Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Кратос рече
пре 13 минута, Vedran рече

исувише антропоморфно

Ne postoji pojam koji nije antropomorfan jer svi mi koji ih koristimo smo ljudi.Ako bi bili dosledni takvom shvatanju da je nešto više ili manje antropomorfno najbolje i intelektualno najpoštenije bi bi bilo o Bogu ćutati.

Зато сам рекао ИСУВИШЕ антропоморфно, а не само антропоморфно. Не бих се сложио да смо баш увек због своје природе ограничени да о Богу говоримо антропоморфно. У великој мери јесмо, али није увек немогуће. Ево малопре сам објашњавао о предзнању управо говорећи нешто што је супротно антрпоморфизму. Дакле и ја сам човек и говорим људским језиком. Не сматрам ни да је антропоморфизам у богословљу увек опасан и да га по сваку цену треба избегавати, али када се говори о сложенијим стварима просто треба бити свестан тога када се он користи да се не би извукли неки погрешни закључци. 

А има истине и у томе да је најпоштеније ћутати, али ђутање (молитвено) је ипак савршенији вид богословља.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

Моје је мишљење да је овде исувише антропоморфно представљено Божије "предзнање". Јер ако говоримо о Божијој перспективи не можемо рећи да су ствари такве КАО ДА СУ се већ догодиле. У Божијој перспективи се и јесу већ догодиле. То је реалност. Тако и сам појам предзнања је антропоморфан, јер ми другачије не можемо да објаснимо да је оно што је било, и оно што јесте, и оно што ће бити, једна реалност за Бога лишена протока времена. Дакле, само описно ми говоримо о Божијем ПРЕДзнању. Оно је просто знање онога што за Бога јесте, а то је све тј. сва историја. 

Vec sam malo i iscrpljen, pa, mi je tesko da se koncetrisem i pisem.

Malo mi je nejasno. Onako jasan tekst i citate otaca, nekako predstavljas kao da nisu bas jasni i da ne moze da shvati i neko ko nije na visokom intelektualnom nivou. 

Mislim, Vedrane, opet se hvatas za reci. Za Boga su se dogodile, za nas i nase ograniceno vreme i prostor , jos nisu. Jer, zamisli situaciju, Bog promislja , kako se kaze, na svom Velikom savetu ( sv. Trojica ), pre vremena i pocetka sveta. Nema nista i nicega, apsolutna nula, i Bog sad ima predznanje o svemu. Gde je tu protok vremena i istorija dogadjaja ? Nema nicega ? Razumes ?

Ili, Bog iz ove danasnje perspektive vidi tamo nesto u 2020.godini. To je njegovo predznanje i on vec i promislja o tome sta se desava u toj godini. A, za nas tek treba da se dogodi.

Vidis koliko je paradoksalno reci da ono sto je u Bogu, vec se desilo.

пре 21 минута, Vedran рече

То је догађај који је и временски и ванвременски, врата у вечност. Већ смо причали. Не можемо рећи то је временски догађај који наступа тога и тога датума јер после њега нема више датума. А питање је кад је тај крај времена. Ја мислим да је за мене крај времена када умрем. 

Samo cu na ovo jos odgovoriti.

Opet Vedrane, Maksim kaze, ne moze beskonacno i konacno da budu zajedno, tako i vanvremensko i vremensko ne mogu. 

Jer, samo logicki razmilsi, kraj vremena i istorije i sveta mora da dodje, Bog ih vec poznaje, mi kraj tek ocekujemo.

I, moram da kazem, i mislim da ces se sloziti, kraj vremena za nas nije kada umremo, jer, jos uvek imamo nadu i molitve crkve za nase duse , u slucaju da nismo gore, nego dole. Tako da, hvala Bogu da je pravi kraj, tek na tom kraju, kada treba Hrist  drugi put da dodje. 

I, onda, ce biti, sta ce biti. :slavaaa:

Подели на овим сајтовима

Da, ali Hristos kad obznanjuje Carstvo i govori kako smo mi ovde golo zrno koje je posejano, On nam ustvari obznanjuje ko smo mi.

On oživljava grehovni svet to je delo spasenja i govori nam odakle smo, mi smo zrno Carstva Nebeskog vanvremenskog večnog Oboženog. Gde je tu paralelni svet, nema ga nigde ima samo obzananjenje onoga što mi jesmo deca Božja i onoga što je posađeno Odozgo da bi tamo i obitavalo. Gde je tu vreme i šta to vreme opšte treba da znači Hrišćaninu? Ništa, jer zrno uzrasta u bezvremeno Carstvo zrno ovde umire i vaskrsava tamo odakle je, zato Sin Čovečji veli ko u mene veruje ima Život večni.

Gde je vreme?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Malo mi je nejasno. Onako jasan tekst i citate otaca, nekako predstavljas kao da nisu bas jasni i da ne moze da shvati i neko ko nije na visokom intelektualnom nivou. 

Нисам коментарисао отачке цитате него твоје коментаре и закључке. Не читаш пажљиво шта пишем. Што није најстрашнија ствар на свету, али ако тако непажљиво читаш и Оце онда ти не ваља работа.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Mislim, Vedrane, opet se hvatas za reci. Za Boga su se dogodile, za nas i nase ograniceno vreme i prostor , jos nisu. Jer, zamisli situaciju, Bog promislja , kako se kaze, na svom Velikom savetu ( sv. Trojica ), pre vremena i pocetka sveta. Nema nista i nicega, apsolutna nula, i Bog sad ima predznanje o svemu. Gde je tu protok vremena i istorija dogadjaja ? Nema nicega ? Razumes ?

Ili, Bog iz ove danasnje perspektive vidi tamo nesto u 2020.godini. To je njegovo predznanje i on vec i promislja o tome sta se desava u toj godini. A, za nas tek treba da se dogodi.

Vidis koliko je paradoksalno reci da ono sto je u Bogu, vec se desilo.

Видиш за разлику од тебе ја пажљиво читам шта ти пишеш, чак нисам ни уморан. Још сам и јогурт појео (нисам имао сира :)). Али поред свега тога ја не разумем ово горе што си написао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

I, moram da kazem, i mislim da ces se sloziti, kraj vremena za nas nije kada umremo, jer, jos uvek imamo nadu i molitve crkve za nase duse , u slucaju da nismo gore, nego dole.

Можеш ли ми навести неки извор учења да након наше смрти ми обитавамо у просторно временској димензији?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Vedrane može jedno pitanje,šta je nevidljivi svet iz prvog člana Simvola Vere?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

To je odprilike to'. Just_Cuz_19

Imaš još toga jako bitnog od Maksima. Njegovo spominjanje o ,,mogućnostima'' kao poznanju svega, objašnjava kako Bog sve poznaje. Poznaje sve moguće ishode.

Dalje, po Maksimovom učenju o volji Božijoj u odnosu na tvorevinu, vidimo da sama volja pre ostvarenja nema ništa sa stvorenim, tako da ne sme biti nikakvog pomena o tvorevini. Tek kao ostvarenje te volje možemo govoriti o tvorevini. Međutim, ima tu jedna začkoljica.

Naime, kada kažemo da je ostvarena volja nastanak tvorevine, da li je dozvoljeno ustvrditi kao đurovci da je volja o tvorevini već celokupno ostvarena? Tvrdim odgovorno da putem trijadologije možemo ustanoviti da volja Božija o tvorevini stupa u ostvarenje, u hodu sa slobodom same tvorevine, tako da ne može biti istovremeno i već sve gotovo i još uvek da čekamo kraj.

Ključ ovog stanovišta je unutar same trijadologije; da bismo razumeli moramo se njome pozabaviti. Kako se kaže, ikonomijska Trojica se ne da razumeti bez bogoslovske Trojice. Trojica stvara i održava i upravlja celokupnom tvorevinom.

Tvrdim da je ova problematika toliko jednostavna da kada dođe vreme biće lako rešena. Postoji matrica vremena, Bog stvara vreme kao ostvarenje Svoje volje o tvorevini. Fizičari danas imaju glavni cilj da ustanove funkciju vremena, a to je nemoguće ispitati osim što možemo imati teološko stanovište.

Vreme radi za nas, što se kaže. Ovaj 21. vek je po svemu sudeći idealan za velike doprinose u hrišćanstvu i teologiji. Samo što nas je Đuro malo požurio, ali to je samo iskušenje, treba još čekati, da se sve slegne na mesto i dočeka veliki vaseljenski Sabor.

Male su šanse da će Đurović tada biti živ, ja možda imam samo malo više šanse, ali dolazeće decenije su ključne da se pitanja pojednostave i rasvetle. Dakle sve u svoje vreme kada Bog odluči.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Vedrane može jedno pitanje,šta je nevidljivi svet iz prvog člana Simvola Vere?

Може. Све оно што Господ створи, а што се не види. 

Или ако хоћеш катихетски одговор, невидљиви анђеоски духовни свет. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Може. Све оно што Господ створи, а што се не види. 

Или ако хоћеш катихетски одговор, невидљиви анђеоски духовни свет. 

I taj nevidljivi je prostorno-vremenski nije Božanski nadtvorevinski zar ne?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Samo što taj anđeoski svet ima toliko drugačiju prirodu da ne možemo ništa reći o tom svetu, u smislu prostor-vreme kao fiziku koju mi doživljavamo. Ali svakako je u pitanju nešto u skladu sa pojmom tvorevine.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Prevashodni cilj mu je ispunjavanje volje Božje (andjeli) što prostorno vremenski ne čini važnim opšte.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Тај свет је створен, као и све остало што је створено. Ако кажеш да је просторно временски као и овај видљиви свет, онда ћу ја тебе да питам. Где се просторно налазе анђели? И зашто су невидљиви ако су у просторном свету? Кад ми видимо простор у коме су анђели, зашто не видимо и анђеле?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Možemo slobodno reći da su anđeli u drugačijoj dimenziji, jer nam nisu iste prirode. Obe prirode, i naša i njihova, podjednako obitavaju u kretanju ka eshatološkom Carstvu, samo što je naša priroda pala i ima spasenjski karakter itd itd.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Тај свет је створен, као и све остало што је створено. Ако кажеш да је просторно временски као и овај видљиви свет, онда ћу ја тебе да питам. Где се просторно налазе анђели? И зашто су невидљиви ако су у просторном свету? Кад ми видимо простор у коме су анђели, зашто не видимо и анђеле?

Pa ne vidimo ga.Ljudska čula nemaju percepciju toga osim ako se anđeli ne ukažu tako što se spuste na nivo naše percepcije ili pak Bog ne otvori naša zakržljala duhovna čula svojom blagodaću pa možemo da ih percipiramo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...