Милан Ракић Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 14 минута, obi-wan рече Vise od dva braka Crkva ne dozvoljava, osim na izricit blagoslov episkopa, ukoliko postoji neka sasvim vanredna situacija. Npr. ako si Car obi-wan, Vladan :::. and ines је реаговао/ла на ово 1 1 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 1 минут, Милан Ракић рече Npr. ako si Car ...pa ti prosli (drugi ili treci) brak puko po politickoj liniji, a patrija ti lepo rek`o da ne uzimas bugarsku princezu... Лидија Миленковић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Inace, ako mene pitate - da li brak prestaje smrcu jednog od supruznika - to zavisi da li su se i koliko voleli u tom braku. Bez obzira na forme i pravila, kojih prosto mora da ima da bi zivot bio moguc u jednom drustvu, Ljubav ostaje jedina mera svega. Ronald, Broken, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг - инфо Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 @Vasa L. @Vasa L. @Vasa L. @Vasa L. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Licno ne mogu da zamislim da bi, bilo moja, bilo smrt mog muza oznacila kraj naseg braka ( iako ne bih volela da posle moje smrti ostane sam, niti smatram da bi mene izdao tako sto bi delio dane u starosti sa nekom dobrom zenom ). Zapravo, hocu reci da mi je nezamislivo da na "onom svetu" budemo stranci, da mi bude isto sto i drugi ljudi. Mada, u Jevandjelju pise drugacije... СВЕТО ЈЕВАНЂЕЉЕ ПО МАТЕЈУ - 22:23-30 (Зач. 91). 23. У тај исти дан приступише му садукеји, који говоре да нема васкрсења, и упиташе га 24. Говорећи: Учитељу, Мојсеј рече: Ако умре ко без дјеце, да узме брат његов жену његову и подигне сјеме брату своме. 25. У нас бјеше седам браће; и први оженивши се умрије, и не имавши порода остави жену своју брату своме. 26. А тако и други, и трећи, све до седмога. 27. А послије свију умрије и жена. 28. О васкрсењу, дакле, којега ће од седморице бити жена? Јер је за свима била. 29. А Исус одговарајући рече им: Варате се, не знајући Писма ни силе Божије. 30. Јер о васкрсењу нити се жене нити се удају, него су као анђели Божији на небу. Јелена М., Sanja Т., obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 1 hour ago, obi-wan рече Inace, ako mene pitate - da li brak prestaje smrcu jednog od supruznika - to zavisi da li su se i koliko voleli u tom braku. Bez obzira na forme i pravila, kojih prosto mora da ima da bi zivot bio moguc u jednom drustvu, Ljubav ostaje jedina mera svega. Ako Crkva dozvoljava drugi brak, onda govoriti o braku koji ne prestaje smrću jednog supružnik doslovno je pomalo suvislo i kondradiktorno. Nisam preslušao predavanje, ali pretpostavljam da izvode neku teologiju po principu, osoba koja umre je zapravo živa u Bogu pa ako je živa kako onda može brak da prestane sa osobom koja je živa na zemlji. To bi bilo kao da jedna supružnik otputuje negdje daleko, pa se kasnije opet pronađu...nakon parusije. No onda ima ona jevanđelska "na nebu niti se žene i udaje, nego žive kao anđeli". Mislim da smrću supružnika, administrativno prestaje brak, i osoba može i crkveno da zatraži sklapanje drugog...a što se tiče osjećanja prema voljenoj, a preminuloj osobi, svakako da ima ljudi koji se nikad ponovo neće vjenčati, i oni praktički i dalje mislima žive sa svojom drugom polovinom...ali da li je potrebno iz toga izvoditi neko bogoslovlje, mislim da nema potrebe. obi-wan and Ronald је реаговао/ла на ово 1 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 6 минута, Justin Waters рече Ako Crkva dozvoljava drugi brak, onda govoriti o braku koji ne prestaje smrću jednog supružnik doslovno je pomalo suvislo i kondradiktorno. Nisam preslušao predavanje, ali pretpostavljam da izvode neku teologiju po principu, osoba koja umre je zapravo živa u Bogu pa ako je živa kako onda može brak da prestane sa osobom koja je živa na zemlji. To bi bilo kao da jedna supružnik otputuje negdje daleko, pa se kasnije opet pronađu...nakon parusije. No onda ima ona jevanđelska "na nebu niti se žene i udaje, nego žive kao anđeli". Mislim da smrću supružnika, administrativno prestaje brak, i osoba može i crkveno da zatraži sklapanje drugog...a što se tiče osjećanja prema voljenoj, a preminuloj osobi, svakako da ima ljudi koji se nikad ponovo neće vjenčati, i oni praktički i dalje mislima žive sa svojom drugom polovinom...ali da li je potrebno iz toga izvoditi neko bogoslovlje, mislim da nema potrebe. Pa to ti je to, to sam i ja slicno rek`o, samo na malo drukciji nacin. Tj. Ljubav je konacna mera