Jump to content

Zašto žena ne sme da stoji u oltaru?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па ваљда су се богослужења првих хришћана одвијала на гробовима мученика (и мученица?), а и данас се у Часне трпезе уграђују Мошти ваљда и светитељки? Значи ли то да само живе жене не могу у олтар? Па светитељке су увек живе, зар нису? Према томе, неке жене могу у олтар, као што и неки мушкарци могу, а неки не.

Колико ја знам, поједине старије монахиње (након менопаузе) могу да добију благослов да у манастирима чисте олтаре. Ово сам мислио све док нисам био на Литургији у манастиру Градац (тамо и нема двери на иконостасу), где су младе монахиње нон-стоп шетале на релицији певница-олтар како би асистирале свештенику. Шта сад? :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Протомајстор рече

Па ваљда су се богослужења првих хришћана одвијала на гробовима мученика (и мученица?), а и данас се у Часне трпезе уграђују Мошти ваљда и светитељки? Значи ли то да само живе жене не могу у олтар? Па светитељке су увек живе, зар нису? Према томе, неке жене могу у олтар, као што и неки мушкарци могу, а неки не.

Колико ја знам, поједине старије монахиње (након менопаузе) могу да добију благослов да у манастирима чисте олтаре. Ово сам мислио све док нисам био на Литургији у манастиру Градац (тамо и нема двери на иконостасу), где су младе монахиње нон-стоп шетале на релицији певница-олтар како би асистирале свештенику. Шта сад? :ani_biggrin:

Nista, da si procitao temu od pocetka, ne bi ni postavljao ovu poruku...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ali "u oltar" uopste nije poenta. Nejasno je kako bi neko mogao da se sjedinjuje sa Bogom (Koji Jedini Jeste) a da mu bude nesto nedozvoljeno. Prosto... smisla bez.

Ako je neki delic fizickog prostora "no-no", kako onda da tumacimo "Одговори му Исус и рече: Ако ме неко љуби, ријеч моју држаће, и Отац мој љубиће њега; и њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити."

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, obi-wan рече

Na koji deo mislis?

БИХ је једини исправан облик за 1. лице једнине глагола БИТИ у потенцијалу.

Човек УВЕК користи БИ у својим постовима, без апострофа.

Академски...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

.. а зар не знате да су тела ваша храмови Духа Светог...

Јес, у чистом срцу обитава Сам Хрисос, ал то нема безе са појмом женског свештенства.

Или не знате да и сами анђели прислужују свештенику?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...