Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

Из глубини, као екстрема рацио, возвах и о. @Архимандрит Сава Јањић

Помагај, отче и брате! Реци само Николићу да Бог не ствара свет ни од ни кроз Божанску суштину (усију), него кроз енергије. Можда ће се тебе постидети! 

Подели на овим сајтовима

Kako beše ide onaj stih da Bog zove nepostojeće kao postojeće...ne mogu da se setim gde se nalazi tačno u Bibliji?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ivan Marković рече

Mejbi. Al ipak pokušaj. Ništa te ne košta. 

Послушах те. Можда ће се њега постидети. То је само једна реченица.

Мада се можда уплаши да и њега не издевета!:))

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Кратос рече

Pa ne slažem se u ovom delu.Realnost oko nas to demantuje(smrt),sveopšte vaskrsenje će ukinuti tu poslednju realnost.Pre da je Hristovo vaskrsenje zalog za obećanje budućeg sveopšteg vaskrsenja.Ne mogu da lažem sam sebe da je smrt nestala kad je vidim svuda.Sam apostol Pavle govori da je sad ne vidimo,on koji je video Hrista kao niko od nas,koji se uspeo do trećeg neba to kaže i sad ja nekih 2000 godina kasnije treba da kažem ne Pavle ti pojma nemaš,smrt je već pobeđena.

Христос каже који поверује и крсти се биће спасен, у чега се крстимо у смрт његову да бисмо васкрсли са Њим. Значи семе васкрсења је посађено већ сада у унутрашњем нашем човеку. Павле :Ако ли умресмо са Христом, верујемо да ћемо и живети са Њиме.  Знајући да Христос уставши из мртвих више не умире; смрт више не влада Њиме.  Јер што је умро, једном је умро греху за свагда; а што живи, Богу живи. . Тако и ви сматрајте себе да сте мртви греху а живи Богу у Христу Исусу, Господу нашем. Рим 6,8. Тајна васкрсења се већ сада реално одвија у верујућима јер се они причешћују васкрслим Христом. Циљ онога што сам ја хтео да кажем је да је васкрсење Христово узрок свеопштег васкрсења, јер у свеопштем васкрсењу имаће удела онај који је имао удела и заједницу са Христом а слободу да има ту заједницу може имати овде у времену где се вечност пројављује у литургији.  За тебе се смрт као реалност тј. свеопшта појава укида онда када прођеш кроз смрт. Смрт је побеђена не зато што људи више не умиру него зато што нема власти држати у оковима својим оне који су Христови. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Послушах те. Можда ће се њега постидети. То је само једна реченица.

Мада се можда уплаши да и њега не издевета!:))

Pa jašta...moramo i ja i ti da shvatimo da nismo konačni autoriteti. Najviše bih voleo da je tu Bulović ili Jeftić...ali nama je ovde Sava najveći autoritet (da ja znam). I najverovatnije može da pomogne, jer ovo jeste bitno pitanje.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

Kako beše ide onaj stih da Bog zove nepostojeće kao postojeće...ne mogu da se setim gde se nalazi tačno u Bibliji?

Mozda ovo :

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ekavski&lang2=dimstef&book=45&chap=4

"(Као што стоји написано: Поставих те оца многим народима) пред Богом коме верова, који оживљује мртве, и зове оно што није као оно што јесте: " Rim. 4, 17

Pa, imas u fusnotama ka' slicnim stihovima.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Mozda ovo :

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ekavski&lang2=dimstef&book=45&chap=4

"(Као што стоји написано: Поставих те оца многим народима) пред Богом коме верова, који оживљује мртве, и зове оно што није као оно што јесте: " Rim. 4, 17

Pa, imas u fusnotama ka' slicnim stihovima.

Ja kuco nepostojeće kao postojeće i ćorak,to je taj stih.

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Гости
Kaže se Hristu,Hristos je samo u nominativu pravilno.
Ја Христоса не гледам кроз ововремено!
Волим да сам "Марија Једножељна", ма да ми се и сви смеју :-)
Христос по среди Нас!

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

A šta ako je obrnuto? No, u odgovor na ovo tvoje pitanje, da se mi lepo manemo četrdesetodnevnih pomena, akoj tako kako kažeš...

Никако од чега ћу да живим. Опело, 40 дана, пола године, година,  помножено са xxxxxxx .......

Наше је да се молимо и да не померамо границе које су поставили оци наши. Верујем да се иза свега крије нека тајна и да постоје разлози због чега је тако. Никада нисам некоме рекао другачије него што учи црква. Овде се мало упуштамо  и дискутујемо на неке теме али и то све је мислим у складу са оцима. Цела ова наша прича је сплет иконе будућих ствари и саме есхатолошке стварности. Као што Христос не укида закон него га испуњава, тако и прича из перспективе есхатона не укида икону тј. реално време у коме се налазимо него га још потврђује, само што ми тешко налазимо спој , али он је у ствари у Цркви (Литургији). Ми смо ту где јесмо и морамо чинити дела спрам тога, али Дух нам понекад може дати крила да созерцавамо ствари виших стварности.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

Наше је да се молимо и да не померамо границе које су поставили оци наши.

Odlično. Onda ne pomerajte...vi teolozi niste svesni šta možete da napravite ovakvim spekulacijama. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Помагај, отче и брате! Реци само Николићу да Бог не ствара свет ни од ни кроз Божанску суштину (усију), него кроз енергије. Можда ће се тебе постидети!

Μόνο ένας ταπεινός ασχολείται με τον εαυτό του. Ο υπερήφανος με τους άλλους.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Μόνο ένας ταπεινός ασχολείται με τον εαυτό του. Ο υπερήφανος με τους άλλους.

Када осуђујем неког, То сам себе видео!

У суду ка другима и одређујем себи место.

Тако налазимо и откривамо себе, у осуђивању.

Зашто Христос никаога није осудио, но је све позвао на зготовљено?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...