Jump to content

Жена свештеник

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зависи како схватамо појам служења Богу,уже или шире.Не може ни мушкарац да рађа децу,али учествује у томе.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Аргумент за:

Ако будемо имали овакву свештеницу, биће увек пуна црква мушкараца. Самом појавом мисионари. :smeh1:

26825e5cede9edc4da236039f85958ab--pagan-

Подели на овим сајтовима

@Muramasa 

Немој, молим те.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Muramasa рече

Ja da sam nekakav bog, imao bih posebne hramove sa sveštenicama. Službe bi počinjale u podne, dok se naspavaju, bile bi soprani, dao bih im besmrtnost i večnu mladost i neke korisne moći, a kad mi dosade, išle bi u zaštićenu kriptu ispod hrama, da odspavaju par stotina godina.

Тога већ има у Валхали. И пива приде. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, NikolaosP рече

Када водите разговоре о томе зашто код нас жена може или не може да буде свештеник, коју аргументацију наводите?

Једини аргумент против је "па, није их било до сада". Тако да ти је јасно колико уопште може да се води разговор. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Phoebe рече

Uz kafu, kolače, šta ima. Sedimo. Što?

Не видим везу између мог питања и твог одговора.

„Бог је љубав“

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Phoebe рече

Nikola, to je bila šala, ne zameri. 

Нема проблема, али поставио сам озбиљно питање у намјери да добијем неки одговор и научим нешто ново. Нисам ти замјерио, таман посла. Свако добро.

„Бог је љубав“

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, NikolaosP рече

Када водите разговоре о томе зашто код нас жена може или не може да буде свештеник, коју аргументацију наводите?

Кад ме неко пита, ја отприлике кажем овако:

- не може да буде: нема у Светом Писму и предању; није било код Јевреја; Исус и апостоли су били мушкарци; мизогоно јеврејско друштво; још мизогоније византијско; римско најмизогоније; калуђери су ипак били шампиони мржње према женама, ту је жена биће другог реда, то јест овде је жена потпуни синоним за блуд и ђавола, итд. Мада, било је и питомих калуђера што су волели жене и дивили им се. Е да, ови што су мрзели жене су кажу волели Богородицу, али она за њих и није била права жена, тако да треба да заборавимо сада на то. И имаш гомиле других глупих аргумената које не бих да наводим.

- зашто може да буде: углавном не заговарам да може да буде, јер не знам зашто би уопште морала да буде. У сва четири Јеванђеља жене су ближе тајни Христовој него иједан апостол, или свештеник или књигозналац, или теолог. СВи побегоше, само жене осташе испод крста; Христос је тајну васкрсења прво јавио женама, итд. Бити свештеник не значи држати Бога у џепу и манипулисати Богом. Углавном су они најближи религијским обредима и ритуалној обичајности најдаље од саме ствари божанског. Тако да оно (што би рекао М.Т.) ...

Подели на овим сајтовима

Сјајно, Брко. :) 

Ја сам ствари гледао и из другог угла. На примјер, код нас (мислим на српску традицију), свештеник има и функцију вођства (подизање устанака итд.). Утицај на морал наше војске у рату свкако су имали свештеници. Суштина овога што хоћу да кажем, иако имам потешкоћа са изражавањем, као што видите, јесте у томе да жена не може да се замислили у таквој улози код нас.

„Бог је љубав“

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, NikolaosP рече

Сјајно, Брко. :) 

Ја сам ствари гледао и из другог угла. На примјер, код нас (мислим на српску традицију), свештеник има и функцију вођства (подизање устанака итд.). Утицај на морал наше војске у рату свкако су имали свештеници. Суштина овога што хоћу да кажем, иако имам потешкоћа са изражавањем, као што видите, јесте у томе да жена не може да се замислили у таквој улози код нас.

Па пошто више нећемо ратовати, онда су излишне :)

Подели на овим сајтовима

Postoji u Rusiji nekakva matuška Fotinija, žena koja je tražila od patrijarha Alekseja II da je rukopoloži za sveštenicu pa je odbio. Posle se sama zapopila. Propoveda neku vrstu neoorigenizma, reinkarnaciju - pa je tako Putin reinkarnacija svetog apostola Pavla...

3.png

4.png

5.png

6.png

http://moyhram.org/articles/50/2428/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...