Jump to content

Zašto žena ne sme da stoji u oltaru?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Konjanik рече

Niste vi to dobro razumeli, to sto vi govorite i mislite o tome nije ispunjenje nego replika, samo dislocirana van Jerusalima.

Kakva sad replika? "Novi zavet je produzetak i ispunjenje Starog zaveta" - sta u ovoj recenici nije jasno? U Starom Hristov dolazak je najavljivan, kad je dosao poceo je Novi zavet. Ta dva cine celinu, Novi ne potire Stari u tom sustinskom znacenju, nego ga upotpunjava i ispunjuje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Konjanik рече

kad vidim da je neko drzak

Inace, da dodam glede ovoga - uzasno sam nezgodan i prgav, volim da moja bude zadnja i tako to. Ovde me ljudi znaju kao takvog, nista to nije novo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Konjanik рече

Niste vi to dobro razumeli, to sto vi govorite i mislite o tome nije ispunjenje nego replika, samo dislocirana van Jerusalima.

Јеси ли чуо за појам праслика?

Зашто Христа зову "Јагње Божије" и шта је Агнец?

Каква је веза између Светиње над Светињама и Олтара?

Да ли и ми у НЗ једемо тело Јагњета и бивамо покропљени његовом крвљу за опроштај грехова?

Чини ли (је) то чини(о) само свештеник-мушкарац у СЗ или је могао (и сад у НЗ може) било ко?

Није Црква оно што људи МИСЛЕ да јесте, већ оно што ЈЕСТЕ.

Просто к'о пасуљ...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Јанко рече

Просто к'о пасуљ...

Sad jos samo da kaze da ne voli pasulj...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Sad jos samo da kaze da ne voli pasulj...

Онда не мож' ни да пости на води ;)

Подели на овим сајтовима

Kad smo kod pasulja - odo` ja kod pashe na slavu, navraticu kasnije, ako Bog da... :D

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

"Novi zavet je produzetak i ispunjenje Starog zaveta" - sta u ovoj recenici nije jasno? 

Vama, skolovani sagovornice, nije jasno sta to znaci. Ili ne razumete to ili se pravite da ne razumete. Kako god, deluje uzaludno pricati sa vama. Bilo bi lepo da ima neko jos vise skolovan od vas, mozda ce on znati :). Ovo sve sto ste vi pisali ne bi ubedilo dete prvog razreda osnovne skole, u toj meri je jasno i ubedljivo.

@Јанко  Vi ste jos manje razumljivi, ako biste se spustili sa vaseg metafizckog oblaka i objasnili srpsim jezikom sta ste hteli reci?

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Konjanik рече

Vama, skolovani sagovornice, nije jasno sta to znaci. Ili ne razumete to ili se pravite da ne razumete. Kako god, deluje uzaludno pricati sa vama. Bilo bi lepo da ima neko jos vise skolovan od vas, mozda ce on znati :). Ovo sve sto ste vi pisali ne bi ubedilo dete prvog razreda osnovne skole, u toj meri je jasno i ubedljivo.

@Јанко  Vi ste jos manje razumljivi, ako biste se spustili sa vaseg metafizckog oblaka i objasnili srpsim jezikom sta ste hteli reci?

Брату Обију кажеш да меко прича, ја ти дам тврђу храну ти велиш не ваља.

Полусажвакано?

Неће моћи, јер си кренуо са ставом да можеш високо и јако.

Зато, реци шта није јасно, полако, једно по једно...

За почетак, знаш став Цркве и отаца да се НЗ у СЗ скрива, а СЗ у новом открива? Ето, пођемо одатле, па се врати на мој први пост и реци шта смо ту открили (ето, болдовао сам)...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јанко рече

Брату Обију кажеш да меко прича, ја ти дам тврђу храну ти велиш не ваља.

Полусажвакано?

Неће моћи, јер си кренуо са ставом да можеш високо и јако.

Зато, реци шта није јасно, полако, једно по једно...

