Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ведран* рече

joooj

Не знате брате да се тако ословљава Васеленски Патријарх? Чак и наш премијер зна то. :)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Orthophill рече

Због чега би анатемисали патријарха Вартоломеја? 

Због некаконског упада на туђу територију. Због еклисиолошке јереси папског примата (у овом случају секундата, јер Вартоломеј оће под папску папучу). А могла би му се накарикати и еклисиолошка јерес теорије грана...

пре 8 минута, Orthophill рече

У своја предавања вл. Јован архиепископ Охридски (СПЦ) наглашава, да је Црква тамо где је Васеленски Патријарх, па чак и сви остали помесни Цркви прекинули општење са њим. Све док га Васеленски Сабор не осуди за јерес.

Мало сутра.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ти си много дрзак. 

То сам научило из фб страну ПОА - Соборно Православие. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

Много сте лицемерни. :) Али немојте си играти са светог Климента и све свете охридске архиепископе. :) Веќа су они светила пред Христов престол него ли неки властелини који су примењивали мухамедов закон. ;)

Већа су светила и од вашег деда Стефана, етнофилетистичког расколника. Смеше вам се анатеме, а ви сте још и безобразни.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Већа су светила и од вашег деда Стефана, етнофилетистичког расколника. Смеше вам се анатеме, а ви сте још и безобразни.

Анатеме... Скиниќе их са нама Васеленска Патријаршија. 
Ни бл. Димитрије Хоматијан није се дрзнуо да баци анатему на архиепископа Сава, па неќете ни ви. И он је знао да не може да буде Православан без јединство са Васеленског Патријарха. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Orthophill рече

Не знате брате да се тако ословљава Васеленски Патријарх? Чак и наш премијер зна то. :)

знам душо него твоја употреба тога у овом контексту је joooj

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ivan Marković рече

Место да будете захвални СПЦ што вас није бацила под анатему, ви се још и буните. Направила вас комунистичка партија (ко Мираша пандурска станица на Цетињу). Ви сте једна обична етнофилетистичка секта према којој је Црква показала огромно и надљудско стрпљење. Пази да се сада то не промени.

Toliko ste arogantni da hriscanstvo a tek pravoslavlje od vama ne treba ni ocekivati. Kad bacate anateme sakupite sve kacavende i zenkarose, da bi Duh Sveti mogao bolje se izraziti. Toliko zlo ste nam napravili jos i pretite. Al lepo sve vam se vraca...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

Анатеме... Скиниќе их са нама Васеленска Патријаршија. 
Ни бл. Димитрије Хоматијан није се дрзнуо да баци анатему на архиепископа Сава, па неќете ни ви. И он је знао да не може да буде Православан без јединство са Васеленског Патријарха. 

Nadam se da si svestan svoje nesvesti jer ovo sto si izjavio je van pameti. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Here is one solid analysis-brief summary from discussion about situation in Ukraine:

Well, it's not pure politics, though. It also touches on the spiritual life of the Church in Ukraine.

To give a super brief summary: Ukraine was evangelized by the Constantinople. Eventually, it got absorbed by Russia through political force. But Constantinople never fully gave it to Russia, even under extreme duress. Recognizing the political situation, she allowed Russia to govern it under the conditions that the Metropolitan of Kiev be elected in Kiev and that he commemorate the Patriarch of Constantinople. Of course, with time, Russia attempted a complete take over. But it was never recognized by the EP.

Meanwhile, there were always waves in Ukraine towards independence, but Moscow never let them happen. The most recent and relevant happened in 1992 when all the Ukrainian bishops voted unanimously to be autocephalous. Russia responded by asking the Metropolitan of Ukraine (Philaret) to resign. He did so for a few days until he got back to Ukraine, deciding instead to ignore Russia so the Ukrainian Church could flourish, being freed from Russian political and ecclesiastical encroachment. Many believed as he and followed him. They appealed to the Ecumenical Patriarchate for recognition, but the EP waited. As a result of Russian imperialism and suffocation towards Ukraine both politically and ecclesiastically, the EP decided to finally grant the much needed autocephally towards Ukraine both to avoid Russian political and ecclesiastical encroachment as well as to allow the Ukrainians to flourish ecclesiastically and as a nation. Ie, the very reason why Russia and all modern Orthodox autocephalous Churches received autocephally is the very reason why Ukraine is now going to receive it as well. Schisms have never stopped the inevitable. That is the reality of things.

Izvor:

http://l.tinyurl.com/y8ztyhmc

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, MKD13 рече

Toliko ste arogantni da hriscanstvo a tek pravoslavlje od vama ne treba ni ocekivati. Kad bacate anateme sakupite sve kacavende i zenkarose, da bi Duh Sveti mogao bolje se izraziti. Toliko zlo ste nam napravili jos i pretite. Al lepo sve vam se vraca...

Jeli to nama duhovno cedo lopuza i ubica iz Makedonije drzi nauk/ 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Orthophill рече

И он је знао да не може да буде Православан без јединство са Васеленског Патријарха

joooj

Па како мучениче онда мислиш да сте ви православни и да треба да вас признамо? Ни ви немате јединство с цариградским, ерго, нисте православни, по твојој личној дефиницији. 

Ој памети!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

joooj

Па како мучениче онда мислиш да сте ви православни и да треба да вас признамо? Ни ви немате јединство с цариградским, ерго, нисте православни, по твојој личној дефиницији. 

Ој памети!

Наш архиепископ увек помињао Васеленског Патријарха, за разлику од Руског. Исто помиње и помињао и Српског Патријарха. То је исто ко неко да буде убијен и да се самоубије.

Ми хоќемо заједницу са вама, ал ви неќете са нама. Зашто? Не знате ни сами. <3

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Orthophill рече

Што сте окренули ћурак наопако после Ниша?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

Наш архиепископ увек помињао Васеленског Патријарха, за разлику од Руског. Исто помиње и помињао и Српског Патријарха. То је исто ко неко да буде убијен и да се самоубије.

То није јединство, јер вас не признаје Цариград. А по твоме учењу ко није у јединству с Бартом није православан. Значи ти ниси православан. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Што сте окренули ћурак наопако после Ниша?

Нишки споразум је потписала комисија за дијалог са СПЦ. Синод МПЦ га није прихватио. Као што Сабор СПЦ није прихватио Калишки споразум. То је то, затим сте инсталирали паралелну јерархију, која тренутно има 4 епископе, 6 попове (мирски и монашки) и 3 ѓакони (мирски и монашки), неколико монахиња и веран народ колико пола парохију. Монаха је било и више, али оженили су се, а једна игуманија се удала за Турчина. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...