Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Ведран* рече

Ето до чега је људска глупост способна да доведе. 

Каже: могу да иду на Атос, уђу у цркве, једу у трпезарији, само не смеју да се причесте! - Ко би од Руса то прекршио, подлеже канонским епитимијама. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

Каже: могу да иду на Атос, уђу у цркве, једу у трпезарији, само не смеју да се причесте! - Ко би од Руса то прекршио, подлеже канонским епитимијама. 

Реторичко питање, јер су времена осетљива - А шта је друго могао да каже кад је до овога дошло?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Zoran Đurović рече

У овом светлу, Цг одлука да се свештеници могу женити по други пут је сасвим исправна. 

Оно што је мени неисправно у тој одлуци јесте што су погазили свој потпис на критском Сабору, а и даље хоће да га потежу као аругмент у овом спору или по другим питањима. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Али рече и да је Варт расколник што аутоматски повлачи за собом да је и ава Ђуровић расколник. Значи са авом можете јести и пити и лумповати али причестъ нет.12:smeha: Да ли ава сад може да ми освешта крсни колач или освети водицу ? или се општење  завршава на ракијици и вечери ? Где су црвене линије раскола ? Помоћ.ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан61 рече

Али рече и да је Варт расколник што аутоматски повлачи за собом да је и ава Ђуровић расколник. Значи са авом можете јести и пити и лумповати али причестъ нет.12:smeha: Да ли ава сад може да ми освешта крсни колач или освети водицу ? или се општење  завршава на ракијици и вечери ? Где су црвене линије раскола ? Помоћ.ne_shvata

Avva Zoran je svevaseljenski i za njega ovi mali raskolcici ne vaze.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан61 рече

Ава још није у расколу са СПЦ. Према томе, може Србљима да реже колаче! Иначе, и Русе могу да причешћујем, јер нам Барт није забранио да то чинимо. 

Подели на овим сајтовима

Руска црква: Патријарх Вартоломеј биће лично одговоран за могуће крвопролиће у Украјини

Руска православна црква тражи од Цариграда да се извини због наношења значајне штете светском православљу, изјавио је портпарол патријарха Кирила, Александар Волков.

Према његовим речима, тренутна ситуација може брзо да се промени ако се крене путем дијалога.

„У том смислу ово растојање се мери једним фактором: Цариградска патријаршија и њен Синод треба да схвате погрешност својих поступака и одлука и извине се за оне поступке које су већ нанеле значајну штету читавом светском православљу и будућности православља у Украјини“, истакао је Волков на конференцији за новинаре.  

У том случају „врата за дијалог ће бити поново отворена“. Он је напоменуо да ће РПЦ са задовољством констатовати покушај Цариграда да „излечи оне ране које су већ нанете светском православљу“.

Он је додао да ће патријарх Вартоломеј бити лично одговоран за могуће крвопролиће у Украјини због црквеног питања.

„Ако се у Украјини пролије иједна кап крви, за ту кап биће лично одговоран цариградски патријарх Вартоломеј, који је својим непромишљеним и антиканонским поступцима кренуо путем подршке расколницима и погоршавања грађанског сукоба у Украјини“, истакао је он.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201810221117583040-rpc-carigrad-izvinjenje/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Мештани села Башуки на западу Украјине у Тернопољској области, одлучили су да изграде нову цркву након што је њихова стара црква заплењена од стране националистичких расколника у јуну 2015. Митрополит тернопољски Сергеј освештао је темеље нове цркве св.Архангела Михаила. Сељани и УПЦ МП одлучили су да покажу да сила пребива у Јеванђељу и вери у Христа, а не у слепом национализму. Нове цркве које су замениле оне које су запленили расколници у Тернопољској епархији већ су изграђене у Бутину, Катериновки, Колосови и Рахманову.

tFsFv4sJvu4RqKlhk0SMSpCqMcPc4dUMFxw8c8f0

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Ава још није у расколу са СПЦ. Према томе, може Србљима да реже колаче! Иначе, и Русе могу да причешћујем, јер нам Барт није забранио да то чинимо. 

Ма знам но смејем се а плакао бих (што рече Оливер)на ове апсурдне ситуације.

Ево хипотетички да рецимо и СПЦ одлучи да смо у расколу са ЦП и ја дођем код тебе и причестим се хоћел’ме Господ спалит ? Ако ме не спржи к’о шибицу у секунди јел морам то после да исповједим свом попи који ће ми онда преписат епитимијицу или дати неки анти-расколик 3 пута на дан послије јела ?

Подели на овим сајтовима

Патријарх Вартоломеј: Знам све о црној пропаганди Москве

Поглавар васељенске цркве патријарх Вартоломеј изјавио да се неће повлачити пред притисцима у вези са украјинским црквеним питањем.

Говорећи на заседању градске владе грчке дијаспоре у Цариграду, посвећеном 150. годишњици успостављања заједнице Ферикој, патријарх је објаснио да су привилегије Васељенске патријаршије засноване на одлукама и канонима Васељенских сабора и обавезне су за све у православљу.