За почетак, знаш став Цркве и отаца да се НЗ у СЗ скрива, а СЗ у новом открива? Ето, пођемо одатле, па се врати на мој први пост и реци шта смо ту открили (ето, болдовао сам)...

Procitajte poslednjih nekoliko glava poslanice Jevrejima pa ce vam biti jasno. Mogu se kladiti u to, samo procitajte.

Подели на овим сајтовима

Evo, ovde ima nesto napisano, ... da je svestenstvo SZ i svestenstvo NZ, jedno te' isto svestenstvo koje vrsi sluzbu Bogu, svako na svoj nacin po Bozijem promislu o tim stvarima ( zvanicne sluzbe Bogu )

1  Јер сваки поглавар свештенички који се из људи узима, за људе се поставља на службу к Богу, да приноси даре и жртве за грехе,

5  Тако и Христос не прослави сам себе да буде поглавар свештенички, него Онај који Му рече: Ти си мој син, ја Те данас родих.

6  Као што и на другом месту говори: Ти си свештеник вавек по реду Мелхиседековом.

Ovde , u svestenstvu Melhisedeka,.....  Јер овај Мелхиседек беше цар салимски, свештеник Бога Највишег,..( Jevr. 7, 1 ),.....svestenstvo SZ i NZ se spaja i identifikuje u licnosti Isusa Hrista. Jedan je Bog u Isusu Hristu, koji cini i svestenstvo SZ i svestenstvo NZ.

I, sam Hristos kao vrhovni i vecni Svestenik po tom redu Mehlisedekovom, predaje  svestenstvo koje je sluzilo u SZ ......u ruke apostola i njihovih naslednika, da sluze hriscanima i crkvi.

Primopredaja ( svestenstva ).... :ok:

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

da je svestenstvo SZ i svestenstvo NZ, jedno te' isto svestenstvo

Gde pise ovo, ako nadjete castim vas. Naprotiv pise obrnuto od toga.

svako na svoj nacin

bravo, oni su klali krave u hramu, a kod nas se mole nad hlebom i vinom

Primopredaja ( svestenstva )

Sta to znaci da je prvosvestenik rukopolozio apostole ili Isus? Hristos nije bilo levit.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Konjanik рече

Gde pise ovo, ako nadjete castim vas. Naprotiv pise obrnuto od toga.

Jedno te' isto svestenstvo, ( SZ i NZ ), koje ( svestenstvo ),.... cija je uloga, da sluze Bogu, kao neki njegovi zvanicni predstavnici koji njegovom narodu prenose ( njegove ) zapovesti.

Znaci, po kontekstu stvari moze da se vidi iz stihova 5. glave Jevrejima

4  И нико сам себи не даје части, него који је позван од Бога, као и Арон.

5 Тако и Христос не прослави сам себе да буде поглавар свештенички, него Онај који Му рече: Ти си мој син, ја Те данас родих.

Znaci, Bog je taj koji cini da postoji svestenstvo i SZ i NZ. Aron glavni, veliki svestenik i Hristos poglavar svestenicki , ali, po redu Melhisedekovom. Jer, Melhisedek je blagoslovio Avraama, koji je bio otac Izrailja.

Pogledaj sta pise apostol Pavle (Jevr. 7 - 12 )

11  Ако је, дакле, савршенство постало кроз левитско свештенство (јер је народ под њим закон примио), каква је још потреба била говорити да ће други свештеник постати по реду Мелхиседековом, а не по реду Ароновом?

12  Јер, кад се промени свештенство, мора се и закон променити.

Jer, kada se menja svestenstvo SZ i kada se vrsi promena ili 'primopredaja' svestenstva, ....mora se i zakon promeniti, tj. stize NZ.

bravo, oni su klali krave u hramu, a kod nas se mole nad hlebom i vinom

Ovde se slazemo, jer, svako na svoj nacin ( to je spoljasnje ) cini i dela svestenicku sluzbu, ali, samu sluzbu kao delo svestenstva, ....jedino Bog cini da bude i deluje  i poziva u tu sluzbu ljude koji su izbrani izmedju naroda i vernika.

Ono, zrtvovanje stoke u hramu ili moljenje nad hlebom i vinom su posledice spoljasnjih vremenskih okolnosti, ali, sama sluzba svestenstva je jedna i ista, jer se daje od Boga.

I, recimo, krv SZ koja se izlivala u SZ putem svestenicke sluzbe,  zamenjena je Krvlju Hristovom, koju sada, prinose svestenici NZ. Eto, jedne stvari, koja spaja svestenstvo SZ i NZ.

Sta to znaci da je prvosvestenik rukopolozio apostole ili Isus? Hristos nije bilo levit

Ali, ni Melhisedek nije bio levit ( pre Mojsijevog zakona je ziveo ), pa se Hristos po redu Melhisedekovom postavlja za poglavara svestenickog .....znaci, svih svestenika, i SZ i NZ.

10  И би наречен од Бога поглавар свештенички по реду Мелхиседековом.

I, Hristos , kako se kaze,....Ти си свештеник вавек.... predaje svestenstvo ( SZ ) u ruke apostola i njihovih naslednika da sluze u novom zakonu , tj. po Novom Zavetu svestenicku sluzbu.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bokisd рече

Jedno te' isto svestenstvo, ( SZ i NZ ), koje ( svestenstvo ),.... cija je uloga, da sluze Bogu, kao neki njegovi zvanicni predstavnici koji njegovom narodu prenose ( njegove ) zapovesti.

Znaci, po kontekstu stvari moze da se vidi iz stihova 5. glave Jevrejima

4  И нико сам себи не даје части, него који је позван од Бога, као и Арон.

5 Тако и Христос не прослави сам себе да буде поглавар свештенички, него Онај који Му рече: Ти си мој син, ја Те данас родих.

Znaci, Bog je taj koji cini da postoji svestenstvo i SZ i NZ. Aron glavni, veliki svestenik i Hristos poglavar svestenicki , ali, po redu Melhisedekovom. Jer, Melhisedek je blagoslovio Avraama, koji je bio otac Izrailja.

Pogledaj sta pise apostol Pavle (Jevr. 7 - 12 )

11  Ако је, дакле, савршенство постало кроз левитско свештенство (јер је народ под њим закон примио), каква је још потреба била говорити да ће други свештеник постати по реду Мелхиседековом, а не по реду Ароновом?

12  Јер, кад се промени свештенство, мора се и закон променити.

Jer, kada se menja svestenstvo SZ i kada se vrsi promena ili 'primopredaja' svestenstva, ....mora se i zakon promeniti, tj. stize NZ.

Ovde se slazemo, jer, svako na svoj nacin ( to je spoljasnje ) cini i dela svestenicku sluzbu, ali, samu sluzbu kao delo svestenstva, ....jedino Bog cini da bude i deluje  i poziva u tu sluzbu ljude koji su izbrani izmedju naroda i vernika.

Ono, zrtvovanje stoke u hramu ili moljenje nad hlebom i vinom su posledice spoljasnjih vremenskih okolnosti, ali, sama sluzba svestenstva je jedna i ista, jer se daje od Boga.

I, recimo, krv SZ koja se izlivala u SZ putem svestenicke sluzbe,  zamenjena je Krvlju Hristovom, koju sada, prinose svestenici NZ. Eto, jedne stvari, koja spaja svestenstvo SZ i NZ.

Ali, ni Melhisedek nije bio levit ( pre Mojsijevog zakona je ziveo ), pa se Hristos po redu Melhisedekovom postavlja za poglavara svestenickog .....znaci, svih svestenika, i SZ i NZ.

10  И би наречен од Бога поглавар свештенички по реду Мелхиседековом.

I, Hristos , kako se kaze,....Ти си свештеник вавек.... predaje svestenstvo ( SZ ) u ruke apostola i njihovih naslednika da sluze u novom zakonu , tj. po Novom Zavetu svestenicku sluzbu.

Puno ste stvari rekli i ne bi da seciram sve, iako ste kulturniji i pametniji sagovrnik od nekih sa ove teme, nemam trenutno vremena da pisem. Cak i da ste u svemu u pravu, da li vi to smatrate bogoslovskim opravdanjem za nemanje zena svestenika? Ja cu odmah reci da ja ne mislim tako. I za kraj i ja mislim da ne treba da bude zensko svestenstvo, ali nigde nisam cuo dovoljno dobar argument za to, Nisam ga cuo ni na ovoj temi.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Konjanik рече

Puno ste stvari rekli i ne bi da seciram sve, iako ste kulturniji i pametniji sagovrnik od nekih sa ove teme, nemam trenutno vremena da pisem. Cak i da ste u svemu u pravu, da li vi to smatrate bogoslovskim opravdanjem za nemanje zena svestenika? Ja cu odmah reci da ja ne mislim tako. I za kraj i ja mislim da ne treba da bude zensko svestenstvo, ali nigde nisam cuo dovoljno dobar argument za to, Nisam ga cuo ni na ovoj temi.

( po meni ) cela ova prica ili ovo sto smo , ti i ja, pisali i razmenjivali stavove i misljenje,...upravo se i svodi na to', da li je ili nije moguce, bogoslovski opravdati nemogucnost zena svestenika.

Jer, ako svestenstvo NZ, 'nasledjuje' svestenstvo SZ ( u novim okolnostima ), onda i sluzba koju su u SZ cinili muskarci, treba da ostane takva ista i kod svestenstva NZ.

Sad, recimo,  koje jos stvari mogu da budu adekvatne za pravdanje  muske  svestenicke sluzbe ?

Pa, koliko sam nesto pogledao ( na google, naseg najboljeg prijatelja kada imamo neke dileme :smeh1: ), glavna stvar moze da bude,  deo stihova od apostola Pavla u kojima govori, da zene ne treba da budu ucitelji u crkvi i da budu pokorne ili poslusne svojim muzevima u veri .

Pravo da ti kazem i ja sam se nesto umorio, pa, ako tema bude i dalje aktivna , mogu ( kasnije ) da obrazlozim malo preciznije moje miljenje u vezi ovih stihova os apostola Pavla.

Jer, sad bas upravo gledam ove stihove :

А тако и ви жене будите покорне својим мужевима, да ако који и не верују речи, женским живљењем без речи да се добију, ( 1 Petr. 3, 1 )

Sta ima vece i uzvisenije za same zene, da svojom dobrovoljnom pokornoscu ( svojim ) muzevima, .....kako svedoci Petar,....postoji verovatnoca, da mnogi od onih koji ne veruju  reci ( tj. propovedi Jevandjelja i vere ),.....mogu budu pridobijeni za veru,.....bez reci,..... jednim putem, koji je karakteristican bas za zene.

To je,.... put uzvisenog zivljenja i dobro i hriscansko ponasanje,.... zene - hriscanke... :ok:

Znaci , mozemo mi muski da pricamo i filosofiramo o veri danima,(:)) ) ali, dodje jedna zena hriscanka i mnogi poveruju u Hrista.... 

Подели на овим сајтовима

Zašto žena ne sme da stoji u oltaru?

А о седењу да ли има речи у канонима, можда сме да седи . :) но шалу на страну.

Једном ја помагала( себи помагала) у  једном манастиру за њихову црквену славу, кад у једно време Литургија већ завршена, верници и даље долазе, целивају иконе, моле се , када само у једном тренутку из Олтара изађоше две старије жене да не кажем бабе, тако ношалантно (:smeh1: када се сетим тог догађаја увек ме спопадне смех...Боже ти опрости ) обишле оне и  олтарски део, да виде шта и тамо има, лагано ишетале, док их ја нисам сачекала :smeh1:     

• Хахаха 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...