Jump to content

,,Пражњење'' ума на православан начин

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог свима. Чињеница је да је већина људи роб сопствених мисли. Поготово данас у конзумеристичком свету. Ако се не варам, депресија и остале недаће сличног типа као један од главних узрока имају преплављеност негативним мислима, које се у тим стањима умножавају. Исправите ме ако грешим.

Пошто пратим и стране форуме и канале на јутјубу, приметио сам да се све више препоручује медитација и mindfulness (ово не знам како бих превео, али нека буде свесност) методе. Огроман број људи сведочи да су им ове методе помогле у пражњењу ума, спречавању таласа лоших мисли, боље концентрације итд. Ја се лично никада нисам бавио овим стварима (сем што слушам источњачку музику понекад), али ми се јавило једно занимљиво питање: који је одговор православља на савладавање мисли и да ли постоје некакве методе? Ово питам из разлога што православни писци имају јако негативно мишљење о медитацији. Знам да постоји Молитва против рђавих помисли, али нисам сигуран да ли је то решење.

Живи били!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Православље_95 рече

Помаже Бог свима. Чињеница је да је већина људи роб сопствених мисли. Поготово данас у конзумеристичком свету. Ако се не варам, депресија и остале недаће сличног типа као један од главних узрока имају преплављеност негативним мислима, које се у тим стањима умножавају. Исправите ме ако грешим.

Пошто пратим и стране форуме и канале на јутјубу, приметио сам да се све више препоручује медитација и mindfulness (ово не знам како бих превео, али нека буде свесност) методе. Огроман број људи сведочи да су им ове методе помогле у пражњењу ума, спречавању таласа лоших мисли, боље концентрације итд. Ја се лично никада нисам бавио овим стварима (сем што слушам источњачку музику понекад), али ми се јавило једно занимљиво питање: који је одговор православља на савладавање мисли и да ли постоје некакве методе? Ово питам из разлога што православни писци имају јако негативно мишљење о медитацији. Знам да постоји Молитва против рђавих помисли, али нисам сигуран да ли је то решење.

Живи били!

Da si mi ziv i zdrav, i sam sam naleteo na mindfulness u trenutnoj krizici anksioznodti i zanima me isto sto i tebe. Hvala za temu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Православље_95 рече

Живи били!

Ima jako puno literature o tome i dosta je pisano o tome. Zadnje sto sam slusao je od Sv Jovana Kronstantskog Gospode ime ti je ljubav. On preporucuje sto i ostali. Molitvu i citanje Svetog Pisma. Kada misli krenu da lutaju, vratis se nazad i tako opet . Zatrazis od Boga pomoc da ti koncentrise misli na reci molitve i Biblije i stvari polako sa vremenom se menjaju. Ovo sto napisah je samo nesto malo i oskudno. Mnogo toga lepog mozes naci u duhovnoj literaturi. Mozda ti i ovo moje malo pomogne. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Mindfulness и та медитација која се користи у психотерапији немају баш пуно везе с религиозном (источњачком) медитацијом. Тако да мислм да православље с тим не би требало да има више проблема него што има са осталим психотерапијама. Само је питање да ли то све ради или не ради. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Православље_95 рече

Исправите ме ако грешим.

Сматрам да грешиш, али такође сматрам да је "откривање узрока" мање битно. 

који је одговор православља на савладавање мисли и да ли постоје некакве методе?

Нисам довољно истраживала, али оно што се да приметити је чињеница да скоро низашта не постоји "одговор православља" који би био универзалан за све људе (или хришћане, небитно). Свако нађе оно што му одговара, човек је прекомплексно биће (ево развија се personalized medicine). Чак и на основу само личног искуства могу рећи да су ми различите ствари помагале у различитим временским периодима.

Оно главно: примењивање одређених техника не значи прихватање друге, хришћанству стране, антропологије. Битно је да ферцера. :D И ово што је Јуанито рекао о Mindfulness. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Гости

који је одговор православља на савладавање мисли и да ли постоје некакве методе? 
Живи били!

Једноставно се не улази у никакав дијалог, на мисли се не обраћа пажња! До човека је све, ако воли да лаже и да се изговара-то је лицемерје и потпада под своју осуду и луди!
Ако се обраћа Богу, нема се много мисли, но се дела!
Нема ту много шта да се објашњава нити се има простора за хипи сентименталност.
Све је у трпљењу, искрености и вери! То што волимо себе да лажемо је други табак!

Подели на овим сајтовима

O meditaciji ne znam ništa, nikad me nije zanimalo ali sam imao period u životu sa jačom depresijom, strahovi ( od smrti najviše), napadi panike, crne misli itd. sve praćeno somatskim tegobama.

Uglavnom, iz tog skromnog iskustva mogu da predložim da se ne gubi nada da će se stanje poboljšati. Vera u Hrista, da smo uvek pred njim i poverenje u njega. Preispitivanj esopstvenog života i ispravljanje svega ( pa i najmanjeg) što nam se javi kao nešto nezdravo i konačno suprostavljanje lošim mislima pozitivne misli. Realno, te crne misli koje nas muče u realnosti se baš i ne ostvaruju.

Подели на овим сајтовима

Те црне мисли и остале "празне" мисли сви имамо. Кад немам концентрацију за молитву, из разноразних разлога, или ме те мисли буквално опију, помаже ми "Господе помилуј! " -некад је поновим много пута... 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Neki su od otaca predlagali gledanje u plamen svece ili kandila za vreme molitve da bi se sacuval koncetracija. Meni to nije puno pomagalo pa pokusavam samo vracanjem npr na tekst Biblije sve dok ne zaokupim misli tekstom. 

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

имаш на јутјубу пар одличних предавања о томе - отац Никон- „ о помислима" и предавање под називом - старац јефрем филотејски..

Послато са ST23i уз помоћ Тапатока

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

кажу свети оци не примај помисли (тј не пуни главу да је не би моро да је празниш:D)

да  су помисли као ветар  и ко што не можеш да зауставиш ветар не можеш ни њих.

ако ти је напор да их игноришеш завапи Богу да помогне и ето решења...

има доста светоотачке литературе на ту тему,само пробери са које је стране...на сајту светосавље је проверено..

добро је изолвати се мало од фејса инстаграма и сличних ствари да смањи пријем масе информација које су у суштини бескорисне и место тога 

Господе Исусе Христе помилуј ме грешнога -докле год можеш 

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Православље_95 рече

који је одговор православља на савладавање мисли и да ли постоје некакве методе? Ово питам из разлога што православни писци имају јако негативно мишљење о медитацији. Знам да постоји Молитва против рђавих помисли, али нисам сигуран да ли је то решење.

Постоји низ очигледних разлика између контеплације практиковане медитацијом или исихастичком молитвом. Код оба се подвлачи потреба за неком врстом благослова и менторске подршке. Медитација има различитх врста, почевши од различитих будистичких школа или хиндуистичких. Па медитације које су аутосугестивне или доводе човека у стање где сам себе (навођен литературом) хипнотише. Тесла је оставио писаније на тим темама, али није прихватио источњачке дисциплине, више је био комбинација Православља и психологије где је тражио конкретне резултате и поставио акценат на визуелизацију (он наводи да га је визуелизацији отац учио у раној младости). Будизам и Хиндуизам углавном имају већу теолошку грађу од Хришћанства. Постоји књига Оца Тадеја "какве су ти мисли, такав ти је живот", где човек може да стекне неку почетну представу о контроли и усмеравању својих мисли.

На сајту има добрих књига о Исихазму, али ја нисам имао прилику да уђем у тему дубље јер нигде нема књига која описује методе различитих манастирских школа. Самим тим нисам сазнао дали човек током контемплације-подвига, треба да буде у константној молитви? Како сроченој? Дали треба да се фокусира на неку тачку како наведе горе Трифке на примеру свеће, па пост, самоћа, тиховање...

Тема је одлична, ја сам слично питање себи поставио много пута. Више ме Исихастичка контемплација интересује и још не нађох одговор на који све начин може да се примени исихазам у пракси? Обзиром да не захтева конкретну лоакцију и не захтева специфичне околности у којима човек мора да буде :)?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Mиљан Л. рече

Тема је одлична, ја сам слично питање себи поставио много пута. Више ме Исихастичка контемплација интересује и још не нађох одговор на који све начин може да се примени исихазам у пракси? Обзиром да не захтева конкретну лоакцију и не захтева специфичне околности у којима човек мора да буде :)?

Колко сам схватио из светотачких поука као и духовника,уопште није потребан научни приступ у изучавању исихазма ,нарочито нама лаицима.

Потребан је једино обратити се Христу ,тј изговарати Исусову молитву,стрпљиво,пажљиво колко је могуће..Мада пажња у неким ситуацијама налета којекаквих помисли је катастрофална али само име Исуса поменуто било речју или умно ублажава и потискује налете помисли.Без неких удубљивања у  техннику дисања ,поза у молитви као што се може наћи у некој литератури.

Христ је милостиви лекар за све 

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...