Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Zoran Đurović рече

Наравно, би кратко, један сат, сад одгледасмо емисију о Тесли. 

El taj posmatrao i krotio energije *mislim na teslu :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Овде нема нормалних!

Зар је у то ико било кад сумњао?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Ведран* рече

Јесу ли имали сарме? :D

Зависи на којем језику ти одговарају, да ли на црквенословенском "воистину", или на контемпорално (не атемпорално :D) посрбљеном црквенословенском "ваистину" или на српском "заиста". 

Nije bilo sarme. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Nije bilo sarme. ne_shvata

Ни код мене. Није поп послао купус на време. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nema Kamena Stene za kupus?

Чуј! У Риму нема камења? 

Могао је да ишчупа од некуда.

На пример, из темеља Апостолске Палате (са десне стране, чини ми се?) 12:smeha: Од тамо се са неких прозора и онако врши трансмисија хереза. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nema Kamena Stene za kupus?

Под овим каменом ћу купус укиселити, и сарму завити ни једно јело је неће надвисити :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Чуј! У Риму нема камења? 

Могао је да ишчупа од некуда.

На пример, из темеља Апостолске Палате (са десне стране, чини ми се?) 12:smeha: Од тамо се са неких прозора и онако врши трансмисија хереза. 12:smeha:

I kupus bi progovorio :))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

Под овим каменом ћу купус укиселити, и сарму завити ни једно јело је неће надвисити :smeh1:

Видиш, а тек да је камен, као што рекох, из темеља Апостолске Палате, замисли какакв би то купус био?

Primus sine pares!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

Praznici su ne stiže žena da odgovori :))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Снежана рече

Српски колосеум

сармасеум

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Да се вратимо на Ведраново место из св. Атанасија. Дајем цео текст, а обележавам само жутим битно. Претпостављам да сви владате руским, тако да је контекст јасан, а ко хоће да преводи, слободно. Ја сам на више места приметио да Атанасије говори о рођењу Ис као Сина у предвечној равни. То је наслеђе од доникејаца. Али оно никад није проглашено неправославним. Зато Атанасије не булазни него прича у складу са својом вером. Када сам прочитао Атанасијево тумачење на Данила о Сину Човечијем било ми је све јасно, тако да сам понудио разликовање логичко о „голом“ Логосу од „Сина Човечијег“. Први припада (иако нема првог и другог, јер је то лудило предложити) тројичној вечности, други нашој. Елем, да прочитамо Атанасија:

109 Псалом Давиду.

(1). Рече Господь Господеви моему, седи одесную Мене. В настоящем псалме Давид изображает рождение Господа по плоти, евангельское Его слово, возгосподствовавшее над всеми народами, и восшествиe Его на небеса, с которого и начинает псалом, говоря: рече Господь Господеви моему, седи одесную Мене, дондеже положу враги Твоя подножие ног Твоих. Какие же это враги, объясняет Апостол, взывая: егда испразднит начала и власти, и миродержителей, последний враг испразднится смерть (1 Кор. 15, 24–26).

(2). Жезл силы послет Ти Господь от Сиона, разумеет посланное евангельское слово, которое и стало господствовать над всеми врагами.

(3). С Тобою начало в день силы Твоея. Этим означает или время суда, когда с Божеским могуществом всех будет судить, пришедши с святыми Ангелами Своими, или время рождения Его, которое и называется днем силы. С Тобою будет начало, потому что обладает целою вселенною, хотя и соделался человеком. В светлостех святых Твоих. Слова в светлостех святых Твоих — означают не иное что, как те лики святых Ангелов, которые в ночь, когда родился Христос, взывали: слава в вышних Богу, и на земли мир (Лк. 2, 14). Из чрева прежде денницы родих Тя. Смотри, как усвояет Себе Отец рождение Единородного по плоти. Отец говорит Сыну: прежде бытия сего видимого мира и лучезарного света родил Я Тебя. Говорит же не потому, что Бог имеет чрево, но потому что рождением из чрева дается истинное, а не мнимое, право первородства.

(4). Клятся Господь, и не раскается. Клятва Божия есть слово Божие, удостоверяющее слушающих и каждому внушающее веру, что непременно исполнится обетованное и изглаголанное Богом. Ибо не как человек клянется Бог, но слово Его служит нам вместо клятвы, удостоверяя в истине, что оно также будет непреложно, как и обетование, данное с клятвою. Ты иерей во век по чину Мелхиседекову, потому что Мелхиседек не елеем, как Аарон, помазан на священство, и не кровавые приносил жертвы, и был первосвященником язычников, и Авраама благословил хлебом и вином. (5). Господь одесную Тебе сокрушил есть в день гнева Своего цари. Днем гнева называет время суда, когда сокрушит царствовавших древле по обольщению демонов, и заключит их в бездну.

(6). Судит во языцех, исполнит падения, т. е. во время суда, наказывая нечистых духов, покажет, что язычники исполнены падений, подверглись мучению в преисподних земли. Сокрушит главы на земли многих.Это подобно сказанному Им у Исаии: и сведох кровь их в землю (Ис. 63, 3).

(7). От потока на пути пиет . Потоком Писание называет искушение, а путем означает хождение Его на земле, во время которого Сей, потоком снисшедший, претерпел страдание. Сего ради вознесет главу.Что значит: сего ради? Не то ли, что Он пострадал плотию? Подобно же это сказанному: смирил Себе, послушлив быв даже до смерти (Флп. 2, 8).

Приметити како је дан Суда дан почетка, а Атанасије га поистовећује са рођењем. Вели да иако си настао после света, свет је кроз тебе настао (С Тобою будет начало, потому что обладает целою вселенною, хотя и соделался человеком). Тај син се телесно родио пре света (3). Јер је Ис тај Мелхиседек који је Авраму дао хлеб и вино, и он је са десне Оца када суди у есхатону. Атанасијев текст је пребогат, студија би се дала написати, ја само дадох 2 црте око нашег проблема.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Снежана рече

Била и сарма, и то са све реном! Рен готов купио у Индијаца!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

и он је са десне Оца када суди у есхатону.

А када исповедамо кажемо "и који се вазнео на небеса, и СЕДИ са десне стране Оца", а не "који се вазнео и који је сео са десне странце Оца". Него СЕДИ. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...