Milan Nikolic Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 1 сат, Zoran Đurović рече Да пружим Таси прилику за реванш. Још ако се упеца на твоју причу да ми овде тврдимо како је Ис имао тело без да га је добио од Марије, онда ће да буде забава до зоре! Треба рећи владици да учите како је природа човечанска Ис Хр створена ван времена и да је Логос оваплоћен пре постања света. То су ваше речи дословце, и све је сачувано овде на форуму и другде. Све иде ка томе да ће се ова прича актуелизовати. Многи су данас прелешћени фантазијама о путовању кроз време, па неки то преносе на Бога, а заборављају да Бог заправо управља временом. Како Бог управља временом? Управља тако што сваки догађај творевине јесте непосредно остварење Божије воље. То је та непорецива хронологија догађаја. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече muci me neki stomacni virus Јеси ли сигуран да је стомак или глава? Ипак има једна ствар око расправе и са @Ведран* и са мном. Што се тиче Златоустог. Ведран говори о вратима због страха и добро говори, и ту га Зл подржава. Говори Зл и да изненада бану Ис, и ту је у складу са Ведраном и са мном, али није са нама и Писмом, него са тобом, када вели да је изненада прошао кроз врата. Интересантно је да Зл то објашњава не чудом Божијим (ти приведе Џастина за то и Аквинског, ако ме памћење служи), него да је Ис тело постало духовно, суптилно па пролази кроз материју. Ту је платио данак оригенизму, јер сам ја ишчитао, а и писао, на све Зл коментаре на Постање, тако да та интерпретација не стоји. Зл је имао непрецизне изразе, као кад је говорио о Адаму да је имао бесмртно тело, па да је онда Бог морао да га убије, што је мало морбидно. Из ове погрешне премисе о духовном телу, Зл не може да се извуче, тако да ране у које Тома завлачи прсте се стварају по "снисхођењу", јер то тело, сада бесмртно и одуховљено, није могло да има ране. Другим речима, Зл каже да Ис зајебава Тому и нас вара, тако да Томин доказ и није доказ. Он није пипнуо ране. Реалне ране. Исто је као и када други кажу да је Ис јео и у, као некој високој пећи, сагоревао рибу и мед, јер васкрсло тело нема потребе за храном (Августин је био опрезнији па је говорио да то само одржава снагу тела). То су платонистичка решења. Зл је свестан слабости своје позиције па се позива на то да нико не сумња да је Ис тело, које је ходало по води било материјално тело. Наравно да је било, не само оних који су сумњали, него и директно негирали да је било реално тело, тако да каже када је ово историјско тело могло да буде и чудесно због Бога у њему, тако и ово друго је још више. Овде је била идеја да се покаже како материјално може да буде надматеријално и обратно. Једини је проблем што се ово могло проповедати у 4. веку, али не и данас. Не издржава критику. Овде се остаје, мада то Боксит и дружина не могу да схвате, у апорији, незнању шта се десило при васкрсењу, тако да су и Јеванђелисти у истом проблему и причају нам теологију, не историју. - Да ми се не јави нека будала па да каже како негирам историјско васкрсење Ис у телу, - Али имамо празнину, тензију, која треба да се попуни и протумачи. Наведох да су описи ових догађаја од Јеванђелиста сасвим ирелевантни за неки судски процес: 1): младић, 2) анђео, 3) 2 анђела, 4) 2 човека. Да не убацујемо и број жена. Ни тајминг. Дакле, немамо историјску сцену него говор о томе шта јесте празан гроб! Свака од ових нарација покушава да објасни апорију, оно празно, оно што изазива питање на које се ваља одговорити, а то је: Откуд празан гроб? - Не улазећи у интерпретације других јеванђелиста, мени је упечатљиво сада, за нашу причу, ово из Лк 24, 4 јер он помиње 2 човека у блиставим хаљинама у гробу (као Мојсије и Илија на Тавору, које он помиње као људе у Слави), и који су симбол Закона и Пророка, па на путу за Емаус Ис тумачи апостолима шта Закон и Пророци веле за њега (24, 27). У наставку се појављује и пред другима, једе, и тумачи им да Закон, Пророци и Псалми говоре о њему. И тада им отвори ум да разумеју Писма (47). Без разумевања васкрсења, које даје Господ, нема разумевања Писама. Ведран*, Justin Waters, Џуманџи and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 5 минута, Milan Nikolic рече Треба рећи владици да учите како је природа човечанска Ис Хр створена ван времена и да је Логос оваплоћен пре постања света. То су ваше речи дословце, и све је сачувано овде на форуму и другде. Све иде ка томе да ће се ова прича актуелизовати. Многи су данас прелешћени фантазијама о путовању кроз време, па неки то преносе на Бога, а заборављају да Бог заправо управља временом. Како Бог управља временом? Управља тако што сваки догађај творевине јесте непосредно остварење Божије воље. То је та непорецива хронологија догађаја. Тако је Артемије написао кињигу против јереси Мидића, и завршио где је завршио. Ти си овде разобличен како Бог заповеда, сада само уживај. Мени је тебе жао, али не могу да цркнем због тебе. За многе грешнике бих рекао као Мојсије и Павле (а и рекао сам): Ако нећеш да их помилујеш, и мене избриши из Књиге живих! За тебе то не говорим, јер се не молим ни за спасење сатане. Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 1, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 13 минута, Milan Nikolic рече Треба рећи владици да учите како је природа човечанска Ис Хр створена ван времена и да је Логос оваплоћен пре постања света. То су ваше речи дословце, и све је сачувано овде на форуму и другде. Све иде ка томе да ће се ова прича актуелизовати. Многи су данас прелешћени фантазијама о путовању кроз време, па неки то преносе на Бога, а заборављају да Бог заправо управља временом. Како Бог управља временом? Управља тако што сваки догађај творевине јесте непосредно остварење Божије воље. То је та непорецива хронологија догађаја. Ако Владика Иринеј не оспорава Авву, а ко сте ви? Боки јавно говори да је Владика Иринеј Буловић јеретик. Ужас Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 26 минута, Zoran Đurović рече Јеси ли сигуран да је стомак или глава? ( skratio sam , zbog prostora ) Kakve ima veze ovaj odgovor, sa mojim citatom oko toga kako v.Atanasije gleda na pricu oko fighting Jakova sa jednim' covekom '? ( u vezi ztvorenih vrata, malo kasnije cu nesto da napisem ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 8 минута, Bokisd рече u vezi ztvorenih vrata, malo kasnije cu nesto da napisem Не сумњам, јер ти са затвором немаш проблем, него са сраћкалицом. Ведран* and ikrasil је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 13 минута, Zoran Đurović рече јер се не молим ни за спасење сатане. Ви верујете да сте већ спашени у коначном Царству или да сте већ осуђени на вечне муке, то не знате дефинитивно. Значи ваша вера је писмо - глава. Али страшније од свега је што ви заправо јесте убеђени да сте већ спашени. Ваше недахнуће долази од благодати коју тумачите тако што сте већ спашени. Е па ја вам кажем из искуства, јер познајем како Бог постоји, да ви још нисте нигде другде до у соби одакле пратите овај форум. Тек ће доћи тренутак за одређивање где ће вам бити коначно место. Ваша теорија је заправо о преегзистенцији вашега спасења. Потребно је још мало да избије страшан куршлус у таквом замишљању. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 Управо сада, ana čarnojević рече Milane ovo nije ni malo naivno. Да, ово је релевантна реченица. Имао је безброј пре, пошто сам ја "танкоћутан", па их намиришем на 10 километара, али ова: "Е па ја вам кажем из искуства, јер познајем како Бог постоји", је сасвим јасна. Зато кажем да ово не може да се лечи без озбиљних лекова и психотерапије. Trifke, Ведран* and ana čarnojević је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 1 минут, Svetlana Pecin-Saraguda рече Може се о свему говорити на начин тумачења, тј. да је нешто из Старог Завета најављивање, праслика онога што нам је откривено у својој пуноћи тек у Новом Завету. Види нпр. причу о Адаму и Еви како се она може тумачити на разне начине. Тако и доста других ствари. Али нико нигде не тврди од Светих Отаца да је оваплоћење тј. преузимање човечанске природе, да је било и пре оваплоћења рођењем од Пресвете Дјеве. Да је нешто такво било икад раније славили бисмо то, а не тек томе каснији догађај Рођења од Пресвете Дјеве. А Трифке није преписао много пре и после дела из књиге, него само оно што му одговара (додајући уз то име писца књиге сваки пут, као потврду да сам писац тако мисли). Па ипак, из оног лоше скенираног видим да има и других писаца, као и увек када Владика Атанасије пише и објашњава. Зато и даље тврдим да није баш тако ако се књига чита у целини. Trifke nije ti pa da citira sta mu odgovara i kako mu odgovara. Za ovo ocekujem veliko izvinjenje od tebe mada sam siguran da ga necu dobiti. Vidi se i u onom sto sam kopirao da sam citirao sve sto je vezano za temu. Ovo je vec zloba sa tvoje strane. Zoran Đurović, Ведран* and Жика је реаговао/ла на ово 1 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 6 минута, ana čarnojević рече Milane ovo nije nimalo naivno. Nije nimalo, Ajahuaska je možda stigla u Srbiju i neku su možda već upoznati s time. Zoran Đurović, ana čarnojević and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 3 минута, Zoran Đurović рече Да, ово је релевантна реченица. Имао је безброј пре, пошто сам ја "танкоћутан", па их намиришем на 10 километара, али ова: "Е па ја вам кажем из искуства, јер познајем како Бог постоји", је сасвим јасна. Зато кажем да ово не може да се лечи без озбиљних лекова и психотерапије. Лепо вам кажем да не можете већ постојати спашени у коначном Царству Божијем. Зашто не можете, постоји теолошки одговор који ви одбацујете јер се заснива на учењу о Иманентној Тројици. Друга је ствар што ја верујем да ћете бити спашени, надам се томе и волео бих се радовати са вама. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 1 минут, Svetlana Pecin-Saraguda рече Преписао, али додавао сваки пут име писца, а тога нема у скенираним страницама. Хтео то намерно или не, то је начин хирагогије читаоца. Iskreno te zalim. Neka ti Bog bude u pomoci. Nije tebi lako! Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 13 минута, ana čarnojević рече Milane ovo nije nimalo naivno. Lepo Zoran čita sta ovaj piše i daje svešteničku dijagnozu. Inače tako nešto može samo djavdjav da izjavi a po učenju Crkve trebali bismo to da prepoznamo prvo u sebi i da mu to ne dozvolimo. Milan misli da ga Zoran ruga a ne vidi ovo što si i ti primetila a na šta mu sveštenik već mesecima ukazuje pažnju. ana čarnojević, Ведран*, Zoran Đurović and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 5 часа, Zoran Đurović рече пре 5 часа, Milan Nikolic рече Погреши човек. Легенда си, мајке ми! Палама није причао на срБском па га не разумеш. Па није ни мислио да је он погрешио не разумевши Паламу. Него да је Палама, погрешио човек, и сви остали, закључно са римским ... Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 1, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Па није ни мислио да је он погрешио не разумевши Паламу. Него да је Палама, погрешио човек, и сви остали, закључно са римским ... Da se prikljucim Ani nije naivno. Zoran Đurović, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука