Jump to content

Да ли је Слобода по својој суштини само осећај?

Препоручена порука

пре 1 минут, Филозоф рече

na sta konkretno mislis kad kazes slobodan izbor?

Znači da imaš već unapred zadate mogućnosti.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

jedan od najvaznijih uslova sticanja slobode je oslobađanje od ograničavajućih obrazaca ponašanja koje smo usvojili tokom detinjstva...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Znači da imaš već unapred zadate mogućnosti.

Kao izbor izmedju odredjenih mogucnosti? Tako nesto je npr Marks verovao. Ali opet meni se ni to ne cini smislenim. Mozda ja gresim, al cini mi se da je tu mozak samo napravio proracun i oducio sta je bolje. Teska tema bas

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Филозоф рече

Kao izbor izmedju odredjenih mogucnosti? Tako nesto je npr Marks verovao. Ali opet meni se ni to ne cini smislenim. Mozda ja gresim, al cini mi se da je tu mozak samo napravio proracun i oducio sta je bolje. Teska tema bas

El možeš jednom rukom da digneš 1 T?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Филозоф рече

Ne mogu sto?

Pitam onako zbog mogućnosti.....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Филозоф рече

Al kakve to veze ima sa slobodnom voljom i postojanjem izbora?

Pa čim si ograničen mogućnostima nemaš slobodnu volju već samo izbor.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

Pa čim si ograničen mogućnostima nemaš slobodnu volju već samo izbor.

Pa mislio sam vise na postojanje slobodne volje u svakodnevnom znacenju tog pojma. Elem, i ta sloboda izbora je zapravo najobicnija iluzija

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Кратос рече

Nije jer biraš u zadatim kategorijama a to podrazumeva ograničenje a gde ima ograničenja nema slobode.

Pa, onda mi deluje, kao da treba da imamo neki idealan svet, da bi imali i 'idealnu' slobodu ? Deluje, pomalo kao neostvarivo ?

I, gde je onda sloboda ? Ili, drugacije receno. Moze li sloboda , kad je vec data' i postoji, da bude polovicna i nepotpuna ?  Zivimo u takvom svetu, pretpostavka je , da slobodu , ako je vec posedujemo, moramo i da je iskoristimo. Ako mozemo da biramo, cak i izmedju dve stvari, onda smo sloboddni.

Ne kreiramo mi spoljasnje uslove, nego, vise mi deluje, kao da se sloboda prilagodjava zadatim uslovima. Bitno je da mozemo izabrati, bez obzira na spoljasnje uslove. Slobada na delu. Kada se promene spoljanji uslovi, onda ce i sloboda da se ispoljava na druge nacine.

Tako mi deluje.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ako mozemo da biramo, cak i izmedju dve stvari, onda smo sloboddni

Slobodni smo u izboru nismo istinski slobodni jer da jesmo ne bi birali nego kreirali.O tome pričam.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, meni  deluje da moze.

Recimo, pada mi na pamet. Sta moze  da spreci coveka da bira ?

Nista da ga ,,spreci" vec da je to iluzija da uopste imas slobodu da biras. Tj mozak bira na osnovu informacija, a ti samo imas utisak da se tako izrazim da si ti izabrao. Dakle ne bas nesto na sta ti mozes da utixes

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

Slobodni smo u izboru nismo istinski slobodni jer da jesmo ne bi birali nego kreirali.O tome pričam.

Ne znam, nisam se bas udubljivao u pricu, da je svojstvo slobode, da mozemo da kreiramo ( izbor ).

Ja to vise gledam , onako prosto, pragmatski. Verovatno postoji u filosofiji najvecih ( filosofa ) i o tome sto pricas. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...