Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, obi-wan рече
пре 55 минута, Bokisd рече

To nije veroispovedni raskol, nego kanonski i administrativan ( ako se desi ) i nebitno je ko je na cijoj strani,( neko ovako, neko onako ),... jer i jedna i druga strana je u Crkvi.

( ja sam na strani Moskve povodom ovog spora )

Nisi u pravu. Ne moze kanonski da se odvoji od veroispovednog, jer kanoni i nisu nista drugo nego produzetak osnovnog ispovedanja vere.

Za sad i jedni i drugi jesu u Crkvi, ali ovi carigradski su na odlicnom putu da od Nje otpadnu, ako se hitno ne urazume.

Ali, zvanicno je problem kanonska jurisdikcija i tumacenja od strane Carigrada koji pravi problem. Nema govora o veri i dogmatima. To prica i Moskovska patrijarsija koja kaze da je problem,....kanonskog upada na teritoriju druge pomesne crkve,....

Drugo je, Carigrad i njegov ekumenizam i druge stvari.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Није овде кључан сам канон колико је кључна чињеница да се потпуно игнорише Црква која дејствује на терену УПЦ(МП) и њено постојање, а при томе се анатемисаним расколницима даје легитимитет, на челу са лажљивим Филаретом који се пред Сабором лажно заклео 90их да се повлачи, а затим себи наденуо патријарашки кукољ.

Да не говоримо о опасности од крвопролића и харања црква УПЦ(МП) од те разбојничке клике Филаретове...

То је потпуно рушење јединства (раскол), тај потез Вартоломеја. То је духовни криминал. 

Сад читам на Теологија.нет интервју са неким високошколованим архмандритом који булазни о стварању нове Цркве у Украјини која ће као решити проблем. Буди Бог с нама!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zayron рече

Onda nema ni potrebe za tim da se prestane pominjati carigradski patrijarh u liturgiji, MP onda to radi nekanonski, nekanonski je jednostrano pozvala na prestanak pominjanja carigradskog patrijarha prije nego što je išta riješeno saborski i saborno. Odakle im pravo na to?

Pa, kanonski i crkveno su u pravu jer se protiv kanonski druga crkva mesa u njihovu crkvenu teritoriju u kojoj Moska ima punu nezavisnost da upravlja crkvenim zivotom.

Sta da cini Moskva ? Pa, prekid pominjanja i saradnje , je najblazi oblik upozorenja Carigradu da ne moze na taj nacin da se ponasa i deluje protiv druge Crkve.

I, saborno je tako odluceno na vanrednom zasedanju Sinoda RPC koji ima vlast da donosi odluke ( kada pomesni Sabor nije sazvan )

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

Nema pomena o nekim verskim i dogmatskim pitanjima. Nema potrebe za anatemama i slicno.

Јављају се већ догматска питања. Наравно није дошло до анатема, надам се да и неће. Али ово је пут који сигурно води у пропаст. Питање је колико их је који њиме ходе, и ко од њих још може са њега да се врати. 

Проблем може једноставно да се реши, Барт да опозове своје егзархе и да, као што је предлагао Кирил, седну за сто и разговарају.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Сад читам на Теологија.нет интервју са неким високошколованим архмандритом који булазни о стварању нове Цркве у Украјини која ће као решити проблем. Буди Бог с нама!

Pa, ( meni ) je dovoljno , sto se kaze, da je arhimandrit,... izvrsni direktor Hafingon fondacije Ekumenskog instituta,.... gde ekumenizam upetlja prste tu nastaju problemi za Crkvu,....Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Јављају се већ догматска питања. Наравно није дошло до анатема, надам се да и неће. Али ово је пут који сигурно води у пропаст. Питање је колико их је који њиме ходе, и ко од њих још може са њега да се врати. 

Проблем може једноставно да се реши, Барт да опозове своје егзархе и да, као што је предлагао Кирил, седну за сто и разговарају.

Valjda ce' nekako da se smiri, iako, ako je sada ovako, kada je Carigrad 'samo' imenovao egzarhe za Ukrajinu,....kako ce' da bude kada zvanicno priznaju tu' 'novu' crkvu,....

Подели на овим сајтовима

Ја бих волео да видим, брзе ЗВАНИЧНЕ реакције других аутокефалних Цркава. 

Јер имам неку наду да на тај начин може да се заустави овај зли поход. 

Уколико буду ћутали бојим се да ће зло бити веће. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, ( meni ) je dovoljno , sto se kaze, da je arhimandrit,... izvrsni direktor Hafingon fondacije Ekumenskog instituta,.... gde ekumenizam upetlja prste tu nastaju problemi za Crkvu,....

Наравно да иза овога стоји синкретиатички екуменизам, као једна посебно малигна компонента глобализма. И прилично ми се "јавља" да Вратоломеј дува у исту тикву са папа Фрањом, бискупесама, геј пасторима, оџама, рабинима, шаманима (дописати по жељи).Дебело је дедица забраздио

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pa, ( meni ) je dovoljno , sto se kaze, da je arhimandrit,... izvrsni direktor Hafingon fondacije Ekumenskog instituta,.... gde ekumenizam upetlja prste tu nastaju problemi za Crkvu,....Just_Cuz_19

Ај добро. На пример студирао код Лаота, он је добар учењак, и тако то. Али џаба све кад човек лупета ко Максим по дивизији. А ови наши теолози сад нашли то да објављују....

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Ај добро. На пример студирао код Лаота, он је добар учењак, и тако то. Али џаба све кад човек лупета ко Максим по дивизији. А ови наши теолози сад нашли то да објављују....

Не треба то да те чуди. То је фина екипица. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Valjda ce' nekako da se smiri, iako, ako je sada ovako, kada je Carigrad 'samo' imenovao egzarhe za Ukrajinu,....kako ce' da bude kada zvanicno priznaju tu' 'novu' crkvu,....

Па што се тиче Москве они су транспарентни са поступцима. Ако прогласе ту "аутокефалију" онда ће бити потпун прекид општења. 

Са друге стране егзаси су добили 2 недеље да ствар припреме. Некоме се страшно жури. 

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Dobro, u ovom slucaju je bas preterao.

( ali, nekako, imam utisak da je problem vezan i za ekumenisticku pricu , od price oko Kritskog sabora pocelo da se 'kuva' i sada ovo kao neka kulminacija,  )

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Наравно да иза овога стоји синкретиатички екуменизам, као једна посебно малигна компонента глобализма. И прилично ми се "јавља" да Вратоломеј дува у исту тикву са папа Фрањом, бискупесама, геј пасторима, оџама, рабинима, шаманима (дописати по жељи).Дебело је дедица забраздио

Otkuda ti te gluposti teorija zavjera i sl.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...