Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, MKD13 рече

Dokument

Procitao, mislim, meni je dokument uravnotezeno napisan ( ovako na prvu loptu )

Inace, koliko videh :coolio:, mnoge stvari iznete u dokumentu su od strane brace i kolega sa foruma na ovoj samoj temi, vec su pomenute kao bitne i vazne  za razumevanje cele price oko pravoslavlja i Crkve u Ukrajini ( narocito u onom tekstu od Vedrana ).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И ја се нисам причешћивао од 2007 до 2011, али разлог није био ни близу овом који је навео буквојед. Сматрао сам себе некако сувише...прљавим...после сам се исповедио и наставио са прекинутом евхаристијом. Данас се причешћујем на свакој литургији којој присуствујем.

Подели на овим сајтовима

https://www.pravmir.ru/yurist-rodion-yurev-u-rpts-okazyivayutsya-razvyazannyimi-ruki-v-voprosah-otkryitiya-prihodov-za-rubezhom/

Родион Јурјев стручњак за канонско право каже по поводу ове одлуке:

Цитат

Прекращение евхаристического общения означает, что Константинопольский Патриархат с сегодняшнего дня считается для прихожан Русской Православной Церкви не-православной деноминацией, наравне с католической, дохалкидонской или протестантской.

Прекид јевхаристијског општењ означава да се Константинопољски Патријархат од данашњег дана сматра за прихожане Руске Православне Цркве не-православном деноминацијом у равни за католицима, дохалидонцима или протестантима.

Цитат

В глобальном смысле это значит, что Церкви КП не считаются больше православными, в них нельзя причащаться, исповедоваться, крещение в них не считается полноценным 

У глобалном смислу значи да се Црква КП не сматра православном и у њој се не сме причешћивати, исповедати се, крштење се не сматра потпуним.

Цитат

В то же время у РПЦ оказываются развязанными руки в вопросах открытия приходов за рубежом. Если ранее с этим постоянно возникали проблемы (в Таиланде, Камбодже), то теперь никаких ограничений нет, вплоть до открытия приходов в Турции.

Истовремено код РПЦ су развезане руке по питању отварања прихода у уностранцству. Ако су раније са тим били проблеми на Тајланду или Камбоџи сада нема никаквих ограничења, чак до отварања прихода у Турској.

Цитат

С церковно-политической точки зрения дальнейшее развитие ситуации непредсказуемо, т.к., с одной стороны, решение КП нарушает права практических всех поместных церквей, с другой стороны, греческие церкви традиционно поддерживают КП (речь идёт об Иерусалимском Патриархате, Кипрской архиепископии, Синайском монастыре, Элладской Церкви). В смысле количества глав Церквей их много, в смысле количества верующих – очень мало. Естественно, что основная часть православных мира состоит сейчас в РПЦ либо в её ответвлениях (Японская, Китайская, в Америке). Как будут реагировать другие Церкви – неизвестно, но определяться им придётся.

Са црквено-политичке тачке гледишта даљи развој ситуације је непредвидив, то јест, са једне стране одлука КП нарушава практично права свих помесних цркава, са друге стране, грчке цркве традиционално подружавају КП ( реч је о Јерусалимском патријархату, Кипарској архиепископији, Синајском манастиру и Еладској цркви). У смислу броја глава Цркве њих је много, у смислу броја верника - јако мало. Основни део православног света је сада у РПЦ или у њеној одговорности (Јапанска, Кинеска, у Америци) . Како ће реаговати друге Цркве - неизвесно је и мораће да се определе.

Подели на овим сајтовима

I shta sad?

Za RPC MP konstantinopolci su postali raskolnici, blagodatni ili ne?

Shta ce biti naprimer sa Hilandarom koji pominje Vartolomeja? 

Shta ako, u shta verujem, da nece drugi da sleduju ovome shto radi RPC? RPC bice u zajednistvom sa onim koji su u liturgiskim zajednistvom sa Carigradom, shto opet je jedno isto.

Verovatno ce da se zahteva Sabor, al kad i ko ce da organizuje?

Carigrad opet je u prednosti...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, невски рече

реч је о Јерусалимском патријархату, Кипарској архиепископији, Синајском манастиру и Еладској цркви)

Антиохија, Јерусалим и Александрија подржавају Москву, мање или више. Очекујем и подршку Свете Горе. Кипар је, бојим се, уз Цариград. Очекујем да се у Цариград сврстају Румуни, Албанци, део јеладских епископија, Финци...дај Боже да нисам у праву...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, невски рече

Родион Јурјев

Добро. Овај износи мишљење.

Ја мислим да се мало претерује са тим канонско-правним јуридичким аспектом проблема. 

Неће се ништа постићи на тај начин, а ствари могу да се погршају. 

Кључно у овоме тренутку је да остале Цркве покажу солидарност у ставу да је потребно прво једно саветовање на нивоу предстојатеља, а онда и Сабор. У међувремену да непрестано позивају Цариград на исправљење. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Антиохија, Јерусалим и Александрија подржавају Москву, мање или више. Очекујем и подршку Свете Горе. Кипар је, бојим се, уз Цариград. Очекујем да се у Цариград сврстају Румуни, Албанци, део јеладских епископија, Финци...дај Боже да нисам у праву...

Бугари нису чисти.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Румуни сигурно, они не љубе Русе, поготово због Бесарабије и Придњестровља.

Антиохија, због верника у Сирији ће морати. 

Подели на овим сајтовима

Мене брине шта ће код нас да се деси на Сабору. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Мене брине шта ће код нас да се деси на Сабору. 

Verovatno postoje obe struje, koje podrzavaju i Carigrad i Moskvu. ali, mi moramo gledati svoje poslove i probleme sa MPC i u tom smislu trebamo da budemo na strani kanonskog i sabornog funkcionisanja Crkve.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bokisd рече

mnoge stvari iznete u dokumentu su od strane brace i kolega sa foruma

Плагирао нас Синод. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Добро. Овај износи мишљење.

Ја мислим да се мало претерује са тим канонско-правним јуридичким аспектом проблема. 

Неће се ништа постићи на тај начин, а ствари могу да се погршају. 

Кључно у овоме тренутку је да остале Цркве покажу солидарност у ставу да је потребно прво једно саветовање на нивоу предстојатеља, а онда и Сабор. У међувремену да непрестано позивају Цариград на исправљење. 

Такво мишљење дели доста људи у РПЦ. Колико сам успео да читам ових дана.

Моје мишљење као мирјанина је да ако се сада прећути наставиће се. Овим је РПЦ (а и нашој Цркви) објављен рат, притом ничим изазван. Ако ово прође ВП-у некажњено, он ће се окуражити да иде даље,а ко зна колике су границе. Можда му падне на памет, да повуче признање СПЦ, под изговором да је тада реалност била друга, а сада се променило? Ко може да гарантује да се то неће догодити ?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Сасвим је могуће да Фанар укине аутокефалију српској Цркви. Зато се м.Амфилохије и залагао да на великом Сабору буде речи о аутокефалији како би се било којој помесној Цркви одузела могућност да самостално ради такве ствари.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Verovatno postoje obe struje, koje podrzavaju i Carigrad i Moskvu. ali, mi moramo gledati svoje poslove i probleme sa MPC i u tom smislu trebamo da budemo na strani kanonskog i sabornog funkcionisanja Crkve.

Зна се како се назива таква политика и тамо и тамо. Ми просто не можемо да идемо против Русије(а неутралан став или млака осуда је ићи против) , према свему што сам прочитао од колумниста и овде на сајту , а данас сам прочитао и Митрополита Амфилохија (интервју за руске медије који је баш био добро пропраћен) и сви су сагласни да је правда на страни РПЦ. А по мени је битно где је правда (најбитније). Биће разочаравајуће ако наша Црква не поступи исто као РПЦ, јер следећи мач је над нашом главом, ако ово прође.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Verovatno postoje obe struje, koje podrzavaju i Carigrad i Moskvu. ali, mi moramo gledati i svoje poslove i probleme sa MPC i u tom smislu trebamo da budemo na strani kanonskog i sabornog funkcionisanja Crkve.

Наш Патријарх ради праву ствар. Тај састанак са Вартоломејем, у Солну, ако га је било, је добар. Ми не знамо ништа о томе, али је постојала прилика да разговарају. Ако судимо по фотографијама ни сусрет није био пријатан. 

Ходају један подаље од другога и разговарају са другим људима, а не међусобно. 

Такође, Патријархова писма су добра ствар. Иако о њима мало знамо. Очигледно је Патријарх или његово окружење донело одлуку да се у јавност ништа не износи. Ја мислим да то није најбоље, али ...

Сада је у гостима и Патријарх Јован. Што је исто добро. 

Дакле ради се. Нису ствари препуштене саме себи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...