obi-wan Написано Април 20, 2018 Пријави Подели Написано Април 20, 2018 пре 21 минута, Paradoksologija рече To što neće biti zemaljske posesivnosti, ljubomore, kulturnih i zakonskih obrazaca vezanih za instituciju braka, ne znači da smo džabe krečili gradeći ličnosne odnose, jer ćemo upasti u neki platoničarski melting pot bezličnih esencija... Tacno tako, nece da bude onog sto je koruptivno i lose, ali ono sto je stvarno kvalitetno ce da bude, to i jeste namenjeno vecnosti. Ili neki ovde misle da je Hristos zalud pricao svima nama da Njemu ucinismo dobro ako nekom od ljudi to ucinismo? On nas upravo i sam navodi na to da kroz ljude ljubimo i Njega, u tome i jeste najelpsa lepota. Ili kako to kazu Oci - nase spasenje je u nasim bliznjima. kordun and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 20, 2018 Пријави Подели Написано Април 20, 2018 пре 4 минута, Phoebe рече @obi-wan ehej uspori Ti ne znaš šta ja vidim. Naravno da ne znam, ja mogu da odgovorim samo na osnovu onog sto napises, a ti si nesto bas tako napisala. A ako nisi, onda prosto nisi jasna... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 20, 2018 Пријави Подели Написано Април 20, 2018 1 hour ago, Phoebe рече Da, da.. oni koji su se ženili više puta, živeće kao šeici. I ko kaže da će oba supružnika biti spašeni , gde šepi to? Па не верујем да ће живети као шеици, али генерално мислим да је наш проблем што Царство доживљавамо као неку хипи комуну деце цвећа, а негде нам измичу речи: " у кући Оца мога је пуно станова", дакле врло је могуће да шеик неће, и ако и буде спасен да сретне у вечности све своје конкубине. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 17 часа, obi-wan рече . Ili kako to kazu Oci - nase spasenje je u nasim bliznjima. Ма ја мислим да су они то нама причали, као последњи покушај да нас натерају да се лепо слажемо једни са другима Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 2 часа, Сања Т. рече Ма ја мислим да су они то нама причали, као последњи покушај да нас натерају да се лепо слажемо једни са другима To je u stvari apsolutno jedini nacin da se dodje do samog Hrista... nikad sam, samo kroz zajednicu, samo preko drugih ljudi... kordun, Sanja Т. and Phoebe је реаговао/ла на ово 1 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 20 часа, Paradoksologija рече platoničarski melting pot bezličnih esencija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 1 сат, obi-wan рече To je u stvari apsolutno jedini nacin da se dodje do samog Hrista... nikad sam, samo kroz zajednicu, samo preko drugih ljudi... Знам, шалим се. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaSavic Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 Негде сам прочитала, сад сам већ заборавила где, да ће супружници стајати заједно на дан Страшног суда. И ако је човек нпр. имао три (црквена) брака, да ће прва супруга стајати уз њега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 1 сат, Сања Т. рече Знам, шалим се. Znam da se salis, al` imace nekog ko to nece da ukapira... Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јул 23, 2018 Пријави Подели Написано Јул 23, 2018 On 19.4.2018. at 23:44, Vladan ::: рече @Paradoksologija @Благовесник @obi-wan @Лидија Миленковић @Justin Waters @Bokisd @Vasa L. @Рапсоди Ја сам истаговао оне за које сам видео да су писали своја лична мишљења овде јер не могу да вадим реченице од свих. Што се мене тиче, а ево има већ пар година, теолошки ја и даље немам никакве сумње да брак не преживљава смрт мужа или жене. Међутим, са друге стране, сво моје искуство и духовно и црквено и емотивно, и не само моје него и наших ближњих, ми говори да нека посебна веза остаје. Како, зашто, не знам, гледам на то као на тајну, као што каже Павле, сада је то као у огледалу. Дакле, никакав проблем немам да се поново оженим, ако се деси чудо да наиђе нека да се нађемо у свему, али такође немам никакву дилему да веза моје супруге са нама није потпуно раскинута, поготово што се тиче деце. Да ли и од чега то зависи не знам. И има макар један случај у житијима да је муж након смрти интервенисао у животима своје породице, а има и случај да је светитељка својом прозорљивошћу, дакле Духом Светим, успешно проводаџисала за други брак једном удовцу. Pomaže Bog, Vladane, molim te kaži mi o kom žitiju je reč kada kažeš da je muž učestvovao u životu svoje porodice? Puno mi znači svaka reč koju nađem, kod mene je prošlo nepune dve godine i imam utisak da moja borba tek počinje. Previse je pitanja, pogotovo zbog deteta. Svako dobro od Gospoda svima na forumu. obi-wan, Дијана., Јелена М. and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 23, 2018 Пријави Подели Написано Јул 23, 2018 пре 2 часа, Milica Bajic рече Pomaže Bog, Vladane, molim te kaži mi o kom žitiju je reč kada kažeš da je muž učestvovao u životu svoje porodice? Puno mi znači svaka reč koju nađem, kod mene je prošlo nepune dve godine i imam utisak da moja borba tek počinje. Previse je pitanja, pogotovo zbog deteta. Svako dobro od Gospoda svima na forumu. Dobro