Jump to content

Бискуп Владо Кошић: Усташтво није био фашизам него организовано војно деловање у одбрани Хрватске као државе

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Zayron рече

Problem je u tome što se ni ta zajednička komisija nije smogla na nikakvo zajedničkoi saopštenje koje bi bilo drugačije od onog kako se slažu da se ne slažu. A to onda znači da oé nikakvim zločinima kardinala mStepinca ne može biti govora jer komisija nije došla do obostranog saglasnoíg stanovišta o tom da ih je bilo. U tom slučaju ostaje sve onako kako je bilo prije osnivanja te komisije.

Čak i sa Hrvatske strane ima mišljenja od daleko uglednijih Hrišćana od tebe barem u poznavanju tog procesa da je srpska strana priložila značajne dokumente i da su se svi na kraju složili da je papa taj koji na kraju donosi odluku. SPC je uložila prigovor jer je opravdano sumnjala da nisu svi aspekti uzeti u obzir i da je dokumentacija nepotpuna i hteli su da papu upoznaju sa tim a ne da se mešaju u kanonizaciju, što je očigledno u zaključku koje su potvrdile obe strane da papa ima poslednu reč.

Tendencije su da dok je ovaj papa živ kanonizacije neće biti a obe strane su se obavezale da ako kanonizacije ne bude neće javno objavljivati dokumenta koje su predočavali. Zato ti dokumenti nisu dostupni javnosti.

Dakle tvoje samouverenosti nema kraja ja govorim o činjenicama.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Ja se sa O. Zoranom mogu složiti oko Stepinca ali ne i sa tobom jer si zarobljen u ovoj nacionalnoj relaciji, tu si u rangu sa Kravatosom i dr. 

Ja nijednog hrvata nisam ubio puškom a možda imam više hrvatskih prijatelja nego ti, odrastao sam u mešovitoj sredini u sloveniji, gde su mi bili istinski prijatelji i danas su ljudi svih nacionalnosti za razliku od tebe koji nisi zaštitio nijednog srbina koji je živeo u tvom gradu i koji poštuješ sonju biserko.

Toliko o nekim nacionalizmima.

Da ne pričam da imam i svoj plac na obali mora preko puta briona i ne smeta mi što se taj deo zove Hrvtska, ti si mene sa nekim pomešao.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čak i sa Hrvatske strane ima mišljenja od daleko uglednijih Hrišćana od tebe barem u poznavanju tog procesa da je srpska strana priložila značajne dokumente i da su se svi na kraju složili da je papa taj koji na kraju donosi odluku. SPC je uložila prigovor jer je opravdano sumnjala da nisu svi aspekti uzeti u obzir i da je dokumentacija nepotpuna i hteli su da papu upoznaju sa tim a ne da se mešaju u kanonizaciju, što je očigledno u zaključku koje su potvrdile obe strane da papa ima poslednu reč.

Tendencije su da dok je ovaj papa živ kanonizacije neće biti a obe strane su se obavezale da ako kanonizacije ne bude neće javno objavljivati dokumenta koje su predočavali. Zato ti dokumenti nisu dostupni javnosti.

Dakle tvoje samouverenosti nema kraja ja govorim o činjenicama.

Kanonizacija je vec bila a važi kao obligatna na nivou pomjesne crkve u Hrvatskoj a proveo ju je papa Jovan Pavle II, opet nisi razumio to što vam pišem. A da li ce biti daljeg nastavka i na cijelocrkvenom planu to zavisi samo od pape ovog, sljedeceg, svejedno kojeg. Sveta Anežka Češka je nekoliko stotina godina, čini mi se čak 500 čekala na dovršetak kanonizacije, svo to vrijeme bila je blažena tj. štovala se samo u Češkoj. Tek 1989. je proglašena svetom.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Kanonizacija je vec bila a važi kao obligatna na nivou pomjesne crkve u Hrvatskoj a proveo ju je papa Jovan Pavle II, opet nisi razumio to što vam pišem. A da li ce biti daljeg nastavka i nacijelocrkvenom planu to zavisi samo od pape.

Rekao sam ti već SPC nije uložila prigovor da se kanonizacija na lokalnom nivou poništi nego da se spreči dalji postupak koji bi za sve rimokatolike bio obavezujući kad bi blaženog proglasili za svetitelja Hristove Crkve.

Nije Hrvatska samo rimokatolička zemlja, mi za ujedninjenje Crkve ne gledamo tako usko, pa da zbog toga što hrvati štuju stepinca mi odbijamo ujedinjenje Crkve, ali ako se to prenese kao obavezujuće na celu rimokatoličku crkvu onda mi već imamo problem sa nastavkom ekumenskog dijaloga a i to sam ti hiljadu puta objasnio i ne samo ja ali nema veze.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Rekao sam ti već SPC nije uložila prigovor da se kanonizacija na lokalnom nivou poništi nego da se spreči dalji postupak koji bi za sve rimokatolike bio obavezujući kad bi blaženog proglasili za svetitelja Hristove Crkve.

Nije Hrvatska samo rimokatolička zemlja, mi za ujedninjenje Crkve ne gledamo tako usko, pa da zbog toga što hrvati štuju stepinca mi odbijamo ujedinjenje Crkve, ali ako se to prenese kao obavezujuće na celu rimokatoličku crkvu onda mi već imamo problem sa nastavkom ekumenskog dijaloga a i to sam ti hiljadu puta objasnio i ne samo ja ali nema veze.

Papama i Crkvi se nikud ne žuri, ono što se ne može riješiti danas riješice se za 50, 150 ili 250 godina, sasvim svejedno. Nigdje ne piše da se sve mora riješiti hitno, sad i odmah. Doci ce druge generacije koje ce onda na to imati objektivnije i nepristranije poglede neopterecene bilo čime i s bilo koje strane.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zayron рече

Papama i Crkvi se nikud ne žuri, ono što se ne može riješiti danas riješice se za 50, 150 ili 250 godina, sasvim svejedno. Nigdje ne piše da se sve mora riješiti hitno, sad i odmah. Doci ce druge generacije koje ce onda na to imati objektivnije i nepristranije poglede neopterecene bilo čime i s bilo koje strane.

Ok. Smo sad razjašnjeni? Dobro.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

не, сачекаћемо још 50, 150, 250 година да се се чињенице и историја темељно измене и да постане свеједно, као што је сад  већ свеједно. Хвала Богу што постоји неко ко не заборавља, ако нам је то за утеху.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, ana čarnojević рече

kapiram. znaci bitno je da li su ljudi klani na Zemlji koja je ploca ili na Zemlji koja je okrugla. da li se krv desetina hiljada slivala ili tekla ravno.

prvo to da razjasnimo pa da vidimo onda ono za Papski primat i ostale novine iz Zeleznika.:ok:

Наравно да капираш, али ти је до расправе па онда намерно учитаваш људима оно што нису рекли.

Мене, молим те, изостави из тога.

Хвала

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Kako si se ogradio kad si branio kanonizaciju Stepinca i pisao nebuloze o tome da je spašavao Srbe tako što ih je nasilno pokrštavao?

Time i sam bacaš ljagu na katoličku Crkvu i na sebe kao čoveka .....

A vaši popovi što pokrštavaju to nema veze jel tako...???to je ispravno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

A vaši popovi što pokrštavaju to nema veze jel tako...???to je ispravno.

Koga?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Niko ne osporava da je bilo zločina u 2ww koje su počinili pripadnici Katoličke Crkve bilo da su tim žrtvama bili Srbi, Jevreji Romi, Hrvati neistomišljenici itd. To je jedna stvar i tu niko ne osporava da bi bilo lijepo kad bi se ne samo Katolička Crkva vec i sve druge vjerske zajednice izvinile, ispričale i ogradile od takvih zločina i osudili ih, najbolje nekom zajedničkom komemoracijom i saopštenjem. Kod kardinala Stepinca je medjutim situacija drugačija, tamo je formirana komisija zbog neslaganja, protesta ili prosvjeda SPC zbog njegove kanonizacije s poukazom na njega kao počinitelja navodniíh zločina koji medjutim tokom susreta i rada komisije nisu bili dokazani a niti je utvrdjeno da ih je on nekakve počinio. Zato je rad komisije završen saopštenjem da se strane nisu složile u istorijskoj i moralnoj ocjeni kardinala Stepinca što znači da SPC i dalje ostaje pri svojim pritužbama a KC i Vatikan ih i dalje smatra neosnovanima. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zayron рече

Niko ne osporava da je bilo zločina u 2ww koje su počinili pripadnici Katoličke Crkve bilo da su tim žrtvama bili Srbi, Jevreji Romi, Hrvati neistomišljenici itd. To je jedna stvar i tu niko ne osporava da bi bilo lijepo kad bi se ne samo Katolička Crkva vec i sve druge vjerske zajednice izvinile, ispričale i ogradile od takvih zločina i osudila ih, najbolje nekom zajedničkom komemoracijom i saopštenjem. Kod kardinala Stepinca je medjutim situacija drugačija, tamo je formirana komisija zbog neslaganja, protesta ili prosvjeda SPC zbog njegove kanonizacije s poukazom na njega kao počinitelja navodniíh zločina koji medjutim tokom susreta i rada komisije nisu bili dokazani a niti je utvrdjeno da ih je on nekakve počinio. Zato je rad komisije završen saopštenjem da se strane nisu složile u istorijskoj i moralnoj ocjeni kardinala Stepinca što znači da SPC i dalje ostaje pri svojim pritužbama a KC ih i dalje smatra neosnovanima. 

Odgovorio sam ti već na to.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Niko ne osporava da je bilo zločina u 2ww koje su počinili pripadnici Katoličke Crkve bilo da su tim žrtvama bili Srbi, Jevreji Romi, Hrvati neistomišljenici itd. To je jedna stvar i tu niko ne osporava da bi bilo lijepo kad bi se ne samo Katolička Crkva vec i sve druge vjerske zajednice izvinile, ispričale i ogradile od takvih zločina i osudila ih, najbolje nekom zajedničkom komemoracijom i saopštenjem. Kod kardinala Stepinca je medjutim situacija drugačija, tamo je formirana komisija zbog neslaganja, protesta ili prosvjeda SPC zbog njegove kanonizacije s poukazom na njega kao počinitelja navodniíh zločina koji medjutim tokom susreta i rada komisije nisu bili dokazani a niti je utvrdjeno da ih je on nekakve počinio. Zato je rad komisije završen saopštenjem da se strane nisu složile u istorijskoj i moralnoj ocjeni kardinala Stepinca što znači da SPC i dalje ostaje pri svojim pritužbama a KC i Vatikan ih i dalje smatra neosnovanima. 

Stepinac je blagoslovio osnivanje ustaške NDH vrlo je dobro bio upoznat sa svim zločinima i logorima i egzekucijama koje su bile javne i nigde nikada nije ništa pisao protiv toga i još je slao pismo onom hitlerovom papi da se pohvalio kako je uspešno pokatoličio 250 000 Srba....znači to su notorne činjenice a ti se i dalje pravi slepo i glup ko noć....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...