Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Isusovo magare рече

Što misliš da se "naši" blaženici u Nebu ne mole za "vas" srbe??

Какве везе ова тема има са темом о кршењу, степинцем или мисионарском центру у Ј. Америку?

Не можеш правит причу са мном о томе, када ја о Хришћанству унутар Православља гледам да верујем ономе што прочитам са печатом СПЦ. Не ономе што прочитам или чујем тек тако.

Јеси ли ти видела негде да ја објављујем публикације СПЦ или Ватикана, само сам са Копитаром разменио пар чланака, који наводе нека писма. Не могу да будем толико маштовит сад, да ја сам себи предпостављам да ли је Степинац био у догматском смислу, независтан духовник, злочинац, тајни агент, вођа или члан неког отпора (свет, блажен...)... У Правном смислу, он је био 100% злочинац и саучесник (уколико неко не докаже супротно). Ваш Црквени суд је већ друга ствар, као и Божији суд...

Примера ради, нама је Свети Сава донео аутокефалности, вама ако сам добро схватио, Степинац (јер је заменио немачког кардинала). Где у Православљу постоји тумачење небеса у којима су блажени? Оћеш да ми кажеш да сви анђели, атемпорална природа Бога... захтевају појаву Светог Саве да би неки Србин добио помоћ од Бога? Поред Исуса Христа, Архангела... :krstix: , ја мсм. да не треба. Свети Сава је постао светац само за себе, као што се људи крштавају само за себе, крштење се не наслеђује. По учењу Светог Саве, Хришћанство поред крштења, није преносиво на друге људе било чиме него трудом и вером. То мени значи, читај проверено, моли се, ради на својим мислима, разликуј духове...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Августин рече

Какав вам је блажени Лојзек такви сте ви Хришћани. 

Augustine,mene intuicija ne prevari baš često..tebe sam doživjela kao jednog mudrog i pametnog starijeg čovjeka..ali nažalost u tvom slučaju debelo pogriješih..

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Аристарх рече

Какве везе ова тема има са темом о кршењу, степинцем или мисионарском центру у Ј. Америку?

Не можеш правит причу са мном о томе, када ја о Хришћанству унутар Православља гледам да верујем ономе што прочитам са печатом СПЦ. Не ономе што прочитам или чујем тек тако.

Јеси ли ти видела негде да ја објављујем публикације СПЦ или Ватикана, само сам са Копитаром разменио пар чланака, који наводе нека писма. Не могу да будем толико маштовит сад, да ја сам себи предпостављам да ли је Степинац био у догматском смислу, независтан духовник, злочинац, тајни агент, вођа или члан неког отпора (свет, блажен...)... У Правном смислу, он је био 100% злочинац и саучесник (уколико неко не докаже супротно). Ваш Црквени суд је већ друга ствар, као и Божији суд...

Примера ради, нама је Свети Сава донео аутокефалности, вама ако сам добро схватио, Степинац (јер је заменио немачког кардинала). Где у Православљу постоји тумачење небеса у којима су блажени? Оћеш да ми кажеш да сви анђели, атемпорална природа Бога... захтевају појаву Светог Саве да би неки Србин добио помоћ од Бога? Поред Исуса Христа, Архангела... :krstix: , ја мсм. да не треба. Свети Сава је постао светац само за себе, као што се људи крштавају само за себе, крштење се не наслеђује. По учењу Светог Саве, Хришћанство поред крштења, није преносиво на друге људе било чиме него трудом и вером. То мени значи, читај проверено, моли се, ради на својим мислима, разликуј духове...

1.Ti si počeo da radiš smuti..

2.Sa tobom ne mogu praviti priču,to si dobro rek'o..

3.Tko je bio Alojzije to si isto u pravu, 'ko će ga znati to vidiš ne zna ni Papa pa traži pomoć ovog vašeg "Pape"..

4.Ako ti tvrdiš da je sveti Sava postao svetac samo za sebe onda je to tvoj problem a ne moj..(i da se razumijemo ne zahtijeva Bog od sv.Save nego sv.Savo od Boga al' ajd dobro,ne kužiš ti to).

5.Nisam ja ni rekla da je krštenje prenosivo otkud ti to!?

6.Hm,gle molim se koliko stignem,ne nabrajam baš puno moram priznati..ponekad viknem prema Nebu baš kad mi "dodija"i onda opet trk dalje ali evo dala sam si truda da ti odgovorim po točkama ili tačkama kak'oš premda mi je bilo pametnije (možda)da sam izmolila jedan Očenaš za tebe.Lijep ti pozdrav.

Подели на овим сајтовима

https://rs.sputniknews.com/regioni/201905161119813581-zagreb-studentikinja-auti-grebanje/

Као богослову дошао ми је у руке лист у коме се пропагира да се блажени Леополд Мандић прогласи светим, па је у рубрици питања читалаца било питање да ли је мајка блаженог била Српкиња, на што су одговорили да је то неистина коју протурају непријатељи рмк цркве. 

Занимљиво исти одговор је у Бисерју св.Анте на питање да је истина да је било продаје опроштајница гријехова.

Подели на овим сајтовима

RAKOPLOVU

Papa o kanonizaciji kardinala Stepinca: ‘On je blažen, može mu se moliti, ali do svetosti moramo izučiti neke povijesne točke’

„Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka“

avion-papa.jpeg

Foto: Vatican Media

Papa Franjo je u zrakoplovu na povratku prema Rimu, odgovarajući na pitanje dopisnika Večernjeg lista Silvija Tomaševića, izjavio kako se izučuje povijest prije negoli će se kardinala Stepinca proglasiti svetim. Pitanje se odnosilo na odnose između pravoslavnih nacionalnih Crkvi, njihovom kritičkom odnosu prema Katoličkoj Crkvi te nastojanjima Srpske pravoslavne Crkve u osporavanju procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

„Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama, što je Crkva izjavila kada ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka“, odgovara Papa.

U nastavku objašnjava kako se radi o povijesnim točkama te da je on, koji mora potpisati kanonizaciju, molio, promišljao, tražio savjet i naposljetku shvatio kako treba potražiti pomoć kod patrijarha Srpske pravoslavne Crkve Irineja. “Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina”, objašnjava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je on dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se“, kaže.

Papa Franjo potom objašnjava kako je najprije osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje, a sada se izučavaju druge točke. „Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala”, zaključio je svoj odgovor na pitanje Silvija Tomaševića o daljnjem postupku kanonizacije hrvatskog blaženika.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net

Подели на овим сајтовима

On 15.5.2019. at 23:29, Isusovo magare рече

1.Ti si počeo da radiš smuti..

2.Sa tobom ne mogu praviti priču,to si dobro rek'o..

3.Tko je bio Alojzije to si isto u pravu, 'ko će ga znati to vidiš ne zna ni Papa pa traži pomoć ovog vašeg "Pape"..

4.Ako ti tvrdiš da je sveti Sava postao svetac samo za sebe onda je to tvoj problem a ne moj..(i da se razumijemo ne zahtijeva Bog od sv.Save nego sv.Savo od Boga al' ajd dobro,ne kužiš ti to).

5.Nisam ja ni rekla da je krštenje prenosivo otkud ti to!?

6.Hm,gle molim se koliko stignem,ne nabrajam baš puno moram priznati..ponekad viknem prema Nebu baš kad mi "dodija"i onda opet trk dalje ali evo dala sam si truda da ti odgovorim po točkama ili tačkama kak'oš premda mi je bilo pametnije (možda)da sam izmolila jedan Očenaš za tebe.Lijep ti pozdrav.

Где сам ја рекао ово под редни број 4 у заградама.?

On 10.5.2019. at 0:26, Isusovo magare рече

Jesi li ti brate na nekim drogama???

Daj bar jedan dokument evo o priznanju Međugorja i gospinog ukazanja..

Inače ovo bi bilo za temu "SMUTI" 

Dakle stavimo sastojke:

1dcl Alojzije Stepinac

1dcl Kolinde

Prstohvat "četnika"

10g dalmatinaca

5g čeha 

Bosna neizostavan sastojak (po želji,kol'ko oš)

E onda malo proroštva i na kraj film koji se završava u Čileu Argentina..

To ti brate ni ovaj nutri bulet od 500kn sa 70000 okretaja ne može smiksat.:naklon:

Увиђам да и код тебе постоји проблематика терминологије, која овде конкретно води порекло из аустроугарских доба, када је верско питање искориштено за стварање нација. То је било и код Тита. Али данас то не можемо говорити, прошле године су у Србији, буњевци самостално поништили декрет о законској обавези да се уписују само као Хрвати. И сви се углавном декларишу као Срби са чиме Срби поново добијају већину у Суботици... Генетски су они то потврдили, зна се ко је кога правио.

Ја сам на овој теми раније, пре скоро 7-8 месеци, навео да се мој даљњи рођак, поново крстио прешавши из римокатоличке вере у православну, јер је рођен у Хрв. склопом околности и тамо је крштен. Нажалост тада сам ја морао, да спремам докторат па нисам више учествовао у овој теми. Тај мој рођак је био на форуму, штета што је обрисао профил, па да објасни теолошки како је он то одрадио. Мсм. да је то био добро анализирао кроз светоотачке списе...

Али суштински, миропомазање код римокатолика није добио, такво крштење се сматра цивилним код православаца. Јер је миропомазање круна форме чина крштења за нас.

Не могу ја да прихватам нечију терминологију, изазивајући сам себи интелектуални конфликт. И самог себе доводим у ситуацију да испада да ја одвајам римокатолике од православаца као људе.

Нпр. не може мени неко да каже да су Бокељи или Дубровчани полацмањени срби или Лацмани. Јер знам да нису сви срби били под једном државом, знам да су током постојања Папске државе пресељени са Велебита и Цетине, из Херцеговине... ткз. буњевци у Војводину, Славонију и ХРВ, Ћићевци на Ћићарију и Истри или Ћиоћију код Рима. У закон цара душана се осуђује латинска јерес у моменту када сами римокатолици ту латинску јерес прогоне. Ми имамо римокатоличке цркве из времена од 13-ог века од КиМ до Суботице, дан данас су што се нас тицало, остале римокатоличке. Чак су морлаци као највиша каста у Османско Царство, неке православне прекрштавали у католичке од црногорског вијалета и албаније до босне и херцеговине и далмације. У Боку которску је уништен манастир, од кога? да нису млеци забринути дошли па им сметали турци да покатоличе бокеље, не него од морлака.

Тај сукоб морлака и Срба, Бугара и Срба, Албанаца и Срба... је изворно из времена ратова нас са богумилима, арапима и момента кад су нас бугари и арапи сравнили са земљом до доласка Немањића у чију територију доалзе бугаризовани арапи. Ту јерес је сам Ватикан искорењивао код себе. То је све због питања Степинца било важно. Јер сами Немци и Италијани током рата, бележе да НДХ врши стравичне злочине. Не у контексту који би неко помислио, већ у контексту да крше расни закон убијајући Хрвате, Илире и Србе. Генерала Ратка Младића су спасили Италијански Фашисти од Усташа, које су му убиле углавном целу породицу. Исте те Усташе су убијале као и током крсташких ратова кад су упадали у Босну где су прогањали арапе. Да би ослободили локално становништво од окупације и јереси. То је битно, ради лоцирања правног питања Степинца као злочинца. Италијани и Немци су окупиртали накнадно НДХ током рата, због тога. Зато ја наводим тај смути, да би видели акда је степинац издао тај докуменат да нема поновног крштења? јер заправо то може бити знатно касније од оног момента када су срби већински покатоличени. Јер је Правосалвље било забрањено ван не-канонске Хрватске православне цркве, постојао је и декрет у НДХ трећину покатоличит, трећину побит и трећину протерати. Значи детаљи су важни са јасним временом када се појављују. Да би могли да говоримо о томе, јер сам се ја надао да ће изаћи неки научни рад о лику и делу Степинца.

Но, Генетско тестирање регије Фосионе. Овде у извору, има неких 50 људи. А ја код себе имам преко хиљаду забележених, који припадају истој генетској грани I2a, којој припадам и ја. Грана тога гена је највише концентрисан код Срба и Далматинаца, али је ген најбројнији код украинаца и руса. То су људи из херцеовине, далмације... који су расељени као буњевци у војводину, славонију, хрватску... Или као Ћићевци у Рим, Ћићарија у Италију... Ћићарија у Србији је из словенски назив за насеље из времена римског царства, карактерише конкретан народ.

