Jump to content

Да ли је Слобода по својој суштини само осећај?

Препоручена порука

Sloboda je samostalnost i nezavisnost, potrebno je mnogo odlucnosti, istrajnosti i promisljenosti da se zadrzi. Ako nekom poveris tajnu poverio si mu slobodu, ako potpises ugovor na odredjeno vreme prodao si slobodu, ako se zaljubis i pomutis misli i rasudjivanje, rizikujes svoju slobodu. Sloboda je kad nisi uslovljen ni sa cim i kada zivis svoj zivot onako kako ti hoces. Inace slobodni smo da radimo sta god nam priroda i zakoni fizike dozvoljavaju, ali nije nam sve na korist.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Mislim da svi imamo i previse slobode tj bolje bi bilo da je Bog dao dosta manje slobode, kako samoj prirodi u njenoj sinergiji i procesu stvaranja, pravca razvijanja itd., tako i ljudima ove nase slovsne slobode. koliko neki govorili da je coveku dato malo ili cak ni malo (da i nema slobodu) smatram da je i previse slobode u nama. Sloboda definitivno postoji, ali je skucena i dosta ogranicena, ali ne koliko bi trebala. Ali to je opet misljenje po ljudskom, a ne bozijem. Bog zeli ovako i to je onda svakako i bolje i treba tako. Da covek ima manje slobode, onda BVog ne bi dobio najiskrenije prijetelje (ljude svetitelje, u pravom smislu te reci). Njemu je sve vreme bio cilj da njih stvori, ali to neminovno podrazumeva davanje ovakve i ovolike slobode ljudskoj dusi. Sloboda je po svom izboru birati i stavljati u svoj dzak za put u vecnost, slobodan izbor kakve   misli cemo usvajati u um i srce, zatim kakve  reci  izgovoriti i kakva  dela  pociniti, biramo od onoga  sto nam se nudi, nesto preko  telo, preko nasledjenih i stecenih sklonosti, nagovora ljudi ili besova, kao i andjela i Reci Bozje, pri cemu covek treba da usvaja i cini ono sto je izraz ljubavi prema Bogu i ljudima... Tu se i   nalazi i "tragedija slobode": ona moze proizvesti haos, ali i neizmerni slovesni sklad, ljubav i zajednicu.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 2. 9. 2017. at 8:46, Кратос рече

Si čuo nekad za ipostasno sjedinjenje priroda?Nema dve polovine ličnosti,ličnost je jedna,ličnost Sina Božijeg.Ovo kako ti shvataš je osuđeno kao nestorijanska jeres.I ne postoje polovine priroda,nego komplet priroda čoveka i komplet priroda Boga su sjedinjenje u Ličnosti Sina Božijeg nesliveno i nerazlučno.

Expand  

Јесам, оваплоћење, ипостас или инкарнација у утроби пречисте дјеве Марије. Па је Исус Христос имао сједињене две природе у себи једна човечија која води порекло преко Марије до Цара Давида... А друга Божанска природа која је настала при оваплоћењу Божијем у утроби Марије. То значи да је Христос имао две сједињене природе у себи. Али мистично и тајновито сједињене, то значи да је имао две природе мистично и тајно спојене. По томе закључку није јерес ако се каже да је имао две половине јер нисам рекао како су спојене значи Мистично и Тајанствено спојене две природе. Не могу ја да испратим сваку секту и јерес треба ми цели живот за то, а имам неке друге планове...

Него сам разматрао контекст у коме се односи према слободи и слободној одлуци у Новом Завету. 

Колко сам читао, несторијанци су сматрали да је сваки човек четврта личност у Богу. Да ће по Новом Завету сваки хришћанин сести на престо поред Христа који седи поред Оца (створитеља свега па и срба и јевреја и камена и дрвета и албанаца) нешега Бога. Да је то бесмртност и рај у који је Христос са кључевима први ушао. Значи Христос је васкрсао у Рају чија је врата први отворио од прогонства Адама и Еве из раја. Али је истовремено присутан у Цркви. На крају времена ће се спојити Црква и Рај и бит ће рај на земљи. Да је зато послат и пророкован. Значи да практично они улазе у нови свет који се припрема и који ће на крају времена да дође на земљи. Томе царству "небеском" неће бити краја... Сматрали су да је сами Бог који је разговарао са Аврамом, онда кад је Авраму тражио да жртвује свога сина уместо јагњета одлучио да ће се он сам Бог сјединити са се са човеком преко завета и вратити га у Рај. То су пророци од Мојсија, Данила... касније описали у Старом Завету. Описали су пророштва уз опис анђела који су им то говорили.

