Jump to content

Ухапшен Марко Ђурић у Косовској Митровици

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Таша рече

:smeh1:  Pricas kao da je rec o Norvezanima a ne Siptrima. Daj Grizli molim te :smeh1:

Tasa neozbiljan ti je komentar bez ljutnje. I Albanci su ljudi I nista sad nisu ni bolji ni gori nego drugi ljudi I narodi. Nismo ni mi Norvezani a po mentalitetu I kad je dobro I kad je zlo u pitanju smo I sami slicniji Albancima nego Norvezanima. Dakle da se ne pravimo mi Englezi ili Norvezani kad smo Srbi I balkanci I ne treba da bezimo od toga. Naprotiv.

Elem, Srbi I Albanci imaju pored istorije sukoba oko Kosova, a taj sukob je eksplodirao devedesetih, I istoriju dobrih cak prijateljskih odnosa. Ima puno stvari koje spajaju dva naroda I cine ih dosta slicnima. Jedna od tih stvari je da ne tokom istorije bilo jako puno mesanja Srba I Albanaca tako da su mnoge albanske porodice I plemena srpskog porekla I obratno. Evo o tome ovde malo vise: https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpsko-albansko_prijateljstvo

Najpoznatiji je svakako primer Bore Vukmovirovica I Ramiza Sadikija Srbina I Albanca ucesnika NOB-a na Kosovu koji su streljsni zagrljeni od strane fasistickih okupatora. Ima cak I srpska narodna pesma ,, Boro I Ramiz-vesnici kosovskog svitanja". 

Opet ono sto sam pomenuo, I devedesetih je bio jedan dobar broj kosovskih Albanaca koji nisu hteli rat I odvajanje od Jugoslavije I koji su bili protiv OVK ali ih je politika tadasnjih srpskih vlasti, a pre svega zlocini sa nase strane, oterala u zagrljaj Taciju I Haradinaju. 

Tako da pomirenje je moguce, jeste da ne bi bilo lako jer su rane na obe strane jos sveze, ali je ipak moguce. I ne samo to, pomirenje Srba I Albanaca je jedino moguce resenje kosovskog problema. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Православни Србин рече

И да, мислим најважније од свега у питању Косова данас, важније и од самог статуса, јесте истинско помирење Срба и Албанаца.

Нормални људи међу Србима и Албанцима се никада нису ни посвађали, па да им је потребно неко посебно помирење. А ако мислиш на државном нивоу, од тога нема ништа. И једним и другим политичарима треба улога жртве да би могли да скрену пажњу са тако неких мало незгодних проблема, као што су ендемска корупција и непотизам, партократија, тешка беда, масовне емиграције људи на запад и тако то...

:) 

Подели на овим сајтовима

@Православни Србин, volela bih da si u pravu. Mada mi tvoje pisanje deluje romansirano i utopisticki. Procenat takvih ljudi i sa jedne i sa druge strane je veoma mali da bi moglo da se racuna na bilo kakve promene te vrste narednih bar sto godina.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Таша рече

Tesko da smo na istom nivou i tesko da se sa njima moze ziveti normalno. Kod njih je primena sile i manipulacije mnogo veca nego sto mozemo da zamislimo. Mala deca smo za njih kakva zverstva mogu da naprave. 

Btw nema dana da prodje a da na italijanskim vestima ne pomenu "albaske, kosovske drzavljane uhapsehe u akciji, dilovanja, trgovinom ljudima, kradjama, silovanjima, podvodjenju ... "  Nas Srba nema u tim hronikama, sto je opet neki pokazatelj necega, jel da?!

O varas se. I Srbi su sposobni za takva zverstva. Nema ih u tim hronikama jer se Albanci vise bave kriminalom tamo po zapadu nego Srbi, ali to opet nije nikskav pokazatelj. Srpski kriminalci u Srbiji nista se ne razlikuju od tih albanskih po zapadu. I oni se bave silovanjima, kradjama, dilovanjima itd. U sustini to nema veze sa nacijom to je sve opet negativna karakteristika nas kao ljudi. Ljudi su sposobni za zlo kao I za dobro. 

Tako da nijedna generalizacija nije dobra.

Apropo zverstava, devedesetih su fanatici I na jednoj I na drugoj strani cinili zlocine, I to su bila strasna zverstva. Citave su albanske porodice bezale iz sela da ih nase paravojne snage ne bi terorisale I ubijale. Naravno iste stvari je radila I UCK. Niko tu nije nevin ni mi ni oni I izlisno je sad pricati ko je tu gori. Tako mozemo u nedogled. A nije uvek bilo tako, bilo je kako rekoh svetlih primera procitaj sta kaze Marko Miljanov u ,,Obicajima I zivotu Arbanasa". Od njih se dosta moze nauciti. Na primer mnogi nasj Srbi bas na tom zapadu imaju vrlo pozitivna iskustva sa Albancima tako da nije sve crno belo.

Подели на овим сајтовима

Српска власт се према свему понаша екстремно незрело.

Ми бре треба да заузмемо један зрео, достојанствен став. ОК, тукли смо се, изгубили смо, они су добили шта су хтели. И то је то.

Сад треба неко достојанствен да дође тамо и да каже - ајде да расчишћавамо срања и да направимо нормалан живот за све. Озбиљно, као бос. Тиме би и показали да смо и даље главни, без обзира на све.

Али нема таквог, Србија је препуна политичарксих гњида и пацова.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Таша рече

@Православни Србин, volela bih da si u pravu. Mada mi tvoje pisanje deluje romansirano i utopisticki. Procenat takvih ljudi i sa jedne i sa druge strane je veoma mali da bi moglo da se racuna na bilo kakve promene te vrste narednih bar sto godina.

Nije romantirano naprotiv imam I prijatelje I rodbinu na Kosovu I to ne na etnicki generalno srpskom severu vec na mesovitom jugu. Tako da znam sta pisem. 

Plus inostranstvo gde su mi nasi ljudi koji su imali kontskte sa Albancima pricali svoja iskustva. 

A tvoja mi prica deluje nerealno jer po njoj mi smo divni a oni divljaci. Nije realno da Srbi I Albanci toliko vekova na jednom prostoru zive jedni pored drugih a da se toliko razlikuju. To ne biva ma sta ti mislila o tome. 

Подели на овим сајтовима

Мене су у Бечу опељешили Срби. Криминална банда српских идиота која је људима проваљивала у станове годинама.

И знали су да сам Србин, пратили ме да виде где живим.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Православни Србин рече

Nije romantirano naprotiv imam I prijatelje I rodbinu na Kosovu I to ne na etnicki generalno srpskom severu vec na mesovitom jugu. Tako da znam sta pisem. 

Plus inostranstvo gde su mi nasi ljudi koji su imali kontskte sa Albancima pricali svoja iskustva. 

A tvoja mi prica deluje nerealno jer po njoj mi smo divni a oni divljaci. Nije realno da Srbi I Albanci toliko vekova na jednom prostoru zive jedni pored drugih a da se toliko razlikuju. To ne biva ma sta ti mislila o tome. 

Ви млађи то не знате, али тамо 80-тих је била грозна кампања тадашње српске власти против Албанаца. Све најгоре. Тотална дехуманизација.

Спремали су терен за "чишћење".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Ви млађи то не знате, али тамо 80-тих је била грозна кампања тадашње српске власти против Албанаца. Све најгоре. Тотална дехуманизација.

Спремали су терен за "чишћење".

ja samo ne znam zasto se amerikanci mesaju u srpska pitanja ,,dovoljan je valjda i ovaj skot u beogradu 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Мене су у Бечу опељешили Срби. Криминална банда српских идиота која је људима проваљивала у станове годинама.

И знали су да сам Србин, пратили ме да виде где живим.

tesko sine da si ti srbin ti si mozda neki amerikanac slucajnog srpskog porekla i to je to 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Таша рече

Vidi, kao centralne krivce za dobar deo desavanja vidim iskljucivo nas Srbe, zato sto imamo losu diplomatiju, lobistiku, veze u svetu, saveznike nazovi ih kako hoces, veoma cesto necasne i licnointeresne ljude na vlasti...Jer takve geo politicke stvari se ne resavaju sa rukama u dzepovima i sam na vetrometini sa mitovima i idejama, vec sa konkretnom podrskom i zaledjinom, ali dobro. Ne mislim da se tenzije mogu smiriti i resiti tako, razmenom cveca i lepim recima, jer gledam svakodnevno kako Tirolci i nakon skoro jednog veka gledaju na Italijane, sa mrznjom, prezirom i jos uvek sanjaju da se vrate Austriji jednog dana. A civilizovaniji su od nas, nemoj shvatiti ovo kao nacionalno vredjanje bilo koga. Imala bih jos dosta da napisem ali neka bude tacka ovde. Razumem ja sta pise  @Grizzly Adams nema potrebe da mi objasnjavas, kao sto mislim da nema potrebe da svi isto mislimo, jer jedino ovako mozemo u nekom momentu jedni drugima "otvoriti oci" za neke stvari, diskusijom i razgovorom razreseti mozda i sopstvene dileme. 

Naravno mi ocde razmenjujemo misljenja ne ucim te ja nista samo iznosim svoj stav. 

Potrebno je to. I da kad pominjes nase greske devedesetih ne zaboravi I zlocine. Vrlo je to vazno da se kaze jer tim zlocinima, koje je vlast I njena sluzba cinila naneta je velika steta nasem narodu iako to nisu zlocini naseg naroda vec pojedinaca koji su tvrdili da rade u ime Srba. Samo se tako moze razumeti zasto je doslo do sukoba I tolike mrznje. 

Apropo pomirenja, da ono je moguce, I nemam iluzije da ce to da dodje preko noci. Ne to je dug I tezak proces ali je opet moguc. I istorija I sadasnjost to potvrdjuju. Mnogi su vec I poceli da se mire ili bar da shvataju da su ti sukobi I svo stradanje u njima bilo besmisleno a to je dobra pocetna osnova. 

Opet podsecam na jedan fakt (dakle ne moje misljenje nego fakt): pre pocetka sukoba I zlocina sa nase strane dobar deo kosovske albanske populacije bio je protiv rata za suzivot sa Srbima I bili su za Jugoslaviju. Ko je mudar izvuci ce neke zakljucke iz toga.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, nikola888 рече

tesko sine da si ti srbin ti si mozda neki amerikanac slucajnog srpskog porekla i to je to 

Тај "син" је био на Косову '99, тако да би стварно могао да се уздржиш од бесмислених коментара  :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, GeniusAtWork рече

Тај "син" је био на Косову '99, тако да би стварно могао да се уздржиш од бесмислених коментара  :) 

ja sam bio dobrovaljac koji se prijavio 25.03.1999 sto moze da se lako proveri ,

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...