Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 39 минута, Жика рече

Што се тиче теме, ја критикујем Вартоломеја за ове потезе, али такође и Русе што нису дали Украјинцима аутокефалију 1992. Наравно, свештеници и народ ми ништа не сметају и сматрам да су у Цркви.

На основу чега да им дају аутокефалност 1992 ?

Ова аутономија која је стечена. није никаква последица чак ни жеља већине верујућих којима РПЦ није ни сметала, а ни данас не смета. То је била чисто политичка одлука да би се придобили верници који живе на на централном западу, то јест западније од Кијева.

Овде се спомиње 1686. година. У тој 1686. години је ситуација изгледала овако:

800px-Growth_of_Russia_1613-1914.png

Значи, овај мали плавичасти део око Кијева, може само попасти под спорну територију(о којој говори Васељенски Патријарх). Скоро после 100. година је тек Крим ушао у састав Руског Царства, а југоисток пре тога у периоду од 50 година.

Циљ те УПЦ МП је био се некако обједине сви верници на територији Украјинске државе (у тренутним границама). Једино што нико није рачунао да ће се све ово дешавати што се дешава. Па да у овом тренутку имамо ситуацију да се Крим и Севастопољ налазе у УПЦ МП, а 3-4 милиона људи се тренутно налази на територији ван контроле Украјине.

РПЦ нема проблема са управљањем Далеким Истоком, па не би имала проблема ни са управљањем Украјином, плус ни верници, нису тражили аутономију и УПЦ осим можда на централном западу. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Bokisd рече

( koliko znam,...toliko znam,.. :D )

чему та скромност!?! :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

И још једна допуна, када се погледа, чисто демографски.

Само на територији која се не налази под контролом Украјине(а налази се под УПЦ МП) се налази тренутно 2 (Крим и Севастопољ) и 3-4 ( део Донбаса). То је по минимуму 5 милиона људи, по броју верника сасвим упоредиво са бројем верника рецимо СПЦ, а сви су апсолутно за РПЦ и де факто се сматрају њеним верницима.

На простору југоистока , 8 области живи између 15-20 милиона људи, који у најмању руку немају ништа против и великој већини чак и да се поново прикључе РПЦ. То је када се узме по броју верника као заједно СПЦ,БПЦ,Грчка црква,Кипар,Албанија, Васељенска патријаршија по броју верника.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

I, da se u kostretu i pepelu pokaje.... :stadaradim:

чекај, зар не треба да се бичује :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, grigorije22 рече

Postoji ideja da se formira Turska pravoslavna crkva sa sedistem u Aja Sofiji i da se time Vartolomej kao amercki agent u potpunosti izbaci iz igre. 

РПЦ уопште не разматра такву идеју, та вест је потекла са неких јако сумњивих сајтова, па се онда проширила интернетом. Таквим дејствима би РПЦ "пуцала себи у ногу", и одговорила би на безакоње, безакоњем. То они сигурно неће радити. 

Подели на овим сајтовима

Из заједничке изјава Српске и Антиохијске цркве, могу рећи да нисмо на добром путу. Заузели смо погрешну страну.

Неутрална страна, рекао бих да смо благо на страни Цариграда, тј. признајемо им право да доносе такве одлуке, какву су донели. Да поништавају своје одлуке, да се декретима узимају нечију канонску територију.

Само смо позвали на дијалог Москву и Инстанбул, као да се оваква одлука ЦП не тиче читавог Православног света.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

А шта мислиш што им је Алфејев овде већ 2 дана?

https://www.ilmessaggero.it/vaticano/metropolita_hilarion_usa_dietro_scisma_chiesa-4048818.html

Учествује у раду Синода у Риму. :))

омладинског :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Зашто би то радили? Да стану на страну 1? Тако би само утврдили шизму. Питали су Илариона шта ће причати са папом, он је рекао да се о томе не разглашава, јер су састанци поверљиви. И овде је у праву, јер видесмо какав скандал изби пуштањем делова из разговора Фанара и Москве.

Па и није био неки скандал. Осим што знамо, оно што смо већ знали, да њега Барт не воли. :0205_whistling:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, невски рече

РПЦ уопште не разматра такву идеју, та вест је потекла са неких јако сумњивих сајтова, па се онда проширила интернетом. Таквим дејствима би РПЦ "пуцала себи у ногу", и одговорила би на безакоње, безакоњем. То они сигурно неће радити. 

Ali moraju da preduzmu neku kontrameru i da sruse Vartolomeja. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...