Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Гајић рече

Веруј, а учи гледајући :pcelica:

Све нам Црква песмицама даје. Јер децама су добре песмице. 

Али кад деца помисле да су постали премудри маторци којима песмице не требају, онда и оглуве пре времена. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

• Гости
Управо сада, Ведран* рече

Али кад деца мисле да су премудри маторци којима песмице не требају, онда и оглуве пре времена. 

Уввек и увек, дај молитвице, јер свети нешто сликају и тајне скривају! Аха, али онима који жмире!

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

@Bokisd & Сарага

Боксит и друштво нису теолози, а немају ни културу читања текста. Текст мора да се прочита најпре како је написано. Тако да да је Палама написао: Максим исповедник је возио ферари, тај текст мора да се тако прочита. После паметуј и кажи слажем се или не са аутором.

Скинути: https://socidoc.com/download/sv-maksim-ispovednik-arhi-ke-telos_5a0b388bd64ab280f65fcac2_pdf

Тамо има текст: Панајотис Христу, Максим Исповједник ο бесконачности човјека, 381-386. Христу пише: «Палама је, настојећи да истакне разлику између познања и учествовања, тврдио у једној од својих расправа да су они који славослове Бога посредством познања његових нестворених енергија тек благочестиви, док они који учествују у њима постају беспочетни и бесконачни по благодати, άναρχοι и ατελεύτητοι. Он заснива своје оптимистичко гледиште поглавито на Максиму Исповједнику, чија мисао влада у високом степену његовом аргументацијом током средњег периода његове списатељске активности, од 1340. до 1347. године. Григорије Акиндин, против кога је та расправа била усмјерена, наравно одбацује ово становиште и иронично се пита како је Палами пошло за руком да постане беспочетним човјеком, кад сви људи имају физички почетак. Након тога, он упућује на оног јересијарха (архијеретика), који је био одлучен из Цркве због тога што је рекао да је људско тијело Исуса Христа било беспочетно и небеско. Он је очито имао на уму Аполинарија».

Акиндин, дакле, говори исто што и Боксит. Палама није рекао Бокситу: Ја не велим да су људи беспочетни и нестворени, то си ти погрешно схватио, него узима да докаже своју позицију. Ваља прочитати цео текст, а овде доносим само из завршних разматрања (овима ионако ништа није јасно): «Придјеви без оца, матере и без родослова нијесу приписани Мелхиседеку „због природних и временских својстава" која карактеришу оца, матер и родослов, почетак и свршетак дана, то јест, ствари које је укинуо сам Мелхиседек. Они су му дати „због божанских и благословених својстава", због врлине кроз коју је он преобразио свој род. Другим ријечима, он је тако назван не због његове природе створене ни из чега, у складу са којом је он почео и завршио свој живот, већ због божанске и нестворене благодати која произлази из вјечног Бога и која постоји за свагда, изнад сваке природе и сваког времена... Дакле, он је рођен Логосом у Духу по божанским, беспочетним, бескрајним и бесмртним суштаствима Божијим, и носи у себи истинско подобије Бога који га је створио. Онај ко је умртвио своје земаљске удове умире и васкрсава са Христом. Α пошто je одбацио свјетска добра и умртвио земаљске удове, он је престао да изображава живот мјерен временом, живот који има почетак и крај, и који је потресан мноштвом страсти. Он их је напустио зарад бољег, божанског и вјечног живота Логоса који се настанио у њему. Будући ослобођен од свеза времена, он се ослобађа од обје крајности (почетка и краја) и тако постаје не само без краја - један аспект који је лако разумљив - већ такође и беспочетан, пошто почетак спада у оквир времена које је укинуто. Крај времена и еона је потпуно јединство истинског почетка и истинског краја унутар човјека који је спасен. Α пошто је истински почетак и крај управо Бог, јединство између ова два елемента унутар људи који су, спасени представља јединство са Богом. Према томе, прво примјећујемо изабирање ствари, затим потпуно јединство између почетка и краја, и коначно, theosis... Онај који је кадар да буде вазнесен на небеса кроз божански Логос, који је тога ради и сишао на земљу, постаје Бог исто као што је Бог постао човјек. Када превлада природу, он постаје по благодати оно што је сам давалац благодати по природи; након што заустави своја природна дејства, дејства саобразна тијелу, чулима и уму, он постаје Бог кроз учествовање у божанској благодати. На тај начин, у сразмјери његовог учествовања у theosis, он je једнако обожен и душом и тијелом; ово је нестворени θέωσις, обожење, које је дато ономе ко је достојан. И управо као што је обожење божанска енергија која је без почетка и краја, таква је такође и личност која је обожена.»

