Jump to content

Zašto žena ne sme da stoji u oltaru?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 36 минута, obi-wan рече

Niko nije video Vaskrsenje, a ona je medju prvima videla vaskrslog Hrista. Medjutim, kod Otaca imas objasnjeno da je u stvari Majka Bozija bila bas prva prva koja je videla vaskrslog Hrista. Ne mogu da se setim tacno `de sam to svojevremeno nasao, evo mozda se @Јанко seti.

18. беседа св. Григорија Паламе (на недељу св. Мироносица). ;)

• Радостан 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Кратос рече
Света Марија Магдалена - Блага Марија

blaga.jpg

Мироносица равноапостолна. Родом из места Магдале, украј језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Верна следбеница и служитељица Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа она је три пут посетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видела: једном сама она, а други пут са осталим женама Мироносицама. Путовала у Рим, изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздравила га речима: Христос воскресе! У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. По том вратила се из Рима у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је помагала у делу проповедања Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол. Скончала мирно у Ефесу, и сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, по том оживелих, па онда умрлих (в. 4 август). Мошти св. Магдалине пренете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен св. Марији Магдалини.

Iz žitija...

Vidi, Kratose, ja ovako vidim ovu recenicu :

" Sa velikom ljubavlju prema vaskrslome Gospodu i sa velikom revnoscu javljala je ona Jevandjelje kao pravi Hristov apostol."

Apostoli Hristovi su sa velikom revnoscu javljali, tj. propovedali Jevandjelje. I, svako ko je sa velikom ljubavlju i velikom revnoscu ucestvovao u uspesnom i delotvornom propovedanju Jevandjelja i vere raznim narodima po celoj  vaseljeni, nazivao se ravnoapostolnim - onaj koji je vrsio delo propovedi slicno, kao pravi apostoli.

Kaze se u zitijma svetih, ....da su udostojeni,..... epitetom " ravnoapostolskim "....

Epitet je :

Epitet podrazumeva pridev, koji stoji uz imenicu, i ima za cilj da je bliže odredi, označavajući neku njenu osobinu. Epitet ima izražajnu funkciju koja se sastoji u predstavljanju jedne bitne, suštinske osobine.

.....metaforični epitet je – olovne noge – noge teške kao olovo..... ( nisu noge, bas metal olovo,.... nego se kaze, da su noge teske kao metal olovo ...jer, znamo da je olovo tesko, pa, i noge su teske ....kao olovo,....)

( al' sam ga iz - googlao,.... :)) )

Tako, kada se kaze,....ravnoapostolni,....to je metaforicki epitet, koji ne znaci, da je neko bas apostol, nego, znamo da su apostoli bili revnosni i jaki u propovedanju vere,....pa, taj neko, koji je takodje je revnostan, slicno,....kao apostoli.....naziva se,...daje mu se epitet,.....ravnoapostolan.....( isto, poredjenje kao sa olovom i olovnim nogama )

( al' sam iskonstruisao pricu....:smeh1:  )

Подели на овим сајтовима

Била би велика дрскост служити у олтару. Шта ће ми то? Да бих била једнака?

Не, довољан ми је пример Пресвете - кротка послушност.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Драгана Милошевић рече

Била би велика дрскост служити у олтару. Шта ће ми то? Да бих била једнака?

:naklon:

Подели на овим сајтовима

Sve sto je pisano se moze svesti na to da su samo muskarci svestenici, jer su svestenici naslednici apostola, a apostoli su bili muskarci(mozda je bilo zenskih, a mozda i nije, nema veze sa argumentom). Polnost nema nikakve bitne veze sa apostolstvom, nije ih izabrao zbog pola nego zbog toga kakvi su ljudi. Dakle, to nije nikakav dokaz.  Btw, nisam za to da zene budu svestenici, ali takodje sam siguran da ne postoji razlog zasto ne bi bile.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Драгана Милошевић рече

Била би велика дрскост служити у олтару

Sto ne biste sluzili ako svojim zivotom zasluzujete?

Шта ће ми то?

Sta ce muskarcima to?

Да бих била једнака?

Zar je lose ili greh biti jednak? 

