arizan Написано Август 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 15 часа, Јанко рече Па нпр на Пасхалну вечеру. Не мо'ш учествовати у обредној вечери а да не једеш пасхално јагње. Питај Јевреје може ли то бити. "Пардон, ја сам веган". Бзвз На другом месту кори народ јер су имали Јована који није јео меса, а он све једе са грешницима па им не ваља ни онако ни овако... То му дође к'о она "монашка" да се Христос није никад смејао. Ај' замисли мргуда коме сва деца радосно трче. Бива ли? U redu, ovo pije vodu. A što onda monasi ne jedu meso? Bar ponekad... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Август 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 15 часа, drvce рече Jos uvek nismo autotrofi. Pa u redu, a šta sa nama koji možemo bez mesa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Август 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2018 Izuzimajući poslednjih nekoliko godina, jeo sam meso celog života i uživao sam u njemu. Tako da znam kako to izgleda. Kad sam postavio temu nisam mislio da ikome nabijam osećaj krivice što jede meso ili da izazivam kod nekog potrebu da se zbog toga pravda drugima. Neka svako jede šta hoće, sloboda izbora je svetinja. Mene je interesovalo da li je neko do sada lično klao životinje koje je prethodno uzgajao. Možda naslov teme nije najadekvatniji, ali to sam pokušao da razjasnim u postu. Inače, moje iskustvo je da se bez mesa može, pa je i to uticalo da stavim ovakav naslov… A postavio sam pitanje ovde, jer bi nama Hrišćanima odnos prema Tvorevini trebalo da bude na prvom mestu. Slušao sam priče da su se naši stari svaki put kad bi trebalo da poseku drvo u šumi molili Boga za oproštaj što uništavaju deo Tvorevine. A ova situacija mi liči na to... Nekad sam ubijao vrapce praćkom... kad bi osa sletela blizu mene ubio bih i nju… ako bi miš ušao u kuću-zgazio bih ga, ako bih zmiju video blizu kuće-ubio bih je… Sada ne razmišljam više tako. Sad sve to hvatam i puštam u polje, pa šta im Bog da ( muve i buve su izuzetak ). I ja sam ranije razmišljao kao većina vas. Kad drugi ubija nije problem. Samo što je malo drugačije kad ga očuvaš od početka, pa ga svaki dan gledaš u oči i na kraju treba lično nož pod grlo. Inače, ovo ‘ko nije spreman da zakolje, onda ne bi ni trebalo da jede meso’ za mene ima logike. Ako se nešto želi, red je da se plati puna cena: ako hoćeš da uživaš u seksu-budi spreman da sutra čuvaš dete; ako hoćeš da se ženiš-onda sa ženom u paketu ide i njena rodbina; ako ne želiš da ti mama i tata komanduju-budi odgovoran, odvoji se od njih, pa sam plaćaj račune… tako i ovo, sviđaju ti se krmenadle-budi spreman da učestvuješ i gledaš kako se neko nasilno odvaja od života.. Ova situacija mi je nova i nemam jasan stav. Zato i pitam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Август 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 16 часа, Sofija_ рече mozes uzeti kozu, dve,da imas za sebe, ako dobiju mlade, prodas ili poklonis..opet, ako si tako saosecajan i osetljiv, i vezes se za svaku zivotinju, onda bolje ne drzi nista do kornjace, koja ce da te nadzivi Pa izgleda da si u pravu . Nekad nisam bio ovakav, ali stvari se menjaju. Godine, šta li je... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 18 часа, arizan рече Само не знам како да избегнем клање оне стоке која ми даје млеко. Изгледа нећу моћи. А начин на који чувам животиње ми, донекле, јесте утеха, искрено. Када би људи знали како се животиње ''индустријски'' узгајају, а затим кроз шта све пролазе по кланицама... мислим да би већина престала да једе месо. Шта да радиш кад ти крава почне давати 5-6% млека него иначе, и то је некад неизлечиво. Мораш да је закољеш јер исхрана краве је јако скупа. Ил ћеш је пустити у дивљину, где знаш да ће је растргнут прва звер на коју наиђе, јер крава тада лута сама без крда. пре 19 часа, arizan рече Да ли је неко од вас ‘својеручно’ заклао неку животињу ради меса? Има ли неког овде ко је узгајао животиње? Мене раније ово питање није занимало, али сам недавно једно краће време чувао неке ћурке и кад је требало да их дам на клање није ми било пријатно (живим на селу, имам услове и хранио сам је за пријатеље у граду). Гледам их…жива бића... свако јутро кад их пустим у авлију радују се новом дану… воле што су живе… временом су неке јеле из моје руке… нису ме се плашиле, па сам могао и да их помилујем.. и онда, како да их закољем? Са сисарима је још горе, они су још дружељубивији.. Кад сам их дао на клање, осећао сам се као издајник. Оне мене гледају очи, радују ми се кад ме виде, имам утисак загрлиле би ме оним крилима-а ја њима нож под грло! (ово је фигуративно, као што рекох, други су клали, али ја сам то одобрио, а то му дође на исто… ) Један мој пријатељ, брат из Цркве каже: ко није у стању да закоље животињу, не би требало да једе месо. Чувао бих козе, треба ми због млека. Клање се може избећи неко време, али после се број толико умножава да је чување нерентабилно. Могу да их продам другоме, али и тамо би пре или касније ишле под нож, исто им се хвата…. Јесам, током лова, пар пута сам ухватио вепра. Мораш одмах да му извадиш унутрашње органе и исцедиш крв. Иначе се месо поквари и џаба све. Коњ и пас су јако одани, често се више вежу за човека са којим живе, него за своје младунче. Њих никад не бих претворио у шницле или паштету. Али ово остало што ти помињеш, вероватно бих. Мсм. говедо, овце, козе, ћурке, медведа... пре 18 часа, arizan рече Немам ни ја никакве недоумице, без меса се може. Ја га не једем неколико година уназад, осим рибе. То нисам поменуо у уводном посту. Како можеш да кажеш да ако не једеш месо, да не би убио животињу? Мени то уопште није повезано у глави. Ако убијем вука нпр. током камповања у шуми или лова ја га нећу појест сигурно. Мсм. не бих га вероватно ни убио ако није побеснео и прави проблеме arizan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 1 hour ago, arizan рече Kad sam postavio temu nisam mislio da ikome nabijam osećaj krivice što jede meso ili da izazivam kod nekog potrebu da se zbog toga pravda drugima. Neka svako jede šta hoće, sloboda izbora je svetinja. Ја мсм. да је то ствар избора такође. 1 hour ago, arizan рече A postavio sam pitanje ovde, jer bi nama Hrišćanima odnos prema Tvorevini trebalo da bude na prvom mestu. Slušao sam priče da su se naši stari svaki put kad bi trebalo da poseku drvo u šumi molili Boga za oproštaj što uništavaju deo Tvorevine. A ova situacija mi liči na to... Nekad sam ubijao vrapce praćkom... kad bi osa sletela blizu mene ubio bih i nju… ako bi miš ušao u kuću-zgazio bih ga, ako bih zmiju video blizu kuće-ubio bih je… Sada ne razmišljam više tako. Sad sve to hvatam i puštam u polje, pa šta im Bog da ( muve i buve su izuzetak ). I ja sam ranije razmišljao kao većina vas. Kad drugi ubija nije problem. Samo što je malo drugačije kad ga očuvaš od početka, pa ga svaki dan gledaš u oči i na kraju treba lično nož pod grlo. Inače, ovo ‘ko nije spreman da zakolje, onda ne bi ni trebalo da jede meso’ za mene ima logike. Ako se nešto želi, red je da se plati puna cena: ako hoćeš da uživaš u seksu-budi spreman da sutra čuvaš dete; ako hoćeš da se ženiš-onda sa ženom u paketu ide i njena rodbina; ako ne želiš da ti mama i tata komanduju-budi odgovoran, odvoji se od njih, pa sam plaćaj račune… tako i ovo, sviđaju ti se krmenadle-budi spreman da učestvuješ i gledaš kako se neko nasilno odvaja od života.. Ova situacija mi je nova i nemam jasan stav. Zato i pitam. То за стабла је био пред-хришћански обичај код словена. Код Хришћанске васељенске културе не постоји такав обичај. Код јевреја и првих хришћана је лов, сточарство, тровање воде да би сва риба испливала на површину, постављање мрежа за сву рибу у реци... било нормално. Јевреји су само свињетину бранили до доласка Хришћанства. Овако апостоли дефинишу однос према храни: Прва посланица Корићанима, глава 10.25: Све што се продаје у месарници, једите, и ништа не испитујте савести ради. Посланица Римљанима, глава 14.1: А слабога у вери примајте лијепо, да се не смета савест; 14.2: Јер један верује да смије јести свашта, а који је слаб једе зеље; 14.3: Који једе нека не укорава онога који не једе, и који не једе нека не осуђује онога који једе, јер га Бог прими. Ја сам то схватио тако да овај део: "слабога у вери који једе зеље" посматрају као човека који има осетљивији желудац, црева, психу, организам... Данас знамо да то није увек аномалија, али тада се свака неједнакост у друштву посматрала као слабост појединца. Која мора бити побеђена са јаком вером да би особа преживела, јер није било хране увек и у изобиљу. Поготово за хришћане које су прогонили или су живели од милостиње. Па замисли сада, да неко у време Нерона, хришћанима који просе храну, поклони заклано прасенце. Најбоље да одбију и умру од глади или неких отровних печурки које само подсећају на неку јестиву врсту печурки. arizan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 2 часа, arizan рече Mene je interesovalo da li je neko do sada lično klao životinje koje je prethodno uzgajao. Možda naslov teme nije najadekvatniji, ali to sam pokušao da razjasnim u postu. Inače, moje iskustvo je da se bez mesa može, pa je i to uticalo da stavim ovakav naslov… Dobro kažeš ne valja ti naslov. Beze mesa se može svakako, samo oni koji ne jedu meso ne treba da gnjave one koji jedu i obratno. Svako svakoga da pusti na miru. пре 2 часа, arizan рече A postavio sam pitanje ovde, jer bi nama Hrišćanima odnos prema Tvorevini trebalo da bude na prvom mestu. Slušao sam priče da su se naši stari svaki put kad bi trebalo da poseku drvo u šumi molili Boga za oproštaj što uništavaju deo Tvorevine. A ova situacija mi liči na to... Ovo ti nije tačno. Hrišćanstvo nema odnos prema tvorevini na prvom mjestu, nego odnos prema čovjeku na prvom mjestu. Hrišćanstvo je čovjekoljubiva vjera. Fokus je na ovaploćenju Boga u liku i djelu konkretnog čovjeka Isusa Hrista, a ne na očuvanu prirode i šta i ja znam. Iz toga automatski slijedi da odnos prema tvorevini ima funkciju odnosa prema čovjeku, dakle svakako da je čuvanje prirode dobra stvar, ali ne zbog same prirode - priroda umje sebe da čuva itekako dobro, nego jer to treba čovjeku. пре 2 часа, arizan рече Nekad sam ubijao vrapce praćkom... kad bi osa sletela blizu mene ubio bih i nju… ako bi miš ušao u kuću-zgazio bih ga, ako bih zmiju video blizu kuće-ubio bih je… Sada ne razmišljam više tako. Sad sve to hvatam i puštam u polje, pa šta im Bog da ( muve i buve su izuzetak ). Ako ti se u kožu zabode menigokokni krpelj, nemoj ni slučajno da ideš doktoru, pusti...ako ti napadne mozak, moli se Bogu, ako preživiš (u 100% slučajeva nećeš) super, ako ne onda si u skladu sa prirodom. O antibioticima nemoj ni da razmišljaš, ubijaš bakterije - živa bića. пре 2 часа, arizan рече Inače, ovo ‘ko nije spreman da zakolje, onda ne bi ni trebalo da jede meso’ za mene ima logike. Ako se nešto želi, red je da se plati puna cena: ako hoćeš da uživaš u seksu-budi spreman da sutra čuvaš dete; ako hoćeš da se ženiš-onda sa ženom u paketu ide i njena rodbina; ako ne želiš da ti mama i tata komanduju-budi odgovoran, odvoji se od njih, pa sam plaćaj račune… tako i ovo, sviđaju ti se krmenadle-budi spreman da učestvuješ i gledaš kako se neko nasilno odvaja od života.. Ova situacija mi je nova i nemam jasan stav. Zato i pitam. Nikakve logike nema. Ja nikad ne bi bio spreman da budem hirurg, ali sam itekako željan da oni postoje da mogu da intervenišu kad ljudima treba spašavati živote. Meso volim, i znam dobro da iza toga stoji nož...međutim zbog toga ne jesti mesto, ne zato štoi mi se ukus mesa ne sviđa, nego radi nekog sentimenta prema životinjama, toliko osjećajno glup smatram da ne treba niko da bude. Takva vrsta morala i brige nije iskrena, nego lažna i ima za cilj ne zaštitu životinja nego navlačenje neke pažnje na sebe i pridavanje važnosti. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 @arizan Морам искористит прилику да те питам. Ја нпр. не бих јео жабе, пужеве или она филипинска јаја. То ми не делује укусно, ал ако бих морао нешто да измишљам, појео бих медведа. И добио бих крзно за гардеробу, јер ми смо једина врста која не може на свету да опстане без гардеробе, ни у хладне ни у топле крајеве света. Да ли, и како би могао вегетеријанац да преживи у природи. значи да надомести потребе организма за витаминима, минералима, снагом...? 