Дакле, никаква интелигенција није потребна да би се схватила бесконачност створења у смислу унапред вечног постојања, али нам свеци објашњавају зашто је она бесконачна и 'уназад', ондносно како смо беспочетни и ненастали. Мада, да бих привео Сарагу познанију права, морам да јој нађем неке византијске оце!:))12:smeha::))

Nemam sad nesto puno vremena, ali, ukratko nesto da kazem. Procitao sam na brzinu tekst od Panajotisa Hristu. Osim toga i neke tekstove koji se ticu ove teme o nestvorenim Bozjim energijama.

Recimo, ovako stoji kod Maksima u 400. glava o ljubavi ( stotina treca , 25. poglavlje ) :

"Зато се каже да смо постали по образу и по подобију Бога. По образу, дакле, као биће, Онога Који Јесте, и као бесмртно биће, Онога Који Вјечно постоји, премда и не беспочетно, него по бескрајности; a no подобију - као добар Доброга, и као премудар Премудрога, бивајући по благодати оно што је Бог по суштини. Дакле, по образу Божијем је свако разумно биће, a no подобију - само добри и мудри."

Po obrazu Bozijem imamo bice i postojanje, jesmo besmrtno bice, ali, kako kaze Maksim, ....po beskrajnosti, ne i po bespocetnosti. Znaci, zbog toga sto smo stvoreni po obrazu Bozijem, imamo i to svojstvo da smo besmrtno bice ( u drugom prevodu - vecnobice - koja rec je nekako prikladnija za ovo pitanje)....imamo, vecnobice, ali, po tom svom bicu, po svojoj prirodi i sustini ipak nismo bespocetni.

Takodje, stvoreni smo i po podobiju Bozjem, i mi po tom podobiju po kojem smo i stvoreni, mozemo,  kako kaze Maksim,...da budemo po blagodati ono sto je Bog po sustini.... Ne mozemo putem nase sustine i prirode da budemo , ..ono sto je Bog takodje po sustini i prirodi ....Nego, nam blagodat daje da putem onoga po cemu smo podobni Bogu,....time... budemo ono sto je Bog po sustini. 

Maksim je ovde napravio dikstinciju izmedju onoga sto je obraz ( Boga ) u nama koje nije bespocetno, od onoga sto je podobije ( Boga ) u nama i koje nam daje mogucnost da budemo po blagodati ono sto je Bog po sustini. 

Kako, sad,  tacno objasniti ucenje Maksima o ovim stvarima, da mozemo po blagodati ( ne po sustini ), da budemo ono sto je Bog po sustini,  ne znam. Panajotu kaze,....'Палама се изнова морао вратити овој теми и посветити јој неколико страница његових Antirretics.Иако је био овог пута опсежнији, он није могао изложити сва сложена промишљања која су довела Максима до уобличења његовог (на неки начин парадоксалног) учења ο овом проблему.'....

Kada , kako kaze Panajotis,.... i Palama , iako je bio opsezan nije mogao izloziti sva slozena promisljanja Maksima o ovom pitanju, ne znam kako cemo mi bas razumeti 100% ovo , ....na neki nacin i paradoksalno ( kako kaze Panajotis ) ucenje Maksima.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 8 минута, Bokisd рече

Nemam sad nesto puno vremena, ali, ukratko nesto da kazem. Procitao sam na brzinu tekst od Panajotisa Hristu. Osim toga i neke tekstove koji se ticu ove teme o nestvorenim Bozjim energijama.

Recimo, ovako stoji kod Maksima u 400. glava o ljubavi ( stotina treca , 25. poglavlje ) :

"Зато се каже да смо постали по образу и по подобију Бога. По образу, дакле, као биће, Онога Који Јесте, и као бесмртно биће, Онога Који Вјечно постоји, премда и не беспочетно, него по бескрајности; a no подобију - као добар Доброга, и као премудар Премудрога, бивајући по благодати оно што је Бог по суштини. Дакле, по образу Божијем је свако разумно биће, a no подобију - само добри и мудри."

Po obrazu Bozijem imamo bice i postojanje, jesmo besmrtno bice, ali, kako kaze Maksim, ....po beskrajnosti, ne i po bespocetnosti. Znaci, zbog toga sto smo stvoreni po obrazu Bozijem, imamo i to svojstvo da smo besmrtno bice ( u drugom prevodu - vecnobice - koja rec je nekako prikladnija za ovo pitanje)....imamo, vecnobice, ali, po tom svom bicu, po svojoj prirodi i sustini ipak nismo bespocetni.

Takodje, stvoreni smo i po podobiju Bozjem, i mi po tom podobiju po kojem smo i stvoreni, mozemo,  kako kaze Maksim,...da budemo po blagodati ono sto je Bog po sustini.... Ne mozemo putem nase sustine i prirode da budemo , ..ono sto je Bog takodje po sustini i prirodi ....Nego, nam blagodat daje da putem onoga po cemu smo podobni Bogu,....time... budemo ono sto je Bog po sustini. 

Maksim je ovde napravio dikstinciju izmedju onoga sto je obraz ( Boga ) u nama koje nije bespocetno, od onoga sto je podobije ( Boga ) u nama i koje nam daje mogucnost da budemo po blagodati ono sto je Bog po sustini. 

Kako, sad,  tacno objasniti ucenje Maksima o ovim stvarima, da mozemo po blagodati ( ne po sustini ) bit ono sto je Bog po sustini,  ne znam. Panajotu kaze,....'Палама се изнова морао вратити овој теми и посветити јој неколико страница његових Antirretics.Иако је био овог пута опсежнији, он није могао изложити сва сложена промишљања која су довела Максима до уобличења његовог (на неки начин парадоксалног]) учења ο овом проблему.'....

Kada , kako kaze Panajotis,.... i Palama , iako je bio opsezan nije mogao izloziti slozena promisljanja Maksima o ovom pitanju, ne znam kako cemo mi bas razumeti 100% ovo , ....na neki nacin i paradoksalno ( kako kaze Panajotis ) ucenje Maksima.

Промисли Максим, те роди Бокија идиота

Ти си брате болестан, безобзиран, неовладан и некултуран!

Теби ни Ад постојечи не помаже! 

Ти си болестан од Себе! 

Није место, број имаш, назови да се олакшам! Одох у Ковиљ на Рожденство једне  Будале!

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Дакле, никаква интелигенција није потребна да би се схватила бесконачност створења у смислу унапред вечног постојања, али нам свеци објашњавају зашто је она бесконачна и 'уназад', ондносно како смо беспочетни и ненастали. 

+!
Nisam baš neki 'teolog' (stvorenje koje 'secira' Stvoritelja) i nije baš žao, ali bih volio biti 'teofil'.
Jednog 'teologa' i 'teofila' veoma poštujem - Bogorodicu.
Mislim, da nije potrebna neka velika inteligencija, da se shvati:
- Jesu li također i stvorenja ('lude djevice'), koje nisu s Desne, također bespočetna?

пре 10 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislim, ne biva ništa bez Boga i kako je Juda isto pricescen, tako su i ostali Apostoli ali je odnos prema Hristu taj koji daje i vecni zivot kao Telo beskrajno i bespocetno. Bog nece ništa na silu pa me ne bi cudilo da Juda ostane van Carstva a jednako mu je dato.

Napisao bih moje osobno uvjerenje, da Juda Iškariotski nije bio pričešćen Bespočetnim (Tijelo/Duša/Božanstvo),
nego je blagovao umočen zalogaj, jer je Pasha bila prije sv. Liturgije,
te nakon što je Juda izašao nastaje Otajstvo, koje se dariva čovjeku.

Moje osobno uvjerenje jest i to kako Učitelj nije pozvao Judu Iškariotskog za Apostola.
Iv 13, 18
"Ne govorim o svima vama! Ja znam koje izabrah
! Ali - neka se ispuni Pismo: Koji blaguje kruh moj, petu na me podiže."

Hristos se rodi!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

Kako, sad,  tacno objasniti ucenje Maksima o ovim stvarima, da mozemo po blagodati ( ne po sustini ), da budemo ono sto je Bog po sustini,  ne znam. Panajotu kaze,....'Палама се изнова морао вратити овој теми и посветити јој неколико страница његових Antirretics.Иако је био овог пута опсежнији, он није могао изложити сва сложена промишљања која су довела Максима до уобличења његовог (на неки начин парадоксалног) учења ο овом проблему.'....

Kada , kako kaze Panajotis,.... i Palama , iako je bio opsezan nije mogao izloziti sva slozena promisljanja Maksima o ovom pitanju, ne znam kako cemo mi bas razumeti 100% ovo , ....na neki nacin i paradoksalno ( kako kaze Panajotis ) ucenje Maksima.

Добро је да си схватио (?) да је у питању озбиљан проблем и да је реч о парадоксу, који се среће и код мене, јер је моје само један другачији лик истог проблема, који си ти хтео да негираш да постоји. Решење, али које је апстрактно и омогућава овим свецима да тверде како смо беспочетни и нестворени је у разликовању 2 нивоа вечности, а то је онај Тројице по себи и други везан за енергије (трећи да не помињем, али који је неодвојив од овог енергијског). Врати се поново на Христуа, узми бојицама испиши на 2-3 папира основне тезе и дистинкције које се тамо праве (природа-подобије; кретање-енергија итд.). 

Данас бих дао када се вратим и превод текста из Максима, као и још један текст.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ведран* рече

Али кад деца помисле да су постали премудри маторци којима песмице не требају, онда и оглуве пре времена. 

Ја сам сликар...:sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ведран* рече

Обратите пажњу на данашњи прокимен:

"Из чрева прежде денници родих Тја, ...Ти Ијереј во вјек по чину Мелхиседекову" 

Морам само да наведем једну исправку. Непажњом сам написао да је ово "прокимен". Није прокимен него входни стих. Опростите. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Ја сам сликар...:sunce:

Па и сличицама даје. Воле деца и сличице. :0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Добро је да си схватио (?) да је у питању озбиљан проблем и да је реч о парадоксу, који се среће и код мене, јер је моје само један другачији лик истог проблема, који си ти хтео да негираш да постоји. Решење, али које је апстрактно и омогућава овим свецима да тверде како смо беспочетни и нестворени је у разликовању 2 нивоа вечности, а то је онај Тројице по себи и други везан за енергије (трећи да не помињем, али који је неодвојив од овог енергијског). Врати се поново на Христуа, узми бојицама испиши на 2-3 папира основне тезе и дистинкције које се тамо праве (природа-подобије; кретање-енергија итд.). 

Данас бих дао када се вратим и превод текста из Максима, као и још један текст.  

Jeste i ja sam primetio te detalje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bokisd рече

Kako, sad,  tacno objasniti ucenje Maksima o ovim stvarima, da mozemo po blagodati ( ne po sustini ), da budemo ono sto je Bog po sustini,  ne znam.

A primetio je i Boksid, nego tvrdi pazar i ne uvodi Palamu kao razjasnjenje iste misli.

Hristos se rodi.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, utopija рече

Napisao bih moje osobno uvjerenje, da Juda Iškariotski nije bio pričešćen Bespočetnim (Tijelo/Duša/Božanstvo),
nego je blagovao umočen zalogaj, jer je Pasha bila prije sv. Liturgije,
te nakon što je Juda izašao nastaje Otajstvo, koje se dariva čovjeku.

I ja sam imao slična pogrešna uverenja.

Vaistinu se rodi.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Гајић рече

Промисли Максим, те роди Бокија идиота

Ти си брате болестан, безобзиран, неовладан и некултуран!

Теби ни Ад постојечи не помаже! 

Ти си болестан од Себе! 

Није место, број имаш, назови да се олакшам! Одох у Ковиљ на Рожденство једне  Будале!

Obradovala sam se što niko nije lajkovao ovaj komentar. Ima još nade za nas. Ko nazre neasvršenost sopstvene misli, nazreo je savršenost božanske.

Подели на овим сајтовима

• Гости
1 hour ago, bambika рече

Obradovala sam se što niko nije lajkovao ovaj komentar. Ima još nade za nas. Ko nazre neasvršenost sopstvene misli, nazreo je savršenost božanske.

И мени је криво на самог себе због реакције!

IMG_20180107_130635.png

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...