Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, farisejski.bukvojed рече

Не сећам се да сам чуо да постоји такав документ.

Сећам се једино да је primus sine paribus формулисао Елпидопорос Ламбраниадис, секретар Синода (и турски држављанин, дакле потенцијални Бартов наследник).

То су била нека богословска мишљења не званичне објаве ЦП. Москва је одговорила (Иларион) али ако се добро сећам тај одговор је био испред Синода, не само Иларионово теолошко мишљење. 

П.С. Хвала што ми исправи ону грешку са латинским.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Zayron рече

Postavlja se ovdje teza i antiteza carigradski hladni kanonski legalizam contra ruski srdačni hrišćanski agape "ljubavizam". 

I nikoga tako glatko i slatko ne isfoliraju na tu fintu "ljubavizma" kao Srbe!!!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Само највеће гробље имају у Србији изван Русије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Само највеће гробље имају у Србији изван Русије.

I u Sloveniji imaju kapelicu pa šta....? Ruska kapelica

Njihovi tenkovi su '45 u Trstu gurali komunizam prema Zapadu..... Zapad nas je odmah nagradio i dao Trst Italijanima. Kamo sreće da nikad nisu došli u Sloveniju!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Какве то сад везе има са теологијом примата и канонима? Љубазно вас молим да не тролујете.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ведран* рече

Патријарх, а спинује полуинформације у пропагандне сврхе "по савести"! :(

м. Онуфрије јесте потписао документ који п. Вартоломеј спомиње. Али м. Онуфрије је и повукао свој потпис убрзо потом. И то као један од првих који су повукли потпис (није био једини). Такође је пред Св Архијерејским Сабором затим иступио против аутокефалије. То п. Вартоломеј заборавља или не зна. А како би знао кад је то унутрашња ствар РПЦ у коју се он петља. 

Треба имати на уму да је м. Онуфрије у то време био један од најмлађих архијереја и Денисенко је на њега вршио огроман притисак да тај потпис стави. О овим стварима сведочи и сам м. Онуфрије у видео који сам овде слао два пута (на енглеском и на руском). 

Тако да је ово све празан спин. 

Naprotiv, pod pritiskom MP su povukli potpisi, zato je u strahu na kraj Denisenko morao da obecava da ce se odreci katedre, inace bi ga rascinili jos na saboru.

Sto se tice mitropolita Unufrija, nije ni cudo, da ce na kraju i sam preci u novoj autokefalnoj crkvi. Interesantno, kazu da je ignorirao odluku sinoda RPC i da se nalazi na Atosa.

A i to, rusi ovo rusi ono....Cast izuzetcima, al ruska istorija ima puno toga shto nije za pohvalu. Pocev od ponizavanja Maksima Grka, pa zatim nepismenim starobretsvom, pa spaljivanjem i gonenjem nihovih podrzatelja, pa Petar prvi i reforme, njihovo bogoslovlje koje se odrazilo na crkveni zivot i kulturu, pa revolucija...Koji treci Rim? Koja svataya Rus? 

Priznajem samo Vizantija:D cak i onu najnesovrseniju, bolja je nego li Treci Rim. Napred Vartolomej!!))))

Подели на овим сајтовима

Потпредседник Владе Италије Матео Салвини:

„Ми (ЕУ) смо последњих година уложили у Украјину 15 милијарди евра. Сматрам да је могућ верски рат између Русије и Украјине. Када политичка власт жели да себи потчини црквену власт, из тога се ништа не добија. Исто као када у име својих пословних интереса распирујеш верски рат. Изненађен сам што италијански медији не пишу о томе“, навео је Салвини.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201810181117535472-Salvini-Bavarski-Merkel/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zayron рече

Svi katolici su automatski pravovjerni. Samo nam se liši taj pojam pravovjerja ili pravoslavlja, orthodoxie, 

to je homonim, rieč koja izgleda isto ali kod vas i kod nas znači nešto sasvim drugo, ima drugi sadržaj! :D 

Сви католици јесу правоверни, али за римокатолике то не важи:D

Подели на овим сајтовима

Не постоје римокатолици него римоотпадници. Зато будући васељенски Сабор треба да реши и питање називања како неправославних тако и православних. Ми у Символу исповедамо конкретне карактеристике Цркве где стоји и католичанство, а у томе је поента православља и са тиме немају више никакве везе риморасколници.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD13 рече

Napred Vartolomej!!))))

Ђе си северномакедонац?

Тако су вазда узвикивали патријски чиновници. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

,,Department for the External Relations of the Orthodox Patriarchate of Moscow comments that the Moscow Patriarchate is not interested in primacy, the Church of Moscow has it's place in diptychs and It has flock, it is the real Church. "We will survive even without such a center. It is not the first case in history – something similar happened in the mid-15th century when the Patriarch of Constantinople entered into union with Rome while other Patriarchs did not recognize it, and we lived for some time without a canonical Patriarch of Constantinople at all. Since that moment the autocephalous Russian Church has begun her life."

https://www.youtube.com/channel/UCvV_LZGJbXjSN2Jx31YYF1Q/community

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD13 рече

kazu da je ignorirao odluku sinoda RPC i da se nalazi na Atosa.

А само да илуструјем који си ти манипулатор и мутивода. 

1. Одлуком Синода никоме није забрањено да иде на Свету Гору у том смислу ни митрополиту Онуфрију. 

2. Митрополит Онуфрије није отишао на Свету Гору Атонску. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

,,Department for the External Relations of the Orthodox Patriarchate of Moscow comments that the Moscow Patriarchate is not interested in primacy, the Church of Moscow has it's place in diptychs and It has flock, it is the real Church. "We will survive even without such a center. It is not the first case in history – something similar happened in the mid-15th century when the Patriarch of Constantinople entered into union with Rome while other Patriarchs did not recognize it, and we lived for some time without a canonical Patriarch of Constantinople at all. Since that moment the autocephalous Russian Church has begun her life."

https://www.youtube.com/channel/UCvV_LZGJbXjSN2Jx31YYF1Q/community

Кроз историју Васељенски патријарси су се молили за њиховог цара у то време (султана - цезара) и за победе његовог светлог оружја. Ништа то није чудно, да је било супротно не би ни преживели и били би уништени.

Живели су дуго у симбиози, у замену за њихову подршку Османлије су им давале подршку за проширвање свог утицаја, тако је и сада, само што се господар променио.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bernard рече

I nikoga tako glatko i slatko ne isfoliraju na tu fintu "ljubavizma" kao Srbe!!!

Јес вала, ти Руси су прави зликовци. Фолирају нас на финту љубавизма, место да нас лепо бомбардују, побију нам бебе у инкубатору, извуку нам за дваес година неколико десетина милијрди евра као што то ради нормалан и културан свет:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bernard рече

I u Sloveniji imaju kapelicu pa šta....? Ruska kapelica

Njihovi tenkovi su '45 u Trstu gurali komunizam prema Zapadu..... Zapad nas je odmah nagradio i dao Trst Italijanima. Kamo sreće da nikad nisu došli u Sloveniju!

Гле, замисли. И због тих злих комуњара је познати хуманитарни радник и промицатељ приватног предузимаштва, Одило Глобочник моро да бега из Трста и успут страда због стреса и душевних патњи. Толико се човек напатио да није гледао куд иде па му се глава закачила на неку омчу.. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...