1. Мени то није јасно, јер има много отровних биљки које су идентичне са овим јестивим... А ми немамо њух као животиње за препознавање јестивих или лековитих врста биљки. евентуално неке биљке препознајемо, типа нана, камилица... а са тим не мош да прехраниш групу људи. 2. Не мош се ослонит ни на рибу, јер ако једном истребиш рибу из реке или језера, мораш да се селиш и притом си без хране. Мсм. логично је, да ће човек доћ у ту ситуацију због неког другог човека. Који ће због хране, привремено отроват сву воду са биљним-омамљивачем који рибу избаци на површину или мрежама... Чак и да избегнеш стручњаке који истребе рибу, рибе нема стално на ловиштима у мору или некој већој реци типа Дунава. 3. Пчеле производе мед и биљоједи се хране само кроз вегетеријанство. Ако поједеш биљоједа или узмеш мед, то је као да си јео све те лековите биљке које они чулима распознају али ми не распознајемо. arizan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 1 сат, Justin Waters рече Ako ti se u kožu zabode menigokokni krpelj, nemoj ni slučajno da ideš doktoru, pusti...ako ti napadne mozak, moli se Bogu, ako preživiš (u 100% slučajeva nećeš) super, ako ne onda si u skladu sa prirodom. O antibioticima nemoj ni da razmišljaš, ubijaš bakterije - živa bića. Ово ти баш није лепо. Човек искрено каже шта га мучи, а ти га спрдаш. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 Peter Singer - Oslobođenje životinja http://ja-ateist.blogspot.com/2018/04/peter-singer-osloboenje-zivotinja.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 8 часа, arizan рече Pa u redu, a šta sa nama koji možemo bez mesa? Vi mozete da pozivate na svoju, svetlu stranu! Vi ste kuhinjska sol sveta! Mada, pravilnom ishranom nije potrebno dosoljavati hranu... Јанко је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 16, 2018 Пријави Подели Написано Август 16, 2018 пре 8 часа, arizan рече A što onda monasi ne jedu meso? Bar ponekad... ? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лубеница Написано Август 17, 2018 Пријави Подели Написано Август 17, 2018 пре 18 часа, arizan рече U redu, ovo pije vodu. A što onda monasi ne jedu meso? Bar ponekad... Пошто је месо храна која човеку даје више снаге и енергије, па су самим тим и телесне потребе јаче, мислим да они на тај начин умањују жељу за телесним. Чисто мислим, не тврдим... Ми имамо пост по типику, што бисмо даље улазили у дубиозу да ли треба да једемо месо или не. А што се тиче здравља, мислим да месо није више здраво као некад, као што ништа и није, ни воће и поврће. Имам брата који од малена није хтео јести месо, мислим да се вегетеријанац родиш, а хуман си па због тога не једеш месо, па онда мораш много чега да се одрекнеш, јер пуно ствари има које користиш у свакодневном животу које је настало убијањем животиња. А скоро се исто родила беба чији су родитељи вегетеријанци, односно само месо не једу, не разумем се баш у то, веган, вегетеријанац, макробиотичар, но беба здрава и права, као и они , ништа им не фали. Дакле није неопходно. Мада Богу да то смета, зашто би правио ланац исхране тако суров и међу самим животињама... Ево ово предавање није лоше на ту тему arizan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 17, 2018 Пријави Подели Написано Август 17, 2018 Znači, istina je da vegan ishrana negativno utiče na fizičke performanse? Nisam imala prilike da upoznam nekog vegana u životu, ali mogu odgovorno da tvrdim da na takvoj ishrani ne može da se preživi. Ljudima je neophodno gvožđe iz crvenog mesa, živa iz ribe, holesterol iz jaja, belančevine iz belanca, žumančevine iz žumanca i kalcijum iz mleka, kao i vitamini B12, B13, B16, B92 iz svinjske potkolenice i tako dalje. Da ne zamaram sad vašu publiku stručnim finesama, suština je da treba da shvatite da mora da se jede meso zato što sam ja nutricionista. arizan and Аристарх је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Август 17, 2018 Пријави Подели Написано Август 17, 2018 @АлександраВ Па тенис није напоран спорт, он се припрема са трчањем и јогом за то. Мсм. вероватно има разне кардио вежбе... Али видиш да је човек изгубио позицију на листи од кад је баталио бифтеке Са том исхраном, он не би могао да издржи ове тренинге. мсм. летео би по терену као тениска лоптица. Што би у природи било кобно, кад би наишао на другу групу људи која се храни са месом. Лубеница је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука