Jump to content

ZAPLENjENO 27 KILOGRAMA SKANKA: Uhapšeni sveštenik i veroučitelj

Оцени ову тему

Milan Nikolic

Препоручена порука

пре 2 часа, Juanito рече

Не може се о моралу и карактеру овог свештеника и вероучитеља судити на основу потпуно произвољних закона који нешто забрањују. Да су у некој другој држави, полицајац би им можда само пожелео срећан пут. С друге стране, неки тврдошки монаси би лако могли бити на месту ове двојице да је Тврдош у Америци за време прогибиције. 

.... izvini brate ali ovo ti je skroz bezveze. Sta bi bilo kad bi bilo.... dzaba ti ta logika da sad poredimo neuporedive stvari. Proizvodnja vina I rakije (pored raznih drugih proizvoda)  u manastirima je stara koliko I sami manastiri. Mislim da niko od forumasa ne pokusava da sudi ili moralizuje povodom ovog nesrecnog dogadjaja, vec se projavljuje saosecanje za rane Crkve. S druge strane, I dalje se ocekuje glas Sinoda da kaze neku pastirsku rec, da barem pokusa da verodostojno svedoci Istinu koja oslobadja, a ne da ispoljava slabosti tako recito I evidentno (cutanjem naravno).

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Juanito рече

Да си се родио негде у Андима, жвакао би листове коке и то исто причао за коку. Купујеш их у продавници или апотеци. У Србији и већини света идеш у затвор ако те ухвате с листовима коке. Све је то и те како релативно, само си ти решио да о свему судиш из своје српске перспективе која допушта и благосиља алкохол, а не и друге опијате које људи користе широм глобуса. А све је то потпуно нерационално јер је алкохол уништио више живота и породица него што ће ова биљка икад моћи 

P. S. 

Ни од марихуане не постајеш зависник ако је умерено користиш.

Brate, Andima svaka cast, ali nece da bude da su oni standard i uzor. Ako cemo da pricamo iz perspektive hriscana, a to je ono sto ja uvek pokusavam, ne moze a da se ne sagleda celina, pa onda da se prica. Ne postoje pozitivna iskustva u koriscenju droge, u malom se pocinje i najcesce zavrsava na mnogo vecem, a ne retko kraj bude jadan i beslovesan.

I ti u takvoj atmosferi imas nista manje nego popa i veroucitelja koji razvoze drogu. Ako nisi za popa ili veroucitelja, nemoj to ni da radis. Prosto ko pasulj. Jer ovako necim pre svega nanosis zlo samoj Crkvi, i njenom delu i svedocenju, pa onda sve ostalo.

Znam ja popa koji je imao muke sa svaleracijom, a inace je stvarno i najstvarnije dusa od coveka, prava ljudina. Prosto tu je bio slab, i to je to. Ali on je pop, njegova je odgovornost nemerljivo veca od nas drugih ljudi, i prosto mora da bude svestan da svako njegovo delo/nedelo ima ogroman odjek.

Znaci, ovde imas kao jedno da covek razvozi otrov koji ce da ugrozi neciju decu (to ipak nece da kupuju tetke za salate, znamo ko i zasto bi to kupio), i kao drugo da stavlja strahovitu sablazan pred ljude cija je savest slaba i osetljiva. "Zar ne znate da se zbog vas huli na ime Bozije medju neznaboscima?" Evo i sad ove Pavlove reci vaze potpuno i bez ostatka.

I za kraj ove mini-analize (pa onda odo` na temu o sexu) - da se razumemo, ja ne pricam kao neki jak, sa visine, nego kao olos koji je bezbroj puta padao na razne gnusne nacine, i zato imam odlicnu preglednost iz ovog ugla sta znaci imati ispred sebe spoticanje i sablazan.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Хоћу само да вас упозорим да није баш све тако једноставно. Најлакше је придружити се "духу времена" и осуђивати оне који су прекршили "друштвене норме" као "неморалне". То је лака и безбедна позиција. Мало је теже сагледати све укупно, независно од тренутних световних норми. И ту дођеш на пенал разним "праведним гневљивцима"...

Али, као што сам увек говорио, све то је крајње неправедно. Ови људи јесу прекршили "световни закон", што вероватно није било баш мудро, али нису урадили ништа неморално, нити су учинили грех, нити би такав закон требало да постоји. Грех ће сада бити учињен према њима, јер ће провести године у затвору, животи ће им бити упропаштени, као и животи њихових породица - све зато што се неком бирократи не свиђа једна биљка, док друге лоче и пали без икаквих проблема. Хиљаде и хиљаде недужних људи и младића труне по затворима, бивају силовани, пребијени и убијени због тога.

Преврће ми се желудац од тога и неправде. Зато морам да напишем. Бар да знам да сам некако реаговао...

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Inace, ja bi bas voleo da vidim da se to kao legalizuje, dako tad budu ljudi videli da sa tim prosto nema zezanja, ni na sekundu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Срђан Шијакињић рече

Наиме, ко ће да одреди границу између власти којој је благословено покоравати се и оне против које је дужност побунити се.

Није тако, скренуо си причу у потпуно други смер. Па исти тај Павле се у својим посланицама не залаже за укидање ропства (а то јесте нешто против чега се итекако треба бунити данас (када је огромни део тог "злог" света прихватио неке јудеохришћанске вредности)), зашто?  Верујем да је смисао у томе да хришћани не користе "плотске"/"овосветске" методе и тактике (што су чинили и превише током историје), поготову не зато да би побољшали сопствени положај. Ако већ сматрамо да је забрањивати алкохол бесмислено - то онда и кажемо, објавимо у јавном писму или тсл, чему хапшења и нереди око таквих тривијалности?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Преврће ми се желудац од тога и неправде. Зато морам да напишем. Бар да знам да сам некако реаговао...

Ali niko njih ovde licno ne osudjuje brate, jednostavno ne moze da se kaze da je to sto su uradili prosto OK. Predaleko je od toga.

A ako im je bas nesto namesteno, onda blago njima, jer ih je Bog pocastio da postradaju za Njegovo ime.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Inace, ja bi bas voleo da vidim da se to kao legalizuje, dako tad budu ljudi videli da sa tim prosto nema zezanja, ni na sekundu.

Па имаш читаве државе где је легализовано, ништа се није десило.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Па имаш читаве државе где је легализовано, ништа се није десило.

Vidim da cvetaju, i tek ce.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

jednostavno ne moze da se kaze da je to sto su uradili prosto OK

Не знам која је дефиниција за "ОК"...

Да није било мудро, ту се слажемо. Осим тога, нема никакав разлог да их осуђујемо. Њихови животи ће бити неповратно уништени.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Не знам која је дефиниција за "ОК"...

Да није било мудро, ту се слажемо. Осим тога, нема никакав разлог да их осуђујемо. Њихови животи ће бити неповратно уништени.

Ma ne osudjujem ih, ali svoje zivote sami zive. Ne mogu ja da se vadim na bilo koga, kad ja nesto zabrljam.

I ne slazem se da ce im zivoti biti unisteni, Bog je kadar da svakome omoguci novi pocetak, samo ako to covek stvarno zeli.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

nisu svi koji su pusili travu presli na teske droge ali SVI koji su zavrsili na teskim drogama poceli su sa travom

netačno! Ja sam počeo sa lepkom :-) 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Grizzly Adams рече

Али, као што сам увек говорио, све то је крајње неправедно. Ови људи јесу прекршили "световни закон", што вероватно није било баш мудро, али нису урадили ништа неморално, нити су учинили грех, нити би такав закон требало да постоји. Грех ће сада бити учињен према њима, јер ће провести године у затвору, животи ће им бити упропаштени, као и животи њихових породица - све зато што се неком бирократи не свиђа једна биљка, док друге лоче и пали без икаквих проблема. Хиљаде и хиљаде недужних људи и младића труне по затворима, бивају силовани, пребијени и убијени због тога.

Нећу да причам о овим људима, него о дилерима, људима који учествују у трговини наркотицима. Зашто мислиш да је то морално? Или да није неморално? Ако би ти свесно кршио нека правила и друштвено прихваћен договор, како би стекао материјалну добит, дал је то морално?

Цариник није рекао Христу, ја нисам ништа погрешио, него неваља закон, није праведан, него је рекао, ево све што нелегално зарадих, разделићу другима, и то дупло више од тога.

Колико те разумем, тебе од трговине наркотицима одбија једино страх од казне, ако те ухвате, а не видиш у томе ништа лоше?

Подели на овим сајтовима

Nase bi bilo da za ove ljude prinesemo molitvu ili bar sazaljenje, nista drugo osim toga. Da ih ne zaboravimo kao "nepravednike", nego da ih se secamo, i da znamo da smo svi prasina, i da i svako od nas moze da padne jos i nize, i jos i crnje od ovoga. I da ne bezimo od toga da greh nazovemo grehom (ako se dokaze da jesu krivi, da im nije namesteno), jer od tog i takvog bezanja bas niko nece da ima koristi, a ponajmanje njih dvojica, kao i Crkva kojoj pripadaju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...