Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Slucaj RZC se tretira kao kanonski ili administrativni raskol, slicno kao i raskol u nasoj SPC iz 1963. godine.

Ako se ne daj Boze desi raskol izmedju Moskve i Carigrada i to ce verovatno biti kanonski ili administrativni raskol.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Bokisd рече

Slucaj RZC se tretira kao kanonski ili administrativni raskol, slicno kao i raskol u nasoj SPC iz 1963. godine.

Ako se ne daj Boze desi raskol izmedju Moskve i Rima i to ce verovatno biti kanonski ili administrativni raskol.

Добро је да не признајеш да су католици јеретици. Написао си између Москве и Рима :D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жика рече

Колико пута си написао да су јеретици или расколници они који нису у општењу са Православном Црквом. Зато ти наводим Заграничну, а тај модел можеш да примениш онда на католике. Ако о. Љуба признаје благодат кипријановцима онда би био доследан ако би признао и католицима.

Ниђе везе!, рекао би Васијан!:))12:smeha::)) Њему не иде примењивање модела на различите случајеве. Католици су јеретици јер су их остале патријаршије осудиле, а Цг нису били јеретици иконоборци јер су их све остале патријаршије осудиле!:0222_shocked: 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Добро је да не признајеш да су католици јеретици. Написао си између Москве и Рима :D

1000 пута сам рекао да Дух Свети има смисла за хумор, тако да су ови више пута признали да су Католици Црква! :))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жика рече

Pocecu i Rim i avu i tebe i Vasketa i sve da sanjam,....  :smeh1: .. ( samo o tome i razmisljam ovih dana )

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ниђе везе!, рекао би Васијан!:))12:smeha::)) Њему не иде примењивање модела на различите случајеве. Католици су јеретици јер су их остале патријаршије осудиле, а Цг нису били јеретици иконоборци јер су их све остале патријаршије осудиле!:0222_shocked: 12:smeha:

Добро се ти расправљаш с њим годинама. Скоро сваки мој пост погрешно разуме, изврне, каже нешто нетачно па морам додатно да објашњавам...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Ako se ne daj Boze desi raskol izmedju Moskve i Carigrada i to ce verovatno biti kanonski ili administrativni raskol.

Боксит, не спречавај Духа да говори кроз тебе! Забележили смо шта рече кроз магарца!:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Добро се ти расправљаш с њим годинама. Скоро сваки мој пост погрешно разуме, изврне, каже нешто нетачно па морам додатно да објашњавам...

Лик је невероватан. Сада грицка нокте и не сме да одговори на Агиорита који је рекао да су анатеме помесних сабора валидне, а то руши ову његову болесничку кулу од карата! На Фотија уопште није одговорио. Ћути као стрина, не потписује се а друге прозива. Размишља да ли да се баци кроз прозор пошто Владика Иринеј хоће да објави моју књигу! Владика доприноси ширењу јереси и заблуда!:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жика рече

Добро се ти расправљаш с њим годинама.

У кондаку ће ми писати: Многострадални и бесконачнотрпељиви!:)) 

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

Кажеш биће то административни раскол између Москве и Цариграда. Повежи то са Цариградом и Римом. Ако се сад деси раскол можда ће за 100 година једни друге оптуживати да су јеретици, то ти је слично као Цариград и Рим.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Жика рече

@Bokisd

Кажеш биће то административни раскол између Москве и Цариграда. Повежи то са Цариградом и Римом. Ако се сад деси раскол можда ће за 100 година једни друге оптуживати да су јеретици, то ти је слично као Цариград и Рим.

Hm, moze da se desi ( da se optuzuju medjusobno za 100. godina ), ali, gledano realno, cela situacija nije na ispovednom nivou, vise je pitanje davanje autokefalije i tumacenja kanonskih jurisdikcija Moske i Carigrada. Vise se ( po meni ) Kritski sabor  ticao veroispovednih stvari nego ova sada situacija.

