?

...

Но поскольку на сегодняшний день инициатива соборного обсуждения действий Константинопольского патриарха на уровне предстоятелей остальных Церквей по известным причинам патриархом Варфоломеем отвергнута, то в соответствии с установленным порядком, подобает:

1. созвать Собор предстоятелей Поместных Церквей;
  2. в случае неявки патриарха Варфоломея на Собор предать его суду заочно в порядке, предусмотренном на такой случай правилами святых канонов:
    «Епископ, от людей вероятия достойных обвиняемый в чем-либо, необходимо сам должен быть призван епископами… Аще зван быв не послушает: да позовется вторично чрез посылаемых к нему двух епископов. Аще же и тако не послушает: да позовется в третий раз чрез двух, посылаемых к нему епископов. Аще же и сего не уважая, не предстанет: Собор, по благоусмотрению своему, да произнесет о нем решение, да не мнится выгоду имети, бегая от суда» (74-е правило св. апостолов). Причем, согласно 28-му правилу Карфагенского Собора, епископ, не явившийся на суд, «имеет быти осужден, как произнесший приговор сам против себя»;
  3. В случае, если по каким-то причинам процесс созыва Собора будет затруднен – весьма уместным будет применение процессуального порядка, предложенного митрополитом Серафимом Кифирским, согласно которому каждая Поместная Церковь, предав патриарха Варфоломея заочному суду, квалифицирует его действия самостоятельно и объявит свое решение.

Совершенно очевидно, что если сегодня, следуя канонам Церкви Христовой, православные архиереи не осудят и не низвергнут патриарха Варфоломея, посягающего на попрание догматического принципа соборности Церкви Христовой, завтра он сам будет судить и низвергать православных архиереев, которые не захотят принимать и подчиняться правилам его еретической и папской политики.

Под наше «кроткое и смиренное» молчание право такого диктата он себе уже присвоил. Должно быть понятно, что если сегодня его не низвергнут с Константинопольского престола, то завтра патриарх Варфоломей будет «легализовывать» существующие в Церкви расколы и отзывать автокефалии тех православных Поместных Церквей, которые не будут соглашаться с ним во всем. Ведь если сегодня он отзывает документ трехсотлетней давности, то завтра он отзовет и те Томосы, которые давали Поместным Церквям его предшественники."

Кавкаски пустињак, јеромонах Константин, исправно поставља питање одговорности јерараха за ћутање у односу на Вартоломеја и јасно указује да, уколико не буде свргнут, он ће "легализовати" постојеће расколе и укидати аутокефалије оним Црквама које се не буду у свему слагале са њим. 

Ово је оно где смо стали пре троловања. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Ово је оно где смо стали пре троловања. 

Да ли ћеш се научити да стављаш цитате као плаин текст? Ово иживљавање нећу да читам. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

То није била никаква иронија,сад се извлачиш као по обичају. А људи имају очи и разум па нека сами закључују шта си рекао.

Као што ти рекох: Или си глуп у галактичким размерама, или си покварен као кваран зуб. Трећег нема. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Родољуб Лазић рече

ни где сам сада

Зашто нећеш да кажеш где си сада? Чега се стидиш? Престави се људима. :D Кријеш као змија ноге. Продао си се "Родољубе".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...