Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Svetlana Pecin-Saraguda рече

@Матусал Мало наивно си им приступио, мислим на екипу подсмевача. Можда баш и не схваташ зашто то кажем, али нека. У сваком случају, нисам тебе подразумевала под 3 тачке. :skidamkapu:

А да ли им припада Трифке ...? Не би требало, али .... показаће се.  

Ја припадам једној, светој,саборној и апостолској цркви, то је група за коју ја знам. За мене ме православље везано за активан црквени живот у мојој парохији а у заједници са свима који једу и пију тело и крв Христову, веру исповедам онако како налаже наша Црква. Форум је друштвена мрежа која омогућава комуникацију и размену мишљења али далеко од тога да може бити извор нечије црквености уколико она не постоји на делу у одређеној хришћанској заједници кроз литургију. Признајем да сам наклоњен мало тврђој струји али не да сам и због тога интелектуално непоштен. Што се тиче ове теме, позната ми је од раније, присуствовао сам неким расправама о томе да ли је Мојсије када је разговарао са ,,  Богом лицем у лице као човек са човеком,, уствари разговарао са Оваплоћеним Логосом. Овакво мишљење имају многи уважени теолози а можемо пронаћи и места код отаца која упућују на ванвременог оваплоћеног Логоса. Но будући да је сам предмет расправе изван могућности нашег сагледања као што каже Палама ,,природи није својствено да може мислити изван граница свога постојања,,(парафразирам) те стога ослонац за потврду оваквих ставова можемо наћи само у откривењу. Друга могућност да се овај проблем сагледа је путем апстрактног и философског мишљења али умом верујућег човека које је данас помогнуто науком а које због начина сагледавања одступа од стандардног богословског језика што неке може довести у забуну. Такође је проблем је што неки разматрајући о овоме мисле да ова тема претендује да добије димензију исповедања вере у преегзистентног Христа а не у Оваплоћеног у одређене дане ради нас људи и нашега спасења од Марије дјеве и Духа Светога. Значи овде се не ради о исповедању него о теолошком спекулисању у покушају да се речју искаже искуство несагледивог и ванвременог. Због тежине предмета оци нису износили званично оваква учења нити их је било могуће уоквирити у временско просторну димензију у којој се нама Бог хронолошки открива. Заступник сам става ,,прво буди па онда реци,, као и тога да је извор познања богословља у просветљењу кроз очишћење и свете тајне те да је стога колико нам је могуће првенствено потребно градити врлину као темељ онога што говоримо, што би рекао дидахи ,, ако је ко пророк нека има и понашање пророчко,,. Стога немојте ништа замерити јер несвојствено је раздирати тело цркве у неслагању а састављати га у интелекту али још горе је имати јединство у лицемерју. Нека да Бог да се сачувамо од обе крајности и ходимо уским царским путем. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, ana čarnojević рече

imate odličan stil pisanja. treba sve to potrpati u jednu knjigu :)

Хвала! 

Мада, у цио свијет не би стале књиге које сам изговорио!:)) Чак и Поуке повремено падну! 

Шалу на страну, биће више књига ако Бог да, тако да текстови о артемитима већ су на рецензији, а друге ћу одвојити у целине. Није баш да у владика немам пријатеље. Један део јако цени ово што радим.    

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Матусал рече

као што каже Палама ,,природи није својствено да може мислити изван граница свога постојања,,(парафразирам

Zato cini mi se da je negde Palama vezao covekovu prirodu za blagodat, pa je dobio formulu priroda=blagodat, jer govori kako mi po blagodati mozemo postati pricesnici nestvorenih energija.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Svetlana Pecin-Saraguda vidi veci bi mir imao da napikas oca Zorana kako je magarac, jer smo u slobodnom istinskom Bogopoznanju svi magarci ponekad, kako se to divno izrazavao vladika Danilo Krstić cini mi se i da mu svojom teorijom ili jos bolje,da se pozoveš na dogmu, zatvoris magareca usta... Do tada te u miru pozdravljam i divim ti se da ti prelazis preko milanove bulazne teorije lako a zakucavas na vrata teologumenu koji nije u suprotnosti sa nama poznatom dogmom u pravoslavnoj veroispovesti.

Sad vidi ko ima smirenje a ko ne.

:sunce:znala sam,to je bio dar od Boga..

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Svetlana Pecin-Saraguda рече

@Zoran Đurović Саблажњавам се начином на који пишеш људима. Препун ниподаштавања, вређања људи, а и подметањем мисли. Срамотиш мантију. 

Ne vidim da procenjujes na osnovu akademskog znanja, opstih vestina pisanja, kao i da koristis strucno znanje?! Gde je tebi relevantna dokumentacija i argumentacija i rezonovanje na argumentovane stavove i misljenja na ovoj temi i u ovoj diskusiji? Gde si posluzila kao inspiracija za druge da se pokrenu da pisu argumentovano?  Prvo od kada si dosla na temu ubedjujes druge da si u pravu o tvojoj tacki gledista, bez prave argumentacije! Zelis lose odnose i odredjen stepen gorcine ocu Zoranu, kao da si ti ovde neka svetica i drzis Avu u dzepu...Mislim da je previse sa svim tim upiranjem prsta u oca Zorana, da bi drugi trebali posveti paznju tebi, svetici, koja skoro nista ne zna o teoriji argumentacije i zalaganju za svoje stavove. Ne poznajes osnovne elemente argumenata, tako da si ovde da objasnis drugima da si velika pravoslavka, cudo veliko koje cekamo?  :))

Meni je potrebna dinamicnija tema, 'vise divlja', da se tako izrazim, jako si dosadna, moze se reci. Nisam pisala na temu, jer zaista si skrenula vise paznje na sebe, dok ti je na temu argumentacija okruglo nula a akcenat na oca Zorana. Ovu poruku sam ti napisala da shvatis da nisi strucna, zato, cutanje je zlato, ako ne znas na temu govorit! :mahmah:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 4 минута, Тања1 рече

Ne vidim da procenjujes na osnovu akademskog znanja, opstih vestina pisanja, kao i da koristis strucno znanje?! Gde je tebi relevantna dokumentacija i argumentacija i rezonovanje na argumentovane stavove i misljenja na ovoj temi i u ovoj diskusiji? Gde si posluzila kao inspiracija za druge da se pokrenu da pisu argumentovano?  Prvo od kada si dosla na temu ubedjujes druge da si u pravu o tvojoj tacki gledista, bez prave argumentacije! Zelis lose odnose i odredjen stepen gorcine ocu Zoranu, kao da si ti ovde neka svetica i drzis Avu u dzepu...Mislim da je previse sa svim tim upiranjem prsta u oca Zorana, da bi drugi trebali posveti paznju tebi, svetici, koja skoro nista ne zna o teoriji argumentacije i zalaganju za svoje stavove. Ne poznajes osnovne elemente argumenata, tako da si ovde da objasnis drugima da si velika pravoslavka, cudo veliko koje cekamo?  :))

Meni je potrebna dinamicnija tema, 'vise divlja', da se tako izrazim, jako si dosadna, moze se reci. Nisam pisala na temu, jer zaista si skrenula vise paznje na sebe, dok ti je na temu argumentacija okruglo nula a akcenat na oca Zorana. Ovu poruku sam ti napisala da shvatis da nisi strucna, zato, cutanje je zlato, ako ne znas na temu govorit! :mahmah:

Када би Господа видела како крпи оне несретне Јудеје, она би намах узела снајпер и упуцала!
Толико о доживљају високолетачице, а и писма када носи мало покака собом?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Још мало да вас насмејем са мојим бившим студентима:

Декану Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, протојереју-ставрофору др Радомиру В. Поповићу

ЖАЛБА

Високопреподобни оче,

На Академији постоје студенти на које негативно утичу предавања из предмета Агиологија са химнографијом (3.год.осн.студија) и Савремено богословље (2.год.мастер студија), а које држи професор Зоран Ђуровић. Наиме, ови студенти сматрају да предавања нису у складу са православном теологијом и да професор Ђуровић превише латинизује теолошка виђења, бави се често јересима, јеретицима и апокрифима. Студенти су упознати са постојањем јеретичких учења у историји цркве, али су против претераног бављења њима јер то може нарушити духовно здравље...

Напомена: Све ове изјаве професор на часу разрађују до најситних детаља, износећи исказе из личног тумачења у својим научним радовима, које додатно оптерећује и смућује студенте. Студенти који се жале нису верски „затуцани“ нити зилотски настројени, редовно се причешћују и читају дела Св Отаца, познају догматику и Историју Цркве у довољној мери да не прихватају манипалуцију протестантске теологије која је професору Ђуровићу,  можда и несвесно (услед живљења и дошколовавања у таквом окружењу) утицала на теолошки приступ у бављењу делима Отаца Цркве.

Moram ja pitati ove svoje sta misle sto furam po pravoslavnom forumu..:D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Тања1 рече

Zelis lose odnose i odredjen stepen gorcine ocu Zoranu, kao da si ti ovde neka svetica i drzis Avu u dzepu...

Сарага је као ове моје студентице из којих наведох неколико цртица. Не долази ми на памет чиме сам је то пре 25-7 година изнервирао и шта јој је латентно тињало у души... Јер ова страст није случајна. Не закопчавамо се наопако па да нам се причају бајке. Ова полемика нема благе везе са темом о којој дискутујемо, јер се жена појави после свих ових година да ме окрпи, онако гратис!:D Наравно да не бих јавно о неким мојим идејама које би психолошке мотивације стајале иза.

Очи су јој се разрогачиле кад је чула да измалтретирам с времена на време другу дрчну познаницу, Варенику Живописицу, а она је као и Сарага, па мисли да нема клиторис него нешто друго. Е, код мене не пролазе. Можда их то и дражи да ме нападају јавно? Но, рекох да не бих на ту тему, јер се плашим да их познајем превише добро.   

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Pitaj mogla bi i temu da otvoriš o tome i da ti se ovi odavde priključe u deljenjima mišljenja studentskih shvatanja ekumenizma.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Isusovo magare рече

Почећеш да сањаш као моји студенти...12:smeha: А ја нисам никакав православац, јер сликам иконе католичких светаца! Ако то није доказ да нисам православац, шта би више тржила? Сада треба да насликам 2 иконе св Леополда Мандића! Где ће ми душа? :D

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Сарага је као ове моје студентице из којих наведох неколико цртица. Не долази ми на памет чиме сам је то пре 25-7 година изнервирао и шта јој је латентно тињало у души... Јер ова страст није случајна. Не закопчавамо се наопако па да нам се причају бајке. Ова полемика нема благе везе са темом о којој дискутујемо, јер се жена појави после свих ових година да ме окрпи, онако гратис!:D Наравно да не бих јавно о неким мојим идејама које би психолошке мотивације стајале иза.

Очи су јој се разрогачиле кад је чула да измалтретирам с времена на време другу дрчну познаницу, Варенику Живописицу, а она је као и Сарага, па мисли да нема клиторис него нешто друго. Е, код мене не пролазе. Можда их то и дражи да ме нападају јавно? Но, рекох да не бих на ту тему, јер се плашим да их познајем превише добро.   

Јосифе, Јосифе, па ђе ће ти душа  :blessyou:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече

@Milan Nikolic@Bokisd  Пустите ... неће нико овде престати да се изругује од ових што се изругују, једноставно не желе да престану. Желе само себе да слушају и оне који им одобравају, не желе миран и озбиљан разговор.

Da, nekako je razgovor postao dosta tezak na temi . Ove nase ekipe ( koje imaju razlicite stavove po raznim pitanjima ) se jure na forumu vec duze vreme, :svadja: i malo sam sam navikao na sve i prilagodio sam se ( koliko mogu ). 

Neki put i izgubim volju za neki razgovor i povucem se....Da se nasalim, bice, kako biti mora.... :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Zoran Đurović рече

Почећеш да сањаш као моји студенти...12:smeha: А ја нисам никакав православац, јер сликам иконе католичких светаца! Ако то није доказ да нисам православац, шта би више тржила? Сада треба да насликам 2 иконе св Леополда Мандића! Где ће ми душа? :D

Nedavno imah čast vidjeti njegovo tijelo izbliza..stvarno je čitav,vide mu se čak i vene na ruci..i bio je malen..

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Isusovo magare рече

Nedavno imah čast vidjeti njegovo tijelo izbliza..stvarno je čitav,vide mu se čak i vene na ruci..i bio je malen..

Остали му и унутрашњи органи цели. То није чудо, него над чудима! То је јако редак феномен. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...