Jump to content

Бадњак - Бадњи дан

Оцени ову тему

Препоручена порука

Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Због самог обичаја бдења и некадашње ситуације без електричне струје било је нужно осветлити просторије свећама, које су уједно и - пре свега - биле символ новог живота и наде.

badnjak.jpg.85e6d6d9a8158aac55fd2b2408b8b5a4.jpg

На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњак пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом.

View full Странице

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, ризница богословља рече

Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Због самог обичаја бдења и некадашње ситуације без електричне струје било је нужно осветлити просторије свећама, које су уједно и - пре свега - биле символ новог живота и наде.

badnjak.jpg.85e6d6d9a8158aac55fd2b2408b8b5a4.jpg

На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњак пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом.

View full Странице

:aplauz:najradosniji dan u godini nam stiže! Uh tako volim Božić! :sunce::choir:

Подели на овим сајтовима

Прво сам усисала дневну собу, а онда истресла пола џачића сламе, побацала јечам и орахе по ћошковима, испод столова, код јелке.. Сад је права штала. :smeh2:

20180106_182057.thumb.jpg.2002c2cd99535ef01f2529943d90b063.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Lady Godiva рече

Прво сам усисала дневну собу, а онда истресла пола џачића сламе, побацала јечам и орахе по ћошковима, испод столова, код јелке.. Сад је права штала. :smeh2:

20180106_182057.thumb.jpg.2002c2cd99535ef01f2529943d90b063.jpg

Neka si, opet ces usisavati:D

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Lady Godiva рече

Хоћу, нисам ја лења као ти. :tongue:

A sta cu, lijen sam.:( Nemoj biti gorda i kritikovati ljencugice, suosjecaj se sa njima pa ce oni iz tvog primjera uciti, hhehehehe:D

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

''Од кад знам за себе, траје рат између бадњака и јелки. Кроз маглу се сећам паљења бадњака уочи оног,оног рата. О јелкама тада није било ни говора. За време рата јелке су сарађивале са окупатором, а угледне београдске даме, које су на стану имале високе немачке официре, китиле су их пуне четири године, док су бадњаци горели по шумама. Променили су јелкама чак и име; за време рата јелка се звала "крисбаум"! После ослобођења бадњаци су на неким јелкама препознали заостали немачки накит и хтели да им одузму грађанска права, али било је касно! Јелке су већ нашле запослење у комунистичкој служби. Само су најсмелији и најдрскији сељаци доносили бадњаке на београдске пијаце. Било их је тако мало да се готово нису ни примећивали од шуме јелки. Њихова притајена хајдучка природа никада није пристала на кићење. Суви, гранати, мрки и чврсти, остали су оно што су били. За разлику од јелки, бадњак пркосно изгори, расипајући на све стране варнице, попут шумског ватромета. Последњом варницом, хајдучки покуша да запали домаћинов ћилим.'' - Момо Капор.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...