Гости Guest Гајић Написано Јануар 4, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 За Талибане: https://www.pravoslavie.ru/srpska/print90911.htm И већ смо сами себе осудили били на смрт, да се не би уздали у себе, него у Бога који подиже мртве (II Кор. 1,9). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 Ja mislim da se ta "elita" u srbiji razvila od 2003 pa do 2012 godine pogotovo medju studentima koji su redovno posecivali manastire u tom elitistickom "duhovnom" smislu, neshvatajuci da upravo time obesmisljavaju svu zdravu pravoslavnu mistiku. Mistika po svaku cenu nije dobra a opstaje jer nas ubi ne znanje. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 4, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 27 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ja mislim da se ta "elita" u srbiji razvila od 2003 pa do 2012 godine pogotovo medju studentima koji su redovno posecivali manastire u tom elitistickom "duhovnom" smislu, neshvatajuci da upravo time obesmisljavaju svu zdravu pravoslavnu mistiku. Mistika po svaku cenu nije dobra a opstaje jer nas ubi ne znanje. Њиховој самовољи у пројављивању Самих себе нису криви манастири! То су особе које изнуђују благослове, умишљају и хајде се ти бори као духовник са истим лудилом?! Они монахе користе као беџеве, а у славу себе! А не знају ни зашто иду у цркву, не знају зашто Христос?! Паразитирају и кроз страсти испоручују енергију тами и бесмислу! Има свуда опичених! Не треба генерализовати? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 5 минута, Гајић рече Има свуда опичених! Не треба генерализовати? Nisam imao nameru ovde da bijem manastire, već da ukazem koliko je u tim manastirima malo prozorljivih i koliko monasi ponekad ne shvataju teret i odgovornost u tim kratkim razgovorima sa "elitistima",koje upravo te monahe u svetovnom zivotu predstavljaju kao duhovne oce koji pazljivo rukovode njihov duhovni rast. Što očito ne odgovara istini,pa se svestenici za glavu hvataju kad se ovi pozovu na tog i tog,svog ličnog "duhovnog oca". Bilo je slucaja kad svestenik kaže: e sad idi kod onoga ko ti je to i rekao... Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 4, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 Пошто се моја грударица Сарага @Svetlana Pecin-Saraguda жалила како ја тек тако наводим текстове, без да упутим на извор (сви овде знају да увек наводим изворе), сада узех да је задовољим, а после очекујем њен „миран и озбиљан“ одговор. Према томе, наводим Паламине Тријаде (ΥΠΕΡ ΗΣΥΧΑΖΟΝΤΩΝ), III. ii. 12: 1) Гр. текст скинути (да може да контестуализује као Боксит): http://khazarzar.skeptik.net/pgm/PG_Migne/Gregorius Palamas Thessalonicensis Metropolita_PG 150-151/tomos 2.pdf 2) Ен. превод Мајендорфов (контестуализације ради): (https://azbyka.ru/otechnik/assets/uploads/books/18401/Gregory%20Palamas%20Gregory%20Palamas%20The%20Triads%20Classics%20of%20Western%20Spirituality.pdf). Текст на стр. 97, а нота 39 на стр. 149. 3) СрБски превод: Свети Григорије Палама: Тријаде, Беседе у одбрану свештених тиховатеља, с енглеског, грчког и руског превод Сестринства Тројеручице-Шибеник, Редактори превода Епископ далматински Фотије и монах Давид Перовић, Београд - Шибеник 2008, стр. 186 (текст имам у пдф који сам давно скинуо, сада не знам где има линк, и да ли га уопште има; но, Пецинка барата оригиналима). Ево, да пређем на цитате: 1) Ἔπειτα, εἰ καί ἀντί τῆς “οὐσίας” τῇ “Θεός” ἐχρήσατο φωνῇ, ἔδει προσχρήσασθαι τῷ “φύσει”, καί ταῦτα περί τῆς χάριτος καί τῶν χάριτι θεῶν, οὕς καί χάριτι ἀνάρχους καί ἀκτίστους οἱ ἅγιοί φασι, τῆς ὑποθέσεως τῶν λόγων οὔσης. 2) So if, instead of speaking of "essence", he had employed the word "God", he would also have had to say "by nature"—and this by reason of grace and the "gods by grace", whom the saints say are "unoriginate and uncreated by grace", when speaking on this subject.39 39. Cf. Maximus, Ambig., PG XCI, 1144C. Note the daring phrase "unoriginate and uncreated by grace": humanly speaking, a contradiction in terms! Creatures can never become uncreated, though they can come to share in the nature of the uncreated God. 3) Да je уместо "суштине", употребио реч "Бог", тада би морао да каже "пo природи" — и то пo благодати и "богови пo благодати", који су, како Светитељи кажу, "пo благодати беспочетни и нестворени". Мајендорф наводи да Палама цитира Максима: «Ambig., PG ХСI, 1144C. Запазите фразу "беспочетан и нестворен пo благодати": пo људском разуму, контрадикторни термини! Створења никада не могу постати нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога». Дакле, само ако се узме теза наше смирености о атемпоралности Исуса Христа, ово има смисла рећи. Тада је здраворазумско ово што веле Максим и Палама, а делује апсурдно, јер како створење може да буде нестворено и беспочетно? Надам се да те је мој смирени и озбиљни одговор задовољио, па си се побожно прекрстила и целивала на екрану ове просвећујуће светитељске речи. Ако ниси, шта кочи твоју побожност, реци нам? Volim_Sina_Bozjeg, Жика, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 4, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Nisam imao nameru ovde da bijem manastire, već da ukazem koliko je u tim manastirima malo prozorljivih i koliko monasi ponekad ne shvataju teret i odgovornost u tim kratkim razgovorima sa "elitistima",koje upravo te monahe u svetovnom zivotu predstavljaju kao duhovne oce koji pazljivo rukovode njihov duhovni rast. Елитисти похарају, уцуре се, удварају се! Мислиш да оци не знају? Не искључуј слободу одлуке свакога. Нећемо по Адаму?! Сам знаш кроза шта се прође док не схватиш шта је "вера", а где је остало?! Нема ништа ново осим Христа! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 4, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 54 минута, Гајић рече https://www.pravoslavie.ru/srpska/print90911.htm И већ смо сами себе осудили били на смрт, да се не би уздали у себе, него у Бога који подиже мртве (II Кор. 1,9). Како одустати од нарцистичког задовољства парања небеса? И шта ту има да се неко мучи па да чита дугачке текстове? Trifke, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 @Zoran Đurović мене интересује да ли је купус готов? Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече @Zoran Đurović мене интересује да ли је купус готов? I mene. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече I mene. Он мора имати разумевања да на неким деловима ове равне земље, са друге стране Хималаја, празнично сунце, на својој путањи, навођено небеском жичаром, ипак стиже пре него на друге делове. Према томе, купус мора бити спреман раније. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 Нађох ову књигу купљену пре 15 год али никад је нисам прочитао, ова ваша расправа ме је подстакла да је прочитам, мислим да у њој постоји решење и тумачење ових спорних места које наводите. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 1 сат, Гајић рече За Талибане: https://www.pravoslavie.ru/srpska/print90911.htm И већ смо сами себе осудили били на смрт, да се не би уздали у себе, него у Бога који подиже мртве (II Кор. 1,9). Nista tu brajko moj ne pomaze. Ja samizgubio svaku nadu za njih kada sam im dao citat Sv Atanasija Velikog koji je isao njima u korist a oni ga zanemarili samo sto sam ja to uradio. Nije ovde rec da li je o Zran u pravu ili nije; oni ce napasti sto god da on napise! Ведран*, Zoran Đurović, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 4, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 10 минута, Матусал рече Нађох ову књигу купљену пре 15 год али никад је нисам прочитао, ова ваша расправа ме је подстакла да је прочитам, мислим да у њој постоји решење и тумачење ових спорних места које наводите. Чекамо те да прочиташ... Али са разумевањем! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 9 часа, Ведран* рече Ви све бајке обрадисте. Имали смо Црвенкапицу, имали смо раније Успавану лепотицу, сад имамо Снежану и њеног патуљка... Шта је следеће? https://goo.gl/images/A62Q3a Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 4, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2018 пре 50 минута, Ведран* рече @Zoran Đurović мене интересује да ли је купус готов? O kakvom kupusu je rec? Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука