Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 28 минута, o. Miroljub рече

Пре пар сати прочитасмо коментар да "нисмо позвани да будемо судије, већ да будемо милостиви, да праштамо, да трпимо једни друге". Трипут амин!

Ипак, ове немиле сцене, којих је из дана у дан све више, намећу питање: да ли ови нови украјински исповедници Православља, немилосрдно гоњени од оних, који у истеривању своје правде, попут најгорих неправедних и нетрпељивих судија, притом имуних на врлину праштања, могу заједно са Христом да промуцају: "Зашто ме бијеш?"  (Јован 18:23).  

Ми смислимо хиљаде изговора зашто треба да на насиље одговоримо насиљем и судом а тешко нам је да окренемо и други образ како је Господ рекао.

Кад крену народи на нас ми лако нађемо оправдање да узмемо оружје у руке и да ратујемо, а Христос није тако учио: него да добром победимо зло.

Шта то значи да добром победимо зло? Да допустимо да будемо освојени а онда кад ти народи дођу и виде наш живот у Христу, наше заједничтво слогу доброту: да се и они видевши добро окрену од свога зла и постану хришћани. ДА добром победимо зло а не како смо навикли па нас је сваким ратом све мање и мање.

Али нама је тешко да будемо добри људи а немамо ни вере да ће то тако функционисати, немамо поверења у Бога да ће то стварно бити добро тако да се уради и хватамо се за оружје, А онда се бусамо у груди како смо хришћани православци а својим ратовима славимо ђавола, Ако смо православни како то да имамо власт какву имамо? Како то да нам је премијерка хомић? Овамо славимо славу а гласамо за Европски пут, пут разврата и блуда.

Раскол у црикви: како то може да буде ако смо ми прави верници? Они који воде цркву се више баве политиком него вером, зато раскол.

Које је националности Хришћанин? Није ли Израелац? Па како онда имамо Српску, Украинску, Руску православну цркву кад смо Израелци? 

Хришћанин нема националност, Бог је бог свим народима и не прави разлике, а ми смо ти који се делимо и правимо разлике међу народима

Нико никог неће да претрпи, да опрости , да буде милостив: сви гледају само себе и кажу да су хришћани.

Зато и не виде да је задње време, јер су опседнути собом и хејтовањем оних који другачије мисле

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ко је вјера, а ко невјера?

Мислим да ово нисмо објавили, а битно је да се зна који манастири на Св Гори су гласали за то да са Св Горе званично иде делегација на устоличење расколника Думенка у Кијев. Као и то који манастири су били суздржани на тај начин пасивно подржавајући раскол.

Већина манастира је била против присаједињења расколницима кроз саслуживање. 

Два, манстира су били "суздржани". То су: Велика Лавра и Кутулмуш

Следећи манастири су гласали за саслуживање са расколницима. Ивион, Ставроникита, Пантокрстор и Ксенофонт

Накнадно, Ватопед и Ксенофонт су чак и послали свога представника на устоличење у Кијев. Ксенофонтски је саслуживао, Ватопедски није, јер је завршио у болници. Његова позиција тренутно уопште није јасна. 

Најновије је то да је расколнички назови "епископ" служио на Св Гори у ман. Пантократор и да је такође с почастима примљен и у Нови Есфигмен

Сви наведени манастири су у мањој или већој мери исказали симпатије према расколу или директно стали на страну расколника против канонске Цркве. 

Истовремено, долазе и такви гласови са Св Горе да су неки отшелници престали да помињу патријарха Вартоломеја због његовог деловања по питању Украјине. Такође, манастири Филотеј и Каракал су јавили да ће закључати врата ако им у посету дође расколник Думенко. 

П. Вартоломеј ће по свему судећи да искористи сву своју моћ да украјински расколници буду примљени у што више манастира на Св Гори. Питање је који манастири ће на то пристати.

Све очи су упрте на њих. "Ево сад је најпогодније вријеме, ево сад је дан спасења!" (2 Кор 6.2). Ово савршено добро знају прогоњени исповедници у канонској Украјинској Православној Цркви Московског Патријархата под Митрополитом Кијевским и све Украјине Онуфријем. А да ли то знају светогорски монаси? Видећемо. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, o. Miroljub рече

Пре пар сати прочитасмо коментар да "нисмо позвани да будемо судије, већ да будемо милостиви, да праштамо, да трпимо једни друге". Трипут амин!

Ипак, ове немиле сцене, којих је из дана у дан све више, намећу питање: да ли ови нови украјински исповедници Православља, (немилосрдно гоњени од оних, који у истеривању своје правде, попут најгорих неправедних и на врлину праштања имуних и нетрпељивих судија), могу заједно са Христом да промуцају: "Зашто ме бијеш?"  (Јован 18:23).  

Ја бих овоме додао да ако нас је Христос позвао да будемо милостиви и позвао нас да будемо безазлени, истовремено нас је позвао и да будемо мудри. 

А сигурно нигде није рекао "будите будале". Ја такву заповест нигде не прочитах. 

Ако неки лекар у психо-делиријуму устврди да је небо црвене боје, а не плаве, и на томе инсистира, ја могу да му опростим, или да му отпишем на лудост, али то не значи да ћу рећи овај лекар треба и даље да лечи људе. Или да ћу похитати да га ја узмем себи за личног лекара. Рећи ћу 'људи браћо овај човек је болестан, небо није црвено, небо је плаво'. 

А ако уз то тај почне да и даље лечи људе и људи почну да пате и да гину од његовог "лечења", онда имам право и више од тога да само кажем. Могао бих таквоме и шамачину да опалим, да се освести, а да не будем пред Богом осуђен. Јер ако је он слеп за зло које чини, не могу се ја правити слепцем, оправдавајући своје слепило, ни мање ни више, него заповешћу Божијом. То је хула на Бога. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Задње Време рече

Шта то значи да добром победимо зло? Да допустимо да будемо освојени а онда кад ти народи дођу и виде наш живот у Христу, наше заједничтво слогу доброту

Ти пре него што почнеш да проповедаш Христову науку, треба њоме да се поучиш. 

Корисно би било да то радиш.

Ово што причаш није Хришћанство.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Ја бих овоме додао да ако нас је Христос позвао да будемо милостиви и позвао нас да будемо безазлени, истовремено нас је позвао и да будемо мудри. 

А сигурно нигде није рекао "будите будале". Ја такву заповест нигде не прочитах. 

Ако неки лекар у психо-делиријуму устврди да је небо црвене боје, а не плаве, и на томе инсистира, ја могу да му опростим, или да му отпишем на лудост, али то не значи да ћу рећи овај лекар треба и даље да лечи људе. Или да ћу похитати да га ја узмем себи за личног лекара. Рећи ћу 'људи браћо овај човек је болестан, небо није црвено, небо је плаво'. 

А ако уз то тај почне да и даље лечи људе и људи почну да пате и да гину од његовог "лечења", онда имам право и више од тога да само кажем. Могао бих таквоме и шамачину да опалим, да се освести, а да не будем пред Богом осуђен. Јер ако је он слеп за зло које чини, не могу се ја правити слепцем, оправдавајући своје слепило, ни мање ни више, него заповешћу Божијом. То је хула на Бога. 

Ти позиваш на непоштовање онога што је Христос изнео као мудрост и разум. И то још називаш хулом на Бога. Његове речи ти називаш лекарем у делиријуму.

Ти би ударио шамар уместо да окренеш други образ. И ниси свестан своје хуле на Бога. 

Ето како размишљају хришћани хејтери, браво мајсторе

Ти би да некога поучиш хришћанству , ајмо оружје у руке 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Задње Време рече

Ти позиваш на непоштовање онога што је Христос изнео као мудрост и разум. И то још називаш хулом на Бога. Његове речи ти називаш лекарем у делиријуму.

Ти би ударио шамар уместо да окренеш други образ. И ниси свестан своје хуле на Бога. 

Слушај провокаторе. Ако си неук, то није страшно. Да се исправити. А ако неук и немудар мислиш да си мудар, ту се тешко налази лек. 

Међутим, ти имаш и додатни проблем. А то је да јасно написане ствари не разумеш. То већ нема везе са укошћу или неукоћу. Тако, на пример, делирично тврдиш да ја хулом називам заповест Христову. 

Мој искрен и пријатељски савет ти је да се смириш, сабереш, и да гледаш да нешто научиш, ако је то могуће. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Задње Време рече

Брате, расуђивање је велика врлина. Пробај да расудиш па да схватиш поенту Ведрановог писања.

Подели на овим сајтовима

Opet Jadran se talasa, smetaju mu ukrainski vjetrovi koji su zdrmali osnove Atonskoj Gori.

Ne da Jadran nema pravo da se talasa, il to da mu fali dobrota ili rasugivanje, problem Jadrana je u tomu shto je jednostran. I svako ko se sa njim ne slaze pretstavlja kao neprijatelj hriscanstva, crkve, Boga. Pomaze da pretstavi sluge Bozje kao fasiste, NATO placenike, ukronaciste.

Jl vi stvarno smatrate da su takvi ne samo Dumenko, nego i sva konstantinopolska crkva, gruzijci, sad svetogorci, i svi koji polako ce iskazivati podrsku Vartolomeju? ili vaseg vladiku Maksima? Neka Bog bide milostiv k vama.

Zna on da to nije tako, nego smatra i vidi da je zadnji cas, i da je sad vrjeme za odbranu svojih stavova, jer kako prolazi vreme ukrainski vetrovi pocece da drmaju i sve ostale pomesne crkve, a opasnost je da mnogi bi podrzali Bartovo cunami.

I krajno vreme je da se crkva malo potrese da bi se pokazali dostojne. Vazna nam je crkva ili Putin. Sve je prosto, kad bi ukraincima priznali autokefaliju, ne bi bilo nikakav problem za Crkvu. Jer kakav problem ima u tome za crkvu da ima jos jedna autokefalna crkva? Nikakav.

Problem je u tome shto Ukraina je nezavisna drzava koja ima probleme sa Rusijom, Krim Dombas i.t.d. Imajuci u vidi da Moskovska patriarsija je jako podlozna rezimu Putina i podrzava agresiju nad Ukrainu, Porosenko i svaki ukrainski patriot imaju puno pravo da brane svoju drzavu. 

Sukobi na bazu prelazenja iz MP u PCU ponamajnje odgovaraju ukrainskim vlastima i Vartolomeju. Zato i oni se zalazu da ima shto manje takvih sudira. I Dumenko i Porosenko to javno isticu. Sve suprotno odgavara MP i Putinu, da bi pokazali evo Vartolomej shta je uradio...

E sad ako parohija ili vecina parohijana hoce da prege u novu crkvu a popovi MP se okupe i sprecavaju volju naroda onda odgovornost za nerede neka preuzmu na sebe. Prestavljati one bake i dede koji hoce da ugu u svoju crkvu kao ukronaciste je prica Kremlja.

I ovde pokusaj prestavljati Atonite koji podrzavaju Vartolomeja kao filonaciste je krajno bezobrazno. Kao shto je neistinito ovu politicku borbu prestavljati kao borba za Crkvu, a one koje se nesaglasavaju sa tim prestavljati kao Hristove neprijatelje.

Ako smo Hristovi i ako nam je je Hristos ispred nacije, drzave, paktove onda ne treba da budemo jednostrani i Jadran ima dve obale. Tvrditi da ima jednu, ona koja nama izgleda ljepsa, je isto shto i govoriti da je dan noc a noc dan.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Задње Време рече

Nije brate takav kontekst i smisao Vedranovih reci, pogledaj ponovo i malo se udubi i rasudi sta je hteo da kaze.

Imas tamo kod sv.Jovana Zlatoustog koji kaze da ako neko u tvom drustvu psuje na Boga treba da ga opomenes, ako i pored toga nastavi, mozes i svoju desnicu da posvetis po njegovom obrazu , samar (:ljut:... :D)   ....sigurno je svetitelj bolje od nas znao da treba nekada okrenuti i drugi obraz, ali je znao i da ne treba ostati nem' na nepravdu i laz ili hulu na Boga....

Подели на овим сајтовима

Ето. Као што рекох п. Вартоломј ће покушати да постигне да расколници буду примљени у што више манастира на Св Гори.

Покушали су да уђу и у руски манастир Св Пантелејмона. 

