Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Ведран* рече

Чак ни зог оног што назвасмо "гаћологија". Ко није пратио не зна о чему се ради. 

Nadam se da to nije ona naša tridentinska "gaćologija" kad je papa Pio IV poslije Tridentskog koncila u skladu sa pooštravanjem i pritvrdjivanjem crkvene discipline i protivreformacijskim pokretom tj. rekatolizacijom naredio slikaru Danielu da Volterra, inače Mikelandjelovom učeniku i asistentu, svim onim golišavim Mikelandjelovim likovima svetitelja i andjela u Sikstinskoj kapeli naslikati gaće i zbog toga se proslavio u istoriji umjetnosti kao Daniele di Volterra, detto (zvani) il braghettone, (big underpants - velike gaće):

https://michelangelobuonarrotietornato.com/2014/06/21/han-fatto-mettere-le-mutande-ai-miei-santi/

https://longoio2.wordpress.com/2016/01/31/italian-underpants/

http://www.art-in-rome.com/2011/06/daniele-da-volterra.html#

http://ilgiornaleoff.ilgiornale.it/2016/01/30/articolo-ricucci-3/

http://www.funtrivia.com/askft/Question56652.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Daniele_da_Volterra

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Ведран* рече

Ето, Админи су данас затворили моју омиљену забавну тему "о Стварању". А сад, ако се намераче, и ову тему затворе, ја се враћам у форумску хибернацију. (1) Јер друго ништа не пратим, а немам ни жељу из више разлога. 

П.С. (1) можда сада, из овог разлога, баш и похитају да затворе тему. :))

Možda je kod tebe danas to je kod nas jučer..u svakom slučaju idu na nerve ti admini..:1314_womens:

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, свештеник Александар рече

@Vladan :::. ОК Владане,није добро говорити о Милану Николићу на тај начин,те се ја извињавам.Али шта рећи када он каже да је Дух Свети присвојио нашу природу у своју Ипостас?Како се зове та изјава ? Православље? Он то нас учи томе,јел? Дух Свети присвојио нашу природу у своју Ипостас. Ужас.Шта се све не лупета овде.Требало би админи мало да смире лупетања.Није лупетање слобода стваралаштва.Милан је лупетао.Али није ми манир да се са било ким свађам,а и празник је.

Није речено да је Господ Дух Свети присвојио нашу природу у Своју ипостас, него да је присвојио нашу природу на Своју ипостас али не путем Оваплоћења, којим Христова Ипостас обухвата нашу природу изнутра, него обухватањем наше природе споља. То је ниво који називамо Есхатоном.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

Није речено да је Господ Дух Свети присвојио нашу природу у Своју ипостас, него да је присвојио нашу природу на Своју ипостас али не путем Оваплоћења, којим Христова Ипостас обухвата нашу природу изнутра, него обухватањем наше природе споља. То је ниво који називамо Есхатоном.

:0426_feel:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Иначе, поменути интервју са Владиком Максимом, садржи много добрих мисли.

Наравно, по мом мишљењу, не у оном делу о украјинској кризи. То је потпуни промашај. И још на пар места се не слажем.

Али у целини интервју вреди прочитати. 

http://teologija.net/ako-ovo-bude-kraj-znacu-da-nije-ljubav-razgovor-sa-episkopom-maksimom-vasiljevicem/

Ево шта за крај каже епископ Максим:

,,Можда је овим потезом Цариград на губитку, како то виде Москва и многи други. Међутим, дугорочно гледано, можда је ово квасац неког дубљег јединства који ће доћи после нашег нараштаја. Вартоломеј је на себе преузео крст једне историјске одлуке и тек ће даља историја – а не садашњи тренутак – показати да ли је био у праву."

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Укратко то значи да постоји надање да ће цело западно хришћанство прихватити теологију поретка и првенства коју заступа Цариград, да ће Рим тобоже постати опет православан и вратити свој примат који је имао пре раскола. Али ова нова теологија Цариграда је погрешна и катастрофална.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Milan Nikolic рече

Укратко то значи да постоји надање да ће цело западно хришћанство прихватити теологију поретка и првенства коју заступа Цариград, да ће Рим тобоже постати опет православан и вратити свој примат који је имао пре раскола. Али ова нова теологија Цариграда је погрешна и катастрофална.

А ја то читам тако да Бог користи и наше глупости и промашаје на добро. 

Тај део се слажем, а све остало што је рекао везано за одлуку ни ич.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

И верујте ми да нико неће моћи да се аргументовано супротстави Цариграду, све док се не поведе теолошки разговор о поретку и примату како их Цариград заступа. Чак и да се такве намере Цариграда спрече гвозденом палицом, никакво решење за Цркву неће бити могуће, све док се погрешно учење не побије аргументима.

Фанариоти жељни примата, знају да ситуација теолошких нејасноћа ради за њих. Многи духови су се покренули и узнемирили због онога што следи, јер Бог свакако неће оставити Цркву без излаза из оваквих проблема.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

А ја то читам тако да Бог користи и наше глупости и промашаје на добро. 

Тај део се слажем, а све остало што је рекао везано за одлуку ни ич.

У том случају једино да Цариград не види више првенство. По принципу ко се гура на прво место, да буде последњи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ја не знам зашто се неки налазе увређеним када се говори о суштини Божијој. Па и Зизјулас заступа своју теологију примата објашњавајући суштину и ипостаси, и сви црквени оци морали су да користе објашњења суштине и ипостаси.