Zar Bogorodica nije uzor i muskarcima ili samo zenama?

Подели на овим сајтовима

@Konjanik  Нема потребе за персирањем било коме овде. Нико то не ради, а и мислим да даје мало неприродну ноту разговору. Чисто моје мишљење, наравно  :) 

Подели на овим сајтовима

@Konjanik 

...

пре 23 часа, obi-wan рече

I ovo: Hristos je u svoje vreme ponovo podsetio sve ljude da su medjusobno ravnopravni. I zenski i muski.

Ali isto tako i da nisu jednaki. Niti ce da budu.

Muski imaju neke darove koje zene nemaju, dok opet zene imaju neke samo svoje.

To se zove bogatstvo stvaralastva Bozijeg, lepota Njegove bezgranicne premudrosti. "I divno je u ocima nasim"...

...

Takodje, @Јанко je postavio deo starozavetnog teksta koji objasnjava sam prapocetak svestenicke sluzbe, i to si uredno zaobis`o.

Tako da - ja bi rek`o da je red da se ti prvo malo predstavis i kazes sta u stvari `oces od ove teme, jer ovo sto do sad vidimo je samo sitno podj...bavanje, nista drugo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@obi-wan 

Молим те објасни Коњанику, мене мрзи да цртам.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

I ovo: Hristos je u svoje vreme ponovo podsetio sve ljude da su medjusobno ravnopravni. I zenski i muski.

Ali isto tako i da nisu jednaki. Niti ce da budu.

Uh, odakle poceti sa ovim :). Isus to nige nije rekao, ali je to tacno i toliko ocigledno da ne znam zasto to pisete. Ako su ravnopravni onda u crkvi imaju ravna prava, kao i u drzavi. Ako imaju jednaka prava, onda zasto je zenama zabranjeno ono sto je muskarcima dozvoljeno.

пре 10 минута, obi-wan рече

Takodje, @Јанко je postavio deo starozavetnog teksta koji objasnjava sam prapocetak svestenicke sluzbe, i to si uredno zaobis`o.

Pa od kada je Stari Zavet merodavan za Novi, zar nije dosao kraj Levitskom svestenstvu i njihovom hramovnom bogosluzenju? 

пре 12 минута, obi-wan рече

Tako da... ja bi rek`o da je red da se malo predstavis i kazes sta u stvari `oces od ove teme

Sto bi se ja vama predstavljo, jeste vi vlasnik ovog sajta? I da jeste vlasnik, zasto bi trebao?

пре 12 минута, obi-wan рече

samo sitno podj...bavanje, nista drugo.

U jednom se slazemo, kad vidim da je neko drzak onda volim da se zezam, fin svet ne volim da zafrkavam.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Драгана Милошевић рече

@obi-wan 

Молим те објасни Коњанику, мене мрзи да цртам.

Necu da mu objasnjavam, ne trazi on objasnjenje nego spinuje pricu u krug, a to nije vredno trosenja snage i vremena. 

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Има срећу што су ме рано пробудили па сам поспана. Иначе био добио по свим правилима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Konjanik рече

Pa od kada je Stari Zavet merodavan za Novi, zar nije dosao kraj Levitskom svestenstvu i njihovom hramovnom bogosluzenju? 

Novi je produzetak i ispunjenje Starog, ali to vec znas i sam, nego sviras u prazno.

пре 3 минута, Konjanik рече

Sto bi se ja vama predstavljo, jeste vi vlasnik ovog sajta? I da jeste vlasnik, zasto bi trebao?

Ne treba nam ni autogram ni poster, dovoljno je da kazes sta ti je cilj u ovoj i drugoj slicnoj temi. Inace prica gubi svaku poentu i predstavlja podj...bavanje s tvoje strane.

пре 5 минута, Konjanik рече

U jednom se slazemo, kad vidim da je neko drzak onda volim da se zezam, fin svet ne volim da zafrkavam.

Sto ce da kaze da si ti neki fin valjda... e pa bas volim sto nisam tako "fin"...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Драгана Милошевић рече

Има срећу што су ме рано пробудили па сам поспана. Иначе био добио по свим правилима.

Ima vremena i za to ako bude ustrebalo...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...