svega, moze brak i formalno da se prekine smrcu jednog od supruznika, ali ako je njihova ljubav bila velika i ceznjiva, oni ostaju vezani zauvek. S druge strane, ima brakova koji su prosto bili pristojni, ali bez neke velike ljubavi, i to je sasvim u redu, ali takve ne mozemo da poredimo sa onim prvim. Paradoksologija and Broken је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 17 минута, Лидија Миленковић рече Licno ne mogu da zamislim da bi, bilo moja, bilo smrt mog muza oznacila kraj naseg braka ( iako ne bih volela da posle moje smrti ostane sam, niti smatram da bi mene izdao tako sto bi delio dane u starosti sa nekom dobrom zenom ). Zapravo, hocu reci da mi je nezamislivo da na "onom svetu" budemo stranci, da mi bude isto sto i drugi ljudi. Bravo, ovo je odlicno receno, sustina svega o cemu pricamo! пре 18 минута, Лидија Миленковић рече Mada, u Jevandjelju pise drugacije... Pa ne pise drukcije, nisi taj deo dobro razumela. Ovde Hristos govori o nadtelesnoj prirodi vecnog zivota, pa hoce da kaze da se tamo prosto nema potrebe za brakom kao takvim, tako da se "ne zene, niti udaju", tj. ne zive vise ovozemaljskim zivotom, nego jednim sasvim u osnovim drukcijim, nebeskim. Vazno je da znamo da je ovde Hristos odgovarao sadukejima, ondasnjim racionalistima, koji su negirali vaskrsenje iz mrtvih. Dakle, ovaj odgovor ide u kontekstu njihovog suludog i potpuno besmislenog pitanja o sedmorici brace i jednoj zeni. Zato im i kaze "jer ne znate Pisma, ni sile Bozije". Ili, sto to neko lepo rece - " u Carstvu se ne zene, niti udaju, ali se i ne razvode". ... Znaci, ono sto si prvo rekla - po meni - izvrsno je sroceno, i moguce je samo kad ljudi izmedju sebe imaju tu jedinu pravu ljubav, koja i nasledjuje vecnost. Лидија Миленковић, ИгорМ and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 11 минута, obi-wan рече Pa ne pise drukcije, nisi taj deo dobro razumela. Ovde Hristos govori o nadtelesnoj prirodi vecnog zivota, pa hoce da kaze da se tamo prosto nema potrebe za brakom kao takvim, tako da se "ne zene, niti udaju", tj. ne zive vise ovozemaljskim zivotom, nego jednim sasvim u osnovim drukcijim, nebeskim. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 2 часа, Bokisd рече Koliko se secam apostol kaze, da takvi ( kada ostanu udovci - ca ) najbolje bi bilo i da ostanu tako. ( sad sam nasao i citat 1.Kor. 7, 39 - 40 ) : 39. Жена је привезана законом, за време док јој живи муж; ако ли јој муж умре, слободна је за кога хоће да се уда, само у Господу. 40. Али је блаженија, ако остане тако, по мојему мишљењу, а мислим да и ја имам духа Божијега Да али удовицама млађим од 60 година заповеда да се удају, рађају и куће кућу. (1Тим.) пре 2 часа, obi-wan рече Inace, da bude jasno - Crkva dozvoljava i blagosilja drugi brak, to treba odma` da se kaze. Vise od dva braka Crkva ne dozvoljava, osim na izricit blagoslov episkopa, ukoliko postoji neka sasvim vanredna situacija. Тренутно важећа брачна правила СПЦ дозвољавају 4 брака, а 4. брак је неуклоњива сметња за пети. Ништа не пише о неком посебном благослову за 3. и 4. брак, иако то вероватно тако функционише у пракси. пре 2 часа, obi-wan рече Jeste, drugacija je i manje je svecanija. Да то је тако, служба је краћа и мање свечана ако су обоје другобрачни, али ако је једноме од њих то први брак онда се служи нормално тј. пуно венчање без обзира што је другоме то други брак. Врло занимљиво. Иначе о томе смо јако лепо и надугачко и нашироко дискутовали у оној мојој првој теми на форуму од пре скоро две године Драшко, Broken, ines and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 13 минута, Vladan ::: рече Да али удовицама млађим од 60 година заповеда да се удају, рађају и куће кућу. (1Тим.) Jeste, to je bio njegov nacin da spreci blud i razvrat. Ali njegov nacin, koji nikako ne moze da bude opste obavezan za celu Crkvu. пре 13 минута, Vladan ::: рече Тренутно важећа брачна правила СПЦ дозвољавају 4 брака, а 4. брак је неуклоњива сметња за пети. Ништа не пише о неком посебном благослову за 3. и 4. брак, иако то вероватно тако функционише у пракси. Dok sam spremao diplomski svuda sam nailazio na 2, a za vise mora episkop da odobri. A diplomirao sam bas iz kanonskog na temi o drugom braku. Moguce je da mi je to promaklo, medjutim, odlicno se secam da sam u radu navodio izvore koji jasno kazu da je treci brak (i sv vise od toga) maltene isto sto i mnogozenstvo, da je to sasvim strano hriscanskom duhu i razumevanju, i sve to je profa uredno procitao, usvojio i uvazio pregledajuci rad. пре 13 минута, Vladan ::: рече Да то је тако, служба је краћа и мање свечана ако су обоје другобрачни, али ако је једноме од њих то први брак онда се служи нормално тј. пуно венчање без обзира што је другоме то други брак. Врло занимљиво. Da, i to je tacno, i svakako vredno da se napomene. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Pugačova, pokaj se! B. VLAHOVIĆ | 12. septembar 2008. 18:25 | Komentara: 0 Najpoznatija ruska pevačica Ala Borisovna Pugačova (59) doživela je najžešću kritiku otkad se bavi šou-biznisom. Rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve javno ju je napalo zato što se po drugi put venčala u crkvi i to sa čak 27 godina mlađim NAJPOZNATIJA ruska pevačica Ala Borisovna Pugačova (59) doživela je najžešću kritiku otkad se bavi šou-biznisom. Rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve javno ju je napalo zato što se po drugi put venčala u crkvi i to sa čak 27 godina mlađim moskovskim imitatorom Maksimom Galkinom. Ala i Maksim su i do venčanja stalno bili zajedno, ali su mnogi mislili da ih veže samo posao (pomogla je Galkinu da od imitatora postane estradni pevač). Moskovski tabloidi pišu da je reakcija crkve zakasnila jer se, navodno, Pugačova još pre godinu dana venčala sa Galkinom, u Jerusalimu, u Trojickoj sabornoj crkvi ruske duhovne misije, gde se 1994. venčala sa pevačem Filipom Kirkorovom, Bugarinom. Priča se da je Pugačova priznala dvostruko crkveno venčanje svešteniku Miodragu Glišiću u pravoslavnoj crkvi u Baden Badenu, a episkop Mark, zamenik rukovodioca odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije, izjavio je: "Pugačovoj bi bilo bolje da razmišlja o pokajanju nego o životu sa narednim dečakom." Njegovo ogorčenje je tim veće što je upravo on 1994. venčao pevačicu sa Filipom Kirkorovam. Po crkvenim kanonima, Pugačovu niko ne bi smeo da venča bez blagoslova crkve.Đakon Andrej Kurjajev tvrdi da zbog prevelike razlike u godinama takav brak crkva ne bi trebalo da odobri, te da je teško razumeti sveštenika koji je venčao Pugačovu i Galkina. KO SU PUGAČOVA I GALKIN PUGAČOVA je na estradi još od 1965. i spada među najmoćnije u šou-biznisu. Ima odraslu ćerku i unuke. Ćerka Kristina Orbakajte (37) je dete iz prvog braka sa litvanskim cirkusantom Mikolasom Orbakajteom. Brak sa Galkinom joj je šesti po redu. Kad se 1994. udala za mnogo mlađeg Filipa Kirkorova, to je bio šok za Rusiju. U 47. godini želela je da ima dete sa Filipom, ali nije sačuvala trudnoću. Sada tvrdi da želi Maksimovo dete. Komičar Maksim Galkin, odrastao u oficirskoj porodici, govori engleski, nemački i francuski. Proslavio se imitiranjem Jeljcina, Černomirdina, Gorbačova i Putina. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 9 минута, Vladan ::: рече Да али удовицама млађим од 60 година заповеда да се удају, рађају и куће кућу. (1Тим.) Brate Vladane, verujem da si ovo nekako na brzinu naveo. Recimo, ovako , na brzinu, ( na prvu loptu ), .... da li moze apostol sam sebi da protivreci , povodom jedne iste stvari ? Da u jednom stihu pise jedno, a, u nekom drugom , nesto drugo ? Sigurno da ne trebamo da ocekujemo tako nesto i da potrazimo kontekst stvari. ( Na prvu ) tamo u 1. Tim. 5, pise Pavle o cemu se radi. I, koliko vidim, recimo, kaze ....11. А младих удовица прођи се; јер кад побесне против Христа, хоће да се удају,.... 12. И имају грех што прву веру одбацише. Jednostavno, sustina Pavlove price o udovicama mladjim od 60.g, koje se primaju u crkvu ( deluje kao neko zvanicno i blagodatno primanje, sto moze da bude vrlo bitno za celu pricu ) jeste, da trebaju da se prvo dobro proveri njihova vera i zivljenje, jer, mlade udovice koje treba da se prime ( kao udovice ) u crkvenu zajednicu, su sklone, , .....ovome gore sto prica Pavle. 10. И која има сведочанство у добрим делима, ако је децу одгајила, ако је гостољубива била, ако је светима ноге прала, ако је невољнима помагала, ако је ишла за сваким добрим делом. Po ovakvom svedocanstvu, trebalo bi da mogu da se prime i udovice i mladje od 60. godina , zar ne ? I, onda, kada ovako pogledamo ovu stvar, ..... onda, i ostaje onaj, kako kaze Teofilakt, bozanstveni savet, koji preporucuje Pavle svim udovicama, .... da je bolje i blazenije, da ostanu udovice ( ako imaju zelju i snagu za tako nesto ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 34 минута, Лидија Миленковић рече Rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve ..."na celu sa politickim komesarom"... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука