Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Ромејац рече

Од 35:15 (помињање предстојатеља) 

Мало ми боде очи да наш патријарх не стоји ошујују началствујућег архијереја; чему изостављање равновесија по части?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 21 минута, o. Miroljub рече

Мало ми боде очи да наш патријарх не стоји ошујују началствујућег архијереја; чему изостављање равновесија по части?

Мени је то засметало, стварно не разумем по којој логици су тако постројени. И још ми се не допада толико претерано визуелно издвајање Кирила од осталих архијереја. 

Али Руси око тога имају доста претеривања, изгледа да компензују за онај период кад су били без патријараха. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Какве год разлоге и церемонијалмајсторске керефеке имали и изводили, није у реду ни према нашем патријарху, ни према нашој цркви, а ни према устаљеном православном поретку који није изричито руски, особито у оваквим свеправославним торжественим приликама, без обзира на место служења и прилику.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, o. Miroljub рече

Какве год разлоге и церемонијалмајсторске керефеке имали и изводили, није у реду ни према нашем патријарху, ни према нашој цркви, а ни према устаљеном православном поретку који није изричито руски, особито у оваквим свеправославним торжественим приликама, без обзира на место служења и прилику.  

Да се ово десило код нас Срба где некад буде хаотично стање, рекао бих грешка нека, али код Руса ово није случајно. А сигурно имају неко "објашњење", волео бих да знам какво, а потупуно сам сигуран да је неприхватљиво, шта год да је.

Како може Растислав да буде с леве стране први до началствујућег поред два патријарха?

А друго, што није Јован началствовао? То би било и домаћински и канонски.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Интересантно је и како је патр. Кирил ушао у храм и како сви епископи укључујуќи и патријархе и два аутокефална митрополита су га дочекали... Али шта је то битно, ЊБСС Вартоломеј хоќе да буде православни папа.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Јел може мало подробније, који минут, која слика?

Шта желиш подробније?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Чик, чик, чик погоди. :))

Денисенко напрасно оздравио. :))

Изгледа да му је пао притисак па је присуствовао заседању "Синода" и вероватно ко-, или само, председавао томе соборишту. Али то не знамо, јер, чик, чик, чик погоди, :))седели су за округлим столом. 

https://strana.ua/news/184645-filaret-pojavilsja-na-sinode-ptsu-na-tretij-den-posle-toho-kak-zanemoh.html

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Наш патријарх...

Барт му је у Солуну рекао да ће се канонска Црква, цела или скоро цела присајединити његовој структури. Аха, само што није. 

Али наш патријарх и свако при здравој памети је знао што с расколницима "кашу не свариш" :)):))

Патр. Сербский Ириней: Фанар ожидает, что УПЦ смирится с раскольниками

NwuLXr_5c58410b121353_02783352-tmb-750x4 Предстоятель Сербской Православной Церкви Патриарх Ириней

Первосвятитель Сербской Церкви сообщил об отношении Константинополя к украинскому религиозному конфликту и прокомментировал ситуацию вокруг УПЦ.

Во время недавней встречи в Стамбуле Константинопольский патриарх Варфоломей рассказал Патриарху Сербской Православной Церкви Иринею, что ожидает слияния Украинской Православной Церкви с ПЦУ, сообщило интернет-издание «RG».

«Недавно в Салониках я встречался со Вселенским патриархом, и он мне в ходе встречи сказал, что ожидает. По его представлениям, если не вся, то почти вся Украинская церковь примирится с раскольниками и вольется в новую церковь Украины. Хотя всем с самого начала было ясно, что из себя представляют все эти раскольнические группировки на Украине, и что с ними, по-русски говоря, кашу не сваришь…», – рассказал Патриарх Сербской Церкви.

Его Святейшество напомнил, что для преодоления религиозного конфликта в Украине хотели созвать Всеправославный Собор, однако Фанар решил пойти другим путем.

«Мы надеялись, что Предстоятели или посланники Предстоятелей Поместных Церквей побывали бы на Украине с визитами, чтобы, все обсудив с народом и выслушав представителей той и другой стороны, попытаться найти какой-то выход из сложившегося положения», – сообщил Первосвятитель.

Он подчеркнул, что верующие УПЦ остались верны канонам Православия.

«Так что Вселенскому патриархату удалось "примирить" лишь две раскольнические группировки, легализовав их, и тем самым еще больше усугубить и углубить существующее разделение», – отметил Предстоятель Сербской Церкви.

Он напомнил, что из всего числа архиереев канонической Церкви всего лишь два присоединились к ПЦУ, а из огромного количества приходов УПЦ лишь несколько десятков перешли под юрисдикцию новой церковной структуры.

Получение Томоса не только не принесло долгожданного мира на землю Украины, но и усугубило конфликт, сказал Патриарх Ириней.

«Уже видно, что государство грозит канонической Церкви изъятием монастырских земель и самих монастырей, посягательством на святыни. И пока, к сожалению, очень трудно предвидеть, что реально будет дальше», – заключил Первосвятитель.

https://spzh.news/ru/news/59835-patr-serbskij-irinej-fanar-ozhidajet-chto-upc-smiritsya-s-raskolynikami

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Orthophill рече

Интересантно је и како је патр. Кирил ушао у храм и како сви епископи укључујуќи и патријархе и два аутокефална митрополита су га дочекали... 

Слажем се. То је прво што ми је засметало. 

Подели на овим сајтовима

Чешки архиепископ....

Време империје и орлова је прошло

Сви епископи су исти, и нису неки већи зато што су први

Чешский иерарх – Константинополю: Время империй закончилось

qLM6l2_5c585651890335_33985107-tmb-750x4 Архиепископ Михаловско-Кошицкий Георгий

Архиепископ Михаловско-Кошицкий Георгий считает, что проблемы в Православии в целом и в Украине в частности возникают потому, что одни престолы хотят быть выше других.

Однако все иерархи – епископы Христа, и между ними нет разницы. Об этом заявил архиерей Православной Церкви Чешских земель и Словакии 3 февраля 2019 года, сообщает Информационно-просветительский отдел УПЦ.

По мнению архиепископа Георгия, чтобы выйти из сложной ситуации, во-первых – нужно молиться, а во-вторых – все должны осознать, что такое Православие.

«Проблемы в православном мире возникают из-за претензий некоторых престолов стоять выше, чем другие, но мы же все – епископы Христа, между нами нет разницы. Конечно, у Предстоятеля есть свое служение, но всякий Предстоятель – прежде всего, такой же епископ, как все», – сказал иерарх.

Он подчеркнул: «Мы должны понять, что уже закончились времена империй, нет императорских орлов, Православие в современном мире должно свидетельствовать о Христе – распятом и воскресшем – всем людям. В нашей деятельности должно быть меньше пафоса – нужно начинать реальную работу с людьми, быть ближе к людям», – пояснил владыка.

Также, по словам архиепископа Георгия, у Поместных Православных Церквей есть общее понимание, в чем сложность ситуации в Украине, и «есть желание встречаться, решать вместе этот вопрос».

«Будем принимать все решения соборно, учитывая и плюсы, и минусы. Это же в традициях Православной Церкви. Так мы и должны всегда делать», – призвал архиерей Православной Церкви Чешских земель и Словакии.

Как сообщал СПЖ, ранее Патриарх Сербский Ириней заявил, что Сербская Православная Церковь не признает канонической новосозданную церковную структуру в Украине и молится за каноническое единство Православия и Украинскую Православную Церковь.

https://spzh.news/ru/news/59838-cheshskij-ijerarkh--konstantinopolyu-vremya-imperij-zakonchilosy

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Шта желиш подробније?

Па да објасните тачно који минут да погледамо, на шта да обратимо пажњу итсл.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Па да објасните тачно који минут да погледамо, на шта да обратимо пажњу итсл.

Дочек пат. Кирила од самог почетка;

погледајте 3:38 минут како патријарси и предстојатељи седе у олтару и чекају да отпочне облачење пат. Кирила. Кулминација је на 12:22;

наш патријарх на 12:40 до 12:45 заузима место поред антиохијског;

затим на 30:46, 33:00, 35:22, 35:33. 36:40, 1:04:10 итд., до самог краја службе.

Обратите пажњу на многољетствије пат. Кирилу од 35:52 до 36:13. Јесте да прослављају његову десетогодишњицу од устоличења, али чему пренаглашени  перформанс којим се истиче руски патријарх у синаксису, чак и на овај мелифлуозни начин, тим пре што пат. Вартоломеја нису поменули. У датом моменту међуцрквених односа у Православљу, звучи врло непримерно и тријумфалистички. 

Подели на овим сајтовима

Нисам испратио и не знам тачно све, али већ давно говорим да Православној Цркви прети опасност од поновних и истих грешака, на пример сада имамо други Рим па ћемо опет имати трећи Рим, то је оно што је св.Јустин Поповић стално критиковао.

У историјском смислу врло ускоро ће бити на стотине милиона нових хришћана широм Азије, настаће нове Цркве од којих ће неке превазићи моћ и бројност Руске Цркве. Зар је потребно да тада опет имамо трећи Рим који ће држати некакво првенство и бити у искушењу да учини погрешне кораке као што данас чини Цариград?

Да не би до тога дошло потребно је развити теологију до мере да не постоји више могућност за сличне злоупотребе. Наравно да треба проћи много деценија да бисмо до тога дошли, али већ сада имамо ту дужност и већ је настало време да прионемо на тај посао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, o. Miroljub рече

Началствовали су предстојатељи: Блажењејши Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован X, Свјатјејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил, Свјатјејши Патријарх српски г. Иринеј, Блажењејши Митрополит Чешких земаља и Словачке г. Растислав, Блажењејши Митрополит свеамрички и канадски г. Тихон.

http://www.spc.rs/sr/torzhestvaena_liturgija_na_10godishnjicu_ustolichenja_patrijarha_moskovskog_sve_rusije_g_kirila

Пошто је Јован најстарији (по части), око њега по диптиху (у овом случају руском диптиху), стоје два присутна патријарха. Кирил са десне и Иринеј са његове леве стране.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...