Али не могу ја о несторијанцима да причам кад сам у контрадикцији информација на који начин човек остварује контакт са Богом који га је створио, не верујем да је Бог одлучио да се побрине за медитеран, блиски исток и европу где су живели римњани и јудеји. А да овамо остави јапанце, тасманијанце, северно американце... Тако да мислим да је централистичка свест Римског царства утицала на промену природе коју су апостоли поставили, заједно са природом саборности. Или су апостоли хтели да семитизују романе. то је примитивно размишљање тако да отпада.

Сматрам да је саборност и послушање Православним Црквама пут ка спасењу верника и да је уз то дата слобода вернику да уз благослов опитује енергије и чему се ту заправо ради. Тако да је Исихастичка наука по мени бисер православља који је решење за опитивање. 

Погледај Исихасте, те манастире је по србији подизао Цар Лазар својевремено, они се одвоје од свега и остану им само мисли које су последице неких друштвених мерних система који су обликовали њихову слободу. Поменули смо горе да је слобода створила закон (друштвени систем мере) па закон касније кроз мудрост обликује слободу. Значи да исахиста борећи се са мислима уствари руши обликовану слободу и суочава се са палом природом човека себе. Уз упуства како се изборити са палим и узвишеним анђелима и како приступити Богу. Због чега сам ја то карактерисао као слободном вољом под узором искушења Христовог у пустињи. Нагласивши да је Христос све оно шта је одбио да уради под наговором ђавола у пустињи урадио касније чинећи чуда и радећи оно шта је радио и Мојсије па и много више од тога. Значи своју слободу човек губи кад је повеже са ђавољим саветима, док радећи исте те чинове Својом слободном вољом човек није згрешио. То описује приповетка да онај који има веру малог зрна може да нареди брду да падне и брдо ће панути. Значи да најглупља имагинација човекове маште која је контрадикторна законима природе којима подлеже и сам човек могу бити измењени човековом слободном вољом и вером уз то. То је нека прича о слободи:945729:

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 14:38, Mиљан Л. рече

Ја не могу себи да објасним шта је то суштински слобода 0703_read Некад ми изгледа да је слобода као и религија па сама по себи има различите дисциплине које се наслеђују и прате да би вредност слободе била свима видљива али некад недоступна или некомплетна.

Шта је то слобода? Дали је то право на привилегију, слободу говора или става. Дали је то право на очување, развој, наслеђе или стицање? 

Дали је тачно да у слободи говора не постоји слобода деловања у складу са оним у шта верујете на начин на који верујете јер би дошло до анархије. Дали зато слобода често бива потреба да се ослободимо од ауторитета и неких ланаца који су остали, док су идеје које су довеле до опсесивних рестрикција нестале заједно са креаторима истих. 

Expand  

Sloboda je kad svaka osoba može nesputano da ostvaruje svoje mogućnosti. (Samim tim što to važi za svakoga isključuje nametanje svoje volje drugome).

Odsustvo slobode je osećaj, i to grozan, jer je uzurpiran prirodan deo čoveka.

Подели на овим сајтовима

Zar nije sloboda, kada mozes da biras, a, da neko ne moze spreciti ili ukinuti tvoj izbor ?

Recimo, ako te neko zatvori i protiv tvoje volje , zbog toga sto si izabrao neki politicki, filosofski ili verski put. Tada jesi fizicki zatvoren i nemas slobodu, ali, po unutrasnjem ustrojstvu svoje duse,  ti si apsolutno slobodan i niko ne moze da ukine i da ti uzme tu slobodu uverenja.

Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 20:41, Bokisd рече

Zar nije sloboda, kada mozes da biras, a, da neko ne moze spreciti ili ukinuti tvoj izbor ?

Expand  

Nije jer biraš u zadatim kategorijama a to podrazumeva ograničenje a gde ima ograničenja nema slobode.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 2. 9. 2017. at 12:38, Mиљан Л. рече

они се одвоје од свега и остану им само мисли које су последице неких друштвених мерних система

Expand  

Kako su se onda  odvojili od svega?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 21:43, Кратос рече

Nije jer biraš u zadatim kategorijama a to podrazumeva ograničenje a gde ima ograničenja nema slobode.

Expand  

Čekaj, govoriš o ograničenju koje nije potpuno, delimično ograničenje, odatle ne sledi da je odsustvo slobode poputno, da je nema. Dakle, imamo slobodu u okviru mogućnosti svog bića.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 21:46, Кратос рече

Kako su se onda  odvojili od svega?

Expand  

Одвоје од туђих слобода, значи закона које су оне оформиле око себе. Тада човеку остају последице живота проведеног у њима које се огледају у навикама и аутомастским реакцијама и понашању. То дисциплина мисли преобликује у складу са слободом избора. Тад мислим да човек усмерава своје таленте и вољу много слободније. У складу са етиком и моралом човека наравно

Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 21:53, Иван ♪♫ рече

Čekaj, govoriš o ograničenju koje nije potpuno, delimično ograničenje, odatle ne sledi da je odsustvo slobode poputno, da je nema. Dakle, imamo slobodu u okviru mogućnosti svog bića.

Expand  

Ok nek bude delimična sloboda onda,mlada je delimično trudna...:D

Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 21:55, Mиљан Л. рече

Одвоје од туђих слобода, значи закона које су оне оформиле око себе. Тада човеку остају последице живота проведеног у њима које се огледају у навикама и аутомастским реакцијама и понашању. То дисциплина мисли преобликује у складу са слободом избора. Тад мислим да човек усмерава своје таленте и вољу много слободније. У складу са етиком и моралом човека наравно

Expand  

Vidi vako da bi tvoja kao i moja misao bila slobodna ona mora da bude slobodna u kreativnom smislu a to znači da ne postoji nijedna norma,pravilo ili princip kojih bi morali da se pridržavamo i poštujemo nego bi jednostavno pustili misao da se ispolji.Umetnost je samo bleda refleksija kreativne slobode koju ima isključivo Bog kao istinski slobodno biće.

Подели на овим сајтовима

neuhvatljiv pojam...veoma tezak za definisati...veoma kompleksan...u sustini i jeste samo osecaj pojedinca...mozemo mi nekom pricati o slobodi sve i svasta, ali je bitno samo to da se on licno oseca slobodnim...dakle, svako ima svoj pojam slobode, svoj dozivljaj iste...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Slobodna volja je samo iluzija, ona ne postoji. Ne morate cak da se oslanjate na nove hipoteze iz neuronauke nego ako dublje zagrebete i razmislite o odlukama svaki put kad str se ,,dvoumili" videcete da str samo zbog n-razloga izabrali bas to resenje i da drukacije ne bi ni moglo biti

Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 22:07, Филозоф рече

Slobodna volja je samo iluzija, ona ne postoji. Ne morate cak da se oslanjate na nove hipoteze iz neuronauke nego ako dublje zagrebete i razmislite o odlukama svaki put kad str se ,,dvoumili" videcete da str samo zbog n-razloga izabrali bas to resenje i da drukacije ne bi ni moglo biti

Expand  

Postoji samo slobodan izbor a on je ograničen ko terasa dualizmom.Istinski slobodno biće ne bira između mogućnosti nego ih kreira i samo je to slobodna volja ostalo je izbor tuđe volje.

Подели на овим сајтовима

On 3. 9. 2017. at 22:14, Кратос рече

Postoji samo slobodan izbor a on je ograničen ko terasa dualizmom.Istinski slobodno biće ne bira između mogućnosti nego ih kreira i samo je to slobodna volja ostalo je izbor tuđe volje.

Expand  

na sta konkretno mislis kad kazes slobodan izbor?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...