Дрскост велика, али не изненађује више ништа.

Игуман манастира их је најурио са врата, културно, али јасно са речима да их тамо не признају. 

Сигурно ће покушати и у Хиландар да дођу.

Не дај Боже да нас осрамоте наши монаси! Не би смели никако да буду помућени и да им се усади идеја о гостопримству, јер ова посета није пријатељска ни добронамерна него са агендом да се од тога направи спектакл који  ће само да појача даљи прогон верујућих на Украјини. Не би смели да буду саучесници у томе злом делу ни на који начин. Нека им Бог да мудрости, крепости и снаге, и силну веру, јер су и они сада на испиту и на Суду. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ово сам написао у Октобру . За апсурд грчки манастири које смо посетили су били Ивирон,Ставроникита,Пантократор(и Илински Скит),Кутлумуш и Скит Светог Андреја(припада Ватопеду) .Кад се сетим како су монаси у Пантократору, Ставроникити и Андрејском Скиту причали да је катастрофално понашање Цариграда а сад видим неке од поменутих монаха на сликама са овим расколницима. Вартоломеј пребацује немир чак на Сврту Гору да би изгурао ову његову катастрофу звана “томос”

C25DE917-1683-48AA-874F-30495F1B87B6.png

Подели на овим сајтовима

А да ли смо ово овде ставили антицрквени сајт на руском злурадо примећује да док је наш патријарх био у Москви да је српски епископ Давид из ПОА служио са фанариотским епископима

Пока Патриарх Ириней находился в Москве, сербский епископ сослужил двум митрополитам Константинопольского патриархата

kukus1-587x299.jpg

Епископ Стобийский Сербского патриархата Давид, кафедра которого расположена на территории Северной Македонии, принял участие 2 февраля в праздновании Сретения Господня по новому стилю в кафедральном соборе Константинопольского патриархата в греческом городе Килкис. Как сообщает официальный сайт Сербского патриархата (http://www.spc.rs/sr/arhijerejska_liturgija_u_kilkisu), епископ Давид сослужил двум митрополитам Константинопольского патриархата - Элассонскому Харитону и Килкисскому Эммануилу.

В этот день, 2 февраля, Патриарх Сербский Ириней находился в Москве на праздновании 10-летия интронизации Патриарха Кирилла (Гундяева), где глава Сербского патриархата сделал ряд заявлений в поддержку РПЦ МП в ее конфликте с Константинопольским патриархатом

Архијерејска Литургија у Килкису

7. Фебруар 2019 - 15:41

На празник Сретења Господњег по новом календару, са црковним благољепијем, у митрополитском храму Преображења Господњег у Килкису (Кукуш), Грчка, служена је света архиерејска Литургија.

Началствовао је Митрополит Килкиса г. Емануил уз саслужење Митрополита еласонског г. Харитона и Епископа стобијског и Местобљуститеља струмичког г. Давида.

Ово наши преносе на службеном сајту под Вести из других Цркава.Шта је ово?

Подели на овим сајтовима

Најлакше је на ово одговорити-Нисмо прекинули општење са Цариградом.Али док патријарх служи на литургији на којој се не помиње Барт.Овде епископ који је под нашом Црквом и то са веома осетљивог подручја саслужује са фанариотима.Мени је то чудно и неразумљиво.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Августин рече

Најлакше је на ово одговорити-Нисмо прекинули општење са Цариградом.Али док патријарх служи на литургији на којој се не помиње Барт.Овде епископ који је под нашом Црквом и то са веома осетљивог подручја саслужује са фанариотима.Мени је то чудно и неразумљиво.

Можда је само био под утиском песме Константина Миладинова:

"Орелски крилја как да си метнеx
и в наши ст'рни да си прелетнех!
На наши места ја да си идам,
да видам Стамбол, Кукуш да видам,
Да видам дали с'нцето и тамо
мрачно угревјат, како и вамо."

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Као што нигде не пише да наша браћа и сестре из канонске цркве у Украјини, или било где у свету где се Тело Христово наново истјазава, не могу и не смеју у један глас са Господом да питају своје тлачитеље: "Зашто ме бијеш?"  (Јован 18:23).  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...