„Свиђало се то нашој руској браћи или не, пре или касније они ће пратити одлуке које је донео васељенски патријарх, јер немају другог избора“, недвосмислено је рекао патријарх Вартоломеј, који је искористио прилику да каже Грцима Цариграда да зна за „добро плаћене чланке“ и „црну пропаганду“ руске стране која је усмерена против Васељенске патријаршије.

„Бог нам је дао два уха да бисмо слушали са свих страна“, са осмехом је приметио патријарх.

Ово је вероватно први пут да васељенски патријарх „прихвата изазов“ Москве у вези са украјинским питањем, наглашавајући да „наша браћа Словени не могу да поднесу примат Васељенске патријаршије и нашег народа у православљу“.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201810221117581764-vartolomej-patrijarh-propaganda-moskva-/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Патријарх Вартоломеј: Знам све о црној пропаганди Москве

Поглавар васељенске цркве патријарх Вартоломеј изјавио да се неће повлачити пред притисцима у вези са украјинским црквеним питањем.

Говорећи на заседању градске владе грчке дијаспоре у Цариграду, посвећеном 150. годишњици успостављања заједнице Ферикој, патријарх је објаснио да су привилегије Васељенске патријаршије засноване на одлукама и канонима Васељенских сабора и обавезне су за све у православљу.

„Свиђало се то нашој руској браћи или не, пре или касније они ће пратити одлуке које је донео васељенски патријарх, јер немају другог избора“, недвосмислено је рекао патријарх Вартоломеј, који је искористио прилику да каже Грцима Цариграда да зна за „добро плаћене чланке“ и „црну пропаганду“ руске стране која је усмерена против Васељенске патријаршије.

„Бог нам је дао два уха да бисмо слушали са свих страна“, са осмехом је приметио патријарх.

Ово је вероватно први пут да васељенски патријарх „прихвата изазов“ Москве у вези са украјинским питањем, наглашавајући да „наша браћа Словени не могу да поднесу примат Васељенске патријаршије и нашег народа у православљу“.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201810221117581764-vartolomej-patrijarh-propaganda-moskva-/

Надам се да су нешто ту погрешно пренели, али ако је ово тачно онда је то стварно страшно.

Примат било кога је за мене као православног дубоко неприхватљив, не само у црквеним питањима него и уопште. Примат подразумева неравноправност у најмању руку, а у ширем контексту и расизам.

Онда он оптужује неког за етнофилетизам и национализам.

Мени је увек код Грка сметало то истицање неке богоизабраности и то што сматрају да су они неки фактор бољи од других, али од човека цркве и то главе што је много много је.

Подели на овим сајтовима

РПЦ: За нас је Украјина Света Гора и Јерусалим

Најоштрије питање у вези са садашњом кризом у односима у православном свету је даља судбина верника Украјинске православне цркве, а не могућност причеста на Светој Гори, сматра руска патријаршија.

„Наше молитве, наша бол је пре свега са нашом браћом у Украјини. Управо то питање је главно, не то да ли људи могу да иду на Свету Гору, без обзира на њену важност за светско православље, поклоњење пред светињама Свете Горе и светогорском праксом духовног живота“, изјавио је шеф Одељења за сарадњу Цркве, друштва и медија Синода РПЦ Владимир Легоја радију „Вера“.

„Наглашавам да је то моје мишљење, не желим да покажем непоштовање према људима који иду на то ходочашће, нити према самој Светој Гори, али у ситуацији када су наша браћа у Украјини под ударом, чини ми се да је срамота говорити о томе да ли могу ићи на Афон. Сетите се преподобног Серафима који је говорио о Саровској земљи: „Овде је за мене и Света Гора, и Кијев и Јерусалим!“, додао је представник Цркве.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201810221117585353-RPC-Sveta-gora-Jerusalim/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Patriarch of Serbia was added to the website "Mirotvorets" for criticising the future "autocephaly" for the schismatics.

So until this government is changed, patriarch Iriney is an "enemy" of Ukraine. Madness, isn't it? And the canonical UOC has to deal with this post-Maidan madness, now supported by patriarch Bartholomew.

Также владыка был занесен на террористический сайт "Миротворец", созданный замминистра Украины по вопросам ЛДНР и курируемый советником министра МВД.

https://strana.ua/news/167465-predstojateli-antiokhijskoho-i-serbskoho-patriarkhatov-podderzhali-russkuju-pravoslavnuju-tserkov.html

2018-10-22_191801.jpg.01f2d41c2619ba67d6de8aca7df5c477.jpg

https://myrotvorets.center/criminal/gavrilovich-miroslav/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 18.10.2018. at 23:30, MKD13 рече

Kad jedno osugujemo kod protivnika, budimo doblestni da osudimo i ono isto sto nevalja kod nas.

Aha, pa što da ga osuđujemo? Staljin je bio čovek na mestu. Porazio je Nemce i njihove saveznike bugarske fašiste i vmro:)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...