Ради се о томе да нећемо наћи никакав одговор нити решење проблема, без разматрања и појашњавања унутрашњег живота Свете Тројице. Пред нама су нови изазови који изискују ново у теологији.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Августин рече

У време Александра македонског и како се тада сматрало Александар Македонски јесте био Македонац .То је нека северногрчка варијанта и то је општепознато значи био је и Македонац и Грк.Али садашњи македонци нису македонци него Словени.

Makedonskata nacija je hibrid na serbče i bugarće :dedica:

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, farisejski.bukvojed рече

Milanu Nikolicu je potrebna pomoc. On vec godinama po forumima nagadja o nesaznatnom (o sustini Bozijoj).

Невероватно да опет морам да се сложим са тобом... Не знам колико пута сам покушао да му дочарам да је на погрешном путу... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Ово мирише на сувисли правац. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Ја не знам зашто се неки налазе увређеним када се говори о суштини Божијој. Па и Зизјулас заступа своју теологију примата објашњавајући суштину и ипостаси, и сви црквени оци морали су да користе објашњења суштине и ипостаси.

Ради се о томе да нећемо наћи никакав одговор нити решење проблема, без разматрања и појашњавања унутрашњег живота Свете Тројице. Пред нама су нови изазови који изискују ново у теологији.

Atanazijevo vjerovanje: "Quicumque"

Tko želi biti spašen, taj mora, prije svega, čvrsto ispovijedati katoličku vjeru, a tko je ne sačuva u cijelom njenom sadržaju, taj će biti zauvijek izgubljen.

Ovo je katolička vjera:

Slavimo jednoga Boga u trojstvu i trojstvo u jedinstvu, bez umnožavanja osoba i bez razdiobe biti (bića).

Jedna je osoba Oca, druga osoba je Sina, a treća je osoba Duha Svetoga.

Ali i Otac i Sin i Duh Sveti imaju samo jedno božanstvo. Istu slavu i jednako vječno veličanstvo. Kako Otac, tako Sin i tako Duh Sveti. Nestvoren (increatus) je Otac, nestvoren je Sin, nestvoren je Duh Sveti. Neizmjeran (immensus) je Otac, neizmjeran je Sin, neizmjeran je Duh Sveti. Vječan (aeternus) je Otac, vječan je Sin, vječan je Duh Sveti.

A ipak nisu tri vječna, nego je jedan vječni. Tako nisu ni tri nestvorena, ni tri neizmjerna, nego je jedan nestvoreni, jedan neizmjerni. Tako je svemoguć Otac, svemoguć Sin, svemoguć Duh Sveti, a ipak nisu tri svemoguća, nego je jedan svemogući. Tako je Otac Bog i Sin je Bog i Duh Sveti je Bog, a ipak nisu tri Boga, nego je samo jedan Bog.

Tako je Otac Gospodin, Sin Gospodin, Duh Sveti Gospodin, a ipak nisu tri Gospodina, nego jedan Gospodin. Jer kako po kršćanskoj vjeri ispovijedamo svaku osobu kao Boga, tako nam katolička vjera zabranjuje priznati tri Boga i tri Gospodina, nego jednog Gospodina. 

Oca nitko nije učinio, niti stvorio, niti rodio. Ni Sina Otac nije učinio, niti stvorio, nego rodio. Duha Svetog nisu učinili (factus) ni Otac, ni Sin, niti stvorili, niti rodili, nego iz njih proizlazi (procedens). Tako je jedan Otac, a ne tri Oca, jedan Sin, ne tri Sina, jedan Duh Sveti a ne tri Duha Sveta.

U tom Trojstvu ništa nije prije ili poslije, ništa više ili manje, nego su sve tri osobe u sebi jednako vječne, jednako velike, tako da u svemu, kako je prije rečeno, poštujemo kako jedinstvo u trojstvu, tako trojstvo u jedinstvu. Tko, dakle, želi biti spašen, to mora vjerovati o svetom Trojstvu.

Ali za vječno spasenje potrebno je vjerovati u utjelovljenje našega Gospodina Isusa Krista. A ovo je prava vjera: moramo vjerovati i ispovijedati da je Gospodin naš, Isus Krist Sin Božji, Bog i čovjek. On je Bog, jer je iz Očeve biti (stvarnosti) od vječnosti rođen, čovjek jer je od biti (stvarnosti) majke rođen u vremenu. Potpuni Bog, potpuni čovjek, koji se sastoji od razumske duše i čovječjeg tijela, Ocu jednak u božanstvu, manji od Oca po ljudskoj naravi. A jer je istovremeno Bog i čovjek, tako ipak nisu dva Krista, nego jedan Krist. Jedan pak, ne kao da bi se božanstvo pretvorilo u tjelesnost, nego jer je Bog uzeo ljudskost. Jedan potpuno i čitav, ne po povećanju bića, nego po jedinstvu osobe. Jer kako razumska duša i tijelo tvore jednog čovjeka, tako je Bog i čovjek samo jedan Krist.

On je zbog našeg spasenja trpio, sišao u podzemlje (nad pakao) i treći je dan opet uskrsnuo, uzašao na nebo, sjedi s desne strane Boga, svemogućeg Oca, odatle će doći suditi žive i mrtve. Kod njegovog ponovnog dolaska svi će ljudi uskrsnuti u svojim tijelima i dati račun o svojim djelima. Oni koji su činili dobro, ući će u vječni život, koji su činili zlo, u vječni oganj.

To je katolička vjera. Tko je vjerno i čvrsto ne čuva i vjeruje, ne može se spasiti.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...