Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Bokisd рече

U principu, ako govorimo o Lazarevom vaskrsenju,  ovde ima nekih tumacenja :

http://bible.optina.ru/new:in:11:44

Na Lazarevo vaskrsenje se nadovezuje i opste vaskrsenje svih. Jer je kako kaze Zlatoust jedan je isti glas Hrista, koji zove Lazara na vaskrsenje i sve druge ljude da vaskrsnu na kraju vremena.  ( Jov. 5, 25 ),

Tako da, u sustini sve nas ocekuje vaskrsenje tela kada se navrsi kraj vremena. Ne vidim, kakve veze ima Lazar sa nasim vaskrsenjem. Verovatno je i on umro prirodnom smrcu, kao i sto su umrli i oni drugi koje je Hrist takodje vasksao ( sina od udovice i kcerke staresine ). I, sve njih ocekuje ono konacno i opste vaskrsenje tela, kada ce dobiti netrulezna i duhovna tela.

Видесмо више пута да Господ није био широке руке кад ти је делио интелигенцију. Јер ако Зл вели да је исти глас који зове Лазара и нас, онда је исто и васкрсење. А ти велиш да не видиш везу!:)))) - И опет: Где пише да су ови које је Ис васкрсао помрли?    

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Августин рече

Некакву реанимацију нико не помиње тако да је то алтернатива која не долази у обзир.Општи је став да га је Христос оживео а не есхатолошки васкрсао.Не знам од куда ова дилема.Спаситељ је говорио да ће његови ученици чинити и већа чуда чинити од њега.Свети Јован Кронштатски је васкрсавао мртве сигурно не есхатолошки нити реанимацијом.Реанимација значи поновно оживљавање не мора нужно да буде медицински термин.

Мислим да је питање које је Ђуровић поставио у најмању руку софизам.

Odlican komentar! O. Zorane, mozete li nam pojasniti zbog cega ste postavili ovu temu, koja pomalo zvuci izforsirano, osim ako smatrate da je upit od neprocenjive vaznosti za dublje bogoslovske uvide?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, "Tamo daleko" рече

Odlican komentar! O. Zorane, mozete li nam pojasniti zbog cega ste postavili ovu temu, koja pomalo zvuci izforsirano, osim ako smatrate da je upit od neprocenjive vaznosti za dublje bogoslovske uvide?

Рекао ми владика Максим да ово поставим, а владичанска се не пориче. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, "Tamo daleko" рече

Zato što se u pravoslavlju kasnije iz ne znam kog razloga ustalila besmrtna duša kao zalog nastavka života u Hristu a ne upravo ono zbog čega je Sin Čovečji i stradao na Krstu a to je Vaskrsenje koje je atemporalno i kojim podiže sve od početka do kraja veka.

Kao što rekoh u starom adamu svi umiremo u Hristu svi živimo večno.

Evo odlomak iz Jovana:

Еда ли си ти већи од оца нашега Авраама, који умрије? И пророци помријеше. Ко се ти сам правиш?

А Исус одговори: Ако ја прослављам самога себе, слава је моја ништа. Отац је мој онај који ме прославља, за кога ви говорите да је Бог ваш,

И не познајете га, а ја га знам. И ако речем да га не знам, бићу лажа као и ви. Него га знам, и ријеч његову држим.

Авраам, отац ваш, био је рад да види дан мој; и видје и обрадова се.

А Јудејци му рекоше: Још немаш ни педесет година, а Авраама си видио?

А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: прије него Авраам настаде, Ја јесам.

Тада узеше камење да баце на њега; а Исус се сакри, и изиђе из храма, па прође између њих и тако отиде.

Kako to Isus govori da je avrama video i da avram dočeka Njegov dan. Tu svakako Isus govori o svom atemporalnom vaskrsenju i danu kad će se na Krstu to obznaniti svim svetovima.

Evo još nešto od Jovana:

А Исус им поново рече: Ја идем, и тражићете ме; и помријећете у гријеху своме; куд ја идем ви не можете доћи.

Тада рекоше Јудејци: Да се неће сам убити, јер говори: куд ја идем ви не можете доћи?

И рече им: Ви сте одоздо, ја сам одозго; ви сте од овога свијета, ја нисам од овога свијета.

Зато вам и рекох да ћете помријети у гријесима својим; јер ако не повјерујете да Ја јесам, помријећете у гријесима својим.

Тада му говораху: Ко си ти? И рече им Исус: Почетак, што вам и кажем.

Много имам о вама говорити и судити; али Онај који ме лосла истинит је, и ја говорим у свијету оно што чух од њега.

И не разумјеше да им говори за Оца.

А Исус им рече: Кад подигнете Сина Човјечијега, онда ћете дознати да Ја јесам, и да ништа сам од себе не чиним: него како ме научи Отац мој онако говорим.

И Онај који ме посла са мном је. Не остави Отац мене сама; јер ја свагда чиним што је њему угодно.

Isus ovde govori da je Sin Čovečji početak kojeg Otac posla i koji Oca zna a ostali ga ne znaju. Govori kuda Sin Čovečji ide oni ne mogu doći a kad podignu Sina Čovečjeg (na Krstu) poznaće da je to Prvenac atemporalno vaskrsli kroz koga je sve postalo, onaj isti Sin Čovečji koji se pope na nebo a da je pre toga sišao sa tog neba. Još jedna zanimljivost ovde sledi, da Isus govori da ništa ne čini što ga ne nauči Otac njegov, te je Očeva volja ta koja Sina Čovečjeg proslavlja tako što podignuti Sin podiže sobom sve koje je ranije video (videli smo u poglavlju sa avramom) i sve koje vidi kao svoje do kraja veka u Njemu samome.

Zato im govori da činite dela avramova i da je otaac vaš avram vas bi i Bog poznao i podigao vas u meni.

Sve što Isus govori odnosi se na telo a ne na dušu, Isus ne poznaje duše, Isus poznaje ličnosti, Isus jede sa Avramom, Isus vaskrsava Lazara, Isus daje Telo i Krv učenicima, Isus podiže Carstvo živih ljudi a ne duša.

Isus nije vaskrsao kao individua i dao nam nadu da će vaskrsnuti nas. To bi bilo u suprotnosti sa Pismom jer onda nismo jeli ni Telo ni pili Krv. Isus vaskrsava i podiže u sebi sve svoje koje poznaje kao Carstvo a ne kao prošle i buduće generacije, Isus podiže i daje svoje Telo i Krv Carstvu a ne kostima i besmrtnoj duši koja bi trebala tek da sačeka Telo kao da to Telo nije već vaskrslo Hristom Isusom.

Zato je bitno smanjiti doživljaj besmrtnih duša i više verovati životu u vaskrslom Hristu koji našu zemaljsku smrt svojom smrću i vaskrsenjem čini podjednakojakijom u tom eshatološkom smislu nove tvari van ovog vremena i prostora, odnosno neuslovljena više ovim vremenom i prostorom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Zoran Đurović рече

И тада можемо рећи да се Лазар узео из нас после тог васкрсења у неко доба, као и Ис после свог васкрсења. 

пре 19 часа, Zoran Đurović рече

По мојим промишљањима, нико није васкрсао пре Ис, иако су у историји била друга васкрсења, зато што је његово васкрсење атемпорално, тако да у себи обухвата сва васкрсења. 

И по мом женском скромном мишљењу...нико није васкрсао пре  Господа. Онда је Лазарево васкрсење темпорално, али то не значи нити може бити исто са реанимацијом. То је  једноставно Божије чудо у времену и простору, оживљен човек, можда је боље рећи пробуђен човек, који мора умрети биолошки, да би васкрсао есхатолошки.   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Рапсоди рече

То је  једноставно Божије чудо у времену и простору, оживљен човек, можда је боље рећи пробуђен човек, који мора умрети биолошки, да би васкрсао есхатолошки.   

Где у Јн читаш да је Лазар умро по васкрсењу?

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Жељко рече

утврђујемо напокон да је Инвизиција била у праву и да је земља равна плоча!

Jel? A u čemu mi to napokon utvrđujemo da Inkvizicija (ni)je bila u pravu? Jel po pitanju oblika Zemlje i/li nečega drugoga? Ako je ovo prvo, jel ti to hoćeš da kažeš da je Inkvizicija nekome sudila za tvrdnju da je Zemlja okrugla?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Где у Јн читаш да је Лазар умро по васкрсењу?

Зар све мора децидно да пише, нешто може да се прочита и између редова . Неке ствари укапираш и логиком срца, а не само логиком  логике, или логиком  написане речи. Па и ви кажете да нико није васкрсао пре Господа. А  са реанимацијом се не слажете...

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

Зар све мора децидно да пише, нешто може да се прочита и између редова . Неке ствари укапираш и логиком срца, а не само логиком  логике, или логиком  написане речи. Па и ви кажете да нико није васкрсао пре Господа. А  са реанимацијом се не слажете...

Прилично сам јасан поводом овога Енох, Илија Мојсије су васкрсли темпорално пре Хр., али после њега јер су васкрсли кроз његово васкрсење које је атемпорално. Да нећеш и ти са Николићем да кажеш да Бог нагађа будућност као видовита Зорка?  

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, "Tamo daleko" рече

Nema u Jevandjelju, ali Predanje kaze I to znamo, samo sto nije Rapsodi ni napisala "umro po vaskrsenju". 

Хајде сада да ми наведеш то предање. Тачан извор. Не бапске приче и хороскопе, него тачно предање, пошто се позиваш на њега. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

Хајде сада да ми наведеш то предање. Тачан извор. Не бапске приче и хороскопе, него тачно предање, пошто се позиваш на њега. 

Znaci njegovo episkopstvo na Kipru su vama "bapske price"? Nema potrebe o.Zorane za izazivanjem oko necega sto je opste poznato, pa da bi vam trebao tacan izvor; ako cak I vikipedija ima osnovne informacije, o Cetvorodnevnom Lazaru, prosto izaberite sami izvor I mirna backa. Ako nije dovoljno, onda mozemo zajedno na cas patrologije I agiologije... :)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Zoran Đurović рече

Прилично сам јасан поводом овога Енох, Илија Мојсије су васкрсли темпорално пре Хр., али после њега јер су васкрсли кроз његово васкрсење које је атемпорално. Да нећеш и ти са Николићем да кажеш да Бог нагађа будућност као видовита Зорка?  

Пустите  видовиту Зорку :smeh1: бавимо се или ви се бавите озбиљним  питањима.... а ми покушавамо да демистификујемо вашу  мистификацију...:D

Да би неко васкрсао мора  биолошки да умре, Илија је узнесен на небо, и знамо да треба да дође да пострада од оног непомјеника па да васкрсне. 

Е сад шта Илија горе ради узнет, а не васкрсао  можемо само да нагађамо ко видовита Зорка. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, "Tamo daleko" рече

Znaci njegovo episkopstvo na Kipru su vama "bapske price"? Nema potrebe o.Zorane za izazivanjem oko necega sto je opste poznato, pa da bi vam trebao tacan izvor; ako cak I vikipedija ima osnovne informacije, o Cetvorodnevnom Lazaru, prosto izaberite sami izvor I mirna backa. Ako nije dovoljno, onda mozemo zajedno na cas patrologije I agiologije... :)

Види се да си ученик Максима Лепог. Не, ја од требе тражим извор. Ако не можеш да га даш, не лупетај. Срамота је то показивати се билмезом. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...