Milan Nikolic Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 20 часа, Гајић рече пре 20 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече On zivi u odnosu. I upravo je taj odnos taj dar koji omogucava stvorenju da bude u tom neprekidnom odnosu ljubavi koju recimo Licnosti svete Trojice dele jedna prema drugoj,uzajamno sva Trojica kao jedan. Taj odnos je onaj koji coveku obezbedjuje pričešće u nestvorenim energijama kojima nas Hristos hrani kao Telo i Krv Njegova. Киме се брате користиш сада? Слично Мајендорфу из увода Тријада: Међутим, ту није реч о резултату „природних" напора, било умних или аскетских, већ о дару личне божанске заједнице или обожења, које превазилази све створено. Обожење je „нестворено", јер je то Сам Бог Који се даје лично. To je „ипостасна" светлост „коју Светитељи духовно сагледавају", која ,,не постоји само символички, као што je то случај са појавама изненадних догађаја"; не тако, него је то „просветљење невештаствено и божанско, благодат невидљиво виђена и непознатно спознатна. Шта је онa уствари, само они истински знају." Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 Opet kažem da stvoreno buduci pricesnik nestvorenom po blagodati niti prestaje biti stvoreno, niti zbog stvorenosti nije u nemogucnosti biti obozeno,tj. bitisati u nestvorenom i imati nestvorena svojstva kao svoje u sebi. Upravo Palama uvodi to objasnjenje ako sam ga dobro razumeo. S tim da smo obozeni potpuno biće Duha i On je pokretac naseg takvog tela. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 7, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 1 hour ago, Milan Nikolic рече Слично Мајендорфу из увода Тријада: Међутим, ту није реч о резултату „природних" напора, било умних или аскетских, већ о дару личне божанске заједнице или обожења, које превазилази све створено. Обожење je „нестворено", јер je то Сам Бог Који се даје лично. To je „ипостасна" светлост „коју Светитељи духовно сагледавају", која ,,не постоји само символички, као што je то случај са појавама изненадних догађаја"; не тако, него је то „просветљење невештаствено и божанско, благодат невидљиво виђена и непознатно спознатна. Шта је онa уствари, само они истински знају." И ђаво Бога гледа, Њиме бивствује, па Га неверује? Што то? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 I da bude jasno stojim na poziciji da obozenje nije somvolicki, nego se dusevno telo preobrazava i vaskrsava kao duhovno telo, telo koje je u volji samih Bozjih energija,krece se i bitise tim energijama i nicemu ne prkosi u tom bespocetnom i beskrajnom stvaralastvu koje je sami Bog jer Ga mi drugacije i ne mozemo pojmiti, ni umno ni culno. Dakle te energije su sami Bog i mi smo u Njima u Bogu a opet cemo uvek odvajati Bozju sustinu i Njegovo postojanje kao nama nadumno i nadculno ,kako je tamo i Palama odvojjio sustinu od energija a same energije nazvao opet u tom kontekstu suština koja je nestvorena i bespocetno beskrajna. Drugim rečima sve sto Bog deli i moze da podeli i daje recimo Sinu svom Isusu Hristu, mi cemo tamo osetiti i biti takvo čulno telo. Treće sve ovo treba sazvakati jako a ne pogrešno i bljutavo ako se već bavimo tim pitanjima. Bolje i vazda preispitivati nego znati. Ja mogu za sebe reci da sam mali po tim pitanjima. Ja samo verujem u tu atemporalnost kojom zoran otvara vrata,jer nije ni van Pisma ni van otaca Predanja ali zelim to da uokvirim i u sva dosadašnja razumevanja svetih a ne van njih. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 Hristos se rodi!!! Zoran Đurović, Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 1 минут, Isusovo magare рече Hristos se rodi!!! Vaistinu se rodi! Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 Има одлично место из Антиретикоса од Паламе, а које опет сјајно одговара на оно што нас питају. После ћу навести референце, јер ћу казати људима где могу да скину Паламу против Акиндина. Вели мој сасветитељ (не могу да одолим а да не провоцирам сироте мале талибане): Јер, по благодати, ми се пре рађамо божански од Бога, а не да бивамо створенима, што јасно открива велики Атанасије, који каже: «У супротном људи не би постали синовима, будући да су по природи створени, ако не би примили Духа који је од Слова које је такво по природи и истини». Ја сам говорио о овоме кад сам причао о нашем постојању у атемпоралном Хр и објаснио да исти механизам који су Оци користили за доказивање нестворености Сина, а то је да га не стављају у хронолошки поредак, него само узрочни, постоји и овде. Зато Палама, који се среће са у суштини истим проблемом, али формулисаним другачије од Акиндина у његово време (Милан нас пита да ли ми то предпостојимо, пре него што смо се родили у времену? - Стално лудачко убацивање времена у безвремено) одговара да смо пре рођени него створени, иако је сам користио овај аргумент за доказивање божанства Сина. Како је Ис био штедљив кад је овима делио памет: Син се рађа од Оца у атемпоралној равни, тако да Отац њега не претходи и зато је Син Бог по природи и не други бог, који би био прво створење пре почетка векова и твари. Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 12 минута, Zoran Đurović рече Vaistinu se rodi! Imah čast biti danas kod pravoslavaca i čestitati im Božić.. Pa me sad zanima kako oni vele:"Voistinu se rodi"!! Kako sad jel vaistinu ili voistinu..?? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 28 минута, Гајић рече И ђаво Бога гледа, Њиме бивствује, па Га неверује? Што то? Милан је тренутно у фази гроги боксера, као Фрејзер кад га је откивао Форман, па покушава да било шта каже, да не би било како је побегао као Сарага. Ја сам мислио да је @Svetlana Pecin-Saraguda најмање као св. Агнеза (похулих, да ми Бог прости!), како је одважно говорила на форуму, ни Ипатија јој није била равна на речи, али покупи пинкле... Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 3 минута, Isusovo magare рече Pa me sad zanima kako oni vele:"Voistinu se rodi"!! Kako sad jel vaistinu ili voistinu..?? Магарице, гријех је зезати православце на благдан... Ведран* and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 10 минута, Zoran Đurović рече ) одговара да смо пре рођени него створени, иако је сам користио овај аргумент за доказивање божанства Сина. Kako se Sin proslavi u Ocu i Otac u Sinu, tako i mi ucestvujemo u toj prevecnoj slavi putem Tela i Krvi kojom nas Obozi, te buduci da mi po blagodati postajemo ono što On već Jeste Bog i covek, radjamo se odozgo od Oca koje predstoji svakoj stvorenoj tvari, iako je ta realnost za nas u dve dimenzije i temporalno i atemporalno, dok je za Hrista to sve vreme bila jedna atemporalna ravan,atemporalna stvarnost? U toj postavci paradoks je što nama obozenje prethodi a ono što prethodi primamo ga ovde gde postoji pocetak i kraj a paradoks je u tome što obozenjem nemamo pocetak, tj.rodjeni smo odozgo bez pocetka zato i predstojimo. Sam to donekle složio? Матусал, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 Зашто се каже да смо сви ми створени, осим Хритоса, који је једини рођен? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 28 минута, Zoran Đurović рече Магарице, гријех је зезати православце на благдан... Ali ja ne zezam nego sam ozbiljna.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 6 минута, Isusovo magare рече Ali ja ne zezam nego sam ozbiljna.. Што се некада у Рвата говорило вако а сад овако?: Banda = strana Beštija = životinja Bjuvati = povraćati Dumiti = mirno stajati, razmišljati Evala = hvala bravo Podjebavati = neslano se šaliti Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 7, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2018 пре 8 минута, Zoran Đurović рече Што се некада у Рвата говорило вако а сад овако?: Banda = strana Beštija = životinja Bjuvati = povraćati Dumiti = mirno stajati, razmišljati Evala = hvala bravo Podjebavati = neslano se šaliti ok,shvatila sam. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука