Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 52 минута, Матусал рече

Pa kako sad to. Ako je Bog postao covek onda je i ipostas ponela ljudsku prirodu i postala slozenija i zato kazemo da je Isus Hristos(ipostas) Bogocovek. Ako nije tako ko je onda na krstu stradao Bog ili covek?

Da, Ipostas je ponela ljudsku prirodu, ali, nesliveno i nerazdeljeno.

Onda nema promene u prirodi ( u korelaciji bozanska i covecanska priroda), jer je nesliveno ( nema mesanja priroda bozanstva i coveka ),.... ali je i nerazdeljeno, na nivou Ipostasi, koja je jedna i jedina jer je Bozanska, pa je covecija priroda deo te Ipostasi ( nesliveno po prirodi ), ne postoji covecija licnost i Licnost Boga odvojeno, ne postoji razdeljenje na dva subjekta.

Pa, onda, oci kazu, ( odavno sam citao ), na krstu je umro Bog kao covek, jer je covek deo njegove licnosti ( nerazdeljivo ) pa je Bog umro ,... ali, je u isto vreme covecija priroda i  deo Njegove Licnosti  (nesliveno, po prirodama ), pa je mogao da umre kao covek ( jer naravno, Bog po prirodi ne moze da umre, besmrtan je ) ...pa, posto je umro kao covek po prirodi ( u Hristu ), koja je (priroda ), nerazdeljivi deo Njegove licnosti, onda, kazemo da je Bog umro na krstu.

Ovo je bas duboko bogoslovlje i tesko je za razumevanje. ( pitanje je koliko sam jasno preneo ucenje otaca o ovome, po secanju ).

Najbolje je reci, Bogocovek je umro na Krstu i mi svi tako verujemo i mirna nam je savest.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 минут, Bokisd рече

Da, Ipostas je ponela ljudsku prirodu, ali, nesliveno i nerazdeljeno.

Onda nema promene u prirodi ( u korelaciji bozanska i covecanska priroda), jer je nesliveno ( nema mesanja priroda bozanstva i coveka ),.... ali je i nerazdeljeno, na nivou Ipostasi, koja je jedna i jedina jer je Bozanska, pa je covecija priroda deo te Ipostasi ( nesliveno), ne postoji covecija licnost i Licnost Boga odvojeno, ne postoji razdeljenje na dva subjekta.

Pa, onda, oci kazu, ( odavno sam citao ), na krstu je umro Bog kao covek, jer je covek deo njegove licnosti ( nerazdeljivo ) pa je Bog umro ,... ali, je u isto vreme covecija priroda i  deo Njegove Licnosti  nesliveno, po prirodi tela covekovog, pa je mogao da umre kao covek ( jer naravno, Bog po prirodi ne moze da umre, besmrtan je ) ...pa, posto je umro kao covek po prirodi ( u Hristu ), koja je (priroda ), nerazdeljivi deo Njegove licnosti, onda, kazemo da je Bog umro na krstu.

Ovo je bas duboko bogoslovlje i tesko je za razumevanje. ( pitanje je koliko sam jasno preneo ucenje otaca o ovome, po secanju ).

Najbolje je reci, Bogocovek je umro na Krstu i mi svi tako verujemo i mirna nam je savest.

прими тело Христово, а наиђе на Бога; 

прими земљу, а срете небо; 

прими оно што виде, а паде у оно што не виде. 

Смрти, где ти је жалац? 

Аде, где ти је победа?

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Гајић рече

У целој причи једна страна изгуби личност Исуса?
Зар  Богочовек нема личност људску?
Није само тело људско од Бога створено?

Само ти лајкуј Ђуку и уживај. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Гајић рече

прими тело Христово, а наиђе на Бога; 

прими земљу, а срете небо; 

прими оно што виде, а паде у оно што не виде. 

Смрти, где ти је жалац? 

Аде, где ти је победа?

To je to. :ok:

Skraceno i precizno i bogonadahnuto  receno ( ono sto sam kao pokusao da objasnim )

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Матусал рече

Ne znam kojim metodom bih saznao sta se desava u unutrasnjosti Svete Trojice. Sto bi rekao vladika Nikolaj nema coveka na svetu koji bi znao pobrojati sopstvene misli od jutra do mraka a kamoli da zna sta se desava u Bogu. 

Srecna i Bogom blagoslovena krsna slava, da nas sve prepodobna mati Petka privede istinskom mudrovanju i premudrosti Bozijoj.

Хвала на честиткама. :)

Ми морамо да живимо унутар Свете Тројице, зато и сагледавамо унутрашњи живот Свете Тројице. Међутим, постоје различите категорије у постојању Свете Тројице, по којима треба разумети нашу позицију и наш правац и циљ.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 33 минута, Milan Nikolic рече

Само ти лајкуј Ђуку и уживај. :D

У Бога табора нема, или "Јеси" или "Нијеси"! У Вашој цењеној заврзлами ни Вама ништа није јасно, а Бог се верује и само Животом Упознаје!
Тамо где се са њим не слажем, ја кажем (а убудуће ћу опет и опет да Га питам)! А где га нисам разумевао сам био дрзак, што није било у реду, а ни по Богу! Ако тражих опроштај, шта ружно урадих? Признах кривицу своју, али ето Аббе да ме прождре "ХАМ" и нема ме...
Само нека благослови :-)
У Вашем "Христосу" изгубисте и Духа Светога и Бога Оца као И Сина, а човек је "некако" узет "НА"...
Лазара се више нико и не сећа од напрезања мозга, јер га већ укопасте у небиће, јер је остао недефинисана случајност не знам више кога...  А како видим и не видите Центар Свега, због Кога је све, а и за Кога је све... 

Је ли овде није упут на Бога Живога, Свету Тројицу:
Заиста, заиста вам кажем: Ко моју реч слуша и верује Ономе који је мене послао, има живот вечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот.
Мени доста, као и "Марији Једножељној"!
Од Ума ми не треба ништа, осим да је слуга верни!

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Milan Nikolic рече

Ми смо настали кроз божанску суштину

Gde si @Ivan Marković-u? Лепо ти ја рекох да се не опушташ! :))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Milan Nikolic рече

Ми морамо да живимо унутар Свете Тројице, зато и сагледавамо унутрашњи живот Свете Тројице. Међутим, постоје различите категорије у постојању Свете Тројице, по којима треба разумети нашу позицију и наш правац и циљ.

Из глубини возвах, @Ivan Marković! Пошто си ти проницатељ Миланових мисли, дедер ми и ово објасни!:))

Подели на овим сајтовима

Шта ја узе' да читам у бусу. :))

Мене сад живо занима зашто не исповедамо овако: "...И у Једнога Логоса, Сина Божјег, Јединородног, .......... Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се......"? Што баш Исуса Христа називамо Господом кад је, чини се, привремено оваплоћен? И то, ето, само ради спасења творевине. 

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Шта ја узе' да читам у бусу. :))

Опасне су то неке космичке вибрације, магнетска струјања... Милан ће ти то по Максиму објаснити енергетски...:))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

Мене сад живо занима зашто не исповедамо овако: "...И у Једнога Логоса, Сина Божјег, Јединородног, .......... Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се......"? Што баш Исуса Христа називамо Господом кад је, чини се, привремено оваплоћен? И то, ето, само ради спасења творевине. 

Зато што кад су Оци састављали Вјерују није било авинизираних авомислећих па да се успротиве тој јереси. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Шалу на страну, вера у васкрсење после 2 миленијума хришћанства на светској сцени и није неки "boom" (новост) за мисли и мишљење човека данашњице, али то да је Христос, Спаситељ,  Богочовек, те да је сваки човек чијег смо постојања свесни такође (потенцијално) богочовек ("у човека савршена, у меру раста пуноће Христове")- е то је тврда беседа коју је тешко слушати. Барем у мом случају. 0703_read

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

Шалу на страну, вера у васкрсење после 2 миленијума хришћанства на светској сцени и није неки "boom" (новост) за мисли и мишљење човека данашњице, али то да је Христос, Спаситељ,  Богочовек, те да је сваки човек чијег смо постојања свесни такође (потенцијално) богочовек ("у човека савршена, у меру раста пуноће Христове")- е то је тврда беседа коју је тешко слушати. Барем у мом случају. 0703_read

Ја ипак мислим да и вера у васкрсење јесте новост за многе. Иако су о томе чули 1000 пута, многи не схватају шта то значи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vedran рече

Ја ипак мислим да и вера у васкрсење јесте новост за многе. Иако су о томе чули 1000 пута, многи не схватају шта то значи. 

Kada se govori o vaskrsenju šta je vaskrslo,besmrtni Bog Sin ili ljudska priroda koju je primio na sebe?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

Kada se govori o vaskrsenju šta je vaskrslo,besmrtni Bog Sin ili ljudska priroda koju je primio na sebe?

Јел ти оно беше мени рече, не лупај у касне сате? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...