Православни Србин Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 3 минута, сведок рече Фино је то говориш али није реално ако имамо у виду политичке "елите" у Србији и на Косову. Не говорим о помирењу обичних људи, тога има. Реално је, само треба народ да схвати да их те елите вуку за нос и да их уклоне. Него шта него је реално, до пре несрећног рата на Косову и Метохији, и пре још, до пре почетка сукоба, ти си имао пројугословенски оријентисане Шиптаре који су желели миран суживот. Лошом политиком српских власти, и злочинима са наше стране (којих је било, истина се мора рећи колико год нам она горка била), ти људи су окренути против Србије и Срба. Али то не значи да се то не може поправити. Срби и Албанци се супер друже на западу, поготово млади људи. Наравно, има и тамо екстремиста са обе стране, али није мали број људи наших које је знам а који су се упознали са Албанцима на западу и који имају позитивна искуства. То је показатељ да је итекако реално ово што ја причам. пре 6 минута, сведок рече Није у реду да користиш израз Шиптар јер то вређа косовске Албанце. Није никаква увреда, то је сад глупост друге стране. Албанци се не вређају, него се поносе тим називом, који значи ,,синови орла" или тако нешто. На крају, на албанском језику реч Албанци се пише овако Shqiptarët, а изговара се ,,Шиптар" или ,,Шћиптар". Сами Албанци користе тај термин тако да ја ту врсту ,,политичке коректности" (која опет нема никаквог смисла нити стварне жеље да се не вређају Албанци) не прихватам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сведок Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 17 минута, Православни Србин рече Реално је, само треба народ да схвати да их те елите вуку за нос и да их уклоне. Е да, само то. Нико не говори о обичним Србима и Албанцима, нити је ту проблем. пре 17 минута, Православни Србин рече Није никаква увреда, то је сад глупост друге стране. Албанци се не вређају Они себе међусобно зову слично, мало другачије звучи на албанском и "Шћ" и "а" и "р" него што га ми изговарамо. И ако доживљавају тај израз као увредљив кад га изговара Србин, зашто бисмо га користили. Ако већ причамо о међусобном помирењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 1 минут, сведок рече Нико не говори о обичним Србима и Албанцима, нити је ту проблем. Наравно, али они су ти који имају могућност то лудило да спрече и зауставе. Рекох, и поновићу, једна од највећих грешака Срба у историји јесте што смо дозволили да, једном кретенском политиком, дођемо у сукоб са Албанцима. Поготово ако се зна да сама УЧК на почетку није имала подршку већинског дела албанског народа на Косову и Метохији. Опет кажем, до тога да Албанци масовно подрже УЧК дошло је тек након злочина са наше стране, што је Албанце окренуло против Срба. Али, то не значи да данас не може да дође до промењне. Одлично је што се обични Срби и Албанци мире, до тога мора да дође (на крају, имамо ми и Србе на југу Косова, не само на северној страни, зар смо то заборавили) и то јесте почетак промене о којој ја причам. пре 6 минута, сведок рече Они себе међусобно зову слично, мало другачије звучи на албанском и "Шћ" и "а" и "р". И ако доживљавају тај израз као увредљив кад га изговара Србин, зашто бисмо га користили. Ако већ причамо о међусобном помирењу. Тај термин није увредљив. У животу нисам чуо Албанца да се вређа због тог термина. Тај термин вуче порекло из албанског језика, дакле, оригинално то је њихов термин. Шиптар је албанска реч. Албанац је реч коју ми Срби користимо за њих, то је дакле наша, српска реч. Али, ок ако је тто за њих увредљиво, користићу српску реч Албанци, немам никакав проблем са тим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 Za svakog udarenog srbina proterati 100 albanaca iz srbije! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 18 минута, Православни Србин рече Није никаква увреда, то је сад глупост друге стране. Албанци се не вређају, него се поносе тим називом, који значи ,,синови орла" или тако нешто. На крају, на албанском језику реч Албанци се пише овако Shqiptarët, а изговара се ,,Шиптар" или ,,Шћиптар". Сами Албанци користе тај термин тако да ја ту врсту ,,политичке коректности" (која опет нема никаквог смисла нити стварне жеље да се не вређају Албанци) не прихватам. I crnci jedan drugog zovu "niger" ili "negro"... i u tim rečima lingvistički nema ništa uvredljivo... stvar je u kontekstu... Srbi uglavnom koriste reč "šiptar" u negativnom kontekstu... a "albanac" može i u pozitivnom i u negativnom i neutralnom... što najbolje možeš da vidiš recimo na ovom primeru: http://informer.rs/vesti/balkan/320906/uzas-teroristi-ovk-ce-upravljati-makedonijom-siptarski-zlocinci-preuzimaju-vlast-u-skoplju gde u jednom tekstu isti autor govori o albanskim partijama i albancima, kao i o šiptarskim teroristima i marionetama... Probaj da guglaš i da nađeš da li je iko ikada napisao "šiptarska beba", "šiptarski pesnik", "šiptarski humanitarac" i slično... Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 Управо сада, Avocado рече I crnci jedan drugog zovu "niger" ili "negro"... i u tim rečima lingvistički nema ništa uvredljivo... stvar je u kontekstu... Srbi uglavnom koriste reč "šiptar" u negativnom kontekstu... a "albanac" može i u pozitivnom i u negativnom i neutralnom... što najbolje možeš da vidiš recimo na ovom primeru: http://informer.rs/vesti/balkan/320906/uzas-teroristi-ovk-ce-upravljati-makedonijom-siptarski-zlocinci-preuzimaju-vlast-u-skoplju gde u jednom tekstu isti autor govori o albanskim partijama i albancima, kao i o šiptarskim teroristima i marionetama... Probaj da guglaš i da nađeš da li je iko ikada napisao "šiptarska beba", "šiptarski pesnik", "šiptarski humanitarac" i slično... Ок, слажем се са тим. Да, у том контексту звучи увредљиво. Нисам мислио у том смеру, сада схватам шта желиш да кажеш. Међутим, ја конкретно говорим и за себе, ја тај термин нисам користио у неком увредљивом контексту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 15 минута, Avocado рече I crnci jedan drugog zovu "niger" ili "negro"... "Nigga", ал то је само међу пријатељима. Увредљива реч се користи као знак блискости, има тога и код нас. Ако се баш спријатељиш са неким од њих, мож чак и ти да добијеш комплимент "you're my nigga!" иако ниси црн. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikola888 Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 kakvi ratni veterani ,kakve Kosare ,kakve zrtve,kakav f117 ,,od danas je u Srbiji najsvetija relikvija KRAVATA DJURIC MARKA !!! Moj sin ce verovatno iduce godine da ide na ekskurziju gde ce da mu kao bitan istorijski artefakt pokazu KRAVATU DJURIC MARKA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 5 часа, Grizzly Adams рече Да политичари престану да праве тензије, да се смири стање, људи могу слободно да путују, сарађују, тргују, обилазе светиње, играју рукомет итд. Само то је пут у нормалну будућност. Pricas kao da je rec o Norvezanima a ne Siptrima. Daj Grizli molim te Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 1 минут, Таша рече Pricas kao da je rec o Norvezanima a ne Siptrima. Daj Grizli molim te @Grizzly Adams Кад би имали и ми и они нормланије политичаре било би ово изводљиво. Али није само до политичара, има и до народа, оба. И до ових из Вашингтона, Брисела и Нато-пакта. У условима економског благостања тензије падају. Шиптари послују са Србима у Америци. Мислим то је могуће али је дуууууг дууууг пут до тога. У сваком случају, никад никакав потпис за независност и то је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 3 минута, Таша рече Pricas kao da je rec o Norvezanima a ne Siptrima. Daj Grizli molim te А са њима не може да се живи нормано...? ОК, нису скандинавци, ал нисмо ни ми. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 2 минута, Вилер Текс рече @Grizzly Adams Кад би имали и ми и они нормланије политичаре било би ово изводљиво. Али није само до политичара, има и до народа, оба. И до ових из Вашингтона, Брисела и Нато-пакта. У условима економског благостања тензије падају. Шиптари послују са Србима у Америци. Мислим то је могуће али је дуууууг дууууг пут до тога. У сваком случају, никад никакав потпис за независност и то је то. Пут је много краћи него што се чини. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 5 часа, Православни Србин рече Таша, нико не спори одговорност и кривицу западних сила за оно што се десило деведесетих и ни Гризли, а ни остали овде, бар колико сам ја приметио, нису то доводили у питање. Овде се ради о томе да се сталним потенцирањем тога и само тога (обрати пажњу, само тога), на један покварен начин скида одговорност са погрешне, погубне политике наших властодржаца, почевши од Слободана и свих каснијих његових наследника (укључујући ту и ткз. ,,жуте" који су у суштини и сами наставили тамо где је ,,Слоба" стао), а која се води и данас. Јер, најлакше је рећи ,,западњаци су нам за све криви, они су нас напали и распарчали" (при чему, опет понављам, нико не негира и не скида одговорност са западних сила и САД за свега тога, пре свега због злочиначке и неоправдане агресије НАТО пакта на наше земље), а тиме се игнорише, заборавља и гура под тепих катастрофална политика наших власти која се заснива на лажима, манипулацији, гурању народа у несрећу и на, мора се то рећи, злочинима. О да, Таша, чинили су и наши злочине. Овде, конкретно говоримо о Косову и Метохији, било је нажалост нашу, злочина са српске стране над шиптарским народом, било је терора, застрашивања, убистава, итд (говорим о девеесетим годинама, а не раније). Тим се ништа није постигло, осим што смо се осрамотили и окренули и онај пројугословенски део шиптарске популације (а било је доста таквих Шиптара) против нас. Гурнули смо их у загрљај Тачију, Харадинају и осталим крвницима. То је катастрофална политика ,,наших" власти, а она се прећуткује и гура под тепих а потенцира се само та класика ,,запад је за све крив", при чему опет понављам нико не негира одговорност западних сила за ратове, агресију и злочине над нашим народима. И мислим да је то била поента Гризлијева и тако треба да схватиш његове речи. И да, мислим најважније од свега у питању Косова данас, важније и од самог статуса, јесте истинско помирење Срба и Албанаца. Ми смо ту, једни поред других и док има и Срба и Албанаца биће ту једни поред других. Нити ће Шиптари протерати Србе, нити ће Срби протерати Шиптаре, не заваравајмо се, то су спинови оних који су на власти, и са њихове и са наше стране. Нити треба да се заваравамо тиме, јер осим екстремистичког дела, и шиптарски народ је доста измучен свим тим ратовима и велики део њихове популације, нарочито млађи, гледају како да побегну са Косова на запад, јер се од независности не живи и јер је и код њих економско-социјална ситуација изузетно лоша. И даље, иначе, верујем да је једна од највећих наших грешака што смо дозволили да уђемо у сукоб са шиптарским народом, и ако је било начина да се то избегне, требало се избећи, јер верујем да ми од њих можемо много тога да научимо и да је зато, истинско помирење оба народа, неважно у ком правно-полиичком оквиру, најбоље решење за проблем Косова. И са чисто људске стране, а и због политичке природе свега тога. Vidi, kao centralne krivce za dobar deo desavanja vidim iskljucivo nas Srbe, zato sto imamo losu diplomatiju, lobistiku, veze u svetu, saveznike nazovi ih kako hoces, veoma cesto necasne i licnointeresne ljude na vlasti...Jer takve geo politicke stvari se ne resavaju sa rukama u dzepovima i sam na vetrometini sa mitovima i idejama, vec sa konkretnom podrskom i zaledjinom, ali dobro. Ne mislim da se tenzije mogu smiriti i resiti tako, razmenom cveca i lepim recima, jer gledam svakodnevno kako Tirolci i nakon skoro jednog veka gledaju na Italijane, sa mrznjom, prezirom i jos uvek sanjaju da se vrate Austriji jednog dana. A civilizovaniji su od nas, nemoj shvatiti ovo kao nacionalno vredjanje bilo koga. Imala bih jos dosta da napisem ali neka bude tacka ovde. Razumem ja sta pise @Grizzly Adams nema potrebe da mi objasnjavas, kao sto mislim da nema potrebe da svi isto mislimo, jer jedino ovako mozemo u nekom momentu jedni drugima "otvoriti oci" za neke stvari, diskusijom i razgovorom razreseti mozda i sopstvene dileme. Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 21 минута, Grizzly Adams рече А са њима не може да се живи нормано...? ОК, нису скандинавци, ал нисмо ни ми. Tesko da smo na istom nivou i tesko da se sa njima moze ziveti normalno. Kod njih je primena sile i manipulacije mnogo veca nego sto mozemo da zamislimo. Mala deca smo za njih kakva zverstva mogu da naprave. Btw nema dana da prodje a da na italijanskim vestima ne pomenu "albaske, kosovske drzavljane uhapsehe u akciji, dilovanja drogom, trgovinom ljudima, kradjama, silovanjima, podvodjenju ... " Nas Srba nema u tim hronikama, sto je opet neki pokazatelj necega, jel da?! Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikola888 Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 BALKAN BALKANSKIM NARODIMA !!! politika mucenickog Kralja Aleksandra I Karadjordjevica Ujedinitelja ,koja Srbima treba da je uvek u srcu i na usnama !!! Problem Kosova ne moze da se resava sa kosovom nego sa Albanijom kojoj taj narod i pripada ! Srbi I Albanci mogu da postignu vrlo dobar sporazum oko podele Kosova i Makedonije i to je strategija ka kojoj treba da se tezi i da se ide Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука