Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Mиљан Л. рече

Сви ти јевреји у откровењу Даниловом су из праха васкрсли инкарнацијом у нова тела по узору на своја предходна тела ваљда, углавном нису баш у она која су користили пре смрти.

O kakvoj se "inkarnaciji" radi? Nemamo u pravoslavnom predanju to!

Подели на овим сајтовима

Knjiga proroka Danila i Jovanovo Otkrivenje su jedna knjiga tj one su jedno štivo.

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Mиљан Л. рече

да ће доћи тај дан са Месијом који ће васкрснути мртве...

Zanimljivo razmatranje ,meni se odmah nametnulo ovo:

Ivan 6,40 A ovo je volja Oca mojega, koji me posla, da svaki, koji vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni, i ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan."

VSB bi rekao na ovo da smo pšenica tj. Život vječni već je u nama, pa budući da je pšenično zrno ( u ovom slučaju Lazar ) umrlo , imali ga smisla vraćati.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, "Tamo daleko" рече

O kakvoj se "inkarnaciji" radi? Nemamo u pravoslavnom predanju to!

Па имамо, само што тај термин ређе користимо. Углавном кажемо оваплоћење. Исус Христос је инкарнација или оваплоћење Бога у утробу Марије. Зато се каже безгрешно зачет... Инкарнација је супротна реинкарнацији. За разлику од хиндуиста и будиста ми верујемо у интегритет душе након смрти човека и њену инкарнацију касније.

То се дефинисало у Хришћанству тако да верујемо да ће душе свих који су преминули поново устати и добити тела вечна (мислим на оне који су били позитивни). Код јевреја је и даље недефинисан тај појам и они верују, што се и види у јеванђеља да су за Христа или Јована Крститеља мислили да је неки пророк из С.З. Тј. реинкарнација на неки начин. 

Богу је све могуће, па и реинкарнацију да нам обезбеди. Али то није оно што је Реч Божија оставила у Н.З. као пут који нас чека. Бар ја нисам нашао то:945729:.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Кратос рече

Knjiga proroka Danila i Jovanovo Otkrivenje su jedna knjiga tj one su jedno štivo.

Jeste,to je bitna stvar. Govore uglavnom o poslednjim vremenima i vaskrsenju i sudu i buducem carstvu.

Подели на овим сајтовима

Po meni je Hristos Prvenac jer je atemporalno vasrsnuo. Na Krstu podiže duše iz ada, vaskrsava mrtve za svedočanstvo pre Krsta vaskrsava takođe, posle Krsta vaskrsava nas, sve me navodi na to da Hristos nije Prvenac u istorijsko palom vremenskom smislu koji ima končinu, već je Prvenac kao Alfa i Omega iz eshatološke Carske perspektive.Hristovim vaskrsenjem vaskrsava Carstvo, ne moguće je zamisliti da vaskrsava individua.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

i buducem carstvu.

Pa ko može govoriti o sadašnjem Carstvu kad nije siguran da jeste u tom Carstvu ali Carstvo je u nama i postoji, tako da priča o nastanku Carstva ne pije vodu.

Možemo govoriti samo o budućem Carstvu u veri da ćemo biti pričesnici tog Carstva a ne da se ono ima tek uspostaviti.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ko može govoriti o sadašnjem Carstvu kad nije siguran da jeste u tom Carstvu ali Carstvo je u nama i postoji, tako da priča o nastanku Carstva ne pije vodu.

Možemo govoriti samo o budućem Carstvu u veri da ćemo biti pričesnici tog Carstva a ne da se ono ima tek uspostaviti.

Pa, da, ..... u veri i jeste , tj. verujemo u taj buduci zivot u carstvu.

Mislim, ono, carstvo kao , u simvolu, cekam vaskrsenje i posle toga i zivot buduceg veka. ( u tom carstvu ).

Slazem se, treba ga traziti u nama, kako se kaze ( u pismu ). Ali, opet je to' kao predukus,tj. ono, kako kaze apostol,... sad ( u ovom vremenu ) vidimo, kao u ogledalu, kasnije cemo videti, jasnije.  itd.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, da, ..... u veri i jeste , tj. verujemo u taj buduci zivot u carstvu.

Mislim, ono, carstvo kao , u simvolu, cekam vaskrsenje i posle toga i zivot buduceg veka. ( u tom carstvu ).

Slazem se, treba ga traziti u nama, kako se kaze ( u pismu ). Ali, opet je to' kao predukus,tj. ono, kako kaze apostol,... sad ( u ovom vremenu ) vidimo, kao u ogledalu, kasnije cemo videti, jasnije.  itd.

