Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 2 часа, Ведран* рече Не кити ме, молим те. То је опасно јер могу и ја да почнем да се бавим "богословском тројицом". Ne brini se ti ja cu tebe opametit.. Vidis kako sam jucer slucajno otkrila da znas i LAGATI..strašni grijeh.. kršiš 8.zapovjed Božju.. Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 2, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 17 минута, Milan Nikolic рече Колико ми је смешно толико се и чудим, а две ствари су у питању. Прва је ваша злоупотреба Паламе и извртање његових мисли и потурање Мајендорфовог тумачења у сасвим други контекст, а друга је колико су форумаши непажљиви те направише од вас гуруа. Спектакуларна је ваша бестидност да се служите таквим махинацијама. Ево, читам све испочетка, и тумачења, од Паламе, и не знам до које мере да се начудим вашим поступцима. Углавном, сам Палама је сахранио вашу теорију преегзистенције, напомињем, вашу теорију коју треба звати ,,преегзистенција Зорана Ђуровића". Палама каже: Међутим, постоје божанске енергије које имају почетак и крај, како то Светитељи једнодушно тврде. (...) Ми знамо да су све божанске енергије нестворене, али не и беспочетне. Заиста, почетак и крај морају се приписати, ако не самој стваралачкој сили, оно макар њеној делатности, то јест њеној енергији усмереној ка свему што је створено. Мојсије је то доказао рекавши да: ''Бог почину од свих дјела својих, која учини''. Мајендорф тумачи: Палама овде каже да постоје неке енергије које имају свој почетак, макар у њиховим спољашњим деловањима, које нису преегзистентне у божанском Уму. Тако, на пример, стваралачка Божја енергија постаје делотворна само онда када стварање и време истовремено почну, док Бог има одувек стваралачку силу и циљ. (...) Паламине мисли о нествореним енергијама које нису беспочетне, могу се сумирати на следећи начин: Све су оне у функцији Божје привремене ''икономије'', неке се (попут стваралачке силе) активирају само када почне време, а неке пак (попут предзнања) неће функционисати када више не буде било овога света. Зато, здраво ћао са вашом теоријом. Још када би хтео да спојмиш да је Писмо писано из Божје перспективе, а не из перспективе Милана "Бога, над Боговима"; имала би се нека конструктивност! Овако се не разликујеш од Атињана који славише тамо неког "Бога непознатог"! Бог те уразумио Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 2 часа, Ведран* рече А ти мислиш кугла џаба? Па троши се то. Сваки пут кад протрљаш троши се. А ваља и да се пази да не прегори од честе употребе. П.С. Да ти није можда лакше преко неког бискупа да ми убачиш коју куну? А? Ај види то. Може и евро ако се заузму у ватиканској да ми отворе рачун. Види шта можеш. Ако отворим тамо онда ми можда уплате куне и из државног прорачуна. Чујем ова влада је великодушна, тако да тебе неће ни коштати. E sad si što bi babe rekle"naš'o crkvu di ćeš se molit'.." Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 10 минута, Гајић рече Бог те уразумио u nas ima izreka "Bog te pomogo" ali ovu nisam jos čula.. Bog te urazumio!! Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 29 минута, Isusovo magare рече Ne brini se ti ja cu tebe opametit.. Vidis kako sam jucer slucajno otkrila da znas i LAGATI..strašni grijeh.. kršiš 8.zapovjed Božju.. Greska 9ta zapovest. Vi RK gresite u mnogo cemu pa i u pvome ali inace te strogo podrzavam da ovog Vedrana treba i to po mogucstvu sto vise svaki dan i kada jeste i kada nije kriv. Ведран* and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 8 минута, Trifke рече Greska 9ta zapovest. Vi RK gresite u mnogo cemu pa i u pvome ali inace te strogo podrzavam da ovog Vedrana treba i to po mogucstvu sto vise svaki dan i kada jeste i kada nije kriv. Opet mi vi oni...kako sad to.. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 8 минута, Isusovo magare рече Opet mi vi oni...kako sad to.. Lepo! Nego ajde da se odgovorimo da ti ispremlatis ovog Vedrana. Jel moze? Ja cu da ti pomognem. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 6 минута, Trifke рече Lepo! Nego ajde da se odgovorimo da ti ispremlatis ovog Vedrana. Jel moze? Ja cu da ti pomognem. Malo ste se zeznili , zaboravili na čarobnu imanentnu kuglu. Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 45 минута, Trifke рече Lepo! Nego ajde da se odgovorimo da ti ispremlatis ovog Vedrana. Jel moze? Ja cu da ti pomognem. Imam neki čudan osjećaj da ga je teško dohvatit..vidis kako ga nema kad treba batina.. Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 2, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 1 hour ago, Isusovo magare рече u nas ima izreka "Bog te pomogo" ali ovu nisam jos čula.. Bog te urazumio!! Треба још? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 1 hour ago, kopitar рече Malo ste se zeznili , zaboravili na čarobnu imanentnu kuglu. Ta kugla ne pali u mom slucaju. Ja sam ti imun na te kugle i td. Ведран* and kopitar је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 28 минута, Isusovo magare рече Imam neki čudan osjećaj da ga je teško dohvatit..vidis kako ga nema kad treba batina.. Ma cini ti se samo malo strpljenja doci ce maca na vratanca. Samo da znas ti si mi jedina nada. Pokusavao sam ja sa mnogima cak sam nekima i cizmice iz Milana nudio ali niko njega da osisa , [a to ti je. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 17 минута, Гајић рече Треба још? Ma jok dosta je.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 2, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 3 минута, Trifke рече Ma cini ti se samo malo strpljenja doci ce maca na vratanca. Samo da znas ti si mi jedina nada. Pokusavao sam ja sa mnogima cak sam nekima i cizmice iz Milana nudio ali niko njega da osisa , [a to ti je. Nemoj mi reći,šta ima dugu kosu??!!Joooj predivno..✂✂ Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 2, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 2, 2018 пре 3 часа, Milan Nikolic рече Зато, здраво ћао са вашом теоријом. Да не кажем: Алилуја!, као да си напокон почео да размишљаш. Велим, алилуја!, јер сам те натерао да читаш Паламу. Гле, чудно је како нешто прихваташ од Паламе и Мајендорфа, а нешто не. Обојица су ти рекли да божанска суштина не ствара. Ниси узео да кажеш: погрешио сам, ови то веле! Не, пошао си да тражиш текст који би мене као порекао. Сада ћу ти објаснити зашто и ово не разумеш. Ти си навео са лакуном Паламу: Међутим, постоје божанске енергије које имају почетак и крај, како то Светитељи једнодушно тврде. (...) Ми знамо да су све божанске енергије нестворене, али не и беспочетне. Заиста, почетак и крај морају се приписати, ако не самој стваралачкој сили, оно макар њеној делатности, то јест њеној енергији усмереној ка свему што је створено. Мојсије је то доказао рекавши да: ''Бог почину од свих дјела својих, која учини''. Цео пак текст: Међутим, постоје божанске енергије које имају почетак и крај, како то Светитељи једнодушно тврде. Наш противник... мисли да je све што има почетак створено; зато je и рекао да je само једна стварност — божанска суштина, додајући да све "оно што није та суштина, исходи из створене природе". Макар да овај човек сматра да je створено све што има почетак, ми знамо да су све божанске енергије нестворене, али не и беспочетне. Заиста, почетак и крај морају ce приписати, ако не самој стваралачкој сили, оно макар њеној делатности, то јест њеној енергији усмереној ка свему што je створено. Мојсије je то доказао рекавши да: "Бог почину од свих дјела својих, која учини". Милан избацује управо ово што указује на полемички контекст, а означих га браон. Варлаам говори о божанској суштини која је непромењива по себи и зато се може назвати у правом смислу речи вечном. Палама то прихвата. Варлаам пак сада вели да све енергије које излазе из те суштине су створене, јер су настале, зато што је само суштина та која ствара (како и Зорка мисли да суштина ствара). Палама му објашњава да су енергије вечне у себи, али и динамичне и многообразне, што не значи да су створене. Ово је био јак Варлаамов аргумент, јер удара на вечност Паламиних енергија које би требало онда да су непроменљиве. Палама покушава да му избаци тај аргумент говорећи о динамици и многообразности енергија. У том смислу вели да енергије које одржавају бића у постојању су почеле и нестају. Када тако не би било, бића би била залеђена у неком вечном моменту, не би било развоја, и она не би била иста бића него фрагменти који се настављају један на други. И онда не би говорили о протезању духа, како каже Августин, него о наслагању камена на камен, цигле на циглу. И тада се ништа не би ни могло десити, не би било бића у кретању, како су елејци говорили. Наиме, увек би се морао убацивати исечак простора времена између два и тако у бесконачно. Светац говори о енергији која одржава биће у постојању, у времену, и као таква нестаје и бива актуелизована у датом моменту. Јер одржава то биће. Када та енергија не би се мењала (настајала и нестајала) не би било кретања. Овај свет у коме постојимо није привид, јер га Бог држи у шаци. Но није апсолутан, у смислу да је сваки моменат овековечен, иако постоји у Богу. Када Мајендорф пише: «Палама овде каже да постоје неке енергије које имају свој почетак, макар у њиховим спољашњим деловањима, које нису преегзистентне у божанском Уму. Тако, на пример, стваралачка Божја енергија постаје делотворна само онда када стварање и време истовремено почну, док Бог има одувек стваралачку силу и циљ», он мало немушто говори што и Палама мисли, а то се види из израза: «макар у њиховим спољашњим деловањима». Никада му не би пало на памет да каже како Бог не види све одједном као актуализовано, него је реч о овом динамизму који постоји из споја Бога и оног у времену, које он држи и пушта да иде напред. То значи: макар у њиховим спољашњим деловањима. Ова наука је потпуно у складу са оним што читасмо у Августина и Гр Ниског, да је Бог све створио ван времена одједном и да одмотава филм у коме се сада налазимо. Вигдовиту Зорку збуни израз: «које нису преегзистентне у божанском Уму», а који се у Паламе не налази, него је Мајендорфово несрећно тумачење, односно несрећна формулација пошто није рачунао да има будала као Милан који ће негирати промисао Божији. На крају, ако би неко прихватио Миланово безумље за исправно тумачење Паламе, остаје му да објасни како тај исти Палама нас назива нестворенима и беспочетнима. Trifke, kopitar, Матусал and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука