Jump to content

ЗАШТО СЕ ЉУДИ НЕ ПРИЧЕШЋУЈУ?!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Наиме, у цркви у коју са донедавно ишао већина народа се причешћивала; међутим, у цркви у коју сам одскора почео да идем много више људи се не причести него што се причести. Па се питам: зашто? Литургија достиже свој врхунац у Причести, зашто онда не учествовати у том врхунцу? Да ли људи можда мисле да треба да посте 40 дана на хлебу и води (по могућству, у пустињи) да би били достојни да се причесте?

Наравно, уколико човек намерно остаје у неком греху, па онда опуштено дође да се причести, мислим да је то оно што апостол каже да 'ко недостојно једе и пије, осуду себи једе и пије'. Али, ако се искрено боримо против греха и, како Литургија каже, 'проводимо време живота нашега у покајању', зашто онда мислимо да смо недостојни? Као да ћемо, уосталом, икада па бити потпуно "достојни" да се причестимо. Христос је дошао грешнике да зове на покајање, а не праведнике!

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 161
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U mom ličnom slučaju - ako ne postim, ne pričešćujem se. Post mi dođe kao minimum minimuma, teže je izbeći grehove.

Подели на овим сајтовима

Brate, ne znam, stvarno. Ja to po osećaju (kao što rekoh, veronauka mi nije bila dostupna 'zbog geografije), ali ako nisam sredu i petak postio, a kamoli ove dugačke, onda nikako. A ionako nisam relevantan, moje prvo pričešće je bilo na protekli Božić :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Колико дуго, по теби, треба постити пре причести?

Minimum ništa ne jesti i ne piti od buđenja tog dana sve do pričešća.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Мој духовник не причешћује људе који живе у блуду, на пример.

Ја постим сва четири велика поста, среду и петак, не једем и не пијем ништа од поноћи до после причешћа (значи, Тело и Крв Христову прво уносим у себе тог дана), исповедам се када осетим да "притиска" (али пазим да не прође дуже од два месеца од последње исповести). Овим добијам благослов од духовника да се причешћујем на свакој Светој Литургији, што и радим.

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Кратос рече

Minimum ništa ne jesti i ne piti od buđenja tog dana sve do pričešća.

Наравно, него чини ми се да Ненад. није мислио на то.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Марина Савковић рече

Мој духовник не причешћује људе који живе у блуду, на пример.

То је сасвим ок.

Подели на овим сајтовима

Ja nisam baš nešto crkven čovek,ali za veće praznike odem na Liturgiju,postio sam recimo prve nedelje posta,i li recimo zadnje ili obe al nikad ceo post i često sam dolazio na Liturgiju al se nisam pričešćivao baš iz razloga jer sam smatrao da se ne bi dostojno pričestio.Možda sam se jednom ili dva put pričestio nakon posta od nedelju dana.

Verovatno je to greška ali meni neki unutrašnji osećaj tako govori.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Ja nisam baš nešto crkven čovek,ali za veće praznike odem na Liturgiju,postio sam recimo prve nedelje posta,i li recimo zadnje ili obe al nikad ceo post i često sam dolazio na Liturgiju al se nisam pričešćivao baš iz razloga jer sam smatrao da se ne bi dostojno pričestio.Možda sam se jednom ili dva put pričestio nakon posta od nedelju dana.

Ко би рекао. Ја сам по неким твојим учешћима на појединим темама стекао утисак да баш имаш тенденцију да се залажеш за изворно православље.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Кратос рече

Од 4:59 до 10:10
(а може и цело предавање)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bogdan01 рече

Шта ово значи? 

Значи да каже овако:

"Ти, млади човече, живиш са том девојком, не жениш је, она је нечија сестра, нечија ћерка, њено достојанство срозаваш, доведеш је у кућу да преспава, па је онда враћаш њенима док јој отац одвраћа поглед од тебе. Ја те таквог нећу причестити!"

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Марина Савковић рече

Значи да каже овако:

"Ти, млади човече, живиш са том девојком, не жениш је, она је нечија сестра, нечија ћерка, њено достојанство срозаваш, доведеш је у кућу да преспава, па је онда враћаш њенима док јој отац одвраћа поглед од тебе. Ја те таквог нећу причестити!"

Мудро збори...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Марина Савковић рече

Од 4:59 до 10:10
(а може и цело предавање)

Pogledaću.Hvala.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...