Da, ali je u nama a ne obećano da će nam se stvoriti. Moraš konačno da razgraničiš stvari.

Hristos nije rekao ako budete dobri ja ću vam stvoriti Carstvo, nego je rekao Carstvo je u vama i smrti videti nećete tj. iz života prelazite u večni život.

Nema onoga e sad da podvučem imena na papir i da vidim kome da stvorim Carstvo a kome ne. Nema toga moj brate, nego pomeni me Bože u Carstvu tvom, samo to postoji. Gde da te pomene ako Carstvo tek treba da se uspostavi?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Carstvo je u vama i smrti videti nećete

Vidiš li ti smrt?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne kao poslednju realnost.

Ali je vidiš oko sebe i u sebi samom zar ne?

Подели на овим сајтовима

Некакву реанимацију нико не помиње тако да је то алтернатива која не долази у обзир.Општи је став да га је Христос оживео а не есхатолошки васкрсао.Не знам од куда ова дилема.Спаситељ је говорио да ће његови ученици чинити и већа чуда чинити од њега.Свети Јован Кронштатски је васкрсавао мртве сигурно не есхатолошки нити реанимацијом.Реанимација значи поновно оживљавање не мора нужно да буде медицински термин.

Мислим да је питање које је Ђуровић поставио у најмању руку софизам.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ali je vidiš oko sebe i u sebi samom zar ne?

Prelazak iz života u život nije besmrtnost tela hajlendera, koji se smara po čitav Božji vek.

Prelazak iz života u život je pobeda smrti vaskrsenjem duše i tela u duhovno neraspadljivo telo, gde tvoja ličnost počinje neprekidno  uspinjanje ka bespočetnom i beskrajnom Ocu u Carstvu sa Sinom, gde postaješ pričesnik Božanskih nestvorenih energija, gde tvoje postojanje više nije uslovljeno jer si banuo u svet, nego što si ga sam slobodnom voljom izabrao.

To što ti vidiš moje koske, smrtne koje se raspadaju pred tvojim očima, to ne znači da ja nisam u duhovnom telu vaskrsnutom u Hristu u večnom uspinjanju gde se svi svetovi okupljaju oko Oca Nebeskog daleko od smrtnog i grehovnog stanja. Ovde svi umiremo ali se i ostvarujemo kao duhovno vaskrnuta bića u Carstvu.

Mene smrt ne plaši niti mi veru čini u vekovno čekajućem raspoloženju na život. Meni je smrt prelazak iz života u večni život. U smrti ostavljam svoje ogrehovljeno telo a vaskrsavam u stanovima Oca Nebeskog koje je pripremio za sve nas koji u Hristu vaskrsavamo.

Smrt bi učinila život beznačajnim, smrt obesmišljava svaku radost u životu, svaki zagraljaj, svaki poljubac, svaku ljubav prema bližnjima prirodi, Bogočoveku u Njegovim delovanjima i ako Hristos nije ustao iz mrtvih ( nije video smrt na vek) onda je i naša vera uzaludna a ovo postojanje ne bi mogao da nazovem život, nego budalaština.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da, ali je u nama a ne obećano da će nam se stvoriti. Moraš konačno da razgraničiš stvari.

Hristos nije rekao ako budete dobri ja ću vam stvoriti Carstvo, nego je rekao Carstvo je u vama i smrti videti nećete tj. iz života prelazite u večni život.

Nema onoga e sad da podvučem imena na papir i da vidim kome da stvorim Carstvo a kome ne. Nema toga moj brate, nego pomeni me Bože u Carstvu tvom, samo to postoji. Gde da te pomene ako Carstvo tek treba da se uspostavi?

Ja mislim da,  kada se kaze , da je carsvo u nama, to je situacija, da mozemo stupiti u 'kontakt', videti carstvo preko dusevnih sila. Jer je i dusa stvorena po slici Boga. Ona moze i sa Bogom opstiti i pricati. I, naravno, pricescivati se Bogom.

U tom smislu i razumem to' carstvo u nama. Ali, opet, sva ta' vidjenja carstva su kao predukus potpunog vidjenja i okusaja na kraju svega. Kada se sve preobrazi, i ovaj svet i nase telo u novo nebo i zemlju.

Mislim, i apostol je bio na trecem nebu, pa je opet pricao, da ipak vidimo kao u ogledalu. Kada na kraju bude Bog sve u svemu, onda, ce biti i kako da kazem, potpuna realizacija carstva. 

Tako da, u sustini, slazemo sa da mozemo videti, okusiti 'ukus' carstva u nama.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...