Carigrad i Rim, istorija i kanonskih i predanjskih i veroispovednih stvari. ( i pre 1053. i posle ove godine )

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Сад сам видео Васијанов пост где пише да си слаб у теологији и пореди те са Аријем. Нема везе ако за мене нешто напише, али срамота је да теби каже да немаш појма о теологији. Ово што те пореди са Аријем је већ опасно. Нема везе ако другачије мисли, али такве оптужбе су опасне.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Hm, moze da se desi ( da se optuzuju medjusobno za 100. godina ), ali, gledano realno, cela situacija nije na ispovednom nivou, vise je pitanje davanje autokefalije i tumacenja kanonskih jurisdikcija Moske i Carigrada. Vise se ( po meni ) Kritski sabor  ticao veroispovednih stvari nego ova sada situacija.

Carigrad i Rim, istorija i kanonskih i predanjskih i veroispovednih stvari. ( i pre 1053. i posle ove godine )

У почетку је то више било политичко питање. Мислим на Рим и Цариград, али да не скрећемо са теме.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жика рече

Ниси разумео. Доста дуго су имали општење само са нама јер су једно време имали општење  и са другим патријаршијама. То не значи да је било времена кад нису имали општење са нама. Добро сам рекао да је тешко с тобом дискутовати.

Мораш да научиш да будеш прецизнији.

Цитат

Ниси тврдио, али изгледа да из твог расуђивања тако испада.

Их, па можеш из свачијег расуђивања да извучеш шта год хоћеш. Али, то нема никакве везе ни са интелектуалним, ни са било којим другим поштењем. После оволико постова од мене написаних, срамно је да тако нешто пишеш. Своје ставове сам образлагао, и макар они били хиљаду пута погрешни, они су изнети као моји, тако да ту нема места за "али изгледа да из твог расуђивања тако испада". То би могао да кажеш да сам остао недоречен. 

1 hour ago, Жика рече

Као што је о. Зоран показао за католике.

Није Зоран ништа показао. Он само покушава друге да ухвати у речи и да ствари поставља црно - бело. Већ сам објаснио и нема потребе да понављам. 

пре 59 минута, Жика рече

Колико пута си написао да су јеретици или расколници они који нису у општењу са Православном Црквом. Зато ти наводим Заграничну, а тај модел можеш да примениш онда на католике. Ако о. Љуба признаје благодат кипријановцима онда би био доследан ако би признао и католицима.

Сад већ отворено пишеш којештарије, без имало задршке.

Ово болдовано никада нисам написао у оваквом кључу како ти износиш. После мени кажеш да је код мене црно-бело. Кажеш да ја не схватам шта ти пишеш, а пишеш врло конфузно и непрецизно, а мени учитаваш ствари које никада нисам писао. 

Загранична Црква је била у административном расколу са својом Мајком Црквом, није била у јереси, а била је у општењу са једним делом Православне Цркве. Латини су јеретици са којима је Црква нема општења, и то не из административних и канонских разлога, већ из догматских. Православна и Римокатоличка Црква исповедају две различите Вере и два различита Христа. Више од хиљаду година та црква исповеда већи број јереси и крајње се укотвила у томе. Никакве везе нема поређење са РПЗЦ која је била део Православне Цркве и латинске цркве нема. Поређење смешно до бола. Још када би га видели загранични Руси, пали би у транс.

Можеш о. Љуби послати мејл. Питај га шта мисли о РКЦ. Колико је пута тамо на "светосављу" написао да они нису Црква...

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Жика рече

@Zoran Đurović

Сад сам видео Васијанов пост где пише да си слаб у теологији и пореди те са Аријем. Нема везе ако за мене нешто напише, али срамота је да теби каже да немаш појма о теологији. Ово што те пореди са Аријем је већ опасно. Нема везе ако другачије мисли, али такве оптужбе су опасне.

Па кад он лупета исто на рачун Васељенских сабора, отаца, шта ја да очекујем? Грло му је отворени пакао! 

Буловића треба сада свргнути као аријанца!:)) Наиме, има општење и објављује књигу некога ко признаје аријанско крштење! - Иначе, Владика има цео мој досије око прекрштавања. И та књига је у припреми (што се тиче мене, јер о њој нисам причао са Иринејем).  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...