dosla na forum, osecaj se kao kod kuce... Вукашин Ковачевић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 23, 2018 Пријави Подели Написано Јул 23, 2018 @Milica Bajic Добро нам дошла, obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јул 23, 2018 Пријави Подели Написано Јул 23, 2018 пре 9 часа, Milica Bajic рече Pomaže Bog, Vladane, molim te kaži mi o kom žitiju je reč kada kažeš da je muž učestvovao u životu svoje porodice? Puno mi znači svaka reč koju nađem, kod mene je prošlo nepune dve godine i imam utisak da moja borba tek počinje. Previse je pitanja, pogotovo zbog deteta. Svako dobro od Gospoda svima na forumu. Бог ти помогао Милице, Реч је о св. Адеру који се јуче (9. јул / 22. јул) празновао заједно са св. Теодором еп. Едеским у оквиру чијег житија је описан и живот св. Адера и његове породице. Ево кратког дела из Охридског пролога па ако будеш желела да прочиташ више доле ћу ставити линк ка целом житију. Из Пролога: "5. Св. Теодор еп. Едески, и други с њим. У 20 год. замонаши се и као монах провео 36 год. Тада, у време цара Михаила и Теодоре, би изабран за еп. Едеског. Скончао 848. год. Уз њега се спомиње његов наставник св. Теодосије Столпник Сирски, брат његов св. Јован, св. Адер, племић и богаташ, који одбеже од жене и замонаши се." "Многи се питају зашто Бог узима из овог живота младиће, девојке и децу, и зашто не остави, да сви остаре, па тек онда да кроз смрт иду на онај свет? То је Божји план домостројства, то је света воља Његовог Промисла. Но има неких примера у огромном искуству цркве, да понекад Бог то чини тако по жељи и молитви Својих угодника у оном свету, или сродника. Св. Адер (у монаштву Атанасије) јавио се својој жени, коју је изненадно оставио са троје деце и отишао у манастир, где је и умро. Када жена дође до очајања, једно због бриге за нејаком децом а друго због бриге за мужем, јер не знађаше где се он налази, тада јој се јави на сну муж из онога света, са светлим лицем и хаљином белом и светлом, и рече јој: „престани плакати и вапити против мене; ево ја ћу ти узети децу (двоје од њих) к себи, а ти ако хоћеш постарај се за спасење своје душе.“ У исто време и на исти начин јави се он и Теодосију Столпнику и рече му: „кроз три дана отићиће ка Господу стара испосница, која је у оближњем манастиру, а ти стави на место њено моју супругу, да се подвизава као инокиња у оној келији. Нека с њом остане и најмлађе дете док не порасте: оно ће ићи мојим стопама и биће наследник апостолског престола у Јерусалиму.“ И у истини све се то зби како је и речено. Стара испосница умре трећега дана, исто тако и два старија детета Адерова, а жена му заузме келију оне старице, заједно са најмлађим сином, који кад порасте би патријарх у Јерусалиму." У житију је прича много драматичнија, јер је Николај ради скраћења много тога изоставио, тако да се чак стиче и доста другачији утисак него када се чита цело житије. Линк за цело житије св. Теодора еп. Едеског (мораћеш да премоташ 3-4 мања житија која су пре њега): https://svetosavlje.org/zitija-svetih-8/10/?pismo=cir Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јул 24, 2018 Пријави Подели Написано Јул 24, 2018 Hvala svima na dobrodošlici, dragi ljudi. Da je sreće da smo se sreli na nekoj veselijoj temi...Tebi Vladane posebno na žitiju Sv. Adera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јул 24, 2018 Пријави Подели Написано Јул 24, 2018 Posle par meseci teške bolesti moj suprug je preminuo. Saznali smo da je bolestan kada nam je bebac imao 2 meseca. Stojim iza toga da nam je sam Gospod pomogao da to sve prebrodimo dostojanstveno, bez roptanja i da sačuvamo prisebnost dokle je moglo. U prvim danima posle njegove smrti najviše sam pomoći dobila od svoje parohijske crkve. I dan danas kad smognem snage da odem, tu sam kao među svojima. Par dana posle sahrane sam imala razgovor sa našim sveštenikom. Pitala sam ga da li se duše dvoje venčanih spajaju nakon smrti. Rekao je - da. Zatim me posavetovao da sačekam 2-3 godine i da onda nađem nekog jer niko ne treba da bude sam. Pitala sam ga, pa sa kim će onda moja duša da se spoji posle smrti ako se ja ponovo udam? Rekao je - u tom slučaju značiće da je tvoja ljubav prestala, ali to nije ni bitno, tamo niti se žene niti udaju. Hvala mu na divnim rečima, toliko su mi značile tada! Bila sam sigurna tada da ću da budem uzorna bela monahinja, da ću živeti za svoje dete i čekati dan da me Gospod pozove. E sad...druga je priča šta su moje mogućnosti, to isplivava na površinu kada prođe neko vreme i to su upravo borbe koje vodim sa sobom ovih dana...Stvarno je jako teško biti sam u svemu, a pogotovo odlučiti šta je najbolje za dete...meni upravo kucaju na vrata prva pitanja, samo što nisu.. a psiholog u vrtiću me posavetovao da mu kažem da se taja pretvorio u zvezdicu, a ni slučajno ne smem da plačem pritom... A na sve to me baš muči ono pitanje o spajanju duša nakon smrti. Eto malo mog iskustva i da se upoznamo. Smaragdni kamičak, Ana B., Лапис Лазули and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука