Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Кратос рече

Pa ne vidimo ga.Ljudska čula nemaju percepciju toga osim ako se anđeli ne ukažu tako što se spuste na nivo naše percepcije ili pak Bog ne otvori naša zakržljala duhovna čula svojom blagodaću pa možemo da ih percipiramo.

Добро. И? .... Шта је била поента овога?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Добро. И? .... Шта је била поента овога?

Poenta je da postoji jedan svet duhovni u kome su i Nebeski Hram i anđeli i duše svih svetih u Hristu i da kad umreš neće da uletiš odma u eshaton nego ćeš zajedno sa anđelima da pratiš zemaljska(prostorno-vremenska dešavanja) do svršetka vremena iako te Bog ,,već ima kao eshatološkog,, u svojoj perspektivi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Кратос рече

Poenta je da postoji jedan svet duhovni u kome su i Nebeski Hram i anđeli i duše svih svetih u Hristu i da kad umreš neće da uletiš odma u eshaton nego ćeš zajedno sa anđelima da pratiš zemaljska(prostorno-vremenska dešavanja) do svršetka vremena iako te Bog ,,već ima kao eshatološkog,, u svojoj perspektivi.

Ти си баш добродушан човек! Стварно! Међу анђеле ме метнуо? :skidamkapu:

Ја једно знам сигурно, а то је да ако је по мојим делима и правди онда ћу сигурно бити тамо где је плач и шкргут зуба. А ако буде по Божијој милости онда можда и будем у близини Његовој. 

Него реци ти мени мало више о овоме, јер видим да говориш ауторитативно са сигурношћу. Како ће бити то гледање земаљских дешавања? Да ли као са ложе у позоришту, или као на филму? Хоће ли гледани догађаји тећи хиљадама година у реалном времену или као на телевизору убрзано, као кад се премотавају оне видео траке. Хоћемо ли бити тужни и патити у томе Небеском Храму кад будемо гледали људе како се кољу и убијају и ближње своје како пате и страдају на земљи, или ћемо бити у неком стању неосетљивости за сву ту патњу и неправду? Хоће ли нам досадити то гледање дешавања? И хоће ли Бог на крају као олакшавајућу околност урачунати онима који су дуже чекали, 20 векова наспрам 20 дана, на пример, гледајући сву патњу из ове долине плача? Како ће то све бити? Све те ово питам јер ти велиш да је то исто просорно-временски свет, и све су ово одлике таквог света. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Vedran ,

јел могу ја једно питање да поставим?

Зашто имамо сећања/успомене?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

@Снежана наравно да можеш да поставиш питање. Само не знам ко ће ти одговорити :))

Стварно, на којем нивоу желиш одговор? Да ли је постављено као богословско, писхолошко, физиолошко, философско, историјско, итд. итд. питање? Јер може свашта да се напише.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Vedran не разумем ово "не знам ко ће ти одговорити", ако сам поставила питање вама, онда ваљда ви

нема нетачних одговора, одговорите како знате у осталом можда је само трик питање :smeh1:

А.М.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Снежана рече

@Vedran не разумем ово "не знам ко ће ти одговорити", ако сам поставила питање вама, онда ваљда ви

нема нетачних одговора, одговорите како знате у осталом можда је само трик питање :smeh1:

Нема шта да се разуме, јер је у питању шала. (и нема потребе за персирањем на форуму, осим ако не желите тако?)

Па добро. Ево мога одговора: Имамо сећања и успомене да бисмо се вежбали у врлини и тако узрастали. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Vedran рече

Нема шта да се разуме, јер је у питању шала. (и нема потребе за персирањем на форуму, осим ако не желите тако?)

Па добро. Ево мога одговора: Имамо сећања и успомене да бисмо се вежбали у врлини и тако узрастали. 

шта ће бити са нашим успоменама када умремо?

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Снежана рече

шта ће бити са нашим успоменама када умремо?

Још нисам умро, сазнаћу кад умрем. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Још нисам умро, сазнаћу кад умрем. :)

чудно...како о свим осталим темама пишете као да сте умрли, а о обичним људским успоменама не знате ништа, свакако хвала на одговору, видимо се тамо једном, ја са својим сећањем ви са својим сазнањем :D

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Снежана рече

чудно...како о свим осталим темама пишете као да сте умрли, а о обичним људским успоменама не знате ништа, свакако хвала на одговору, видимо се тамо једном, ја са својим сећањем ви са својим сазнањем :D

А оно што је мени чудно јесте ваше лукавство јер га нисам очекивао. 

Прво о којим то темама ја говорим као да сам умро, конкретно? Друго, на основу чега сте закључили да не знам НИШТА о "обичним људксим успоменама"? И треће, како ви знате да ћете тамо имати сећања (да не говорите случајно као да сте умрли?), кад не знате ни да ли ћете овде до самог краја имати сећање и успомене? Што ако посенилите?

Најзад хвала и вама на вашим питањима, јер су са тако мало речи тако много открила. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

И треће, како ви знате да ћете тамо имати сећања

јер не желим у Царство без успомена, па чак и на вас :D

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

Samo što nas je Đuro malo požurio, ali to je samo iskušenje, treba još čekati, da se sve slegne na mesto i dočeka veliki vaseljenski Sabor.

О, Видовита Зорко! О, Новојављени тумачу Отаца! О, лутко Духа Светога!

Сада ћу да ти демонстрирам у какав понор безумља те је довела твоја умишљеност и лењост. Постидећеш се ваљда Јустина Поповића, који у Догматици 1 пише: „Бог је Творац и садржине и облика света; Он је материју и створио и дао јој облик; то значи: Он је створио свет из ничега, а не из неке материје која је постојала пре света, нити из своје божанске суштине“.[1]

Даље: „Безбожна је, уче Оци, бесмислена je, и богохулна мисао: да je Бог произвео свет из своје суштине или из већ постојеће материје... Бог није створио свет из себе, из своје суштине, већ из ничега... 'Твар је произашла не из суштине Божје, него је вољом и силом Божјом приведена из небића у биће'. Почетак свога постојања свет је добио по вољи Божјој, стога је он у односу према Творцу нешто спољашње (έξωθεν)“.

Сада узми и звекни главом 3 пута у зид, јер изгледа да ти само на то радиш. - Ако си добро звекнуо, сада слушај наставак поуке Авине: Или је Палама луд па је измислио другачије учење у односу на Оце, или си се ти прешао и Варламов став побркао за Паламин. Биће да је ово друго, јер тешко да је Палама изрекао безбожан, бесмислен и богохулни став. Такав став је теби својствен, а не и Палами. Јер - покуша Ава да те назида, али те је гордост ослепила - по Варламу само су 2 реалности: божанска суштина и све што је створено из те суштине. Зато он говори о створеним енергијама као и о створеним бићима. Он нема друге могућности него да каже да је све из суштине Божије, док Палама говори о нествореним енергијама кроз које Бог ствара.

Да ли ти је сада јасно? Ако није, ти се попни на неко високо дрво и скочи са њега и добро се угрувај, а онда се врни да поново ово прочиташ. Ако ти ни после тога није јасно, остаје ти као екстремна солуција Бранков мост...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Ако ти ни после тога није јасно, остаје ти као екстремна солуција Бранков мост...

колико год ви били "образовани" и "подучавали" људе овде, да ли истински мислите да је једном свештенику ово на част?

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Да ли ти је сада јасно? Ако није, ти се попни на неко високо дрво и скочи са њега и добро се угрувај, ......

.... Отец! Можда вас је избацио из такта и изнервирао, а можда и није, него сте просто тако реаговали. Али зашто Бранков мост? Није требало. :(

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...