Jump to content

Zašto žena ne sme da stoji u oltaru?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Снежана рече

сматрају, можда и вишом од апостола, али то не значи да је њена слижба апостолска, као и у животу, мушко и женско су једнаки али су им слижбе различите.

Ona je prva videla vaskrsenje,bila pod Krstom dok su ostali hvatali tutanj...zašto njena služba ne bi bila apostolska,uostalom za sama reč ravnopaostolna ne govori da je ravna po veri i propovedanju vaskrslog Hrista kao i apostoli,a tu tiitulu ako se ne varam ima recimo naš Sveti Sava?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Снежана рече

pa ne smatra ni Jovana krstitelja, pa opet, nema većeg rođenog od žene do njega :) ...ali to je drugo

E tu gresis - sv. Jovana bas itekako smatra vecim od svih, osim Majke Bozije. I sve, naravno, shodno tim recima Gospodnjim. To, izmedju ostalog, vidimo i po tome sto Crkva slavi i njegov telesni rodjendan (cak i njegovo zacece, milsim da je taj praznik negde u jesen) - izuzetak u praznovanju, koji postoji samo kod Hrista, Bogorodice i njega.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, obi-wan рече

Iako je njeno zitije izuzetno u svakom pogledu, ipak nece moci da se meri sa samom Dvanaestoricom.

Zar je Crkva ne smatra Hristovim apostolom?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

E tu gresis - sv. Jovana bas itekako smatra vecim od svih, osim Majke Bozije. I sve, naravno, shodno tim recima Gospodnjim. To, izmedju ostalog, vidimo i po tome sto Crkva slavi i njegov telesni rodjendan (cak i njegovo zacece, milsim da je taj praznik negde u jesen) - izuzetak u praznovanju, koji postoji samo kod Hrista, Bogorodice i njega.

:)

stvarno?, msm znam da se slavi, ali nisam znala da se poštuje više od apostola :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Pa, apostolska sluzba je jedinstvena i neponovljiva, sa velikim i neprevazidjenjim darovima sv.Duha koje su imali sami apostoli.

A, kada se kaze, da je neko ravnoapostolan, to je kao, vrlo slican apostolima po duhu ,u sluzenju, u revnosti i propovedanju vere.

Tako , ja to vidim. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Zar je Crkva ne smatra Hristovim apostolom?

Ne. Zato se zove "ravnoapostolna", sto ce da kaze - skoro pa je kao i oni. I da ne bude zabune, to su sve ljudski giganti - i ona, i Apostoli, i svi njima slicni.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, apostolska sluzba je jedinstvena i neponovljiva, sa velikim i neprevazidjenjim darovima sv.Duha koje su imali sami apostoli.

A, kada se kaze, da je neko ravnoapostolan, to je kao, vrlo slican apostolima po duhu ,u sluzenju, u revnosti i propovedanju vere.

Tako , ja to vidim. :coolio:

Света Марија Магдалена - Блага Марија

blaga.jpg

Мироносица равноапостолна. Родом из места Магдале, украј језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Верна следбеница и служитељица Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа она је три пут посетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видела: једном сама она, а други пут са осталим женама Мироносицама. Путовала у Рим, изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздравила га речима: Христос воскресе! У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. По том вратила се из Рима у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је помагала у делу проповедања Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол. Скончала мирно у Ефесу, и сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, по том оживелих, па онда умрлих (в. 4 август). Мошти св. Магдалине пренете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен св. Марији Магдалини.

Iz žitija...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Sjajna logika: mozemo da se sjedinjujemo sa Jedinim Zivim, ali ne moze se u oltar.

Pravoslavci i konzistentnost... :bu:

Pa, u duhu i po veri smo svi jednaki.

Drugo je, kada svako ima neke svoje prirodne darove i odredjene sluzbe u crkvi, drzavi i porodici.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Снежана рече

stvarno?, msm znam da se slavi, ali nisam znala da se poštuje više od apostola :)

Da, obavezno. Iako su i oni neizmerno vazni, sa tom neponovljivom sluzbom koju su vrsili, ipak je Jovan "najveci medju rodjenim od zena", osim (naravno) Majke Bozije. Da ilustrujemo: Deizis - ikona 3 najvaznije i sasvim posebne Licnosti u Crkvi, najcesce stoji neposredno ispod Raspeca na ikonostasu.

Gospod+Isus+Hristos+Deizis.jpg

https://dodjiividi.blogspot.com/2012/02/blog-post_27.html

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, obi-wan рече

Ne. Zato se zove "ravnoapostolna", sto ce da kaze - skoro pa je kao i oni. I da ne bude zabune, to su sve ljudski giganti - i ona, i Apostoli, i svi njima slicni.

Pa ako ja kažem da si ti meni ravnopravan da li to znači da si ravan po pravima koja su ista  kod obojice ili si tu skoro pa slično kao ja sa pravima ali nemaš baš sva?

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Bokisd рече

Pa, u duhu

Nema tu "u duhu" i to malim slovom, sto upucuje na (valjda) ljudski duh.

Jedes Zivog Boga, ali oltar je... posebniji... confused1

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Кратос рече

Ona je prva videla vaskrsenje

Niko nije video Vaskrsenje, a ona je medju prvima videla vaskrslog Hrista. Medjutim, kod Otaca imas objasnjeno da je u stvari Majka Bozija bila bas prva prva koja je videla vaskrslog Hrista. Ne mogu da se setim tacno `de sam to svojevremeno nasao, evo mozda se @Јанко seti.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Кратос рече

Pa ako ja kažem da si ti meni ravnopravan da li to znači da si ravan po pravima koja su ista  kod obojice ili si tu skoro pa slično kao ja sa pravima ali nemaš baš sva?

To uopste nije ista vrsta poredjenja. Ova u Crkvi ima bas onakvo znacenje kako rekoh, takvom je Crkva drzi i upotrebljava.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Џуманџи рече

Nema tu "u duhu" i to malim slovom, sto upucuje na (valjda) ljudski duh.

Jedes Zivog Boga, ali oltar je... posebniji... confused1

Pa,... 'u duhu' se odnosi, mislio sam na ,...'počivanja u Svetom Duhu'....

Tako smo, isti, nema razlike, musko, zensko, nacionalnost, , mali, veliki, slabi, jaki,...itd,...

Za pricesce,....pa, mislim da se slazemo, da smo i u Pricescu, takodje jedno, kao, jedno Telo, jedna dusa ( udovi medju sobom koje cine jedno Telo, kojoj je Glava sam Gospod Isus Hrist )

Opet, drugo je, organizacija crkve, koje je telo Hristovo i u kojoj svako ima svoje darove i sluzbe ( u tom Telu ), ....i, tamo negde apostol Pavle kaze, ( parafraza )....neki delovi tela su glava i oko ( episkopi i svestenici ), neko je ruka, neko noga, neko prsti, i, svi ti delove tela cine jednu skladnu celinu u kojoj celo Telo savrseno funkcionise,.....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...