Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Naravno da postoji čovečansko obličje Logosa i to prevečno. Mi smo stvoreni po tom obličju, Božijem, ali nije u pitanju telo, ne priroda čovečanska.

Vidi ovu temu, jako je važno to pitanje. Nakon toga možemo razrešiti svaku dilemu samo ako imamo volje, dilemu po svim ovim pitanjima i raspravama.

Vec je citam,  dva - tri dana. :945729: 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

12:smeha:

Баш су смешне словне грешке у брзом писанију. :) Благо вама. :)

А зар се не слажете да нашим усиновљењем Исусом Христом стичемо вечност?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Milan Nikolic рече

Mogli su nazvati drugačije logose tvari.

Logos je Druga Ipostas Svete Trojice, a logosi su od energija i misli Božijih.

Na primer, ja sam ličnost, a kada bih te zagrlio i utoplio primila bi nešto od mene, eneriju, ili kada bih ti objasnio nešto, primila bi misli od mene. To što bi primila mogla bi nazvati po meni, kako god. :)

Ja sam oženjen tako da se druge žene ne dotičem. Samo da se razumemo da se ovde momci ne bi pošalili. :)

Da onda se vjerovatno rijec Logos pise velikim slovom a logosi malim..kao npr.u pocetku bijase Rijec..

A sto se tice zagrljaja i energije lako je to razjasniti..:mazenje:

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 41 минута, Milan Nikolic рече

Је ли то Господ Христос опонаша човека од Њега Створеног (питам због наслова теме)? Поредак је заиста занимљив...

Подели на овим сајтовима

Свети Никола Кавасила ,, Оживоту у Христу,, , шеста беседа, 58 пасус.

58. Ради новога човека, уосталом, створена је у почетку човекова природа, а исто тако и ум и душа; разум смо примили да бисмо Христа спознали; жељу, да бисмо ка Њему хитали; памет смо стекли да бисмо Њега држали у сећању, јер када смо стварани, Он је био Праобраз. Стари Адам није пример овоме Новоме, него је Нови Адам пример ономе староме. Ако се и каже да је Нови Адам рођен по подобију онога старога, то је због пропадљивости коју је онај стари увео, а овај Нови наследио да би уз помоћ Својих лекова излечио болест природе и, као што каже апостол Павле, „да би живот прогутао оно што је смртно“.[38] Код нас, дакле, који смо најпре спознали старога Адама, створен је утисак да он због своје природе представља праобраз Новога Адама; док за Онога Коме је све пред очима и пре но што задобије своје постојање, стари Адам представља слику Другога Адама – створен је, дакле, према Његовом лику и образу, али није га сачувао у себи, или боље рећи, похитао је ка томе образу, али га није стекао. Отуда се збило да је Закон примио онај стари Адам, а одржао га овај Нови; и послушање је затражено од старога, а Нови га је показао „до смрти, и то до смрти но крсту“, како каже апостол Павле.[39] Онај стари Адам је својим преступом показао да је на несавршен начин поседовао све што човек треба да има (Мојсијев закон, наиме, није надилазио природу, и ко је њега преступио, с правом је кажњен), а овај Нови је у свему био савршен, јер вели: „Одржао сом заповести Оца мојега“.[40] Онај стари је у овај свет увео несавршени живот за који је потребно безбројно мноштво помагала, а овај Нови је за људе постао Отац најсавршенијега, односно бесмртнога живота. Додуше, природа је од самог почетка вођена ка бесмртности; међутим, до ње је стигла касније, Телом Спаситељевим, које је Овај васкрсао из мртвих за бесмртни живот, и тако постао предводник бесмртности људскоме роду. Укратко речено, Спаситељ је, први и једини, Својим делима, и животом, и свим другим, показао истинског и савршеног човека.

Подели на овим сајтовима

Не знам што се толико батргате око људске природе. Стварно. 

Речено је да је створена. Речено је да је Христос узео плот од Пречисте Дјеве. 

И сад ви питате да ли је она постојала пре свих векова? А где сте ви уопште срели људску природу? На пијаци? Људска природа је у конкретном човеку. А јесте ли срели некога конкретнога човека који "живи" још од пре свих векова? Нисте. Ваљда нисте?

И каквог ви другог Бога знате осим Исуса Христа и Оца којег Син јединородни објави, и Духа Светога? Којег и каквог другог Бога знате да бисмо о њему могли причати и о томе какав је он био пре свих векова? То јест, какав је пре него нам се он сам објави? confused1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

А овај Бог којег ми познајемо објави нам и ово:

"И нико се није попео на небо осим Онај који сиђе с неба, Син Човјечији који је на небу." Јн 3.13

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Је ли то Господ Христос опонаша човека од Њега Створеног (питам због наслова теме)? Поредак је заиста занимљив...

Prosto, ličnosti Trojice, dakle ne samo Logos, od prevečnosti imaju čovečanski oblik, Božiji oblik po kojem smo stvoreni. Kada bi ti napravio lutku po svom obliku, imao bi oblik te lutke, zar ne?
Sveti oci su definisali to kao poređenje sa tri čoveka, tako da svaka od ipostasi Trojice jeste potpuno biće.
Nisu se plašili sveti oci onih koji ih optužuju za troboštvo, nego su do kraja istrajali u tvrdnji da postoje Tri Bića u smislu Tri ličnosti, ali da je ova Trojica jedan Bog. Dalje, pojasnili su da, pored jedne suštine koja čini jednog Boga, prvonačalna je ličnost Očeva kao jednog Boga jer iz Oca proizilaze druge Dve ličnosti.
Ličnost je kategorija oblika i odnosa, pa se uvek podrazumeva zajednica ličnosti u konkretnom delovanju - ljubavi - samoga Boga. Jako je važno znati da je naše iskustvo zajedničarenja i ljubavi, način Božijeg postojanja.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

А јесте ли срели некога конкретнога човека који "живи" још од пре свих векова? Нисте. Ваљда нисте?
И каквог ви другог Бога знате осим Исуса Христа и Оца којег Син јединородни објави, и Духа Светога? Којег и каквог другог Бога знате да бисмо о њему могли причати и о томе какав је он био пре свих векова? То јест, какав је пре него нам се он сам објави? confused1

Inače, da ne možemo da pričamo o Bogu kakav je bio pre objave, tj. pre očovečenja, tvrdnja je samo protestanata. Zato se Đuro breca na trijadološke kategorije, izvrće priču ruglu, da je potkopa i zakopa.
Sreo sam ja ,,čoveka koji živi još od pre svih vekova" što kažeš. To je ličnost Isusa Hrista. Videću sutra da ti prosledim tekst od Zizjulasa o jednoj svesti u Isusu Hristu koja je prevečna, iako je Hristos potpuni čovek. Videćeš kako je identitet taj koji je prvonačalan za Biće a ne prosto čoveštvo.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Не знам што се толико батргате око људске природе. Стварно. 

Речено је да је створена. Речено је да је Христос узео плот од Пречисте Дјеве. 

И сад ви питате да ли је она постојала пре свих векова? А где сте ви уопште срели људску природу? На пијаци? Људска природа је у конкретном човеку. А јесте ли срели некога конкретнога човека који "живи" још од пре свих векова? Нисте. Ваљда нисте?

Ja sam odavno prestao da im odgovaram na ovakva pitanja, ne znajući više sa kim razgovaram potpuno zabrinut pitanjem.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Isusu Hristu koja je prevečna

Nema prevečna ne postoji. Postoji samo večna. Ličnost je u pitanju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Inače, da ne možemo da pričamo o Bogu kakav je bio pre objave, tj. pre očovečenja, tvrdnja je samo protestanata.

Ти не схваташ написану поруку. А ја не умем да цртам. За то ће ти опет Ђура требати. :)) 

Нисам рекао да о Богу пре јављања не може да се разговара. Али је познато како, а нарочито на основу чега се то чини. А то сигурно није тако што ћемо сести па смишљати шта све може да нам падне на памет. 

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Zato se Đuro breca na trijadološke kategorije,

И ман се више Ђуре, ти као да имаш secret crush на Ђуру. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Нисам рекао да о Богу пре јављања не може да се разговара. Али је познато како, а нарочито на основу чега се то чини. А то сигурно није тако што ћемо сести па смишљати шта све може да нам падне на памет. 

Ako je tebi poznato kako se priča o bogoslovskoj Trojici voleo bih da čujem. Ako, pak, ne znaš, zašto kritikuješ druge?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Ako je tebi poznato kako se priča o bogoslovskoj Trojici voleo bih da čujem. Ako, pak, ne znaš, zašto kritikuješ druge?

Друже, дао сам ти пример, на чему може да се темељи нека таква прича. Наводећи Јн 3.13. Дакле на ономе што је откривено. 

И чуј молим те, ти помену протестантизираност, а мудровање о "богословској Тројици"? А одакле потиче такав приступ богословствовању? :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Samo jos nesto da dodam ( vec smo pricali o tome , u Jov. 1, 3 ) :

"Α Он  ствара помишљајући, а то што је помислио постаје дело које Логос извршава а Дух усавршава. " ( sv.Jovan Damaskin, Izlozenje vere, 16. O stvaranju ).

itd.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...