Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 13 минута, Матусал рече Сулудо је да ми можемо разумети вољу Божију али је још луђе да га ми ограничимо зато што нам је нејасан. Један велики човек и духовник који је обиловао даровима божијим ми рече када човек овде на земљи достигне највише врхове духовног напретка дотакао је само рубове божанске логике. Христос је Бог, Јединородни и Јединосушни рођен од Оца пре свих векова и он као Бог све познаје као већ завршено у вечности и зато ми верујемо да се он из есхатона могао јављати у времену као вечно исти јер нам је нејасно како је он то сишао са неба из вечности као голи Логос а вратио се као Богочовек, једноставно се не уклапа у ону логику по којој разумемо Бога. Naravno, mi ne znamo i ne treba da ogranicavamo Boga , zbog toga sto nam je nejasan. Ali, po spoljasnjim delovanjima kroz Njegove energije Ga prepoznajemo i znamo Njegove odlike koje prinadlezu i pripadaju Njegovom bicu i sustini. Po, tim odlikama Bog Trojica, koje definisu ( te' odlike ) Maksim i drugi svetitrelji, On prepoznaje i predvidja telesno ovaplocenje Sina Bozijeg, Jednog od sv. Trojice. I, tako i mi shvatamo i razumemo Njegov Domostroj prema nama. Inace, u okviru price, postoji jedna anatema na jednu jeres koja je govorila o silasku Sina Bozijeg u duhovnom telu sa neba, kao da je imao neku vrstu tela pre ovaplocenja. Naravno, niko ovde nije jeretik, ali, jednostavno, u smislu price, ne postoji nikakvo telo Hristovo pre vremena, bilo kako da pokusamo da ga postavimo tamo, ...ono, po ocima, nema bilo kakvo postojanje, tamo. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 минута, dragisa рече da li se slažeš da zbog boldovanog isto tako nije moguće reći da usled Ovaploćenja IH fizički preegzistira, jer kako je onda sišao go ako je to slučaj? Не мислим да преегзистира јер је у вечности тамо нема пре и после него је вечно исти и као такав оваплоћени се јавља Адаму и Авраму.... Он се њима јавља из вечности где је све завршено, тј. тамо где се већ збио и други долазак и суд и васкрсење. Христос каже нико није сишао са неба осим Син човечији који је на небу. dragisa, Trifke, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 18 минута, Bokisd рече Kako sad, Bog u Troijici, kako da kazem, obradjuje ovo svoje predznanje i informaciju o ovaplocenju Sina Bozijeg u vremenu, je nemoguca prica i misija, zar ne ? Али ова њихова теорија управо потенцира да је то апсолутно потврђено, да се из неког разлога мора веровати њиховој интерпретацији Отачког учења, као да су они сведоци некаквог познања којег су управо навео. Занимљиво је да таква висока позиција са које полазе, њих омета да не виде приступ Иманентој Тројици, без Које нема никаквог решења ни смисла целокупне теологије. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 минута, Матусал рече Не мислим да преегзистира јер је у вечности тамо нема пре и после него је вечно исти и као такав оваплоћени се јавља Адаму и Авраму.... Он се њима јавља из вечности где је све завршено, тј. тамо где се већ збио и други долазак и суд и васкрсење. Христос каже нико није сишао са неба осим Син човечији који је на небу. potpuno se slažem sa tobom. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 11 минута, Матусал рече Не мислим да преегзистира јер је у вечности тамо нема пре и после него је вечно исти и као такав оваплоћени се јавља Адаму и Авраму.... Он се њима јавља из вечности где је све завршено, тј. тамо где се већ збио и други долазак и суд и васкрсење. Христос каже нико није сишао са неба осим Син човечији који је на небу. Dolazak, i sud, i vaskrsenje se u Bogu zbivaju na samo Njemu znam nacin, ili, po tim pretpostojecim logosima stvari u samom Logosu, Bog vec sve zna o Sebi samome, kao Uzroku svega. Ali, necemo valjda da budemo toliko 'nerazumni' da kazemo, da su se i stvarno, u vremenu i po postojanju, desili ovi dogadjaji. Onda, ne bi bilo receno za Sina, da ce' tek na kraju vremena, ...онда ће се и сам Син покорити Оном који Му све покори, да буде Бог све у свему.... Po Domostroju Bozijem, cak i Sin Boziji ce' na kraju trebati nasu prirodu i telo koje je primio u Sebe,... da pokori i preda Ocu i tada cemo biti sa Bogom u potpunosti realizovani. itd. Inace, oci tumace, da taj Sin Coveciji koji je sisao sa neba, ...odnosi se , na Njegovo Bozansko bice i prirodu, kao Sin Logos Boziji je sisao. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 31 минута, dragisa рече pa onda po tebi postoje nekakvi dubleri, ono kako nas Bog poznaje - vidi (ono što fizički preegzistira) i ono što mi uspemo da se tome približimo. i verovatno kad odemo "gore" pozdravimo se sami sa sobom: - e zdravo, gde si - evo me tu sam - a ne evo me ovde sam - ne ne evo me ovde sam ... Једном давно сам, да не кажем ''упецао'' о.Зорана да се изјасни о томе да ли можемо сами себи да се јављамо из есхатона, и наравно он то потврди. Али онда се изнервирао, па као није баш тако мислио, као то је само хипотетички могуће, али као нема смисла да се то дешава, итд. Елем, битно је да то може, да је то могуће, изводљиво. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 oni koji su veliki zagovornici vanvremenosti nikako da se otarase vremena i hronologije Milan Nikolic and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 31 минута, Матусал рече јер нам је нејасно како је он то ,, сишао ,, са неба из вечности као голи Логос а вратио се као Богочовек, једноставно се не уклапа у ону логику по којој разумемо Бога. Управо је овде потреба за смирењем. А супротно смирењу је да поверујемо у могућност да смо већ спашени у коначном есхатону. Зато сам инсистирао на учењу о Иманентој Тројици као нејузвишенијој теологији, ако већ желимо да се позабавимо максимално могућностима теологије. Моје је мишљење да ова теорија (преегзистенције) о којој причамо заправо није ни мало достојна нашем приближавању наднебесним тајнама. Али морам признати да је ова прича сасвим плодна и корисна, као што је плодна дебата са самим богословљем о исхођењу Духа и од Сина. То нису случајне ствари, јер Бог хоће од нас нешто да постигнемо да буде још боље после свих недаћа. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 11 минута, Bokisd рече Dolazak, i sud, i vaskrsenje se u Bogu zbivaju na samo Njemu znam nacin, ili, po tim pretpostojecim logosima stvari u samom Logosu, Bog vec sve zna o Sebi samome, kao Uzroku svega. Ali, necemo valjda da budemo toliko 'nerazumni' da kazemo, da su se i stvarno, u vremenu i po postojanju, desili ovi dogadjaji. Onda, ne bi bilo receno za Sina, da ce' tek na kraju vremena, ...онда ће се и сам Син покорити Оном који Му све покори, да буде Бог све у свему.... Po Domostroju Bozijem, cak i Sin Boziji ce' na kraju trebati nasu prirodu i telo koje je primio u Sebe,... da pokori i preda Ocu i tada cemo biti sa Bogom u potpunosti realizovani. itd. Inace, oci tumace, da taj Sin Coveciji koji je sisao sa neba, ...odnosi se , na Njegovo Bozansko bice i prirodu, kao Sin Logos Boziji je sisao. Нису се десили у времену али су се као што кажеш десили у њему, али на тајној вечери нпр. он лично седи са апостолима, да ли схваташ да са апостолима на пасхалној вечери седи Бог? Trifke, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 "(1,10) I u Bogu postoje ikone i paradigme (prauzori) onoga što je od njega nastalo, tj. njegov predvečni savet, večno istovetni. Jer ono što je Božansko po svemu je nepromenljivo i nema u njemu promene ili senke izmene. Sveti Dionisije, duboki znalac božanskih stvari, koji je razmišljao o Bogu bogonadahnut, naziva ove ikone i paradigme (prauzore) predodređenjima. Jer u njegovom savetu je pre svoga nastanka ucrtano i naslikano sve ono što je on predodredio i što će neizostavno biti, slično čoveku koji namerava da sagradi kuću te najpre ocrtava i odslikava njen plan u svome umu.[…]" ( sv. Jovan Damaskin ) Evo, Matusal, kako Damaskin prica, ili, tacnije,....kako, veliki Dionisije, ( i sam Damaskin je bogoprosvecen ) ....duboki znalac bozanskih stvari, koji je razmisljao o Bogu bogonadahnut,....govori o tajnama Bozijeg gledanja na Svoju tvorevinu i sve stvari. U savetu Trojice sve je pre vremena naslikano sve ono sto je Bog predodredio. Tako pricaju i Maksim i drugi oci. Licno, to je moja vera i po savesti tako mislim. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 1 минут, Матусал рече да ли схваташ да са апостолима на пасхалној вечери седи Бог? Naravno, ....pa, Matusal, o tome smo i pricali, o tome je i Dragisa pisao ( pa, ispade , da ne valja.... ... Dragisa .... ) Sam Bog kao Stvoritelj svega i Svemocan po prevashodtsvu, cini , da Tajne na pashalnoj Veceri postaju Njegovo Telo i Krv. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 4 минута, Milan Nikolic рече Управо је овде потреба за смирењем. А супротно смирењу је да поверујемо у могућност да смо већ спашени у коначном есхатону. Зато сам инсистирао на учењу о Иманентој Тројици као нејузвишенијој теологији, ако већ желимо да се позабавимо максимално могућностима теологије. Моје је мишљење да ова теорија (преегзистенције) о којој причамо заправо није ни мало достојна нашем приближавању наднебесним тајнама. Али морам признати да је ова прича сасвим плодна и корисна, као што је плодна дебата са самим богословљем о исхођењу Духа и од Сина. То нису случајне ствари, јер Бог хоће од нас нешто да постигнемо да буде још боље после свих недаћа. ако смо део тела Христовог спашени смо, још смо на том испиту иако Бог зна наш крај. Не разумем то о иманентној Тројици знам онолико колико су то разрадили кападокијски оци... Ведран*, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 37 минута, Bokisd рече Naravno, mi ne znamo i ne treba da ogranicavamo Boga , zbog toga sto nam je nejasan. Ali, po spoljasnjim delovanjima kroz Njegove energije Ga prepoznajemo i znamo Njegove odlike koje prinadlezu i pripadaju Njegovom bicu i sustini. Po, tim odlikama Bog Trojica, koje definisu ( te' odlike ) Maksim i drugi svetitrelji, On prepoznaje i predvidja telesno ovaplocenje Sina Bozijeg, Jednog od sv. Trojice. I, tako i mi shvatamo i razumemo Njegov Domostroj prema nama. Inace, u okviru price, postoji jedna anatema na jednu jeres koja je govorila o silasku Sina Bozijeg u duhovnom telu sa neba, kao da je imao neku vrstu tela pre ovaplocenja. Naravno, niko ovde nije jeretik, ali, jednostavno, u smislu price, ne postoji nikakvo telo Hristovo pre vremena, bilo kako da pokusamo da ga postavimo tamo, ...ono, po svetiteljima, nema bilo kakvo postojanje, tamo. Greska, dupli post. Odoh na spavanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 29, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 1 hour ago, Bokisd рече Pa, vidi i poznaje Ga, po ovaplocenju, po telu. " Нека се нико не чуди како Христос, будући Један од Свете Тројице, бива предзнаван од Ње, знајући да Христос није предзнан као Бог, него као човек, то јест Његово по домостроју оваплоћење ради човека'.... ( Maksim ) Odakle, sad i Vaksrsenje poznaje ? Naravno da poznaje, i vidi, ali, tvojom logikom postavke stvari, ...onda, i Vakrsenje se desilo pre vremena, jer, kazes, .....da jeste.... ? Tako ispada. По твојој системи схватања испада да се Христос оваплотио и да је рођен зарад човека којега сушт Он створи, а и Он је јелте Син Човечији? Ја одох за Аввом! Верујем, не разумевам, јер се разума луд одрекох: Да Он ствара и све је створено Њиме самодејствујућим! Зарад испуњења свега у Њему, јер је од Њега све , за Њега и зарад Њега, вољом Очевом, а Духом Светим Делатељем Животворним? А Он као свршен је Царство, те је увек испред, а никада историја! Па и Анђели су Њиме човече, а Њиме је и пуноћа испуњена, те Нам се и открива, а ми смо историја! И сада те Бог испитује, јер шеташ и мењаш вечно стање док даха имаш, а већ сваког од нас зна "где" је! Штета што одричете органски процес, а како ћете тек онда покајање схватити, када Га у старту одбијате? Е да ли се спремате за митарства и ројеве легија пред којима је Бог ето "немоћан" те ће да Вас ако добро не истргујете отети из Руку Божјих, а замисли да тамо време не постоји?! И шта ћемо тад? Где је ту вера у Христа Олако злоупотребљаваш издвојен контекст! Боље би вам било да се мало изживите, а књиге поклоните, па ће се саме казивати Богом када се добро испрљате собом, јер заиста јесте преднацрт у репетицији, али небића нема, цврц... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 29, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2018 пре 13 минута, Bokisd рече Naravno, ....pa, Matusal, o tome smo i pricali, o tome je i Dragisa pisao ( pa, ispade , da ne valja.... ... Dragisa .... ) Sam Bog kao Stvoritelj svega i Svemocan po prevashodtsvu, cini , da Tajne na pashalnoj Veceri postaju Njegovo Telo i Krv. ха,ха и сам Бог као створитељ и свемоћан по превасходству се јавља у телу Авраму.... Zoran Đurović, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука