Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

Управо сада, Isusovo magare рече

Časne verige svetog apostola Petra..

Није тај. 

Био му имендан :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Свети Никола Кавасила

Поново самоубијање. Да видимо Кавасилу, Живот у Христу, 6, 58: Ради новога човека, уосталом, створена је у почетку човекова природа (човек је створен да би се охристовио), а исто тако и ум и душа; разум смо примили да бисмо Христа спознали; жељу, да бисмо ка Њему хитали; памет смо стекли да бисмо Њега држали у сећању, јер када смо стварани, Он је био Праобраз. Стари Адам није пример овоме Новоме, него је Нови Адам пример ономе староме (Да развејем одмах булажњења Бокситова: Хр је архетип за Адама; он је парадигма за Адама. Реална особа је архетип, а не слика те особе. Тако ће Павле називати типом Адама, али не слику Адама него самог човека. Јер кад кажемо архетип или парадигма то може да буде конкретно биће, као у овом случају). Ако се и каже да је Нови Адам рођен по подобију онога старога, то је због пропадљивости коју је онај стари увео, а овај Нови наследио да би уз помоћ Својих лекова излечио болест природе и, као што каже апостол Павле, „да би живот прогутао оно што је смртно“. Код нас, дакле, који смо најпре спознали старога Адама, створен је утисак да он због своје природе представља праобраз Новога Адама (И овде се говори о рођењу физичком од парадигме, а не о неким замислима. Хр се реално родио од Адама); док за Онога Коме је све пред очима и пре но што задобије своје постојање (Курвићу, што ово ниси цитирао?), стари Адам представља слику Другога Адама – створен је, дакле, према Његовом лику и образу (Не према слици или идеји, како булазните, него по Хр лику), али није га сачувао у себи, или боље рећи, похитао је ка томе образу, али га није стекао. Отуда се збило да је Закон примио онај стари Адам, а одржао га овај Нови; и послушање је затражено од старога, а Нови га је показао „до смрти, и то до смрти но крсту“, како каже апостол Павле. Онај стари Адам је својим преступом показао да је на несавршен начин поседовао све што човек треба да има (Мојсијев закон, наиме, није надилазио природу, и ко је њега преступио, с правом је кажњен), а овај Нови је у свему био савршен, јер вели: „Одржао сом заповести Оца мојега“. Онај стари је у овај свет увео несавршени живот за који је потребно безбројно мноштво помагала, а овај Нови је за људе постао Отац најсавршенијега, односно бесмртнога живота (Слике и идеје немају силу да дејствују као жива бића, јер није слика увела пропадљиви начин живота, као што није слика дала бесмртни живот). Додуше, природа је од самог почетка вођена ка бесмртности; међутим, до ње је стигла касније, Телом Спаситељевим, које је Овај васкрсао из мртвих за бесмртни живот, и тако постао предводник бесмртности људскоме роду (Видите да је кроз васкрсење дато бесмртно тело, а не кроз оваплоћење?). Укратко речено, Спаситељ је, први и једини, Својим делима, и животом, и свим другим, показао истинског и савршеног човека. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Da si samo mogla da vidis kakvih je tu cuda bilo. Morao je mucenik stalno da bezi od njih. Nedeljom bi ustajali u 3 ujutro da bi zavrsili u 5 da one nebi stigle na liturgiju. Strasno! 

да, могу мислити колико му је било непријатно :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Isusovo magare рече

Časne verige svetog apostola Petra..

то је данас

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, dragisa рече

mene ovo nikada nije zanimalo tako da sam duduk. dva puta sam pročitao i otprilike mi je jasno. poprilično je kontraverzno ali opet nikad nisam razmišljao o tome. uzeo sam zdravo za gotovo da je Bog biće a sve izvan njega ne biće. Bog privodi tvorevinu iz ne bića u biće te je posledično najveći problem tvorevine to "projavljivanje" ne bića iz kog potičemo.

Све док не схватиш Богословску Тројицу као и Иманентну Тројицу ништа ти неће бити јасно! Видиш да ми не капирамо пошто нисмо разумели Иманентну Тројицу са небићем (поново у лудилу дефинише суштину Божију!).:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Isusovo magare рече

Znači jučer bio blagdan svetog Trifketa..7896634

има он још имена :))

оде да ручка сад. рећи ће ти он касније. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Ipak sam ja dzentlmen i sakupio sam joj sve sto napisah! :0414_feel::0414_feel::0414_feel:

Зезам се... Снежа нам се припитомила откад није у власти!:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Зезам се... Снежа нам се припитомила откад није у власти!:))

откуд знаш да немам задње намере? :smeh1:

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Isusovo magare рече

a Štaki i nije tako zločest samo mi se čini da je malo "ladovina" što bi se reklo..

Мало је приглуп... Но, сада ће да доживи просветљење кад му је Милан објаснио Иманентну Тројицу! (Бог да ми прости што употребљавам реч Тројица!)12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Мало је приглуп... Но, сада ће да доживи просветљење кад му је Милан објаснио Иманентну Тројицу! (Бог да ми прости што употребљавам реч Тројица!)12:smeha:

Пишите малим словом, он и онако о нечему другом прича.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 сат, Zoran Đurović рече

То рече Симеон Нови Богослов својим монасима: Престаните са постом и молитвом, барем се овде науживајте јер тамо идете у пакао!:))12:smeha::))

Има бајбер група поука, изнесем случај пријатеља из основне који старијег човека тада спречи да се баци са моста и објави на ФБ. Куку и леле, куд и пренесох... Када кренуше он и једна ревнитељка: "то није хришћански да се он хвали својим добрим делом. Видећемо како ће бити на митарствима, рече Господ да не зна левица шта чини десница... "
Осудише чоека на пакао, али су ме прво подучавали како то јелте функционише у митарствима confused1 Владика Иринеј је јеретик, ма какав Митрополит Порфирије, руси су...
Баш је све као што видесте  и овде разобличавате, али не из мржње, но ко ће то талибанима приказати прелест који искајући теле златно, али стићи ће их Навукодоносорови дарови које предочисте Зорки Гаћашу, на време!  
Но ето људе који Вас поимају жигошу полако као "плагијаторе" (прилог на ФБ-у имате :))) ) и поклоницима гуруа Зорана girl_smiley
Итд, игре без граница цитатологије зарад својевоље и одбацивања Духа пут самоубијања  од терасе, потом дрвета, те напослетку Бранковог моста :takeoff:
Дим у очима су!

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Снежана рече

да, могу мислити колико му је било непријатно :smeh1:

Bez sale stvarno je bilo glupo i gadno. Nije ni jednoga trenutka smeo da ostane sam uvek bi kod njega stajao ili neki monah ili civil. Dodju kod njega i prate ga ili samo pilje u njega. Jedna nosila njegovu sliku i ljubila je ko ionu. Ma to ti je bilo ko da je neko ostavio vrata na psihijatriji otvorena. Strasno! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...