Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Bokisd рече

Samo jos nesto da dodam ( vec smo pricali o tome , u Jov. 1, 3 ) :

"Α Он  ствара помишљајући, а то што је помислио постаје дело које Логос извршава а Дух усавршава. " ( sv.Jovan Damaskin, Izlozenje vere, 16. O stvaranju ).

itd.

Dobro. Obrazloži.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

"Α Он  ствара помишљајући, а то што је помислио постаје дело које Логос извршава а Дух усавршава. " ( sv.Jovan Damaskin, Izlozenje vere, 16. O stvaranju ).

Ето Милану примера Православног тринитарног богословља. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Гости
1 hour ago, Milan Nikolic рече

Prosto, ličnosti Trojice, dakle ne samo Logos, od prevečnosti imaju čovečanski oblik, Božiji oblik po kojem smo stvoreni. Kada bi ti napravio lutku po svom obliku, imao bi oblik te lutke, zar ne?
Sveti oci su definisali to kao poređenje sa tri čoveka, tako da svaka od ipostasi Trojice jeste potpuno biće.
Nisu se plašili sveti oci onih koji ih optužuju za troboštvo, nego su do kraja istrajali u tvrdnji da postoje Tri Bića u smislu Tri ličnosti, ali da je ova Trojica jedan Bog. Dalje, pojasnili su da, pored jedne suštine koja čini jednog Boga, prvonačalna je ličnost Očeva kao jednog Boga jer iz Oca proizilaze druge Dve ličnosti.
Ličnost je kategorija oblika i odnosa, pa se uvek podrazumeva zajednica ličnosti u konkretnom delovanju - ljubavi - samoga Boga. Jako je važno znati da je naše iskustvo zajedničarenja i ljubavi, način Božijeg postojanja.

Стајалиште мнења које се по "дифолту" производи из веровања зависи и од места "обитавања" (Адаме а где си?!) што нам и даје одређене погледе-"знање" проматраног Хоризонта! Интроспективно из болесног стања "неверја" се Бог не верује, немогуће је без Премудре Божије интервенције. Који управо и производи у нама покајање-преумљење заснованом на темељу Христосу! Но, то је борба са собом, а онда смо неминовно, хтели ми то, или не, на Крсту са леве, или десне стране! Заиста Јесмо! Како се онда може теологисати, ако се тај живот нема?
Видимо га у бићима, онда гледајући Га у твари Њиме живој се можда и опасуљимо, а без предаје Христосу никако! Што каже многопоштовани Иван Марковић: "без спекулација"! Отвореним излагањем од Нас виђеног и имамо прилику да се преумљујемо, а тиме скратимо "блуђење" пространствима и пустињама!  

Ми чекајући Га, а Он Нас већ Чека! Све Јесте Створено Исусом Христом! Нама непојмљиво, овде и сада! Наше је да Живимо призвањем Оца из небића, облачењем у Господа  Исуса Хростоса, те "нашим" неоспоравањем Духа Светога Који Јесте у Нама, јер без Њега, Живота, живота и нема, јер Он је ту од постања света! Отуда је савршена молитва заправо деловање Сабором Бића Нашег Духом Светим, а молитвом Господу Исусу Христу кроз тело у "садашњости" у "створењу знаном Време" сада и овде носимо "вечност" и садејствујући Духу Светом, или богоборећи се, мењамо "Наше Вечно стање"! 

Када већ себе стављамо у први план?! Како долази до дезинтеграције бића нашег, управо, дрскошћу, па  "гордошћу"- неверјем у очигледно, јер се показујемо "неверни" у Очигледном! Како то дивно Владика Николај каже: "Даром се Божјим погордише"! 
Он је , Увек Био, и Јесте и Биће! 
Бога да ми се препричава, нека хвала! Хоћу да Га Живим, јер треба да Будем, а пошто Њиме Јесам верујем да и Бићу! Претходном реченицом Вас не изопштавам, но Вас молим за љубав и поштовање. Мирно и аргументовано овде да изложите "Веровање", које мени простаку до сада заиста ни по чему, а ни у чему није пријемчиво, а опростите ми,  неразумно звучи?

Система заснована на од нас одабраном "Темељу" вере наше и зависи производ задобијеног знања, Богом дани оци Нам и оставише да се огледамо у истима, не да их разрађујемо и надодајемо! Сви ми опет једновремено живимо, ма колико Вама то било несхватљиво сви Ми људи у исто време пред Господа излазимо! Смлатио је Деницу, а ни трепнуо није :-) Слава му, јер је Једин Свет!

Једно од писама мојој мајци:
"Јер Васкрсењем Христос заврши стварање, да мајко овде, пред Нама :-)
Устани и ходи, не ишти и не жали за "својим", јер те кроз страдање Христос поучи да људе Њиме волиш, а ђаволу пусти нека тугује над заблудом својом!
Устани, радуј се мајко премила, јер све је од Бога, а све Наше је за све, јер је од Њега :-) 
А несретника пусти нека шкргуће зубима, јер је сам себе убио!
Време је мајко "Створење", моменат је Наша вечност, а трчимо трку моментом Тим да бисмо се одредили, а где друге видиш, ту си Ти мајко! Опрости, Христоса ради, веруј и поравни стазе Господње, јер Нам је све опроштено :-)
Поучила си ме још као дете Ко је Он и хвала Ти :-)
Мир Ти мајко :-) "

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro. Obrazloži.

Pa, sta znam, recimo, kako sam i naveo, povezao sam sa 1.Jov 1, 3 :

"Све је кроз њега постало, и без њега ништа није постало што је постало. "

Tj, da u pocetku bese Logos i kroz njega je sve postalo. 

Meni je zanimljivo, sto postoje prevodi koji kazu :

"Све је кроз nju постало, и ништа, што је постало, није постало без nje." 

Koristi se ove reci, jer u prvom stihu se kaze, bese Rec,  sto jasnije ukazuje na stvaranje bas kroz Rec. ( Logos ).

Подели на овим сајтовима

Друже, дао сам ти пример, на чему може да се темељи нека таква прича. Наводећи Јн 3.13. Дакле на ономе што је откривено. 
И чуј молим те, ти помену протестантизираност, а мудровање о "богословској Тројици"? А одакле потиче такав приступ богословствовању? [emoji4]

Ne rezumem stvarno. Sigurno je do mene. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Milan Nikolic рече

Ne rezumem stvarno. Sigurno je do mene. :)

Суштина је да разговор о "богословској Тројици", иначе ретко глупа кованица, коју не бих нормално употребио, може да се темељи само и искључиво на богоотривеној Истини. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Kako si pametan. Svaka ti čast.

Не одушевљавај се, није прелазно. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ne rezumem stvarno. Sigurno je do mene. [emoji4]
Шта говори народ ко сам ја упитао је Господ. Одговарајући, апостоли су изнели мнења која су по народу кружила о Њему, и која су се сва изградила по тадашњем начину схватања: један је говорио да је Он Јован Крститељ, други – да је Илија, а трећи опет, да је неки од древних пророка који је васкрсао (Лк.9,18). Како, пак, данас говоре? Такође различито, сваки по свом обрасцу мишљења. Какав ће одговор дати материјалисти, безбожници и бездушници из рода мајмуна, кад код њих нема ни Бога ни душе? Спиритисти се, слично аријанцима, издвајају одговором који је анатемисан на Првом васељенском сабору. Деисти виде Бога сувише удаљеног од света и, будући у немогућности да у свој систем сместе тајне Оваплоћења, одговарају као евионити, и социнијани. Сличне одговоре наћи ћете и у руском друштву, будући да наведене три врсте људи постоје и множе се и код нас. Ипак, нека је слава Господу што код нас преовладава број оних који искрено верују и који се строго држе апостолског исповедања да је Господ Исус Христос оваплоћени јединородни Син Божији који је још у рају обећан прародитељима нашим као Спаситељ и Искупитељ рода људског. Која ће страна претегнути, једино Бог зна. Ми се молимо за очување светлости Христове код нас и за одгнање таме лажних учења. Ми смо склони злу. Због тога неће бити за чуђење ако лаж заузме прво место. Она већ и сада откривено иде по трговима града, док се раније опрезно чувала од погледа верујућих Хришћана.

Свети Теофан Затворник
''Мисли за сваки дан у години''

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Ne bih da vam solim pamet, ali mislim da je vazno to sto verujete u Lazarevo vaskrsenje i ispovedate istu veru (Vjerujem...), a  razliciti teologumeni  cak i u  velikoj meri licno vasi su cisto gordoumlje ako ih  beskompromisno namecete jedni drugima.  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Milan Nikolic рече

Naravno da postoji čovečansko obličje Logosa i to prevečno. Mi smo stvoreni po tom obličju, Božijem, ali nije u pitanju telo

Ne bih rekao da je baš tako jer kako se kaže čovek je stvoren po obličiju Božijem,kao slika i prilika Boga,ikona a Bog je Duh tako da se to pre odnosi na duhovno obličije,na ,,dah svevišnjeg,, udahnut u telo-duša,duh,duhovni apsekt ljudskog bića kako god to želimo da nazovemo.Zato pre svega verujem da je duša besmrtna jer Bog neće da uništi nešto u čemu ogleda sebe i gde se prepoznaje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Још једном Јустин (Догматика 2), против безумља Милановог: „Ми верујемо, изјављује свети Кирил Александриски, да се Логос Бога Оца, који се родио кроз (δια) свету Деву телом, које има разумну душу, сјединио са њим; и ово неисказано и сасвим тајанствено сједињење учинило је тело животворним“. На другом месту: „Осим тога, излишан је у таквом случају његов силазак у Марију. Јер зашто је сишао у њу, када није хтео ништа примите од ње? И ако Он ништа није примио од Марије, онда не би узимао земаљску храну којом се храни тело, узето од земље“.

Дакле, анатема на тога ко каже да су бића настала кроз божанску суштину! Јер би она, у том случају, нужно била божанске природе.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Благовесник рече

Ne bih da vam solim pamet, ali mislim da je vazno to sto verujete u Lazarevo vaskrsenje i ispovedate istu veru (Vjerujem...), a  razliciti teologumeni  cak i u  velikoj meri licno vasi su cisto gordoumlje ako ih  beskompromisno namecete jedni drugima.  

Амин. 

Само што нико никоме ништа не намеће. Нити може да наметне. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...