Jump to content

Да ли се, у одређеном смислу, за Зачетог у Дјевиној утроби може рећи да је створење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Питање сам поставио због стрепње да се не оде у другу крајност, на пример рећи да наша природа није твар. Ту природу је Господ узео на Себе, постао је један од нас. Копитар је, чини ми се, то лепо разумео.

Da, realno, postoji opasnost da se ljudska priroda u Hristu, ne neki nacin, ponisti ili ne priznaje, kao sto su to cinile razne jeresi, na primer,  monofiziti i monoteleti. ( samo bozija priroda i volja, nema ljudske prirode i volje u Gospodu Isusu Hristu )

Koliko se secam, postoje i jerese koje su pricale o nekom prividnom telu Isusovom ( kao neki hologram ) koje je duhovno i koje sislo sa nebesa.

U tom smislu, razumem tvoje pitanje. Naravno, postoji i druga opasnost, da se skrene u drugu krajnost, da se negira Bozanska prioroda u licnosti Isusa Hrista. To su cinili, recimo nestorijanci, koji su pricali da je telo, usvojeno od strane Bozije prirode,( kao da imamo dve licnosti, jedna Bozanska i druga Hristova koji je obican covek ) ,...da nije bilo sjedinjenja bozanske i covecanske prirode u Jednoj Licnosti Gospoda Isusa Hrista. ( kako uci Crkva )

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milan Nikolic рече

Питање сам поставио због стрепње да се не оде у другу крајност, на пример рећи да наша природа није твар. Ту природу је Господ узео на Себе, постао је један од нас. Копитар је, чини ми се, то лепо разумео.

А због чега или од кога стрепиш на ову тему?

Ко говори да нисмо твар?

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

А због чега или од кога стрепиш на ову тему?

Ко говори да нисмо твар?

No, meni se čini da je Nikolic nabasao na nešto drugo, slučajno ili neslučajno. Izgleda da prema tome što sam iznio OVDJE u prethodnom svom postu, nekako tom logikom proizlazi da tvar tj. tvarnost (shvaceno kao sinonimi, bit, esencija, smisao tvarnosti, plot) i stvorenje (drugi pojam, forma te tvarnosti) nisu baš isti pojam, sad bi trebalo ustanoviti o čemu ustvari govorimo, o tvarnosti ili o stvoru? Na primjer mi smo tvarni kao i životinje i stvorenja smo kao životinje ali smo takodjer tvarni i na sliku i priliku Božiju što životinje nisu za razliku od nas. A Hristos je tvarni kao mi jer ima istu našu ljudsku prirodu ali nije stvorenje i ne podoba se životinjama za razliku od nas koji dakle stvorenja jesmo i životinjama kao stvorenjima (osim kao i Bogu) se takodjer u mnogočemu podobamo. Hristos se tvarno podoba dakle maximalno nama ljudima kao stvorenjima, medju svim ostalim sustvorenima stvorenjima (i ničem drugom dalje) ali sam on nije stvorenje (iako je tvarno podoban nama, samo ljudima dakle i nikom dalje) jer se ne podoba nikako ostalim stvorenjima i životinjama kao svi mi ostali ljudi. Iz tog mi proizlazi takva moguca i logična pojmovna distinkcija, a vama? Dakle Hristos je tvarno podoban nama ljudima ali ne i takav (s)tvor kao mi.

https://www.getsemany.cz/node/1930

https://tinyurl.com/y7upfme2

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, kopitar рече

Dali je Bog postao stvorenje ? Da

Dali je Bog prestao biti Bog kad je postao stvorenje. ? Ne

Pitanje je kada je Bog postao i stvorenje, ako je IK postojao i prije stvaranja svijeta?

Skoro sam upao u zamku.

Ne razdvajati IK nikad. Uvijek Bogočovjek .

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kopitar рече

Skoro sam upao u zamku.

Ne razdvajati IK nikad. Uvijek Bogočovjek .

:dobro:

Управо сам то мислио да ти напишем као коментар на претходну поруку. 

• Радостан 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, kopitar рече

Dali je Bog postao stvorenje ? Da

Dali je Bog prestao biti Bog kad je postao stvorenje. ? Ne

Pitanje je kada je Bog postao i stvorenje, ako je IK postojao i prije stvaranja svijeta?

No, sad mi dalje ispada i ide to sve u tom smjeru da je Isus stvorenje samo utoliko ukoliko je čovjekom  i jedino u tom slučaju dok je čovjekom (sve dok se za njega može ustvrditi i po čemu sve da je čovjekom) a kod nas je to obrnuto, mi smo prvenstveno stvorenjima (i kad smo kao ljudi stvoreni na sliku i priliku Božiju) ne samo zato što smo ljudima vec zato što su ljudi svi ustvari primarno stvorenjima a tek neka od tih takvih stvorenja su ljudima. Za Isusa Hrista to izgleda ne važi jer on iako je stvorenje nije tek neko bilo kakvo stvorenje, jedno od milijardi od postanka svijeta kao svi mi ljudi (jedno od mnogih) vec unikat u tom tj. samo jedan Bogočovjek medju nama tj. ljudima, dakle Jedinorodjenac. To izgleda nisu razumjeli ni Arijevci a ne razumiju to danas ni muslimani. Možda zato što tada nije postojala tako razvijena nauka, pojmovnik, terminologija kao danas kad se hnidopišský (gnjidopišski) tj. mikroskopski pedantno i precizno cjepidlači sve do subatomskih nivoa, klasa, podklasa i "pedeset nijansi sive"?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

ekotup.jpg

34q1wn5.jpg

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...