Можемо ми сада да причамо о утицају права прве брачне ноћи код Дубровчана који су били под римокатоличком црквом. Тада је право на прву брачну ноћ имао увек угледни грађанин који је бивао и кум, свештеници, капетани, трговци... То мош наћ у виду научног рада дубровачког музеја. Имаш право прве брачне ноћи у Црногорски вијалет па генетска истраживања могу да прикажу некога као морлака а он је пореклом Србин са женске генетске стране и свих специфичности. Али код ћићара се таква ситуација десила само током другог светског рата, што се види на овом истраживању, где има ген Алжираца. То је последица одлуке Француског генерала који је дао право алжирским војницима да са женама раде 60 сати шта их је воља, они су силовали преко 60.000 жена у Риму, конкретно ових Ћићарки, убили преко 800 мушкараца. Папа је тада ургирао код Де Гола, да заустави, силовање. Неко би сада закључио, да римокатолици организују римокатолицима силовање од стране арапа. Али тај генерал је био атеиста. И сад видех, да је у овом сајту обухваћена цела модерна регија Фосионе, која има и албанице на једно од брда. Такви смутијеви су важни јер Римских Ћићара имаш преко 500.000, неко се доселио на њихово место у Хрватску. Немају везе са Масебианским или Сардинским I2a који је доминантан (али као засебна подграна) због илирско-трачанског порекла у модерној Италији. https://en.wikipedia.org/wiki/Morlachs

Подели на овим сајтовима

@Isusovo magare  зато сам ти пре рекао да не ломиш главу. Јер већина разуме контекст коментара. Читали су Горски Венас и историју уопштено типа. кандијски рат и остале битке. Сваки докуменат који се користи за правна питања, има свој конкретан временски оквир и ширу слику.

Сад ти у хрватску историју мош наћ да су Ћићари истро романи. А морлаци да више не постоје. Али сви остали, па и аустроугари и италијани који су радили пописе наводе исто ако и ја. Ћићари су истророманизовани у једном делу своје популације, током италијанске владавине. И рата са аустроугарима.

Не може О.Зоран, колико год био интелигентан и опточен духовним златом (О.Рафаило користи тај термин). Да меша питање крштења, степинца, ј.америке... Јер мисионарење би морало засебно, степинац засебно па онда крштење засебно. Иначе имаш смути и 10.000 порука. И људе који различито схватају терминологију. Или се позивају на Душанов Законик, који је терминолошки тумачен од преводиоца који не знају историју баш најбоље. Па мисле да је Цар Душан који је оптужен да је за мало покатоличио Србију, прогонио римокатоличку цркву. А он је заправо прогонио само латинску јерес коју је сами Папа тада прогонио из Француске, јер су папи Французи тада ставили мач под грло.

Шта ти мислиш о крштењу? да ли је често миропомазивање код вас? прочитао сам на нету, да се јако ретко миропомазују верници код римокатолика...

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Isusovo magare рече

Ovo što pišeš ovako daleko u povijest ne samo da je smiješno već pomalo i zabrinjavajuće..

То је најважније у овој теми која дотиче ткз. отимање цркви римокатолицима (мисли се на шиптарију која је пре тога отела православне), и мисионарење исто. Ја први нећу да ми сутра индијанци из америке дођу у србију, притом убеђени да су срби. Имали смо такве ситуације, мсм. да су против канона (то ћу тек да испитам, ако будем имао времена)!

пре 6 часа, Isusovo magare рече

.pitam se jesi li ti uopće vjernik!?

Питам се лажеш ли ти сама себе или само мене. Јеси ли ти рекла да би прешла у православље читајући текстове овде.

Јеси ли ти постала Православна?

Ја нигде нисам написао да бих постао већи верник него што јесам. Нисам ја инстант кафа, или духовни балон... Али јесам рекао да бих се причестио код римокатолика јер кроз овај пост, схватам кроз теологију да је то хришћанска црква, да ја могу да крштавам цивилно тамо људе у православље...

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Аристарх рече

То је најважније у овој теми која дотиче ткз. отимање цркви римокатолицима (мисли се на шиптарију која је пре тога отела православне), и мисионарење исто. Ја први нећу да ми сутра индијанци из америке дођу у србију, притом убеђени да су срби. Имали смо такве ситуације, мсм. да су против канона (то ћу тек да испитам, ако будем имао времена)!

Питам се лажеш ли ти сама себе или само мене. Јеси ли ти рекла да би прешла у православље читајући текстове овде.

Јеси ли ти постала Православна?

Ја нигде нисам написао да бих постао већи верник него што јесам. Нисам ја инстант кафа, или духовни балон... Али јесам рекао да бих се причестио код римокатолика јер кроз овај пост, схватам кроз теологију да је то хришћанска црква, да ја могу да крштавам цивилно тамо људе у православље...

Ma hajde ti se uhvatio mojih riječi kao pijan plota..ljudi svašta kažu a zapravo ne misle tako..nego kad bih ja stvarno htjela "prijeći" u pravoslavlje,što ti misliš trebam li se ponovno krstiti kod vas??

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Isusovo magare рече

Ma hajde ti se uhvatio mojih riječi kao pijan plota..ljudi svašta kažu a zapravo ne misle tako..nego kad bih ja stvarno htjela "prijeći" u pravoslavlje,što ti misliš trebam li se ponovno krstiti kod vas??

Ти си мене покушала да уватиш, па сам те нежно вратио на првобитно питање о твојој вери.

Што се крштења тиче, видиш да не мораш, то је једно крштење. По мени, ако се не удаш за неког православца, нема шта да прелазиш на православље... Зависи све како ти осећаш?

Можда си ти крштена а ниси прихватили одрицање од зла током крштења у римокатоличкој цркви, родитељи те повели па ниси била свесна ситуације и од дечијег прокоса рекла сама себи у себи, не прихватам крштење. Иако си јавно рекла да прихваташ или климнула главом свештенику. То ти је иста ситуација као што је оно дете крстило, друго дете ненамерно кроз игру. Онда си рецимо открила касније веру и прихватила Бога, али си одлучила да пређеш у правосалвље. Обзиром да прво крштење ниси прихватила, овде га прихваташ. Онда добијаш два пута крштену магарицу. Али си заправо само једном крштена. Значи само се прави терминолошки проблем око суштине тог једног крштења код неких људи који мисле да римокатолици нису хришћани. Што сад значи да се ти не можеш два пута удат или крстит у оквиру цркве и да то увек буде јадан брак или једно крштење.

Можемо сада ситуације измишљат кроз практичне примере даље, али имамо и случајеве где девојке крсте свештеници који буквално схватају поуке Апостола да отац (мислећи на свештеника) треба да узме за своју жену ону која неће да се удаје. Па негде си му рекла да ти не планираш никад удају и ето ти га сад...

мсм. онда би се, ако би повратила веру у Бога. Опет крстила у православље, могла би да кажеш, ја не прихватам Христа Бога, који је васкрсо из мртвих, кроз римокатоличко крштење. Али га прихватам овди у православље. И онда ти постајеш једна од оних мудрих девојака које су ушле у град Христа Бога неким својим путем. Који је једини пут ка једином крштењу.

Колко су филмова протестанти снимили на те теме, где указују на мане свештеника неких. И показују да искрени верници губе веру од клиничких случајева. Самим тим имају потребу опет да се крсте и крсте се опет. Да ли су били два пута крштени они верници које је Исус Христос поново крстио духом после Јована крститеља? Да ли је она жена погрбљена што је дотакла Христа била крштена духом кад га је дотакла или није? Како је Христос крштавао без цркве као објекта... ?

Подели на овим сајтовима

Da da ja se bas sjecam,bila sam beba od mjesec dana i jasno sam "kimnula" svećeniku da je to to ali moram priznati da bas nisam bila u tom trenutku sigurna jel se stvarno odričem Sotone ili ne..e moj Bože..

I kako to misliš ovisi kako se ja osjećam??

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Isusovo magare рече

Da da ja se bas sjecam,bila sam beba od mjesec dana i jasno sam "kimnula" svećeniku da je to to ali moram priznati da bas nisam bila u tom trenutku sigurna jel se stvarno odričem Sotone ili ne..e moj Bože..

Постоји регулисано правило тада. Али ја говорим за децу од 7-15 година. То су релативно несвесни људи који могу из неког разлога да одбију крштење као што сам описао.

пре 1 сат, Isusovo magare рече

I kako to misliš ovisi kako se ja osjećam??

Исто као брак. Како ћеш дефинисати моралну поквареност партнера. Осим по осјећају који мораш дефинисати неким личним моралним нормама. Које зависе од твоје менталне снаге и природе. Али се ослањају на речи Христове које мош наћ код духовника који би испитао твој осећај, пре развода или преласка у другу традицију.

мсм. није црква трафика, то је ипак увек интимно и захтева разговор.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...